Майчинството счетоводно - 40

• 34 679
  • 739
  •   1
Отговори
# 600
  • Русе
Здравейте!  Simple Smile
От 1 май съм на работа и ме осигуряват.Нямам стаж преди това никакъв!Очакван термин на раждане 2ри януари(живот и здраве всичко да е наред  Praynig).Значи дотогава ще ми плащат нужните осигуровки и горе долу 8 месеца ще имам стаж.Как стоят нещата при това положение за получаване на майчинство.Доколкото разбрах трябва да имам 18 месеца стаж и щом ще имам само 8 означава ,че 10 месеца няма да получавам нищо и трябва само здравните всеки месец да се плащат!Правилно ли съм разбрала??- Трябва да имаш стаж 12 месеца, 18 месеца назад се взема доходът за изчисляване на обезщетението. Ако не си работила преди това, за доход се взема минималната работна заплата- 240 лв. Докато придобиеш 12 месеца, можеш да получаваш помощи от Социално подпомагане, след това НОИ започва да изплаща обезщетението.
Освен това бях студентка-редовно обучение,завършила съм семестриално,но не съм взела държавен изпит..ползвам ли някакви студенстки права..мога ли да се възползвам от това??-  Правото за получаване на еднократната помощ  възниква от датата на раждане на детето и/или от датата на записване в редовна форма на обучение. Необходимо е уверение от висшето училище, че си записана като редовна студентка към датата на подаване на молба-декларацията;.Благодаря   bouquet

# 601
и тук грешиш
само платеният годишен отпуск ще ти изплатят по новата заплата, без да отработваш 10 дни предходен месец

имах предвид базата за пред Бюро по труда... А тези 10 дни какви са принципно? Rolling Eyes

имам предвид всяко обезщетение
заплатата има значение, само когато я получаваш - когато получаваш обезщетение, важно е обезщетението и заплатата не се декларира
не знам дали се изразих добре
Лелеее вярно бе, ама че съм  newsm78 Благодаря ти!!!

# 602
  • София
Не му е май много тук мястото на въпроса ми, но все пак да си попитам. Водя се фиктивно на работа в една фирма, осигуровките са ми върху 350лв, т.е плащам към 130 лв. Скоро разбрах, че когато си в болничен работодателят е задължен да внася само здравните осигуровки (в случая аз, защото аз му давам паричките). Въпросът ми е кога се дължат само здравни, без социални? Цял календарен месец ли трябва да е или как точно се изчисляват? Случаят ми по-специално е следният: от 13 май личната ми пусна болничен за 14 дни, после док, която ми следи бременността ще ми пусне още седем дни, за да може да ме прати на лкк, откъдето вече ще си ми пускат до края на бременността(т.е до болничния 45 дни преди термина). С две думи от средата на май вече съм в болнични. И какви са осигуровките, които работодателят трябва да внесе за май - пак 130лв ли? Извинявам се дългия и объркан пост, но къде ли не рових и не можах да се ориентирам. Предварително мнооого благодаря!

# 603
Не му е май много тук мястото на въпроса ми, но все пак да си попитам. Водя се фиктивно на работа в една фирма, осигуровките са ми върху 350лв, т.е плащам към 130 лв. Скоро разбрах, че когато си в болничен работодателят е задължен да внася само здравните осигуровки (в случая аз, защото аз му давам паричките). Въпросът ми е кога се дължат само здравни, без социални? Цял календарен месец ли трябва да е или как точно се изчисляват? Случаят ми по-специално е следният: от 13 май личната ми пусна болничен за 14 дни, после док, която ми следи бременността ще ми пусне още седем дни, за да може да ме прати на лкк, откъдето вече ще си ми пускат до края на бременността(т.е до болничния 45 дни преди термина). С две думи от средата на май вече съм в болнични. И какви са осигуровките, които работодателят трябва да внесе за май - пак 130лв ли? Извинявам се дългия и объркан пост, но къде ли не рових и не можах да се ориентирам. Предварително мнооого благодаря!

Не може да ползваш 14 дни еднолични от личния лекар и веднага след това още 7 дни еднолично от друг лекар. След първия болничен от 14 дни еднолично другите се издават от ЛКК.
Осигуровките се изчисляват пропорционално. За броя раб. дни до 12 май държиш и здравни и социални. За останалите раб. дни дни дължиш само здравни.

# 604
  • София
Много благодаря! Това за болничните явно съм както винаги недоразбрала Simple Smile Супер! Пак голееееми благодарности за светкавичните отговоти на глупавите ми въпроси!

# 605
Първо искам да се извиня, ако някъде в темата се е раззисквал по моя въпрос, но нямам време да я изчета цялата. Та сега към въпроса. Цитат от кодекса:

"Неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст

Чл. 167а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал. 1 всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст."

Имам ли право да позвам този отпуск, когато детето ми посещава ЦДГ. Това пълна държавна издръжка ме обърква.
Благодаря Ви предварително.

# 606
  • Русе

Имам ли право да позвам този отпуск, когато детето ми посещава ЦДГ. Това пълна държавна издръжка ме обърква.
Благодаря Ви предварително.

Имаш право. На пълна държавна издръжка са домовете, например.

