Технологично училище „Електронни системи” към Технически университет – София

• 74 750
  • 755
  •   1
Отговори
# 690
Имаше миналата година родителска среща, на която аз не успях да отида. Веднъж ме е търсила и класната му по телефона за да ми съобщи за  непредадена бележка за отсъствия.

# 691
Ей...хора!
Лято е. Времето е прекрасно днес.
Децата ви са приети там, където са искали.
Бъдете щастливи от това, което ни поднася днешния ден.
Какви са тези притеснения?
Да, всеки от нас иска най-доброто за децата си. Но защо толкова се тревожите?
Училището не е ново. Може да е имало "проблеми", но в кое училище няма? Важното е да има стремеж за отстраняването им. Правят се промени за добро.
Какво ви притеснява за училището, което сте избрали?
Има родителски срещи. По всяко време имате възможност да се срещнете с класната или с директорката.

# 692
  • Sofia
Явно ни държи още седмокласната треска...няма отпускане ,ей ...
Simple Smile е,значи не е толкова зле положението с "контактуването " -по тази точка сме успокоени   Hug поне аз,де .
Младежът вчера заяви,че вече нямал търпение да започва в новото училище  Grinning

# 693
  • София
По важно е да се съсредоточим върху проблема за ПРОЗРАЧНОСТТА И ИНФОРМИРАНОСТТА на родителите, които поне досега са липсвали в ТУЕС. Мен откровено казано ме притеснява това, че не съм запозната с учебния план на специалността (нов или стар, щом правят конкурс трябва да го има на сайта). Чувствам се като с вързани очи. Преди време бях попитала дали ще има родителска среща в началото на годината и "ме успокоиха", че досега не се правели такива неща в училището, но тази година по-нататък щели да направят ЕВЕНТУАЛНО.
Ръководството е ново. Сега е момента в началото да поискаме от тях да решат този проблем.
Вие имате ли се за информирани относно ТУЕС ???? Аз не. И не ми е спокойно така.

Това, че искат да направят децата ни самостоятелни, отговорни и зрели хора е една от особеностите на това училище, не трябва да бъдем винаги над тях, те вече са почти мъже.  Мисля, че трябва да им имаме повече доверие -и на децата, и на учителите. Бях впечатлена от това  http://www.elsys-bg.org/blog/article/people-behind-elsys-kiril-mitov/  Просто идеологията на тези хора е различна, да не се примиряват с посредствеността, да търсят винаги най-доброто. Ами .... аз съм за с две ръце, дори и това да значи, че няма да ходя на родителски срещи.  Grinning
Не знам дали съм права, това е трудно....  Grinning Grinning

# 694
Jord,   bouquet

Родителските срещи са полезни.
Но децата ни растат и отношението към тях се променя. В ТУЕС искат да им го покажат и напомнят.
Време е да бъдат самостоятелни и отговорни.
Аз ходих на РД. И усетих отношението на учителите. Различно е.
Например ...Имаше един родител, който даваше съвет на учителката как да накара децата да учат и да си пишели домашните  newsm78. А тя му каза, че това,което й казва е за деца до 7-ми клас. Нашите вече са големи и тя такова нещо няма да прави... Това беше отклонение.

# 695
  • София
Аз понеже с времето /миналата уч. година/ прочетох всичко в интернет по въпроса "ТУЕС", написано и ненаписано, и то не само заради сина ми, а най-вече заради мен самата, защото навремето аз мечтаех за такова училище, но нямаше, ТЕ Ленин не беше точно това, за съжаление - та доколкото разбрах идеологията им, искат да се мисли, да се търси, да се твори в най- общия вид. тоест подхода им е по-скоро академичен, като с равни. Искат само и единствено качеството. Е, това много ми допадна, дано го имат още за най- важното нещо на света. Бих се радвала, ако синът ми се зарази за цял живот от техния начин на мислене, защото е ценен, особено за мъжете. Понеже преди време някой питаше как го избрахме това училище- ами така....

Alleisha  Hug

# 696
Jord, ако правилно Ви разбирам нямате нищо на против да дадете на детето си да го нарека Генерален "Кредит на доверие" на 14 г. В идеята няма нищо лошо, но дотук. Децата са различни, условията и средата, в която са израснали също. Аз не мога да го дам този кредит сега. Защо ли? Ще Ви отговоря: Моя син освен, че сменя училище, сменя град : 20 000 град с 2 000 000 град. Сменя къща с апартамент. Сменя и настойник- майка с баща. Майката(аз) остава далече на повече от 300 км.
 Нямам нищо против академичния подход на образование- дори напротив, но по-голямата свобода на тази възраст лесно може да се превърне в свободия а често първия сигнал идва от училище и родителя има време да реагира.

