За подаръците и братята и сестрите.

• 8 115
  • 135
  •   1
Отговори
Как постъпвате, когато едното от децата ви имат рожден ден?
Подарявате ли и на двете деца нещо?

Канена съм на рожден ден, две деца са.
Трябва да подаря и на двете нещо. Така са решили родителите.
Интересно ми е вие какво мислите.

# 1
Моите са получавали и двамата, ако рождения ден е на каката - малкия има подарък също, но не от всички поканени се случва.
И не, далеч съм от мисълта да го изисквам от поканените гости.
Ходихме на рожден ден скоро и купих символичен подарък на по-малкото момченце- сестра му беше рожденичка, но не сме молени преди това.

# 2
Голям подарък за рожденика и по-малък за неговите брат или сестра. Може дори нещо дребно - желирани бонбони или химикалче, няма значение. Винаги правя така и винаги очаквам същото спрямо моите деца.

# 3
Не мисля, че е необходимо да се правят подаръци и на двете деца.Достатъчно е на второто да се подари някакво лакомство-шоколад и т.н. Нека само рожденникът оцени, че е по-различен и има празник.

# 4
Аз винаги нося нещо и на другото дете, но дреболийка. Никога не са имали родители подобно изискване, обаче. Много странно ми прозвуча това, че те така били решили...

# 5
  • София
Как постъпвате, когато едното от децата ви имат рожден ден?
Подарявате ли и на двете деца нещо?

Има един единнствен случай, в който смятам подаръка за брат/сестра за оправдан - При раждането и първоначалните подаръци за бебето. Тогава по-големия има нужда да усети, че не е "детрониран".

Не нося подаръци за братята/сестрите не бих го приела добре, ако някой донесе у дома подаръци и за другите ни деца освен за рожденика. В края на краищата всеки има рожден ден и получава подаръци - случва се по веднъж в годината. Каква е идеята на това да се подарява и на другите деца? Да се почувства рожденика по-малко специален?  newsm78
Когато пък някой носи "лакомства" възможно най-демонстративно и пред очите му ги прибирам в шкаф. Обикновено си правят нужния извод.  Whistling

# 6
Много странно ми прозвуча това, че те така били решили...
Обадих се да питам за идеи за подарък и ми казаха:
"Решихме за рожденните дни да им подаряваме или две
по-малки неща (евтини?) или едно голямо общо.
Имаш ли нещо против?"

Аз нямам разбира се, но пък за първи път срещам това.
Имало някакви психолози, които съветвали така.
Исках да поканя само малката им дъщеря
на рожденния ден на моята, защото си играят и се "познават".
Но ме засякоха, че у тях се канят или и двете деца, или никое.
Та поканих и големия им син. (4г.)

Аз нямам второ дете и може би не съм запозната с тези неща, но
явно така се опитват да избегнат ревност между децата.
Дали обаче е здравословно?
Аз не мога да каня на всички деца братята и сестрите на рожден ден.
Мисля другия път да им го кажа.

# 7
Много странно ми прозвуча това, че те така били решили...
Обадих се да питам за идеи за подарък и ми казаха:
"Решихме за рожденните дни да им подаряваме или две
по-малки неща (евтини?) или едно голямо общо.
Имаш ли нещо против?"

Аз нямам разбира се, но пък за първи път срещам това.
Имало някакви психолози, които съветвали така.
Исках да поканя само малката им дъщеря
на рожденния ден на моята, защото си играят и се "познават".
Но ме засякоха, че у тях се канят или и двете деца, или никое.
Та поканих и големия им син. (4г.)

Аз нямам второ дете и може би не съм запозната с тези неща, но
явно така се опитват да избегнат ревност между децата.
Дали обаче е здравословно?
Аз не мога да каня на всички деца братята и сестрите на рожден ден.
Мисля другия път да им го кажа.

Не знам с какви психолози се съветват, но никак не ми звучи нормално на РД на дъщеря ми да се изсипят и всички братя и сестри на съучениците й... Аз бих пренебрегнала подобна покана, честно казано. Бих пропускала и да ги каня Wink Твърде много условия, честно казано...

