Преди Великден или къде е Бог сега?

• 9 644
  • 240
  •   1
Отговори
# 165
Крейзи, в джамия по време на мюсюлмански празник ходила ли си? Темата не е за или против влизането в църква/джамия/синагога/будистки храм по принцип

Не. Присъствала съм само на официални католически празници и ритуали, без даже да съм разбирала за какво точно иде реч. Никой не ме е гледал накриво, нито се е отнасял с мен като с паднал неверник, даже напротив. И пари на входа не събираха, но пък раздаваха хляб, сладкиши, цветя и вино на всеки - не е ли за това темата?

# 166
crazy chick-С последният абзац ми напълни душата! Hug
Както казах Бог е навсякъде и независимо от различното му име може да бъде почетен навсякъде-на поляната с маргаритки,в някой забутан манастир, вечер преди лягане в леглото ,сутрин гледайки изгрева на планина (там съм се чувствала толкова свързана с енергия и космичност), в някоя пищна католическа църква,в синагога,  в храм в Синой, на брега на малка ромоляща рекичка край селце..... (БОГ е навсякъде и най вече в Нас!).
Така го усещам и затова колкото и да съм религиозна ,толкова съм и еретик по съвременните схващания.
 Прекарах годините от 10-16 искайки да бъда монахиня (до 18 като в католическите училища-манастири) и да избегна този пуст,увълчен свят,ходих ,записвах се, в един за девойки,но ме спря (родителите ми бяха много против)и  това,че исках да уча в университет,а там не предлагаха светско образование(както Римо-католическата църква например).
 Страдах заради това ,но с годините и многото мистична,философска и езотерична в последствие литература разбрах,че не е нужно да си затворен някъде за да си вярващ и да се опазиш от този блуден свят Thinking
 Всеки го разбира като умее и на каквато вълна и каквито рецептори попива идеята за Бог!

# 167
  • Paradise
Католиците си плащат достатъчно на църквата (пр. Германия, Австрия, Швеция..). И не по тяхно желание, а по закон (т.е. няма дарения от верующите).
Данък църква се отчислява директно от заплатата, а този данък в никакъв случай не е малък (напр. в Бавария е 8 %), т.е. парите, които тук (в БГ) събират на входа (ако им дадат, де), там (при католиците) са събрани предварително.

Не мога да си представя у нас да въведат данък църква - поне 80-85% атеисти ще отчете статистиката.

# 168
Католиците си плащат достатъчно на църквата (пр. Германия, Австрия, Швеция..). И не по тяхно желание, а по закон (т.е. няма дарения от верующите)

Напротив, по желание е. Имаш право да се дистанцираш от вероизповеданието и да не плащаш този данък, но въпреки това да посещаваш църкви и литургии.

# 169
  • Пазете Гор
Всяка конфесия решава за финансирането си в съответствие със законодателството и на държавата, разбира се. Единият от петте стълба на исляма препоръчва дарение от около 1/100 на приходите за общността и благотворителност.

# 170
  • Paradise
За едно и също пишем.
Затова и казах, че ако у нас въведат такъв закон, масово народът ще се пише "атеист", за да не плаща.
Защото аз го разбирам така, пишеш, че си католик, веднага прас данък, пишеш атеист (примерно), няма данък.
Пак е по желание, но а си се обявил за католик, веднага данъкът ти става задължителен.
Затова написах католиците плащат, а не примерно германците, шведите, австрийците.

# 171

Напротив, по желание е. Имаш право да се дистанцираш от вероизповеданието и да не плащаш този данък, но въпреки това да посещаваш църкви и литургии.

Този църковен данък му се приспада от доходите през годината, така че той плаща по малък данък на държавата, но с това че плаща църковен данък всеки месец, всичките тайнства и треби, които Църквата извършва за него, са без такси.
Ако не плаща този данък, то заплаща "услугите" на църквата по тарифа както е у нас.

# 172
  • Варна
Темата от самото начало я разбрах нещо от сорта 'защо хората ходят по празници на църква, а реално не вярват в християнските/източноправославните ценности (примерно)'.

По земите, които населяваме, хората са се стичалив храма/свещеното място за прослава на вярванията си ( или само за здраве и за приспиване на страхове), откакто свят светува. Оттогава горе-долу присъстват и клонки, цветя, яйца, вино, хляб, песнопения и т.н. Повтаряло се е на определени цикли през цялата година.

# 173
  • Paradise
Каква прослава на вярванията си, като те не вярват в християнските/източноправославните ценности?
По тази логика спокойно могат да отидат в синагога, джамия.

Защо, напр., на Цветница народът (вярващ или не) се стича в църквите, а на религиозен мюсюлмански или еврейски празник това не се случва?

Защо невярващите са си избрали християнските храмове, а не тези на другите религии?

Надявам се да е ясно какво питам.

# 174
  • Варна

Защо невярващите са си избрали християнските храмове, а не тези на другите религии?

Защото там са ходили бабите им, техните баби и техните баби. Там са хората, които познават и с които искат да съпреживяват (вяра или усещания). Просто е.

# 175
Каква прослава на вярванията си, като те не вярват в християнските/източноправославните ценности?
По тази логика спокойно могат да отидат в синагога, джамия.

Защо, напр., на Цветница народът (вярващ или не) се стича в църквите, а на религиозен мюсюлмански или еврейски празник това не се случва?

Надявам се да е ясно какво питам.

Ясно е, ама е тъпо.  И няколко пъти ти се отговори.

# 176
  • София
Има разлика между религия и традиция. Често хора, без да са вярващи, изпълняват основните традиции за големите ни празници - Бъдни вечер с постната храна и каденето на дома, Цветница и Великден с върбовите клонки, минаването под масата, обикалянето на църквата и т.н. Няма лошо, даже е хубаво. Обичаите са част от съвкупността поведенчески особености, които отличават една нация от друга. Религията вече е нещо много по-лично.

# 177
Абсолютно е ясен въпроса и беше отговорено многократно - въпрос на традиции. Повечето са израснали в среда, където баби и майки почитат православието, и съответно тези традиции са следвани години наред.
Аз не ходя по църкви (освен от интерес по самата постройка), но ако реша да отида няма да се чувствам съвсем не на място, както бих се почувствала в една синагога или джамия. Не знам на техните празници какво почитат, какви са обичаите и т.н., защото не съм израснала с тях.

# 178
  • Варна
Посещавам църкви, синагоги, джамии, будистки храмове. Но не защото съм вярваща, а защото се възхищавам на достиженията на човешкия дух. За мен тези сгради са средоточие на художествените търсения и архитектурни достижения на човеците, колкото и някои тук да ни смятат за несъвършени, грешни и недостойни създания.

# 179
  • Paradise
Трещерица, кое е тъпо?
Че не мога да получа смислен отговор на един въпрос?
И за мен обяснение "защото баба е правила така" е доста странен.

И аз уважавам традициите на други религии, но не ги спазвам.

Въобще, такава каша настана тук

Общи условия

Активация на акаунт