Преди Великден или къде е Бог сега?

• 9 654
  • 240
  •   1
Отговори
# 120
  • Пазете Гор
Религиите в същината си са етични кодекси, системи от правила за поведение в общност, като и древни опити за обяснение на света. За по-сигурно, че ще бъдат следвани нормите, е добавена мистика. Върху тая основа с векове са се наслгавали и преплитали митологии и ритуали. Говоря общо, далеч не само за християнството. Много мнения напред споменават Бога-Природа, Бога-у-всеки-от-нас, Бога-Вселена - това са пак концепции, според мен, религиозни, макар и оригинални и неразпознавани от авторите им като такива.

Твърдите атеисти са рационалисти, детерминисти.

Проблемът на религиите е, че са консервативни. С времето теориите на света се развиха повече от религиозните, макар и дори Стивън Хокинг да оставя място за Бог някъде преди Големия взрив. Много ритуали и поведенчески норми са архаични, и трябва много труд от страна на свещениците, че да ги преведеат на съвременен език.

crazy chick
, така написано звучи страшно. Може да се каже, че  детето се учи да не се взима винаги много насериозно.  Simple Smile

# 121
crazy chick , така написано звучи страшно. Може да се каже, че  детето се учи да не се взима винаги много насериозно

Страшно е, съгласна съм. Това според мен е резултатът, който постигат религиите с хората. Можем да видим същите плодове и около себе си, разглеждайки единични случаи на деца, отгледани на този принцип /има доста, даже прекалено доста/. Какво значи "да не се взема винаги много насериозно"? Защо да не го прави? Животът е достатъчно сериозен и отговорен ангажимент, та да се омаловажава. В крайна сметка от хилядолетия насам човекът се възпроизвежда благодарение на друг човек, а не на непорочната искра, тъй че няма да е зле да идваме на този свят с идеята, че сме от голямо значение за настоящето и бъдещeто, а не от никакво.

# 122
  • Paradise
... Миналата година кръстихме дъщеря ми, не го направих с вътрешното убеждение на православен християнин, макар да съм възпитана в тази религия.

Интересно ми е защо си го направила.

# 123
Хубаво де, хората не били стока... Вземете едно дете и от малко го научете, че е нищожно, лошо и пълно с пороци. Повтаряйте му всеки ден как сте се жертвали заради него; колко страдания сте понесли, за да го дарите щедро и величайшо с живот, и настоявайте непрестанно да ви благославя и да се моли пред лика ви. Не забравяйте да изисквате благодарност при всяка хапка също. Сетне му вменете, че съществуванието му е незначително и жалко, и едничката му цел е да ви служи и да оправдае личната ви, доброволна саможертва. Какво дете ще произведете, м? Няма ли да е една страхлива, озлобена и нещастна твар? Няма ли да се държи точно като по-голямата част от човечеството днес - псевдонаперен венец на сътворението, всъщност разяждан от комплекси, че нищо не струва и че тъй или инак ще къкри в адския огън?

Хората са супер същества и имат чудни дарби, но са зле възпитани, това е според мен.

Описаното от теб всъщнос е продукт на човешката лошотия и криво разбиране. В християнството (щото него познавам) никой не те прави на долна твар априори.
Такъв ставаш сам  Mr. Green, по ред причини и начини.
Да не говорим, че символа на саможетвата е пример, нещо, което изразява висш идеал - да се жертваш за другия, и никой не изисква раболепие, по-скоро се търси духовно извисяване. Сравнен си с Бога, казано е, че си Негово дете (т.е. ти си също толкова съвършен). Тълкуванията на някои, които искат да изкарат човека зъл и недостоен, са по-скоро характерни за "тъмната страна" (марш да гледате Междизвездни войни  Mr. Green Mr. Green Mr. Green)
НО, според мен форума не е място за достигане на просветление - тук повечко се караме, че и си показваме кой е по-по-най-  Whistling

# 124
  • София
Хубаво де, хората не били стока... Вземете едно дете и от малко го научете, че е нищожно, лошо и пълно с пороци. Повтаряйте му всеки ден как сте се жертвали заради него; колко страдания сте понесли, за да го дарите щедро и величайшо с живот, и настоявайте непрестанно да ви благославя и да се моли пред лика ви. Не забравяйте да изисквате благодарност при всяка хапка също. Сетне му вменете, че съществуванието му е незначително и жалко, и едничката му цел е да ви служи и да оправдае личната ви, доброволна саможертва. Какво дете ще произведете, м? Няма ли да е една страхлива, озлобена и нещастна твар? Няма ли да се държи точно като по-голямата част от човечеството днес - псевдонаперен венец на сътворението, всъщност разяждан от комплекси, че нищо не струва и че тъй или инак ще къкри в адския огън?

