Този квартал защо се казва така?

• 38 815
  • 171
  •   1
Отговори
# 120
Живея в кв. Кършияка
Наистина ли там живееш  Laughing Там е родната ми къща. Може да сме се виждали Simple Smile
Името значи "Оттатък реката".
Вероятно сме се виждали с вас. И аз съм от Кършияка. Simple Smile
Абсолютно тук си живея  Laughing

С Бу сме се виждали не веднъж, но нито веднъж не сме се виждали в Кършияка  Laughing
И ти ли си ни съседка  Laughing

# 121
Карлос, щом за теб имането на пари опира до 7-ма серия, сори, ама аз не се бъркам повече Wink.

И все пак кв. Бояна не е най-квалитетния и скъп квартал на София.
Сборът на прогимназии е голям, коя от друга по-кичозни и грозни.
Ама опира до вкус и сиви клетки, не до пари.

И понеже ние с теб си пишем не по темата, аз спирам.

# 122
  • Пловдив
Също и бургаския Меден рудник?

Преди години беше село Меден рудник, а името идва от медните мини на тази територия.

Живея в кв. Кършияка
Наистина ли там живееш  Laughing Там е родната ми къща. Може да сме се виждали Simple Smile
Името значи "Оттатък реката".
Вероятно сме се виждали с вас. И аз съм от Кършияка. Simple Smile
Абсолютно тук си живея  Laughing

С Бу сме се виждали не веднъж, но нито веднъж не сме се виждали в Кършияка  Laughing
И ти ли си ни съседка  Laughing

Мдааа  Flutter

# 123
Имам чувството, че този квартал е същият, от който аз съм най-недоволна - Бояна.

Бояна е разбира се. А това, че си недоволна е защото сме бедна държава.

Оо, Бояна ли било....  Rolling Eyes Да бе, сигурно  Joy
След описаното преди това, никак не си представих точно Бояна.... Къде ти.. Хората от "елита" иzбирали да живеят там? Хахаха, е не.. Това беше доста отдавна обаче, още в "ония" години, старичка му е таzи точно слава.. Май не говорим zа сегашно време, а?
И се сравни квартал Бояна с "Шанел"...? Карай...

За мен единственото място, което си "струва" (ако такова място иz родна София иzобщо вече е останало, zа жалост  Confused ) и което също е квартал, е може би Панчарево и околия. Нищо друго вече... И с уговорката, че не говорим zа мода или кое било "престижно", щото такова у нас просто... няма... или поне аz не съм видяла.
Ама с тия темпове може и нищо да не остане като хората скоро.

Но иначе, хубава тема. И аz много съм се чудила с имената на нашенските кваратли  Crazy
Знаех си само zа Овча купел и аz...

Последна редакция: вт, 26 апр 2011, 02:40 от Сова

# 124
Карлос, щом за теб имането на пари опира до 7-ма серия, сори, ама аз не се бъркам повече Wink.

И все пак кв. Бояна не е най-квалитетния и скъп квартал на София.
Сборът на прогимназии е голям, коя от друга по-кичозни и грозни.
Ама опира до вкус и сиви клетки, не до пари.

И понеже ние с теб си пишем не по темата, аз спирам.

Пишем си точно по темата. Колата е само пример, който подчертава сгрешената ти логика. Може да е самолет, часовник, училище...каквото се сетиш:))

Кажи ми тогава кой е най-хубавия квартал според мнението ти и защо?

# 125
Съгласна съм с мненията за Бояна като за квартал с остаряла слава. Слаба инфраструктура и добър за живеене квартал са несъвместими понятия.
В момента има по-добри извънградски квартали.

# 126
Аз упорито си мечтая за бившето Китайско посолство, срещу СУ. Wink

# 127
 Grinning
И аз.
Нищо, че милото роптае срещу новата пристойка.

# 128
  • гр. София
същината - София си е била село допреди да я изберат за столица и стотина година след това все още й личи , нищо , че е над милион  Simple Smile
дори по имената на кварталите - Коньовица ( Разсадника ) , Овча Купел , Красно село  и т.н.

Съгласна съм, но моля, Коньовица в никакъв случай не е кв. Разсадника  Naughty Коньовица е в карето между Опълченска, Сливница, Стамболийски и Константин Величков. Разсадника е в карето между Константин Величков, Възкресение, Вардар и Стамболийски - двата квартала са диагонално разположени. Коньовица, като много от кварталите в София е създаден от изселени от войните българи и по самата си същност носи асоциация за много голяма бедност, мизерия и тъга /все пак нека не забравяме Христо Смирненски/.

А кв. /село/ Горубляне, някой знае ли защо се казва така?

# 129
Тогава елегантната част на София е била в района на Жълтите плочки- около църквата св. Седмочисленици, /която е била джамия, между другото/ днешен ЦУМ- Мария Луиза -Университетеа /Докторски паметник/. По късно се развива на юг.

Това горе-долу отговаря и на стария, римски град - територията, заградена от улиците Алабин -Леге - Дондуков - Сердика - Триадица - Веслец - Екзарх Йосиф - Княз Борис - Алабин. Някъде около Света Неделя се е падал форумът - централният площад на града.

# 130
  • София
Мерси, Жаве.
Точно така.

# 131
  • Sofia
Съгласна съм, но моля, Коньовица в никакъв случай не е кв. Разсадника  Naughty Коньовица е в карето между Опълченска, Сливница, Стамболийски и Константин Величков. Разсадника е в карето между Константин Величков, Възкресение, Вардар и Стамболийски - двата квартала са диагонално разположени. Коньовица, като много от кварталите в София е създаден от изселени от войните българи и по самата си същност носи асоциация за много голяма бедност, мизерия и тъга /все пак нека не забравяме Христо Смирненски/.

А кв. /село/ Горубляне, някой знае ли защо се казва така?
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%8C%D0%BE%D0%B … D0%B8%D1%86%D0%B0
Тук пише, че почти се припокрива с Разсадника, аз също така го знам.

# 132
  • гр. София

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%8C%D0%BE%D0%B … D0%B8%D1%86%D0%B0

Да де, почти, но не съвсем  Laughing
И пак да попитам - кв. /село/ Горубляне, някой знае ли защо се казва така?

# 133

Да де, почти, но не съвсем  Laughing
И пак да попитам - кв. /село/ Горубляне, някой знае ли защо се казва така?
Произход на Горубляне

В Зографският поменник, обнародван от Йордан Иванов и датиращ от 1526 до 1728 година името на селото е записано като Короулиа. Преходът "к"-"г" може да е синонимно обусловен от двойката думи кория-гора. Името на село Горубляне, днес квартал Горубляне, е сложносъставно, образувано от гора(кория) и блана- ливада, поляна, нива, лъка (чешки blana - морава, полски blonie - поляна, руски oblonье - ливада, укр. болоня -пасише, мера, белорус. болона - открито място пред село). В семантичен план името означава "кория(гора) насред полето". Варианти на името са Корубле 1420, Горублан, Гурублян 1576.

# 134
за мен най-хубавата част си остава центърът. ето тази къща/първата, в дясно/ примерно не бих я отказала, дело е на арх. кирил маричков, стил барок:

знам, че е административен центърът, и все пак, страшно много ми харесва.

Общи условия

Активация на акаунт