Майчинството счетоводно - 40

• 34 481
  • 739
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте,
Имам въпрос - увеличиха ми заплатата с X%, считано от 01.01.2011г, но това се отрази в заплатата ми за 04.2011г. Така, гледайки назад месеците в справката на НОИ, сега сумите за 01-03 месец са се променили. Възможно ли е това?
Възможно ли е сега за месец 04.2011 заплатата ми да излезе по-малко от обикновено, заради начислените назад данъци?

# 586
  • София-Младост
Здравейте,
Имам въпрос - увеличиха ми заплатата с X%, считано от 01.01.2011г, но това се отрази в заплатата ми за 04.2011г. Така, гледайки назад месеците в справката на НОИ, сега сумите за 01-03 месец са се променили. Възможно ли е това?
Възможно ли е сега за месец 04.2011 заплатата ми да излезе по-малко от обикновено, заради начислените назад данъци?
През м. април си получила увеличение със задна дата, считано от 01.2011 така ли? И си го получила накуп през м.04...и данъка ще е по-голям вероятно.

# 587
Здравейте, имам ли право да прехвърля майчинството на майка ми която е безработна от 6 год. в момента тече втората година от майчинството ноември ми се прекратява, цялата ли сума 240 лв ще получава майка ми? Искам да започна малък бизнес като ще ми бъде прехвърлена фирмата от предишните собственици, но не искам да си загубя майчинст. има ли варинат да прехвърля месеците на обещетение който ми остават до ноември на майка и аз да си стана собственик на фирмата?

нали няма да напускаш работата си по трудов договор? значи може да си откриеш фирма и да се самоосигуряваш в нея, дори и на високия процент. Ще си получаваш пак пълното обезщетение от 240лв.

Referimente,
Вземи си един ПИК код от НОИ и провери дали наистина поне ти е подавана информацията за този период. Ако ти я подават редовно, не би трябвало да има проблеми и с майчинството, въпреки че в някои случаи в НОИ проверяват и дали реално са внесени осигуровките, преди да се изплатят обезщетенията.

напоследък обаче не плащат обезщетения ако няма внесени осигуровки, макар и по сига действащите разпоредби да нямат право на това
вчера го коментирах с един методист от НОИ

Последна редакция: чт, 19 май 2011, 20:07 от AnMary

# 588
Привет отново и от мен! Питане 1: къде да си правя справки за постъпилите ми обезщетения (преди беше в сайта на НОИ, с парола, после нали минаха към НАП, но там само за здравно осигуряване успявам да си направя справка сега, не и за постъпили средства от обезщетения).
Питане 2: нали не би трябвало да има проблем, ако ми увеличат заплатата докато съм в отпуска по майчинство?

# 589
Valery m
1, пак в сайта на НОИ по ПИК
2, и да ти увеличат заплатата, това няма значение, защото ти ще започнеш да я получаваш след като се върнеш на работа

# 590
благодаря,стики,всъщност има значение-ако след изтичане на платения ми отпуск по майчинство ме съкратят - за обезщетенията за безработица.

# 591
и тук грешиш
само платеният годишен отпуск ще ти изплатят по новата заплата, без да отработваш 10 дни предходен месец

# 592
Пак с въпросите Simple Smile
Каква е сумата, която внася на месец самоосигуряващо се лице?

# 593
зависи
1, на какъв доход ще се самоосигурява - между 420 и 2000лв.
2, за какви осигурителни случаи ще се самоосигурява - с вноски за ОЗМ или не

# 594
и тук грешиш
само платеният годишен отпуск ще ти изплатят по новата заплата, без да отработваш 10 дни предходен месец

имах предвид базата за пред Бюро по труда... А тези 10 дни какви са принципно? Rolling Eyes

# 595
зависи
1, на какъв доход ще се самоосигурява - между 420 и 2000лв.
2, за какви осигурителни случаи ще се самоосигурява - с вноски за ОЗМ или не

А, пропуснала съм да отбележа- 420.  Grinning Ъъъ, какви вноски- възможно най...ъъъ как да го кажа- нескъпоструващи се. И така да са, че като кандидаствам за ДГ да се водя работеща, тъй де, че имам право детето да посещава ОДЗ.  ooooh!

# 596
и тук грешиш

имах предвид базата за пред Бюро по труда... А тези 10 дни какви са принципно? Rolling Eyes

имам предвид всяко обезщетение
заплатата има значение, само когато я получаваш - когато получаваш обезщетение, важно е обезщетението и заплатата не се декларира
не знам дали се изразих добре

# 597
  • София, Смолян
Здравейте, имам малко банален въпрос, но се налага да го задам, защото сме в спор: срока, до който ще получавам детски, изтича сега на 31.05. В новите документи, които трябва да подам, от коя до коя дата включително трябва да ми бъде вписан доходът?

# 598
  • София-Младост
Здравейте, имам малко банален въпрос, но се налага да го задам, защото сме в спор: срока, до който ще получавам детски, изтича сега на 31.05. В новите документи, които трябва да подам, от коя до коя дата включително трябва да ми бъде вписан доходът?
подавате декларация през м.юни с дохода  юни 2010-май 2011 вкл.

# 599
  • Бургас
Здравейте!  Simple Smile
От 1 май съм на работа и ме осигуряват.Нямам стаж преди това никакъв!Очакван термин на раждане 2ри януари(живот и здраве всичко да е наред  Praynig).Значи дотогава ще ми плащат нужните осигуровки и горе долу 8 месеца ще имам стаж.Как стоят нещата при това положение за получаване на майчинство.Доколкото разбрах трябва да имам 18 месеца стаж и щом ще имам само 8 означава ,че 10 месеца няма да получавам нищо и трябва само здравните всеки месец да се плащат!Правилно ли съм разбрала??
Освен това бях студентка-редовно обучение,завършила съм семестриално,но не съм взела държавен изпит..ползвам ли някакви студенстки права..мога ли да се възползвам от това??
Благодаря   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт