Преди Великден или къде е Бог сега?

• 9 643
  • 240
  •   1
Отговори
# 135
Куркума, няма начин да не си самокритичен и да не полагаш усилия да стъпваш здраво по земята, ако живееш живота си с идеята, че сам си отговорен за него. Тези две неща вървят ръка за ръка, според мен. А че има хора, които се чувстват нищожества и без да са плод на религиозни родители, съм напълно съгласна. Това имах предвид по-назад: да внушиш на някого още от ден първи, че е дошъл на света, за да изкупва нечия жертва и да му вмениш, че е изтъкан от притаени черни грехове, дава безусловно един и същи резултат. Независимо дали тази житейска философия е поднесена от проста майка или от възвишен духовник, крайният ефект е един - човек, който не вярва в стойността си като единица.

# 136
... Миналата година кръстихме дъщеря ми, не го направих с вътрешното убеждение на православен християнин, макар да съм възпитана в тази религия.

Интересно ми е защо си го направила.
Защото аз и мъжа ми сме кръстени, защото и сина ми е кръстен (но тогава някак си виждах смисъла на кръщението), защото съм израснала и възпитана в православната религия.
Сега, години след това, моята вяра се "пропука", дори сякаш стоя на крачка от атеизма. И чувствам празнина.

# 137
  • Пазете Гор
mina911, ако си православна христянка - най-добре разговаряй с духовник, с пастир, за да укрепиш вярата си. Може би с монах, не със свещеник. Мисля, че ще ти помогне.

crazy chick Ако позволиш, нека само сложа една запетайка на края на мнението ти - има и много калпав народ, зъл, макар и убеден в своята стойност, безценност и важност за света. Та истината е в умереността.

# 138

Това донякъде обяснява защо пък навън е тоталната Му липса - изнасилени деца, разруха и безпътие, други пък се чудят как да спасят живота на детето си - струва хиляди евро, изчистихме боклука за един ден - след още един пак ще има.
Има ли логично обяснение всичко, къде е Бог за вас, аз как да го намеря? Как да вярвам?

Това което ти виждаш като тоталната Му липса е всъщност тоталното нежелание на хората да Го следват. Бог не е натрапник. Той зачита свободната воля на хората. Все едно детето ти да избяга от къщи, да му се случат куп нещастия, да се върне и да започне да ти се сърди "Какъв родител си, защо те нямаше, защо не ми помогна...!"
Много хора сме свикнали да гледаме на Бога, като на автомат за кафе, пускаме монетата и си чакаме кафето. Та отиваме в църквата и чакаме да се случат неща ама точно както ние сме искали.
Ако се разглежда живота само тук на земята е кошмарно да умират деца, но ако това не е края, ако при Бога е най-доброто място... тези деца отиват при Него.
Къде е Бог? Той беше тук, живя живот като на всеки един от нас. Сега отново е тук и чука на сърцата на хората.
  Съгласна съм с горенаписаното-и аз мисля по сходен начин.

# 139
Досега абсолютното съвършенство не е доказано.

Освен моето съществуване Simple Smile
#Crazy #Crazy #Crazy

# 140
Въпреки,че се изявявам като вярваща християнка,то е по скоро богомилка и еретичка отколкото вярваща православна .
ЗА мен Бог е навсякъде, не е в църквата (там ходя само да се успокоя ако ми е криво ,или на празник:)), има го навсякъде и навсякъде му казват по различному-Йехова,Бог,Мохамед,Исус,,Буда, Ра,Озирис,пагансият Слънце ,Кришна ,Месия и т,н...
За мен католическата и православната и всяка институциализирана религия са фалш и комерсиалност,начин да се контролират масите ,и са далеч от истинската духовност, към която търся и се се стремя.

Последна редакция: вт, 19 апр 2011, 20:27 от tanyatais

# 141
  • Ямбол

#Crazy #Crazy #Crazy
К'во се пулиш. Нали е богиня все пак. Налага й се да е съвършена.

crazy chick, много точни мнения, аргументи, примери, всичко много добре изразено и представено.

# 142

#Crazy #Crazy #Crazy

Може и да и се налага,но съм убедена,че НЕ Е!

# 143
Бог не е в църквата. Той е навсякъде и най-вече в сърцето на вярващия. Ходя на църква само на Великден и на Коледа, но съм вярваща и не виждам нищо срамно в това. Когато имам нужда да се помоля църква не ми е нужна. Какво лошо има на големи празници хора да се стичат в църквата? Това са традиции и нужда да вярваш в нещо. И защо да е безплатна кръщенката? Та това за попа е работа като всяка друга според мен. Дали си метач на улици или поп все трябва да ядеш.

# 144
  • Ямбол
Като е работа, да дава касови бележки и да плаща данъци като всеки друг търговец.

# 145
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Особено много се потрисам, че християнските празници се превръщат в панаир... в църквата едва влизаш, блъсканица, настъпване, а като излезеш от църквата мирише на кебапчета , навсякъде сергийки с китайски пластмасови боклуци и дъни чалга ... толкова мъчно ми става заради тази простотия

# 146
  • Варна

#Crazy #Crazy #Crazy

Може и да и се налага,но съм убедена,че НЕ Е!
Ти за ирония и самоирония да си чувал/а?

А по първото изречение нещо да кажеш? Или само ще се пулиш?

Към написаното от Крейзи нямам какво да добавя, освен едно голямо съгласие   bouquet

# 147
  • Paradise
Къде е това навсякъде, където мирише на кебапчета около църквите?
Като говорите, давайте примери, у нас няма една, две църкви, все пак.
Слагането под общ знаменател на никого не трябва.

# 148
Като е работа, да дава касови бележки и да плаща данъци като всеки друг търговец.

Хайде пак до касовите бележки допряхме! А директно Бог може ли да ви ги издава? В тоя форум за пореден път се убеждавам, че сме се събрали каймака на обществото-всички сме честни та чак девствени ще излезем накрая. Не лъжем, плащаме си данъците до стотинка, идеални майки сме и изобщо не знам как още не е процъфтяла държавата благодарение на нас. А стига бе! Как успявате във всичко около вас само лошото да виждате не знам. Сигурно хич не е лесно да се живее така. Весели и изпълнени с вяра и вътрешно спокойствие празници ви желая на всички и повече оптимизъм и усмивки!

# 149

Хайде пак до касовите бележки допряхме! А директно Бог може ли да ви ги издава? В тоя форум за пореден път се убеждавам, че сме се събрали каймака на обществото-всички сме честни та чак девствени ще излезем накрая. Не лъжем, плащаме си данъците до стотинка, идеални майки сме и изобщо не знам как още не е процъфтяла държавата благодарение на нас. А стига бе! Как успявате във всичко около вас само лошото да виждате не знам. Сигурно хич не е лесно да се живее така. Весели и изпълнени с вяра и вътрешно спокойствие празници ви желая на всички и повече оптимизъм и усмивки!

Бях се зарекла да не пиша повече по темата, ама това ми легна нАсърце!   202uu

И друго ме чуди, защо, аджеба толкова жлъч и злоба в убедените, спрямо нещо, което го няма.
Е, и увереност, че го няма ама това е друга песен от цикъла...  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт