Майчинството счетоводно - 40

• 34 484
  • 739
  •   1
Отговори
# 555
  • В полите на Пирин планина
Ето пак мен досадната Simple Smile
Питането ми сега е следното- свършва ми майчинството и решавам да напусна по взаимносъгласие, платеният отпуск трябва ли да ми се плати, и има ли опастност работодателят да не ми я изплати?
И още един последен въпрос- полага ли ми се някакво обезщетение от борсата?
Блатодаря за отделеното време.

По законови разпоредби е длъжен да ти изплати неизползвания отпуск, но винаги има опасност да реши да не ти го изплати  Thinking
Полагат ти се обезщетение от борсата за 4 месеца, минималния размер.

# 556
 Мин. рацмер за тази година е 7,20 ст. нали?
А ако реши да не го изплати, какво мога да направя? Благодаря!

# 557
  • София-Младост
Мин. рацмер за тази година е 7,20 ст. нали?
А ако реши да не го изплати, какво мога да направя? Благодаря!
Не разписвай заповед, в която не е упоменато колко платен отпуск ти дължи. В ТК на края на страниците също се вписва това обезщетение.

# 558
Благодаря! Предполагам, че трябва и да се упомене срокът и размерът на изплащането му?

# 559
  • София-Младост
Благодаря! Предполагам, че трябва и да се упомене срокът и размерът на изплащането му?
Не е задължително. Аз лично вписвам , че се дължи обезщетение за примерно 30 дни...в последствие при оформяне на ведомостта мога да знам сумата.

# 560
Здравейте!Извинявам се ако е коментирано,но нямам възможност да изчета всичко.Въпросът ми е губи ли нещо и ако да-какво-работодател,който след изтичане на майчинството,съкрати служителката си?
Скоро ми свършва майчинството,но се водя на работа само фиктивно.Няма да давам детето на ясла,а ако не приключим някак взаимоотношенията работодател-служител,ще трябва да си плащам пълни осигуровки всеки месец.Идеята ми е да ме съкратят уж,за да мога да взимам обезщетение,колкото и кратко време и минимална сума да е това.

Предварително благодаря.

# 561
в общия случай със съкращение не става
подай си молба по взаимно съгласие - ще взимаш 4 месеца минимално обезщетение на борсата
предполагам, че счетоводителят ще подготви каквото е необходимо

Бих се радвала да получа такъв отговор,но също така искам да ми кажат към кого да се обърна,за да си получа промените в трудовата книжка,дали към работодателя или към инспекцията по труда или към друг Thinking?на допълнителното споразумение имам печат на фирмата и подпис от собственика.

А ти всъщност работила ли си като технолог?
Във ведомостта или платежния фиш каква е била длъжността ти?

Според мен ако имаш основания, си наеми адвокат и воювай за истината1
Имам такъв случай с един нов колега- различна длъжност, че даже и по-кратко работно време и то години наред. Но той реши да не се занимава

Последна редакция: чт, 19 май 2011, 03:25 от AnMary

# 562
Здравейте, надявам се темата ми не се повтаря, но има толкова много страници, че едва ли ще мога да изчета всичко тук.
Става дума за следното - бременна съм в 7 месец (втора бременност), като от март месец ползвам болнични и след като реших да направя справка във фирмата кога са плащани осигуровки, за да знам кога да чакам плащане от НОИ се оказа, че не са плащани от юли 2010 година. Счетоводителката ми обясни, че се водя в регистъра, т.е се подава информация в НОИ, но не са плащали осигуровките.
Въпросът ми е - какво трябва да направя при това положение и как ще се отрази на майчинството, което би трябвало да получавам след раждането.
Предварително благодаря на отговорилите!   bouquet

# 563
Добро утро, момичета!
Имам въпрос към вас, съжалявам, ако вече някой друг го е задал, но съм на работа и нямам време да преглеждам темата  Embarassed
Утре ми е последния ден на работа, след което излизам 45 дни болнични.Въпроса ми е, дали от тези 45 дни болнични, първите 3 ще бъдат платени от работодателя, както се случва, когато сме болни например?
Много ви благодаря предварително!   bouquet

# 564
  • Русе
Referimente,
 Според ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА СЕМЕЙНИ ПОМОЩИ ЗА ДЕЦА.   чл.11. (3) Еднократна помощ при раждане на живо дете  може да се изплати по изключение въз основа на представен дубликат от удостоверението за раждане на дете след извършване на проверка от дирекция "Социално подпомагане", която обхваща:
1. установяване наличие на промяна на постоянния адрес на майката за периода от датата на раждане на детето до датата на подаване на молба-декларацията чрез справка от компетентните органи на МВР;
2. предоставяне на данни за изплащане/неизплащане на помощта по чл. 6 ЗСПД от съответните дирекции "Социално подпомагане" по предходен постоянен адрес на майката.
 Затова  най-добре попитай в най-близкото поделение на социално подпомагане по адрес в Пловдив, или просто им звънни един телефон.

Здравейте, надявам се темата ми не се повтаря, но има толкова много страници, че едва ли ще мога да изчета всичко тук.
Става дума за следното - бременна съм в 7 месец (втора бременност), като от март месец ползвам болнични и след като реших да направя справка във фирмата кога са плащани осигуровки, за да знам кога да чакам плащане от НОИ се оказа, че не са плащани от юли 2010 година. Счетоводителката ми обясни, че се водя в регистъра, т.е се подава информация в НОИ, но не са плащали осигуровките.
Въпросът ми е - какво трябва да направя при това положение и как ще се отрази на майчинството, което би трябвало да получавам след раждането.
Предварително благодаря на отговорилите!   bouquet

Вземи си един ПИК код от НОИ и провери дали наистина поне ти е подавана информацията за този период. Ако ти я подават редовно, не би трябвало да има проблеми и с майчинството, въпреки че в някои случаи в НОИ проверяват и дали реално са внесени осигуровките, преди да се изплатят обезщетенията.

Добро утро, момичета!
Имам въпрос към вас, съжалявам, ако вече някой друг го е задал, но съм на работа и нямам време да преглеждам темата  Embarassed
Утре ми е последния ден на работа, след което излизам 45 дни болнични.Въпроса ми е, дали от тези 45 дни болнични, първите 3 ще бъдат платени от работодателя, както се случва, когато сме болни например?
Много ви благодаря предварително!   bouquet
- Не, няма да ти ги изплати работодателят. Всичките дни се изплащат от НОИ.

# 565
  • В полите на Пирин планина
Предварително благодаря на отговорилите!   bouquet

Щом се подават данни в НОИ не би трябвало да има проблем с плащането на обезщетенията от НОИ към теб. В случая работодателят ти е длъжен да внесе всумите за осигуровки, а ти си добросъвестно лице.

# 566
silvia1980, благодаря за бързият отговор! ПИК имам, но коя точно справка да погледна? Embarassed

П.П. Между другото първият болничен, който е 7 дни от НОИ е платено за 2 дни.

# 567
  • София-Младост
silvia1980, благодаря за бързият отговор! ПИК имам, но коя точно справка да погледна? Embarassed

П.П. Между другото първият болничен, който е 7 дни от НОИ е платено за 2 дни.
За осигуровките виж справка за социалното осигуряване. Ако имаш по месеци осигурителен доход вписан, означава че за теб има данни в регистъра.
При 7 дни, първите 3 са за работодателя, 2 за НОИ и обикновенно 2 са почивни Simple Smile

# 568
  • София
Здравейте при мен възникна следния въпрос 45 дневния ми болничен по майчинство е с дата 27.12.2010 година.Закона за майчинството от 2011 година влиза в сила от 01.01.2011 година . Гледайки обезщетенията който ми превеждат са на база 18 месеца назад , а не 12 както според мен би било редно . Въпросът ми е дали съм права и ако е тъка посъветвайте ме какво трябва да направя .

# 569
Много сте бързи и отзивчиви!!!   bouquet  bouquet  bouquet

Направих справка от НОИ и ако може да ми разтълкувате нещо, което не ми е ясно. Първо да питам вас дали е нормално и после ще питам счетоводителката защо е така...
Значи първото дете е родено юли 2008 година.
Справката показва така - до юли 2009 година има суми, а от август графата за ОСИГУРИТЕЛЕН ДОХОД  е празна, 2010 също, а за 2011 е до април месец.
Ползвала съм болничните - платени и неплатени от юли 2010 до март 2010 (ако това има значение в тази справка)

Общи условия

Активация на акаунт