Технологично училище „Електронни системи” към Технически университет – София

• 74 763
  • 755
  •   1
Отговори
# 675
Аз мисля, че е по-правилно специалностите да се разпределят отначало, както го правят тази година. Така и детето и родителите са наясно какво следва в близките 5 г.
 А и много важно е като се създаде един колектив след 3 г. да не се отива пак на изходна позиция- нови съученици, нов колектив, нова класна.

# 676
  • Sofia
Аз мисля, че е по-правилно специалностите да се разпределят отначало, както го правят тази година. Така и детето и родителите са наясно какво следва в близките 5 г.
 А и много важно е като се създаде един колектив след 3 г. да не се отива пак на изходна позиция- нови съученици, нов колектив, нова класна.

От тази гледна точка,наистина е по-добре така,права си.....Само да бях убедена,че сме си на мястото.... Simple Smile Но,то ще си покаже....
Радвам се,че я има тази темичка и дано си бъдем полезни в следващите 5 години  Grinning

# 677
  • Sofia
. Да учат със желание и да имат стремеж да успеят.
Списъците с останали на поправителен показват, че не е за всеки това училище.
Приемам всякакви идеи и помощ по въпроса с мотивацията Simple Smile

# 678
Ето тук би трябвало да е зеленото училище: http://www.tu-sofia.bg/Social/semkovo.html

Моето момче е КТТ.

# 679

От тази гледна точка,наистина е по-добре така,права си.....Само да бях убедена,че сме си на мястото.... Simple Smile Но,то ще си покаже....
Радвам се,че я има тази темичка и дано си бъдем полезни в следващите 5 години  Grinning

От личен опит ще ти кажа, че и на 19 г. децата са пак толкова "ориентирани", колкото и на 14 г. Миналата година големия син от 4 възможности не можа твърдо да каже искам еди коя си и аз се намесих и взен решението. След 2 месеца в УАСГ един ден ми каза; Мамо добре ,че те послушах в избора.. Затова винаги съм била на мнение, че ролята на родителя е да се меси в избора, защото най-добре познава детето, познава икономическата ситуация на страната и не на последно място и "семейната си икономическа ситуация".

# 680

Училището е наистина единствено по рода си - затова специалностите не мисля, че са от особено значение (още повече, че 4 г учат едно и също). По-скоро излизат с много добра основа - а с какво ще продължат - за това има време да се ориентират сами.

# 681
Да учат със желание и да имат стремеж да успеят.
За мотивацията...
ТУЕС е известно училище. Знае се, че излизат добре подготвени кадри. Но това не е правило и не важи за всички. Успява този, който дава от себе си. И има цел.
Не означава, че от всеки влезнал в ТУЕС ще излезе добър специалист.
Всред децата се носят легенди кой къде и за какви пари е започнал работа. Но какъв процент са те?
Аз разбрах от "нашия" 8-ми клас, че в един клас се събират различни деца. Един е бил приет на първите места, друг е влезнал на последно класиране. И точно това дава стимул. Който иска да е добър, се старае. Да бъде първи, да се докаже. В нашия клас има дете, което не слуша много в час, но без проблем изкарва високи оценки. Друг е слаб по всичко, освен по физика например.
Но е важно да има по-добри от теб, за да се стремиш да ги задминеш.

# 682
  • Sofia
Да учат със желание и да имат стремеж да успеят.
За мотивацията...
ТУЕС е известно училище. Знае се, че излизат добре подготвени кадри. Но това не е правило и не важи за всички. Успява този, който дава от себе си. И има цел.
Всред децата се носят легенди кой къде и за какви пари е започнал работа. Но какъв процент са те?
Аз разбрах от "нашия" 8-ми клас, че в един клас се събират различни деца. Един е бил приет на първите места, друг е влезнал на последно класиране. И точно това дава стимул. Който иска да е добър, се старае. Да бъде първи, да се докаже. В нашия клас има дете, което не слуша много в час, но без проблем изкарва високи оценки. Друг е слаб по всичко, освен по физика например.
Точно това ме притеснява в новия вариант-сега за първи път класовете не са шарени,а са разпределени по " бал " колкото и относителен да е той. Особено в КТТ -освен твърдо искащите тази специалност няколко момчета-другите са с доста нисък такъв.Дано това да не е предпоставка за липса на конкуренция и стимул за напредък.