# 607
Здравейте, много ще съм благодарна ако някой може да ми разясни оплетената ситуация, в която съм.
Август 2009 г. излязох по болнични поради бременност. Родих на 15 март, 2010г. Преди това бях осигурявана на най-високия праг, т.е. получавах възможно най-високото обезщетение. След изтичането на 1 година - през април 2011г. прекратих майчинството си и започнах работа, но този път на половин работен ден и се осигурявам на най-ниския праг. Май месец разбрах, че съм бременна. Въпросите ми са:
1. Ако сега изляза в болнични какво обезщетение ще получавам?
2. Ако започна да се осигурявам на най-високият праг от Май месец, какво обезщетение ще получавам след раждането (живот и здраве)?
Благодаря ви предварително!

# 608
  • Пловдив
Здравейте, много ще съм благодарна ако някой може да ми разясни оплетената ситуация, в която съм.
Август 2009 г. излязох по болнични поради бременност. Родих на 15 март, 2010г. Преди това бях осигурявана на най-високия праг, т.е. получавах възможно най-високото обезщетение. След изтичането на 1 година - през април 2011г. прекратих майчинството си и започнах работа, но този път на половин работен ден и се осигурявам на най-ниския праг. Май месец разбрах, че съм бременна. Въпросите ми са:
1. Ако сега изляза в болнични какво обезщетение ще получавам?
2. Ако започна да се осигурявам на най-високият праг от Май месец, какво обезщетение ще получавам след раждането (живот и здраве)?
Благодаря ви предварително!

базата е 18 м назад от 45 дневния като месеца на 45 не влиза
за да се каже колко ще е обезщетението трябва да дадеш-осиуровките си за тези 18 м назад

# 609
Здравейте,

Имам следния въпрос относно болничните: В момента преносвам вече 6ти ден и съответно 45дневният болничен ми е изтекъл, а този за раждане още не е издаден (логично). Съответно ще трябва да получа както ми бяхте казали междинен за дните на преносване до раждането (дано да не са още много!). Дотук всичко ми е ясно. Това, което ме притеснява е статусът ми в момента и това, че хем не съм на работа, хем не съм предала болничен. Чувствам се като в безтегловност. След като родя всичко ще си дойде на мястото, но съм супер шашната едно че не раждам, второ че и болничните няма как да ги дам. Мислите ли, че имам основание за притеснение, трябва ли по някакъв начин да предупреждавам работодателя, знам ли и аз? Болничните ще са за май и при нас ги носят в НОИ чак към средата на юни след изплащане на майските заплати, но вече просто съм кълбо от нерви и се чудя какво още може да стане освен това преносване.
Благодаря предварително на всички и се извинявам ако съм ви прозвучала параноично! 

# 610
  • Пловдив
Здравейте,

Имам следния въпрос относно болничните: В момента преносвам вече 6ти ден и съответно 45дневният болничен ми е изтекъл, а този за раждане още не е издаден (логично). Съответно ще трябва да получа както ми бяхте казали междинен за дните на преносване до раждането (дано да не са още много!). Дотук всичко ми е ясно. Това, което ме притеснява е статусът ми в момента и това, че хем не съм на работа, хем не съм предала болничен. Чувствам се като в безтегловност. След като родя всичко ще си дойде на мястото, но съм супер шашната едно че не раждам, второ че и болничните няма как да ги дам. Мислите ли, че имам основание за притеснение, трябва ли по някакъв начин да предупреждавам работодателя, знам ли и аз? Болничните ще са за май и при нас ги носят в НОИ чак към средата на юни след изплащане на майските заплати, но вече просто съм кълбо от нерви и се чудя какво още може да стане освен това преносване.
Благодаря предварително на всички и се извинявам ако съм ви прозвучала параноично! 

такова ти е положението,да.но нямаш причина да притеснение.така ще е докато родиш.обади се в работата да обясниш защо нямаш болничен

# 611
  • Горна Оряховица
Здравейте, незнам моя въпрос дали е за тук и затова се извинявам предварително. Искам да питам Elfita - в един твой пост бях прочела  за някакви 150лв., който се давали 45 дни преди раждането. Можеш ли да ми обясниш малко по-подробно (ако искаш и на лични да не спамим тука) - какви документи трябват, къде се подават. Много ти благодаря предварително.  Hug Hug Hug smile3525

# 612
  • Пловдив
Здравейте, незнам моя въпрос дали е за тук и затова се извинявам предварително. Искам да питам Elfita - в един твой пост бях прочела  за някакви 150лв., който се давали 45 дни преди раждането. Можеш ли да ми обясниш малко по-подробно (ако искаш и на лични да не спамим тука) - какви документи трябват, къде се подават. Много ти благодаря предварително.  Hug Hug Hug smile3525

да,има такава помощ

работиш ли?имаш ли 12 м осигурителене стаж през живота си

# 613
  • Горна Оряховица
Да имам общ стаж около 3 години и нещо. В момента не работя - ще ме назначат фиктиво в една фирма, но незнам точно от коя дата. Се до края на юни предполагам ще стане.

# 614
  • Пловдив
Да имам общ стаж около 3 години и нещо. В момента не работя - ще ме назначат фиктиво в една фирма, но незнам точно от коя дата. Се до края на юни предполагам ще стане.

щом ще те назначат на работа и имаш повече от 12 м стаж нямаш право на тази помощ

имаш право на помощта за раждане-250 лв за първо дете
и детски,ако доходът на човек ви е под 350 лв бруто

Общи условия

Активация на акаунт