Този квартал защо се казва така?

• 38 838
  • 171
  •   1
Отговори
# 105
А какво ще кажате за кв.Дивдядово? На 1-2 км е от Шумен.Даже Слави Трифонов не веднъж го е споменавал в предаванията си.

# 106
 На мен ми харесва името на квартал Враждебна.

# 107
  • София
Аз пък се чудя кое му е модерното на Модерно предградие ?
 Kак кое, пасящите коне пред блоковете  Joy! Дъщерята , докато живееше там, му казваше Мизерно предградие!

Последна редакция: пн, 25 апр 2011, 11:17 от Тайна

# 108
.... За "Обеля" се предполага, че произлиза от думите обел (гора, обградена с обелени колове) и забел (бранище, дребна гора)....

Аааа, за Обеля се носят други "легенди".  Mr. Green
Навремето някакъв мъж минавал с много натоварена каруца през Обеля, но направил нещо не както трябва и обърнал каруцата.
Всичко, което било в каруцата се изсипало и се изпочупило.
В този момент по пътя минали хора с друга каруца и го попитали:
" - Какво направи, бе човек?!"
А "нашият" си скубел косите и нареждал:
" - Ооо, беля, беля направих! Голяма беля! Оооо, беля, беля!"
И от там идва името.  Laughing

П.С. А жените от Обеля не са обелки Mr. Green hahaha, а са обелчанки.
 Laughing

# 109
  • Пловдив
Не е точно квартал, но от къде идва Бунарджика (тепето с паметника на Альоша в Пловдив), знае ли някой?

Хълмът на изворите или Бунарджик е едно от шестте възвишения (тепета) на българския град Пловдив. Официалното име Хълм на освободителите не се ползва, а освен като Бунарджика, хълмът е популярен и като Альоша.

Намира се на запад от централната част на града. Със своята височина от 108 m се нарежда на второ място сред шестте. Името му произхожда от османската дума бунар (кладенец), заради многобройните водоизточници. В римско време е известен като „Хълма на Херкулес“, тъй като там има голяма статуя на митичния герой. Хълмът е любимо място за почивка и излети на пловдивчани и е обявен за природна забележителност.

Първото залесяване се извършва покрай издигането на Руския паметник през 1881 г., а през 1901 г. е построен и първият ресторант на открито, известен със специалитета си „жабешки бутчета“. След Втората световна война е издигнат и другият паметник, известен като "Альоша", както и Летният театър.

# 110
  • София
София е в безоточна котловина - няма течение , което да отнася въздуха и той си седи над града ...

Явно не си от Люлин  Laughing  Там почти постоянно си духа и даже може да се каже, че въздухът е доста добър. Живяла съм 15г. и го потвърждавам.
Междудругото само на най-големия квартал в България е ясно от къде идва името.

# 111
...
Явно не си от Люлин  Laughing  Там почти постоянно си духа и даже може да се каже, че въздухът е доста добър. Живяла съм 15г. и го потвърждавам.
...

Приятелката ми живееше в Люлин не-знам-коя-част преди да си продаде апартамента на безценица заради смрадта от сметището. Та този добър въздух не знам къде сте го намерили.

# 112
  • София
Смрадта е на поне 5-6км по права линия от първите блокове в Люлин...но може и да се е усещала ако тя е живяла точно в тях. А и да говориш от чуждо име е несериозно. Аз си говоря от собствено и потвърждавам, че въздухът ни беше прекрасен-бях в 7-ми.

# 113
  • Пловдив
Живея в кв. Кършияка
Наистина ли там живееш  Laughing Там е родната ми къща. Може да сме се виждали Simple Smile
Името значи "Оттатък реката".
Вероятно сме се виждали с вас. И аз съм от Кършияка. Simple Smile
Абсолютно тук си живея  Laughing

С Бу сме се виждали не веднъж, но нито веднъж не сме се виждали в Кършияка  Laughing

Не е точно квартал, но от къде идва Бунарджика (тепето с паметника на Альоша в Пловдив), знае ли някой?