Хората са супер същества и имат чудни дарби, но са зле възпитани, това е според мен.

Религиите в същината си са етични кодекси, системи от правила за поведение в общност, като и древни опити за обяснение на света. За по-сигурно, че ще бъдат следвани нормите, е добавена мистика. Върху тая основа с векове са се наслгавали и преплитали митологии и ритуали. Говоря общо, далеч не само за християнството. Много мнения напред споменават Бога-Природа, Бога-у-всеки-от-нас, Бога-Вселена - това са пак концепции, според мен, религиозни, макар и оригинални и неразпознавани от авторите им като такива.

Твърдите атеисти са рационалисти, детерминисти.

Проблемът на религиите е, че са консервативни. С времето теориите на света се развиха повече от религиозните, макар и дори Стивън Хокинг да оставя място за Бог някъде преди Големия взрив. Много ритуали и поведенчески норми са архаични, и трябва много труд от страна на свещениците, че да ги преведеат на съвременен език.

crazy chick
, така написано звучи страшно. Може да се каже, че  детето се учи да не се взима винаги много насериозно.  Simple Smile

Страхотни мнения....

# 125
Описаното от теб всъщнос е продукт на човешката лошотия и криво разбиране. В християнството (щото него познавам) никой не те прави на долна твар априори.... Да не говорим, че символа на саможетвата е пример, нещо, което изразява висш идеал - да се жертваш за другия, и никой не изисква раболепие, по-скоро се търси духовно извисяване

Не съм съгласна.  Grinning Самата концепция за необходимост от духовно извисяване предполага индивид, който не е духовно извисен. Ето я първата априори вина. Идеята за необходима саможертва предполага индивид, който трябва да плаща и да къса от себе си, за да получи небесни блага, щото инак не ги заслужава. Ето я втората априори вина. И тъй нататък, безброй са. Библията мяза повече на инквизиционен наръчник, отколкото на духовна книга. Мое мнение, де.

# 126
  • София
Описаното от теб всъщнос е продукт на човешката лошотия и криво разбиране. В християнството (щото него познавам) никой не те прави на долна твар априори.

Не го познаваш толкова добре явно.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE%D1%8 … D1%80%D1%8F%D1%85

С две думи, априори се раждаме с първия грях, който Адам и Ева са ни докарали на главите, и после се очистваме от него с праведен живот, инак оставаме грешни по дефолт. С малко вариации според различните християнски доктрини.

# 127
Нищо в религията не възприемам буквално и на ничие тълкувание не разчитам. Както обичам да казвам - религията е въпрос на тълкуване.

# 128
Описаното от теб всъщнос е продукт на човешката лошотия и криво разбиране. В християнството (щото него познавам) никой не те прави на долна твар априори.... Да не говорим, че символа на саможетвата е пример, нещо, което изразява висш идеал - да се жертваш за другия, и никой не изисква раболепие, по-скоро се търси духовно извисяване

Не съм съгласна.  Grinning Самата концепция за необходимост от духовно извисяване предполага индивид, който не е духовно извисен. Ето я първата априори вина. Идеята за необходима саможертва предполага индивид, който трябва да плаща и да къса от себе си, за да получи небесни блага, щото инак не ги заслужава. Ето я втората априори вина. И тъй нататък, безброй са. Библията мяза повече на инквизиционен наръчник, отколкото на духовна книга. Мое мнение, де.

Аз неслучайно казах, че форума не е място за просветление, защото нещата се приемат само в една плоскост.  Wink
Ние сме съвършени, но сме го забравили, не е толкова до вината а търсене на пътя към себе си, към "първоначалния вид". Но темета е необятна. Няма да намерим истината тук, струва ми се...

А, и чела ли си Библията, ама цялата? Цитираш само отделни неща, много често извадени от контекста. Защото в Библията никъде не плашат с адски огньове, плашат със загубата на душата си, което, признай, наистина е много тъжно най-малкото. А, да не забравяме и метафоричния език, който много хора приемат едно към едно.
Библията е неподозирано богата книга, но си иска време и нагласа да откриеш там някои доста съкровени истини. Има и много любов в нея. То това е и идеята й, особено добре показана в Новия завет.

