Този квартал защо се казва така?

• 38 823
  • 171
  •   1
Отговори
# 75
ето една статия за имената на софийските квартали:
http://www.capital.bg/vestnikut/k2011/u/2010/12/23/1016500_rebranding_sofia/

# 76
София , нали си е бивше село , има много аграрни имена на кварталите .
То и Сите е било кръстовище на римските войски с няколко кръчми, ама от него израсна Париж.
Да не говорим, че и София възниква като нещо подобно и то горе-долу по същото време.  Simple Smile Grinning
о , да , точно пък Париж , който има Сорбоната през 12 век , Нотър Дам пак по това време и е най-големият европейски град през 13-14 век ...  Grinning

# 77
  • До хладилника, който обичам
Да ви напомня тогава, че Филипопол съществува от хммм, няколко хилядолетия Laughing

Живея в кв. Кършияка (още Каршака, Кършака, Кършиака - и май никой не го пише еднакво). Въпреки че знам много за историята на града и съм чела книги за развитието му, освен че е бивш работнически квартал и едно време тук са държали добитъка (а сега е супер център), все пак не се есещам откъде идва името му. Върти ми се, че имаше турски произход, но дотам.

# 78
  • на плажа
Да ви напомня тогава, че Филипопол съществува от хммм, няколко хилядолетия Laughing

Живея в кв. Кършияка (още Каршака, Кършака, Кършиака - и май никой не го пише еднакво). Въпреки че знам много за историята на града и съм чела книги за развитието му, освен че е бивш работнически квартал и едно време тук са държали добитъка (а сега е супер център), все пак не се есещам откъде идва името му. Върти ми се, че имаше турски произход, но дотам.
От турски идва, Бу, майна. Означава " другия бряг".

# 79
  • на брега на морето
о , да , точно пък Париж , който има Сорбоната през 12 век , Нотър Дам пак по това време и е най-големият европейски град през 13-14 век ...  Grinning

Сите, наречено тогава Лутеция, е спирка на римски войски по време на походите им. Доста време преди мосю дьо Сорбон да основе училище за бедни студенти, което в началото си е било барака едва ли не. И къде е мястото на Сорбоната в тази тема newsm78

# 80
а ето това ме озадачи най- много:
""Изгрев" пък бил създаден от последователи на Бялото братство през 20-те години на миналия век, в чиито вярвания слънцето и светлината са важни духовни символи."  Mr. Green Laughing Mr. Green

Да, това е вярно, в този квартал са живели доста дъновисти, нали и гробът на Дънов беше там?

За Изгрев в Пловдив ли говорите?

# 81

За Изгрев в Пловдив ли говорите?
Софийския.

# 82
  • Sofia
о , да , точно пък Париж , който има Сорбоната през 12 век , Нотър Дам пак по това време и е най-големият европейски град през 13-14 век ...  Grinning

Сите, наречено тогава Лутеция, е спирка на римски войски по време на походите им. Доста време преди мосю дьо Сорбон да основе училище за бедни студенти, което в началото си е било барака едва ли не. И къде е мястото на Сорбоната в тази тема newsm78
Изпускаш същината - че София е била първо просто село за разлика от останалите градове, които са възникнали направо като градове!

# 83
същината - София си е била село допреди да я изберат за столица и стотина година след това все още й личи , нищо , че е над милион  Simple Smile
дори по имената на кварталите - Коньовица ( Разсадника ) , Овча Купел , Красно село  и т.н.

# 84
  • на брега на морето
Изпускаш същината - че София е била първо просто село за разлика от останалите градове, които са възникнали направо като градове!

Ми село е била. Миналата година на "Славейков" имаше снимки от времената й с кал до колене, биволски каруци и чичовци с потури и опинци.

# 85
Живея в кв. Кършияка
Наистина ли там живееш  Laughing Там е родната ми къща. Може да сме се виждали Simple Smile
Името значи "Оттатък реката".

# 86
Аз живея в кв.Пролет, всички имена на улици са имена на цветя, дървета и т.н. Много свежо, кварталът е нов.

# 87
Хах, не знаех, че и в София има такова райониране на улиците. Във Варна си има Цветния квартал - всички улици са на цветя, Генералите, Хановете и т.н. В с. Звездица пък всички улици са на планети и съзвездия, а площадът гордо се зове Галактика.
http://vbox7.com/play:3e9b35a5&al=1&vid=467976

Има някои неточности в горния клип - изгледът не е към морето, а към езерото, и начертаният маршрут до площада е все едно да тръгнеш от София към Варна, но да минеш през Гърция и Египет.

# 88
  • на плажа
Живея в кв. Кършияка
Наистина ли там живееш  Laughing Там е родната ми къща. Може да сме се виждали Simple Smile
Името значи "Оттатък реката".
Вероятно сме се виждали с вас. И аз съм от Кършияка. Simple Smile

# 89
  • София
ето една статия за имената на софийските квартали:
http://www.capital.bg/vestnikut/k2011/u/2010/12/23/1016500_rebranding_sofia/

Копирай я, моля те, изисква регистрация, а не държа из целия нет да се регистрирам Wink

Общи условия

Активация на акаунт