Този квартал защо се казва така?

• 38 801
  • 171
  •   1
Отговори
# 45
 Laughing Нещо не ти се получи, ама карай.

# 46
  • София
Прекрасен квартал без канализация и улици ...  Sick

# 47
  • на брега на морето
За името на кв. Подуене - чувала съм, че навремето един селянин  отишъл там; било толкова кално, че той изумено се навел и казал: "Тук има кал до под у. ми". Това е майтапче.

За кв. Надежда знам, че името му е дадено от Г.Димитров - символ на надеждата за по-добър живот на бедните, които го застроили и заживели там.

А да знаете защо Дупница се казва така?

# 48
Доколкото знам Дупница идва от дуб - дъб.

# 49
Като пловдивското Плодовитово Laughing.
Като мина оттам и все си представям пълни ниви и бостани.

Представям си бременни булки. Flutter

# 50
Съседният на моя квартал се е казвал преди години Гъзурници, понеже всички къщи са на високо и на баир, така са наричали квартала, новото му име е особено подходящо - Любово.  Laughing Laughing Laughing

# 51
За Подуяне съм чувала че "като подуйне ветаро од планината и дига на бабите фустите" и от там дошло името на квартала. Crazy

#Crazy Joy

# 52
 София , нали си е бивше село , има много аграрни имена на кварталите .

# 53
Във Варна са много тривиални, ако изключим "Погребите".
Такива любими имена на села имам, перли на топонимията: Зайчево ореше(до Нови пазар), Дропла, Патица, Струпец и Бинкос(до Сливен)...

# 54
За кв. Надежда знам, че името му е дадено от Г.Димитров - символ на надеждата за по-добър живот на бедните, които го застроили и заживели там.

На княгиня е кръстен, нищо общо с комунизма Laughing

Надежда", която възниква и се развива като типично работническо предградие (обособено е като самостоятелен квартал през 1938 г.), също носи гордо царско име - наречено на най-малката сестра на Цар Борис III княгиня Надежда

Любимото село на мъжа ми е Тъпчилещово.

Последна редакция: ср, 20 апр 2011, 23:28 от Рокси

# 55
  • София
Доколкото знам Дупница идва от дуб - дъб.
Не, идва от "дупка" Ето http://apollon.blog.bg/izkustvo/2011/01/22/proizhod-na-imenata-n … dil-kolasi.671700 на който му се чете по-подробно

# 56
Съседният на моя квартал се е казвал преди години Гъзурници, понеже всички къщи са на високо и на баир, така са наричали квартала, новото му име е особено подходящо - Любово.  Laughing Laughing Laughing

Joy Joy Joy това в Пловдив ли е?

# 57
  • Sofia
Много хубава тема, която ме накара да се поровя за още история на София и да науча разни интересни неща (несвързани точно с имената на кварталите).
Изненадах се колко стари са някои от сградите, имената на улиците и колко много казарми е имало...

# 58
  • на пистата
беше ми интересно да прочета.обаче има едно село...намира се на прохода хаинбоаз ..вонеща вода,защо ли се казва така

# 59
Стана ясно, че не харесвате кв. Бояна, но така и не се изясни произхода на името Wink

Общи условия

Активация на акаунт