Преди Великден или къде е Бог сега?

• 9 645
  • 240
  •   1
Отговори
# 180
  • Варна
Честно казано, и аз не го разбирам този напън да се замъкнеш в църквата посред нощ, да си взимаш клонки млада върба, ама щом някой се радва ... Да си ходи, не ми пречи.
Пречи ми единствено, когато ми го натрапват. Тогава озверявам. Както сега. Откога България стана толко религиозно-църковна, та направиха един религиозен фест национален празник? Пак объркаха работния график с глупостите си и организираха хаос в бизнес-средите.

# 181
Католиците си плащат достатъчно на църквата (пр. Германия, Австрия, Швеция..). И не по тяхно желание, а по закон (т.е. няма дарения от верующите)

Напротив, по желание е. Имаш право да се дистанцираш от вероизповеданието и да не плащаш този данък, но въпреки това да посещаваш църкви и литургии.
Малко се бъркат нещата. И в България никой няма да те спре да влезеш в църквата, аз съм атеистка, влизала съм, не искат пари на входа.
В католическите държави,  Пипинс ги е изброила, цялата организация е различна. Едно, че хората масово плащат данъка си, второ, че го правят И защото това им дава правото децата им да посещават, по точно да кандидатстват за католическите училища, детски градини и т.н. Записванията са горе долу от преди раждането.

Все едно да сравняваме безплатната вода, която ти носят в добър ресторант, и тази, която си плащаш, в евтиния. Извинявам се за сравнението.
Никоя църква не се издържа от въздуха, всички се финансират по един и същи начин, естествено, имат различни исторически натрупвания.  Индивидите, които слаломират между плащанията, не са критерий . Исторически ми се струва, че католическата църква има много по дълги традиции в събирането на средства от вярващите, достатъчно е да се спомене платената индулгенция

# 182
И аз уважавам традициите на други религии, но не ги спазвам

Ама чакай сега... Аз спазвам традициите на народа си, не на религията. В смисъл, че за мен лично козунакът не е Божия плът, нито виното - Божия кръв. Яйца боядисвам не защото Исус е възкръснал, ами за здраве и за... хм... забавление на децата. Самият Великден у нас се възприема като раждане на пролетта, а с нея и на новите планове и надежди. Подходящ момент за равносметка и за начало, но не и за благодарност към Него, задето е страдал заради мен, грешната. Разликата е осезаема, нали? Традициите са хубаво нещо, даже задължително според мен, обаче кой казва, че всяка традиция трябва обезателно да е обвързана с Господ, пост и с молитва?

# 183
  • Ямбол
...
И за мен обяснение "защото баба е правила така" е доста странен.
....
Ти разбираш ли смисъла на думата традиция?

# 184
Поколение, расло почти без традиции е трудно да го разбере.
Аз самата не спазвам всички традиции освен това, че не съм и религиозно настроена, но поне съм се отърсила от въпроси в стил-защо другите го правят-ами-имат си причини-правят го, така, както аз си имам своята да не го правя винаги.

# 185
...И за мен обяснение "защото баба е правила така" е доста странен.
....
Ти разбираш ли смисъла на думата традиция?
Ами едната ми баба е атеистка,другата е църковен настоятел и писец на летописната книга на църквата. Родът ни преди векове е основал църквата в населелнот ни място,донесли са собствена икона на Св.Димитър (бягали са от турците от Одринска Тракия са родом И и заселвайки се в това място с тяхната ценна икона покръстват селото на  Димитриево на пра-пра дядо ми Димитър и заради иконата на Свети Димитър.
Докато растях много не се говореше за религия ,заради комунистическото присъствие и след прехода видях как дядо ми поправяше църквата,баба чистеше,боядисваше,слагаше свежи цветя пред иконите,винаги има икона запалена свещ и кандилце по всяко време на годината и т.н.
Тя единствена се зарадва на моето желание за оттегляне от светския живот,но така и не стана. А единственото религиозно нещо помня беше от пра-баба ми ,която бе Евангелистка и ме водеше не на църква(те нямат икони – а в едно помещение където само се молиш ,тя ме караше да посрещам изгрева с молитва ,но то беше толкова рядко,че имам смътни спомени.Тя почина много преди да стана на 7:(
И така,че заради бабите ми не е било,не е заради традицията,защото по времето когато растях беше друго време и на църква не се ходеше от никой. Т а това е личен избор и няма само общо с традицията и народа ни,а с едно вътрешно светоусещане за нещата ,което е твърде обширно за обяснение и слагане на граници.

# 186
Бог е в нас и навсякъде !
Това не зависи от такси и услуги.
Живеем в комерсиален свят,а вярата е нещо различно.
Вярвай !

# 187
  • Paradise
Много добре знам какво значи "традиция", Лиляна.
Поради тази причина и не питам "защо боядисвате яйца", "защо ядете козунак" и прочие.

Но не разбирам защо на Цветница трябва да се отиде в църквата за върбова клонка (което символизира влизането на Христос в Йерусалим), на Разпети петък (денят, в който е разпънат Христос) да се минава под масата в църквата, на Великден да се ходи в 12 посред нощ на църква (възкръсването на Христос), след като това всичко е свързано с религията, с нейната (християнската) традиция, която някои тук отричат.

Някак не разбирам следването/спазването на религиозни традиции, но неприемането на религията.

Затова и на crazy chick отговорът е ясен.  

# 188
според мен хората не вършат всичко това с религиозни мисли в главата си.аз, ако заведа моите деца да минават под някаква маса, ще е за купона.убедена съм, че повечето го правят ей така, ако щеш и за разнообразие, но не толкова религиозно.

# 189
  • Пазете Гор
Най-често го правят от суеверие, Пипинс. Има и приличен процент любопитни, както и такива, които търсят пътя.

Суеверието не е вяра.

# 190
  • Варна
А, според мен религиозните традиции са част от ритуалите на общността - спазването им по някакъв начин ни обединява.
Факт, че повечето християнски традиции идват от дори езическите такива.
Сама по себе си религията има за цел да обединява и с ритуалите това се получава без нуждата от обяснения/логика.

# 191
Видях по-назад написано, че е суеверието не е вяра. Винаги ми е било чудно какво точно отличава убеждението, че постите в името на Исус те пречистват духовно например и убеждението, че черната котка носи беди. Не питам за спорта или за спора, а действително съм любопитна. Кой и как е поставил границата между вяра и суеверие, и защо упованието в Бог се смята за нещо възвишено, а следването на други подобни "магически" ритуали - за бабина деветина?

# 192

Не знам кое е тъпо, но хората ти отговориха 100на пъти.

# 193
колкото и някои тук да ни смятат за несъвършени, грешни и недостойни създания.
Мислех, че се шегуваш по-напред, където пишеш за човешкото съвършенство. Но съм грешала, явно.
Да видим сега: човекът не може да бяга колкото един заек, не може да носи товар колкото едно магаре, не може да скача колкото един елен.
По отношение на умствените възможности: човекът е единственото добиче, което може да убива безпричинно /справка в крими хрониките/, единствената твар, която води войни заради пари, единственото създание, което целенасочено и безмилостно унищожава своята планета и природа. За това се сещам на прима виста.
Е, кое ни е съвършеното?

# 194
крейзи, постът не пречиства духовно и не съм срещала подобно твърдение.
Напротив, духовното пречистване трябва да съпровожда телесното, и ако
не се прави, тогава и от физическия пост няма файда. Това е просто една
малка бележка, под черта Simple Smile
Суеверието е извън канона. Линията е ясна.

Пипинс, не мисля, че някой, който осъжда религията ще минава под масата
или ще взима върбови клонки. Това не пречи да боядиса яйца и нагъва козу-
наци Simple Smile, както е правила баба му, примерно.

Общи условия

Активация на акаунт