# 129

Не го познаваш толкова добре явно.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE%D1%8 … D1%80%D1%8F%D1%85

С две думи, априори се раждаме с първия грях, който Адам и Ева са ни докарали на главите, и после се очистваме от него с праведен живот, инак оставаме грешни по дефолт. С малко вариации според различните християнски доктрини.

Как си знаех, че ще ми цитирате Първородния грях - ами преди него? Несъвършени ли сме създадени? А, и да не забравяме, че точно с Възкресението е изкупен...

# 130
А, и чела ли си Библията, ама цялата? Цитираш само отделни неща, много често извадени от контекста

Чела съм я в няколко вариации и на два езика. И между другото, досега не съм дала ни един цитат библейски - ти къде точно го съзря, че чак и изваден от контекста?  Mr. Green

# 131
  • Пазете Гор
crazy chick, онова за вземането насериозно не значи да живее пет за четири, разбира се.  Simple SmileПросто използвах тоя популярен израз, за да изразя същото, което описваш, с по-меки думи. Или в друг вариант: да бъдем повече критични към себе си, отколкото самодоволни. Искам да кажа чрез тия примерчета, че е повече въпрос на индивидуално разбиране, отколкото на религиозна догма. Изобщо буквалното прилагане и тълкуване на догмите причинява повече вреда.

Зилозавър ме изпреварила, нейсе, няма да трия пък.

Познавам хора, които, къде осъзнато, къде не, се чувстват нищожества, изобщо без да са били обект на религиозно възпитание. Та неприятен резултат може да се получи и без религия. Не мисля, че религиите са най-лошото, случващо се по земята, но зная, че с тях са мотивирани, правени и прощавани чудовищни престъпления. Включително и сега.

Аз съм детерминист (вярвам, че светът е познаваем, описуем с физични закони), възпитан атеистично. По Възкресение зачитам само някои дребни домашни традиции. Твърде често говоренето за Бог, особено в дните около празници е смесица от суеверие, кич, невежество и лицемерие.

# 132
Ще ми се по-малко хора да ме поздравяват по Великден с "Христос Воскресе!" - винаги се чудя какво да отговоря. Обикновено се усмихвам и се чувствам тъпо, но поне вече не смотолевям неубедително "Да, бе, да".
Абсурд е да отговоря както изглежда очакват, защото ще се чувствам пълна лицемерка, а и не ми идва естествено.
Иска ми се вярващите  да не ми налагат вярванията си и да спрат да ме убеждават, че ми се случват лоши неща (като катаджиите, които ме хващат всеки път когато съм в нарушение), защото не съм вярваща.
И изобщо, иска ми се всеки да има правото да вярва или не в каквото си иска, без да чувства принуда от околните задължително и на всяка цена да приеме техните възгледи.

# 133
А, и чела ли си Библията, ама цялата? Цитираш само отделни неща, много често извадени от контекста

Чела съм я в няколко вариации и на два езика. И между другото, досега не съм дала ни един цитат библейски - ти къде точно го съзря, че чак и изваден от контекста?  Mr. Green

Значи не става дума за познаване, а за разбиране, а цитат пряк не си дала, но непряко описваш какво има там, което пак е вид препратка.
Както и да е, аз бях дотук, не живея с мисълта, че някой е длъжен да се съобразява с моето мнение, но пък е хубаво да има няколко гледни точки, особено на фона на едно силно отрицание.   bouquet

Весел празник, кой както го разбира.  Hug

# 134
  • София
Как си знаех, че ще ми цитирате Първородния грях - ами преди него? Несъвършени ли сме създадени? А, и да не забравяме, че точно с Възкресението е изкупен...

Преди него какво? Имало е само двама души създадени, уж съвършени, ама на, сгрешили. Ерго - всички сме грешни, защото сме тяхното поколение. А за изкуплението - според православната църква не отменя задължението човек сам да се "очисти", иначе не е праведен. Протестанството още по-малко приема, че първородният грях е изкупен. Ето от БПЦ:

"Човек остава по наследство роб на греха. Дори да осъзнае това, не може да се изкупи от това робство със собствени сили, тъй като - бидейки роб, - човекът няма нищо свое. Човек може да се спаси само вярвайки в изкуплението, извършено чрез цената на невинната Кръв на Иисус Христос..." Т.е. сам по себе си Христос не изкупва първородния грях, ние трябва да заслужим изкуплението, чрез вяра, разбира се.

Частта с робската природа на човека изобщо оставям без коментар, не кореспондира много с твърдението ти как не сме били "долни твари" и от нас не се изисквало "раболепие".

Общи условия

Активация на акаунт