Този квартал защо се казва така?

• 38 796
  • 171
  •   1
Отговори
# 135
  • Sofia
В центъра има много красиви сгради, за съжаление доста от тях са занемарени и разпадащи се... И като се пльосне до тях някоя "артистична" модерна изгъзица, гледката става ужас.

# 136
В центъра голяма част от красивите постройки бяха разрушени и на тяхно място изникнаха бетонно-стъклени грозотии.
Арх. Кирил Маричков е дядо на Кирил Маричков от "Щурците".

# 137
изпитвам почти болка когато видя рушаща се или изоставена такава сграда. истинска наслада за окото ми е да я видя  реставрирана.
бетонно-стъклените грозотии  ми стоят не на място, но това си е мое мнение, което е без абс никакво значение.
дадох произволен пример с тази къща.
това беше офф, извинявам се.

# 138
изпитвам почти болка когато видя рушаща се или изоставена такава сграда. истинска наслада за окото ми е да я видя  реставрирана.
Бях чула навремето, че много от старите сгради в София, които са обявени за паметници на архитектурата, са оставени да се рушат нарочно. Ставаше въпрос за една къща с двор на Патриарха, която била купена от някакви цигански барони и понеже нямали право по закон да я разрушат и да построят нещо друго на нейно място, са я оставили сама да се саморазруши. След като това се случи, вече няма да има проблем да се събори каквото е останало и да се построи нещо ново и модерно на нейно място.

# 139
това е с цел печалба и пълна липса на интерес към съхранение на старите ценни арх паметници. един търговски център или мол е далеч по-печеливш и си 'изкарва' парите за нула време като инвестиция. какво биха я правили тези цигански барони ли там, не ги знам, с една такава сграда, която гълта ужасно много пари за реставрация и ремонт, а е неизползваема/не знам, може би за ресторант освен newsm78/.

# 140
# 141
малко ми е трудно и не съм сигурна, но това е ако не се лъжа нотариатът сега  newsm78

ох, спирам, старите къщи в софия са огромна и завладяваща моя страст, мога да не спра с дни за тях, запушвам си устата, пардон клавиатурата и очите, не ща да ги гледам такива. приличат ми на възрастни благородни дами с тъга по изминалата младост и красота.

# 142
Хм, и аз се чудя какво толкова намират някои хорица в Бояна. Като живяла там , мога да ви  кажа, че е лош за живеене квартал и по още една причина - климатът. Бояна е на северен склон и времето през повечето време е далеч по-неприятно от Горна баня например. За други недостатъци са писали преди мен - канализацията и изобщо инфраструктурата.

Неприятните ми като водещи Иван и Андрей са проявили много добър вкус, че са избрали да спретнат хубави къщурки в старата част на кв. Овча купел (не знам кой от двамата, май и двамата). Улицата е тиха, кварталът е чист, с чуден въздух, всичко друго си е ок и транспортно е много удобно, ако си с кола. Ако си пеш , не - затова и не е толкова популярен. Има още малко останали стари къщи там с дворове, да спечеля от тотото и веднага бих си купила една .

# 143
При нас си имаме квартал "Самолета". Кръстен е на един самолет, който беше изтипосан дълги години на поляната. Първо беше развалина, но чудно място за игра. после го направиха сладкарница...сега го няма, но името си остана.

# 144
Като коментирате и си мечтаете за центъра, само смейте да ми пипнете " китайското посолство"! То си е мое!!!

# 145
малко ми е трудно и не съм сигурна, но това е ако не се лъжа нотариатът сега  newsm78

ох, спирам, старите къщи в софия са огромна и завладяваща моя страст, мога да не спра с дни за тях, запушвам си устата, пардон клавиатурата и очите, не ща да ги гледам такива. приличат ми на възрастни благородни дами с тъга по изминалата младост и красота.

Не е нотариата - точно срещу него е. Била е детска градина през соца. Скоро видях, че са я "завили", дано да е защото започва реставрация, а не за да не се саморазруши върху нечия глава!
Още една прекрасна къща - намира се на Скобелев, точно над подлеза на тролеите за към НДК /до у-щето/, днес видях, че са я опаковали и се мотаят някакви, дано да са майстори!
Те тези стари къщи в голямата си част са общински и сега явно се продават "под масата" на който даде повече. Mr. Green

Последна редакция: ср, 04 май 2011, 20:15 от kotkovo

# 146
Бях чула навремето, че много от старите сгради в София, които са обявени за паметници на архитектурата, са оставени да се рушат нарочно. Ставаше въпрос за една къща с двор на Патриарха, която била купена от някакви цигански барони и понеже нямали право по закон да я разрушат и да построят нещо друго на нейно място, са я оставили сама да се саморазруши. След като това се случи, вече няма да има проблем да се събори каквото е останало и да се построи нещо ново и модерно на нейно място.

Такава беше схемата и за бившето Китайско посолство - пробиват се части от покрива и се оставя една зима. На пролет се обявява за "саморазрушаваща се опасна сграда" и се бута.
Но се вдигна вой от гражданите и схемата, успяла толкова пъти, се провали.

# 147

Не е нотариата - точно срещу него е. Била е детска градина през соца. Скоро видях, че са я "завили", дано да е защото започва реставрация, а не за да не се саморазруши върху нечия глава!
Още една прекрасна къща - намира се на Скобелев, точно над подлеза на тролеите за към НДК /до у-щето/, днес видях, че са я опаковали и се мотаят някакви, дано да са майстори!
Те тези стари къщи в голямата си част са общински и сега явно се продават "под масата" на който даде повече. Mr. Green

права си, не е.
ето историята на сегашния нотариат:

http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=169&aid=4450

на скобелев къщата, да не е тази, по чиито стени пълзи нещо зелено/ама и аз как го обясних/?

Последна редакция: ср, 04 май 2011, 20:53 от палмира

# 148
Argun, почна да ме съмняваш...искаш да ми измъкнеш имотеца под носа.  Wink " Китайското посолство" си е мое! Laughing

# 149
Твой е, аз нямам претенции.
Ти само почерпи по един пропуск от бъдещия елитен клуб.

Общи условия

Активация на акаунт