# 8
Е, тва с каненето и на двете деца е вече тъпотия. Всъщност всичко от страна на тези родители на мен ми звучи като тъпотия, защото е поставено някак... нередно. И невъзпитано. През ум не би ми минало да поставям такива изисквания пред гостите си, а ако аз получа напътствия от този сорт, най-вероятно няма да посетя мероприятието. Ама аз съм си проклета  Mr. Green Mr. Green

Колкото до дребните подаръчета за второто дете, намирам ги за хубаво нещо, защото едно 3-4-5 годишно същество трудно осъзнава смисъла на рождения ден ден изобщо. За него това е някакъв случаен ден, в който брат му/сестра му изведнъж бива засипван с армагани, внимание, тронове, целувки, торти и празненства. Каквото и да му обясняваш, и колкото и благородно да е то, няма как да не се чувства нещастно. Не е кой знае какъв зор да накараш и неговите очи да светнат - то така и така ще усеща през целия ден, че вниманието е концентрирано другаде.

# 9
  • София
Не го намирам за редно и правилно. Подарък получава само рожденика. Не бих очаквала гостите да носят подарък и за другото ми дете, а камо ли пък да им го поставя като изискване  ooooh!

# 10
  • София
Не мисля, че е необходимо да се правят подаръци и на двете деца.Достатъчно е на второто да се подари някакво лакомство-шоколад и т.н. Нека само рожденникът оцени, че е по-различен и има празник.
Хем не мислиш, че не е необходимо, хем носиш подарък  newsm78

Много зависи от възрастта на децата! В твоят случай разликата им е много малка и самите те са малки. И моите са породени и затова говоря от опит.
Полека-лека тези неща ще се нормализират, но на тази възраст е така. Децата не могат много да осъзнаят празника така, както ние. И няма лошо да има подарък и за другото дете. И аз винаги купувам за братчето/сестричето. И на майката цветя нося  Laughing
На другото дете купувам нещо съвсем символично, евтино и не виждам какво ми пречи и защо да не е редно  Rolling Eyes
Не знам и дали имате представа каква е драма за едно 2 годишно дете, когато батко му и майка му излезнат вечерта и ги няма поне 2 часа...ами страда си детето! Аз съм си тръгвала от РД заради малкото...и оставих баткото на познатите ни, а ние бяхме в района.
Когато разликата им е голяма, не са на един акъл и интересите, игрите им не са много общи, тогава е съвсем друго.  Peace

Последна редакция: чт, 14 апр 2011, 12:53 от Dachy

# 11
по принцип и аз нося за по-малкото дете малко лакомство (когато майката позволява, де, че тук някои писаха, че се сърдят). Иначе имам две деца и не смятам, че гостите са задължени да подаряват подаръци и на двете, когато се празнува рождения ден на едното.

# 12
Винаги нося и за брат/сестра и за майката цвете задължително. Винаги обяснявам на малчо, че не е поканен на РД на приятел на сестра му, но когато отидем да я вземем няма начин той да не се включи във веселбата и обикновено получава торта (което ме притеснява, защото никой не е длъжен да го черпи него). Но така се получава при нас - той винаги е бил около сестра си и нейните приятели и родителите им го приемат.
При наш РД, каня братя/сестри на дечицата и не виждам нищо лошо в това.
Не очаквам другите да се сещат за 2 подаръка, но ние подаряваме и на 2-те си деца едновременно подаръци, т.е. дъщеря ми получава и на РД на брат си и сина ми получава на РД на кака си.
Колкото и да обясняваш на детето, че то няма днес празник, то се чувства гадно, затова така съм си решила проблема с ревността и празника става общ.

# 13
  • софия
Винаги нося подаръче,макар и дребно и за другото дете в къщата.Но това,че родителите са предупредили да има и за двете,направо ме смути. #CrazyМного нахално и недискретно от тяхна страна.А това за каненето на братя,сестри и тн.,не ми се коментира.

# 14
Подарък за рожденика плюс лакомство,лакомство за братчето или сестричето и задължително цветя за мама Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт