САМО за фенове на Стивън Кинг! - 6 част

• 40 824
  • 767
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Кали,браво !! Сега спам,неспам-  задължително един пост с впечатления от Неапол!

Щом имам официално разрешение, да почвам да разказвам, а  Joy ?!

Може да не ми повярвате, но повече няма да кажа нито една лоша дума за България.
Първото ми впечатление от Неапол е мръсотията  Sick . Когато беше кризата с боклука в София, беше по-чисто от там. Дори и по ромските квартали тук е по-чисто. И в Неапол в момента има проблем с боклука, но такава кочина не сте виждали. Второто нещо е трафикът - пълен кошмар  ooooh! ! Те се придвижват предимно с малките моторчета тип Веспа, защото улиците са им страшно тесни. Имах чувството, че през цялото време съм на някакъв рокерски събор - моторите са навсякъде, много и си правят каквото си искат. Това да даде десен мигач и да завие наляво е нещо абсолютно нормално; ако си пусне мигачът де, защото това е някаква излишна екстра във возилата, която почти никой не си дава зор да пуска. Пешеходците пък са още по-зле. Пешеходна пътека зебра, но със светофар; свети червено - няма проблеми, те си пресичат, никой не им бибитка, никой не се нервира, просто са си свикнали. Повечето им улици не са с асфалт, а с големи рязани каменни плочи, които се хлъзгат страхотно при дъжд. Пътуването с рейс по тези плочи е меко казано кошмарно. Ние от летището взехме частен автобус до piaza Garibaldi, където се намира централната им жп-гара, и това е най-опасният район в целия Неапол. От там взехме рейс до хостела..... аз си мислех, че нашата линия 73 е щайга на колела, а тя се оказа ролс-ройс в сравнение с неаполския рейс  ooooh! ! И по онези плочи, направо ад - имаш чувството, че ще ти изпопадат и пломбите и бъбреците в него. Както и да е - повече не повторихме с рейсовете, само с влакчета и метрото, които са си ОК.
Нещото, което безкрайно ме впечатли в положителна посока, това са хората - спокойни, усмихнати, освободени, сърдечни. Не можете да си представите колко задръстена от комплекси нация сме  Cry и така ще си бъдем още 50 ако ли не и 100 години. Няма такива хора като италианците - знаят как да живеят, знаят как да се забавляват, как да посрещат и да изпращат. А красиви, красиви  Crazy Flutter !!! Някоя италианка може и да не е красива, може да си е направо грозновата, но тръгне ли по улицата, то е осанка, дрехи, грим и бижута, елегантност, достойнство, походка..... направо занемяваш!
За кухнята им - пица и паста основно. Трябва да влезнеш в ресторант, който си се нарича "Ресторант" за да поръчаш салата или супа например. Иначе пицариите са буквално през две крачки, но да ви кажа честно - опиташ ли една, все едно си ги пробвал всичките; вкусът е един и същ. В България правим триста пъти по-хубави пици от техните; а спагети аз, като един кулинарен инвалид, ги правя по-вкусни - там не са нищо особено, само дето имат хиляди видове (талятели, равиоли и т.н.).
За цените - в Неапол е поне два пъти по-ЕВТИНО от България  Crazy ! Нашият хостел, където бяхме отседнали, се намираше на една от пазарните им улици. Представете си женския пазар, само че на една тесна, колкото четири тротоарни плочки, улица. И тази улица не е само пешеходна, там си минават и коли, и моторчета, и хората, които са тръгнали на пазар, там са и продавачите и сергиите. Тези хора за междублоково пространство изобщо не са чували, но пък и това си има своето очарование. За 100 евро можеш да си накупиш дрехи и обувки за цял сезон - качествени и огроооооомен избор на кройки, модели и т.н. За сина ми купих фантастичен комплект панталон, риза и шушляково яке на Пиер Карден за 50 евро всичко. А понеже взех и други неща - къси панталонки и тениски, човекът ми направи 20 евро отстъпка. На пазара е такава мешавица от стоки, че направо ти се връзва погледа на фльонга - до сергията с прясна риба е сергията за гащи, до нея са прасковите, после сандалите и т.н., докато не свърши улицата. После разбрахме, че Неапол е един от най-евтините градове в Италия. То ще ми излиза по-евтино да ходя там два пъти в годината със самолет, да си пазаря и да се върна.... уникално просто  Crazy !
Това, което бях чувала за кафето и сладоледа им, напълно оправда очакванията ми! Вълшебни!!!
Който ходи до Италия и не пробва кафето и сладоледа, все едно не е бил там.
За забележителностите - качих се до кратера на Везувий, разгледах после и Помпей. Един цял ден една приятелка на сестра ми, която си е неаполитанка, ни разведе из Неапол. Видях им националния археологически музей, в колко катедрали и църкви влизахме вече им забравих бройката, малката Ватикана видяхме - площад, точно копие на този във Ватикана, замъци, пристанището с фериботите,.... абе 12 часа си направихме в Неапол. Малките им улички са всичките с магазини, но в центъра на Неапол има все пак някакъв ред - една уличка е само със сувенири, една е само за музикални инструменти, една е само с пицарии и т.н.
Общо бяхме там 5 дни и на шестия се прибрахме - предостатъчно и за разглеждане, и за шопинг.
Първият ден ни събуди италиански скандал на улицата, а последната вечер станахме свидетели на серенада. С две думи, за кратко време видяхме всичко и съм много, много щастлива от това пътуване  Party !

Редактирам, че забравих най-важното! Най-характерната гледка в Неапол това е прането - няма балкон, на който да не виси пране. Имам чувството, че да се пере е национален спорт там  hang ! Снимки имам много, но трябва да ги кача и ще ви пусна линк тук  Wink !

# 151
Ей че интересно ,браво  Кали,много се радвам за теб,чакам с нетърпение снимките  bouquet

Моята мечта пък е Париж... Crazy

# 152
Забравих-deadface  ,би ли написал на "Зъл мрак, угаснали звезди"-окончателна цена,автор, издателство  и корица ,за да се ориентирам по- лесно като я търся.Мерси!
Засега няма окончателна цена, очаква се сборникът да излезе в края на месеца и да струва 22 лв. Най-добре проверявай периодично тази страничка (там е и корицата), а ако науча нещо повече, ще пиша.

# 153
  • София
Ей, Кали, вълшебно си го описала! Браво! Ох, приходи ми се  Laughing
Трябва да се видим, да пием кафе  Heart Eyes Тематично  Mr. Green
Да си направим една срещичка на темичката  Hug

Къде ти ще четеш Сблъсък ... естествено ...  hahaha

# 154
Ммм, Кали,супер, Италия е страна, която трябва да се усети, уникална е и различна за всеки!
За боклука на Неапол е именно така, защото за него се грижи неаполската мафия  Grinning...сериозно това от филма.

Кифличка, Париж на мен ми е обещан  Flutter, ама кога ли  Whistling
Моя съпруг се върна преди седмица от там, за втори път му е, пък на мен за нула  Crossing Arms

Трябва да се видим, да пием кафе  Heart Eyes Тематично  Mr. Green
Да си направим една срещичка на темичката  Hug

Хайде  Peace

В понеделник е деня на Черният дом  Heart Eyes

# 155
Кифличка, Париж на мен ми е обещан  Flutter, ама кога ли  Whistling
Моя съпруг се върна преди седмица от там, за втори път му е, пък на мен за нула  Crossing Arms

И на мен ми е обещан  Crossing ArmsИ чакам!