# 697
Синът ми имаше чудесна класна - пишеше мейл за всичко - род.срещи, провинения, забележки...
Знаех всичко, преди той и да си има представа за това(това се отнася за всяко дете от класа) и ги изпрати с любов, а и те нея. Ще ми липсват тези контакти( незнам има ли такава практика в ТУЕС).
И ние мислехме за НПМГ, но изпита по биология беше в един ден с туеския и синът избра твърдо - ТУЕС.
От 12 години съм в сферата на информационните технологии - администриране на сървъри, мрежи, а от 3 години се занимавам с програмиране. Това, което смятам, че ми липсва - е техническата основа (завърших СМГ, после факултета по математика и информатика). За едно момче ще е от полза такова училище - да получи една стабилна основа, пък после с каквото иска да се занимава.
Не на последно място мисля, че му е време и да възмъжее - да контактува не само с учителки, а и с учители, да се научи на дисциплина.
Иначе ние майките сме за това- да се притесняваме  Peace

# 698
  • София
Привет на всички и честито на новодошлите   bouquet  bouquet
Колко притеснения, колко вълнения и то вече при приети с желание деца  newsm78 newsm78 newsm78
Май е време да се поуспокоим. Наистина има някои нови моменти, които ще настъпят точно тази учебна година /нов учебен план/, но нали е за по-добро. А това за по-голямата прозрачност може би наистина трябва да настояваме. ОК нека децата бъдат по-самостоятелни, аз съм с две ръце за, нека начинът на преподаване бъде по-академичен, но нищо не пречи ние да получаваме информация. Така ще може да се намесим още докато даден проблем е малък, а не когато е станал голям проблем и детето е застрашено от това да не може да завърши годината например. РС са нещо полезно, така и ние сме в крак с това, което става в училището. Поне за сега децата ни са на възраст, в която още споделят, и ние трябва да поощряваме това, но те растат и ще споделянето ще става все по-малко и по-малко. Затова обратната връзка с учителите и училището е важна. За всички деца обстановката е нова и е важно как ще се впишат в нея. Стискам палци тази адаптация да е безболезнена.
Този форум е един от начините да сме информирани и съм благодарна на всички, които споделят както хубави, така и не толкова хубави моменти от живота на децата си. Нека наистина сме заедно през идните 5 години.  Hug Hug още повече, че май повечето от родителите сме такива, които не разбират почти нищо от технологиите, които ще се изучават в ТУЕС, но пък послушахме желанията на децата си. Така че  ще може да обменяме опит тук. А след като са такова училище общуването по интернет между учители и родители е напълно в реда на нещата.
За нас сега започва лятото и се отправяме към морето, за да си починем след тази учебна година, изпълнена с много усилия, напрежение и земетресения.   grinning039 Пожелавам и на другите, които тепърва ще си почиват, ползотворна почивка с много слънце, усмивки и събиране на сили за предстоящата учебна година.

# 699
  • София
Всички вие сте много прави. И много загрижени за децата си, радвам се, че Ви има и Ви благодаря!
Вр, разбирам Ви, при Вас, основанията са много по-големи, ще стискам палци всичко да е наред. Ако мога да Ви помогна по някакъв начин, бих... Все пак аз съм по - близо до епицентъра .... И се пазете, защото много хора разчитат на Вас

# 700
bp,
не се познаваме.
Но ако мога с нещо да Ви помогна, не се притеснявайте да ми кажете.
В София съм.

# 701
  • Sofia
Приятна почивка на всички отправили се към морето!
 Да се разтоварите от натрупаното напрежение и умора,да насъберете слънце,емоции и ведрина и се надявам ако не на 17,то на 18 на изпращане за Семково да се запознаем с повечето от вас  Hug

# 702
Като Ви чета  Simple Smile не можете да се организирате да се видите.  Simple Smile Simple Smile Simple Smile .
Освен аз да Ви организирам от разстояние, но това може да стане началото на септември 1-15, когато имам идване в София за няколко дни.

# 703
  • София
Мдааа, трудно ни е да свикнем, че децата порастват, че съвсем скоро ще отлетят от нашата прегръдка. Аз много се надявам всичките те да успеят да тръгнат в правилната посока, да станат самостоятелни, с възможности за взимане на правилните решения.

А за срещата - готово. Давайта де забием една дата в началото на септември, че и ВР да е на линия, тъкмо и младежите да подготвим (запознаем)  Wink преди Семково.

# 704
  • София
Като Ви чета -май всички сме минали през "сагата" на избора. Нашия избор беше по-нестандартен: 9 ФЕГ срещу ТУЕС - СП  Simple Smile Simple Smile Simple Smile.
 Във фейсбука си е написал мъдрата мисъл: "За да не съжалява човек не трябва да има право на избор..."
И аз не съм платила тиймбилдинга, остава за понеделник.

Имам въпрос към майките, които са правели избор между НПМГ и ТУЕС : Кое Ви накара да изберете ТУЕС пред НПМГ ??

Относно избора между НПМГ и ТУЕС - младежът го направи, като се обоснова, че не искал да учи само математика на теория, искал практическа насоченост! Разбира се, си говорихме, че след 12 клас ако иска да продължи в тази област, от математиката няма да избяга - и при кандидатстване, и след това. Каза ОК, добре, избирам ТУЕС. И така - сега ми е чиста съвестта, че ако се размрънка да недоволства в новото училище, ще му казвам - ти си го избраааа!  hahaha
А сериозно - мисля, че децата са добри, и дори да срещнат трудности, ще ги преодоляват и това ще ги калява! Само да са здрави физически и психически, а ние  - със здрави нерви, докато им дойде акълът! Praynig

За срещата - ако е в началото на септември - предлагам седмицата 10-14, тогава е след няколкото почивни дни около 6 септември, и вече всички ще са на линия!?
Дотогава - весело и ползотворно лято на всички!

Общи условия

Активация на акаунт