Всички пловдивски тепета са с турски имена, след това някои са прекръстени - Бунаржика (хълм на освободителите заради Альоша), Джендем тепе (Младежкият хълм), Сахат тепе (на името на часовниковата кула), Небет тепе, Джамбаз тепе(мисля, че е сегашният амфитеатър) и Таксим тепе.

# 114
Смрадта е на поне 5-6км по права линия от първите блокове в Люлин...но може и да се е усещала ако тя е живяла точно в тях. А и да говориш от чуждо име е несериозно. Аз си говоря от собствено и потвърждавам, че въздухът ни беше прекрасен-бях в 7-ми.

Нещо не си разбрала.
Не говоря от чуждо име, а от свое - аз съм мирисала точно този "добър въздух", с мирис на разлагащи се боклуци. На терасата през лятото... беше все едно съм точно на сметището.
За съжаление цената на апартамента на приятелката ми се повлия точно от тази смрад.

# 115
  • София

Ок, било им мирисало и си продали апартамента, но недей да правиш такива генерализиращи заключения

Та този добър въздух не знам къде сте го намерили.

Съжалявам за спама, спирам.

# 116
А Враждебна откъде идва?
Също и бургаския Меден рудник?
Ох, а Требич?Тръби ли има?

Името на Курило ми беше много смешно докато не разбрах че е име на вожд.

# 117

Ок, било им мирисало и си продали апартамента, но недей да правиш такива генерализиращи заключения

Та този добър въздух не знам къде сте го намерили.

Съжалявам за спама, спирам.

Да, точно за това продадоха апартамента. Не се живееше извън трите зимни месеца. И точно заради този недостатък взеха твърде малко пари.

ПП - Враждебна е заради метеорологичните особености - летището е създадено първоначално като военно заради вечните облаци. После е останало и като гражданско, но облаците са останали и сега няколко месеца в годината пътниците се кръстят, за да кацнат в София, а не в Солун, Белград, Букурещ, Варна и Пловдив.

# 118
  • София
Родния ми квартал в София, където живях до преди 2 години
се казва "Крива река" / между Пирогов и Военна болница/,
защото от там е минавала голяма и криволичеща
река и то точно през мястото, където сега е моето училище.
През 2 улици е и любимата ми улица "Баница", която има само
един, единствен номер /както и Абоба, също в квартала/,
а на този един, единствен номер е родена и живяла Силви Вартан.
Кривата река е минавала и минава точно там, където се намира улица "Крива река" и се е вливала в сухото езеро. Също с много скромни номера, мисля общо 6.
Минава между "Иван Рилски" и "Даскал Манол".

А района между "Прага" и НДК е бил населен с военопленници от Балканската война. Раздавали са парцелите като компенсация на офицерите. Района на Мадарската градинка и бившия военно-исторически музей. Тогава елегантната част на София е била в района на Жълтите плочки- около църквата св. Седмочисленици, /която е била джамия, между другото/ днешен ЦУМ- Мария Луиза -Университетеа /Докторски паметник/. По късно се развива на юг.

# 119
Въздухът в Бояна изобщо не е чист.
И това не е една от причините кварталът да бъде предпочитан от псевдо-елита.
Мода сред тузарите, нищо повече.

Ти повече вриш и кипиш сред тях. Нали ти е ясно, че щом Х има сарай в Бояна, то У също не може да пропусне?!

Лично аз нямам уред за измерване на качеството на въздуха, вероятно ти работиш в сферата и няма да ти се мешам щом казваш, че не е чист. Не е чист спрямо кое - Орлов Мост или Бузлуджа?

Ако Бояна е мода сред баровците значи Шанел пасти да яде - бая години държи.

Ясно ми е, че след като имаш пари и с тях възможността да избереш къде ще живееш статистиката говори сама за себе си. Защо хората Y харесват скъпи коли от BMW например - защото хората X имат седма серия ли? Не всичко в живота се избора на принципа на шопинга в Мола!

Общи условия

Активация на акаунт