# 156
Париж е градът, който ме грабна още първия миг, когато стъпих там. Нито един друг град не ме е впечатлявал така. На всяка крачка има нещо красиво, което да те очарова - историческите паметници, паметниците на културата, красивите сгради, парижанките, които не зная как го постигат, но изглеждат елегантни дори и по дънки. Мъжете не ме впечатлиха особено, може би защото като цяло не ми допадат французите. Mr. Green
Ходила съм 2-3 пъти там и всеки път се возя с кораб по Сена, незабравимо е. В Париж това беше и много удобен начин да се обиколят историческите забележителности - купуваш си билет за два дни и можеш да се качваш и слизаш на корабчето, на всяка една спирка от маршрута, когато си пожелаеш в рамките на тези два дни. Heart Eyes
Всъщност на мен ми е слабост това и винаги, когато съм в някой град с река задължително се качвам на туристическо корабче.

# 157
  • София
Ето снимките от Неапол  Wink .

# 158
  • София
Здравейте, момичета и момчета!   bouquet

Аз нещо се поизгубих последните седмици*за кой ли път Laughing*, но редовно ви следях и четях всичко ново, което пускахте тук, но си мълчах, тъй като последно завърших "Особени сезони", а това не беше книгата, която беше на дневен ред тук и пропуснах отбелязване. Иначе, хареса ми, но определено филмът по "Изкуплението Шоушенк" беше по-добър, поне по мое мнение. Сега съм на "На изток от рая", но и тя не попада в графа "Кинг", та...
Нямам търпение за "Черният дом", дано е преведена добре!  Praynig

Кали, снимките от Неапол са страхотни! Всичко изглежда толкова красиво и интересно, всъщност, далеч по-интересно, отколкото беше в Милано или Геноа например, там нищо не ме впечатли чак толкова, макар че трябва да призная, че аз ги посетих само за ден и надали съм разгледала всичко и дори допускам, че съм пропуснала най-интересните и красиви места, знам ли...  Thinking
За пиците и пастата обаче съм съгласна на 100% - не струват, нашенските са си доста-доста по-вкусни, а и разнообразни.  Rolling Eyes

Впрочем, забелязах, че сте повдигнали и темата за Париж, та... ако някой го е посещавал, ходил ли е на Монмартръ? "Кака ми" учи там(не на Монмартръ, де, но във Франция и е минавала доста пъти през Париж), но не е минавала от там, както и аз, а ми се струва наистина интересно и ако някой може да покаже малко снимки или да разкаже, ще бъда много благодарна.  Blush

# 159
  • София
Кали, снимките ти са фантастични! Удоволствие ми беше да ги разгледам   bouquet

Oniyuri, пиши си мила и за други книги, тук си обсъждаме всичко  Hug

Отивам да поръчвам Черният дом  Heart Eyes

# 160
  • София
Току що ми донесоха Черният дом  Heart Eyes
Прекрасни са кориците на Бард!
Много й се радвам  Blush

# 161
Вив,честито!Поредната рядка книга на Кинг- преиздадена !Тия дни и аз ще си я подаря  Peace

Кали,снимките са страхотни,красиви ,от самолета са направо уникални! Мерси,че сподели с нас!

kalinchita ,за впечатленията от Париж Hug  bouquet Дано и аз някой ден разказвам и показвам снимки Sunglasses

Аз явно не чета темата като хората,помислих че deadface ще издава книга с авторски разкази.. Rolling Eyes

# 162
Кифличка, ще ми се да можех да кача и малко снимки, но съм маскирана блондинка и успях да ги изтрия преди да си ги сваля на компютъра.  Joy

# 163
Вив, честито, вчера и на мен ми я доставиха  Heart Eyes

Забравила ли съм, и аз ли щото съм руса, ама по спомени старото издание не беше толкова обемно  Thinking

Поръчах си и "Шепнещите" на Дж. Конъли (любим автор на Виви  Wink ).
И от една мацка тук във форума чакам да ми пристигнат още две на Конъли ( и мисля,че събрах всички издавани негови поне у нас книги), и "Чуй ме" на М. Мецантини. 

Кали, благодаря, че сподели своето пътуване с нас   bouquet

# 164
  • София
Сам, на Бард са по - обемни, не само Черният дом, и аз съм го забелязала. Явно е заради шрифта.

Честити книжки и на теб!  Hug

Общи условия

Активация на акаунт