# 683
  • Sofia

От личен опит ще ти кажа, че и на 19 г. децата са пак толкова "ориентирани", колкото и на 14 г. Миналата година големия син от 4 възможности не можа твърдо да каже искам еди коя си и аз се намесих и взен решението. След 2 месеца в УАСГ един ден ми каза; Мамо добре ,че те послушах в избора.. Затова винаги съм била на мнение, че ролята на родителя е да се меси в избора, защото най-добре познава детето, познава икономическата ситуация на страната и не на последно място и "семейната си икономическа ситуация".

Хехе...това ми напомни как моята свекърва " ме избра " ,пък после се тюхкаше колко е сгрешила Simple Smile
Извинявай,за отклонението   Laughing ...то е ясно,че малко или много винаги се намесваме в изборите. Да се надяваме,че разчитаме  вярно малкото и едва доловими сигнали ( поне в нашия случай)подавани от отрочетата Simple Smile

# 684
  • София
Ехаа, човек за малко да не влезне, и гледай колко много сте написали!  Hug Добре дошли на новоприетите! Надявам се, че следващите 5 години само за хубави неща ще си пишем тук.
Аз базата им в Семково съм я виждала, и по принцип в Семково е много хубаво. Дано им правят и зимата там лагери, защото и пистата им не е лоша  Laughing
И мен това с ориентацията още от сега ми е малко трудна за възприемане. Независимо, че господина беше твърд още от началото, че ще е в това училище. Аз все още имам известни притеснения дали като навлезе в материала ще е все още на същото мнение. Дано!!!  Praynig

# 685
  • София
За мотивацията...
Точно това ме притеснява в новия вариант-сега за първи път класовете не са шарени,а са разпределени по " бал " колкото и относителен да е той. Особено в КТТ -освен твърдо искащите тази специалност няколко момчета-другите са с доста нисък такъв.Дано това да не е предпоставка за липса на конкуренция и стимул за напредък.

Това ме притеснява и мен. В КТТ, което ние искахме твърдо, попаднаха деца, които не успяха на другите места. Най-вероятно и в другите училища, чакаха до последно и влязоха на трето и четвърто класиране. Извинявам им се, исках само да кажа, че това за тях е нещо като последна надежда, а не истинско желание. Това малко ме разочарова. Оказа се, че балът на сина ми от не много висок за ТУЕС, е един от най-високите за специалността. С кого да се състезава? Друг е въпросът де, че този бал нищо не значи, ако той не учи занапред, но това определя средата, амбициите на познатите му деца и т.н.

# 686
  • София
Мисля си само дали не беше по-добре да е по средата в НПМГ, отколкото пръв в ТУЕС - шегувам се, разбира се. /То и в НПМГ-физика клонеше към първата четвърт- няма угодия за нас, майките, ееейй/. Това на него не му го казвам, той си искаше - техническо образование, или както се изразяваше като по-малък - искам да стана майстор като дядо си.  Grinning Grinning

# 687
  • София
Сега остава да видим и какъв ще е новият план на обучение. Нали казаха, че ще има промяна.  newsm78 

# 688
Предлагам да спрем да гледаме назад- дали е правилен или не избора ни от възможните избори, които имахме. Животът ни е една игра на вероятности, на късмет, на хазарт. Дали ще направиш това или онова, дали ще заложиш на този път или на другия, дали ще избереш това решение или ще предпочетеш друго. Все вероятности.Бъдещето ще покаже дали сме заложили на правилния избор на Училище.
 По важно е да се съсредоточим върху проблема за ПРОЗРАЧНОСТТА И ИНФОРМИРАНОСТТА на родителите, които поне досега са липсвали в ТУЕС. Мен откровено казано ме притеснява това, че не съм запозната с учебния план на специалността (нов или стар, щом правят конкурс трябва да го има на сайта). Чувствам се като с вързани очи. Преди време бях попитала дали ще има родителска среща в началото на годината и "ме успокоиха", че досега не се правели такива неща в училището, но тази година по-нататък щели да направят ЕВЕНТУАЛНО.
Ръководството е ново. Сега е момента в началото да поискаме от тях да решат този проблем.
Вие имате ли се за информирани относно ТУЕС ???? Аз не. И не ми е спокойно така.

# 689
  • Sofia
Останах с впечатление,че в началото на година ще има родителска среща.  newsm78 ,но не си спомням откъде...дали тук го прочетох или при записването е станало въпрос?
Определено е важно да я има връзката родители-училище! И за мен е важна не толкова осведомеността за учебния план,колкото да бъда уведомена при евентуални проблеми с усвояването му ,дисциплина...изобщо как се справя на момъка с новата среда.

Общи условия

Активация на акаунт