Отговори
# 525
Здравейте!
Бубче, моят термин е за 15 ноември.

Витамин А е в много малки количества в комбинираните витамини за бременни. Вреден е в големи количества, но в малки (300) едва ли ще навреди, все пак това трябва да е съобразено при производството на витамините – нали все пак са направени за бременни.

Purplethorn, според мен това което са ти правили е детайлен ултразвук, а не фетална морфология. Не знам как е в САЩ, но тук в Канада досега лекарката не ми е споменавала за ФМ. Тук се правят доста по-малко изследвания в сравнение с България и обяснението им е, че ако бременността се развива добре и всичко е нормално, те не са необходими.
Аз ще правя втората част на БХС и детайлен ултразвук към 18-19 седмица. Принципно, ако след тези изследвания лекарите се съмняват, че има вероятност за Синдром на Даун, тогава вече се предлага амниоцентеза, ако майката е над 35 г. Доколкото знам при това изследване има риск за аборт 1:200 (така съм чувала, не твърдя, че е точно така). Освен това, тук е забранено със закон да ти кажат пола на бебето преди 20 седмица, така че аз май ще ходя на 3-ти ултразвук след това и ще си платя, за да ми го кажат. Като гледам доста от вас вече знаят пола и аз също съм много нетърпелива да разбера, но ще трябва да изчакам.

Аз също се чувствам много, много изморена, дори ходенето ми е трудно, да не говорим за някакви други къщни неща. Спя по 10-12 часа и като стана пак съм като парцал, направо не издържам вече и се надявам да премине или поне да понамалее. Това най-много ме мъчи от всички симптоми.

Приятна вечер на всички!

# 526
бени-вики, те са 9, но календарни, а по принцип се смятат по лунарните, които са от по 28 дни. Мен като ме питат в кой месец съм, казвам, че съм вече в 4. А на това, което му гледаш - нищо не му разбрах  Embarassed  http://www.pregnology.com/faralong.php - от тук можеш да си изчислиш и да видиш, само пишеш датата на термина и ти излиза колко дни ти остват, в коя седмица си, кой месец си, дните, които са минали са със зелено стикче маркирани. Поне на мен ми върши полезна работа Simple Smile

# 527
По въпроса за календарните месеци, аз ги броя от датата на термина, като връщам назад 1 месец - това е деветия, още един - осмия и т.н. В моята книга пише, че от 14 г.с. се навлиза в четвърти месец.
Иначе лунарни са 10 месеца - 40 седмици. Но като ме питат в кой месец съм аз отговарям с календарен, все пак така е прието, пък и доста хора не са наясно как точно се брои бременността (вкл и аз преди да забременея не знаех какво е това г.с.)
Simple Smile

# 528
purplethorn и тук при мен няма ранна ФМ, наричат я генетична ехография и се прави на 2 д, и аз очаквах повече, но явно смятат че не се вижда много повече с 3д или 4д и не предлагат такава опция. Ако си бях в Бг бих си направила ФМ, независимо колко се вижда, но това е положението. Ще си направя следващата ФМ. Но аз държах да направя БХС и поне се успокоих с него, че резултатите са добри. Hug

Маги, ти ли питаше кога се прави ФМ? Виж на първа страница имаше хубав линк за различните ФМ, защото те са 3 броя Grinning Ранната която обсъждаме в нашите седмици е обяснена добре ей тук:
http://zarodish.com/Procedures02.aspx

Между другото момичета имам час за ФМ на 14 май при Д-р Димитрова във Фемина, няма да успея да го ползвам, ако има желаещ да отиде на мое място, пишете ми. Hug

# 529
Cambria: Да и тука не са ми говорили точно за ФМ , но аз си мислех че този НТ скан който правят е всъщност ФМ ама май не е .. и както казваш втория скан такъв се прави в 18та седмица.

Знам че при вас не казват пола до 20та седмица защото много хора абортирали ако не им харесал пола? така съм чувала...Simple Smile

Сега гледам че моя доктор ми се е обадил и е оставил гласова поща да му се обадя утре да си поговрим за прегледа при този другия доктор.

транка: значи ФМ всъщност правят с 3Д и 4Д? Радвам се че твойте резултати са добри!!

# 530
purplethorn мисля че да, на 3д или 4д по-добре се оглеждала и оценявала анатомията на бебето, особено в 18-20 г.с. когато бебето е вече по- голямо и напълно оформено.
А за тази ФМ в 12-13 г.с. дори забелязвам че на много места и в Бг я наричат Скрининг за Даун или Дородов скрининг, та започвам да си мисля че ние бременните май сме я нарекли ФМ и от там такива като мен и теб очакваме от нея повече отколкото всъщност е. Rolling Eyes Май като гледам мамите с второ или трето дете не се шашкат толкова като нас. Hug

# 531
Да, китайките не искат момиченца и правят аборти, и заради тях са решили да не го казват на всички.
Абсолютно съм съгласна с думите ти Транка – това ми е първа бременност и имам толкова въпроси, и съм доста шашната. Ти в коя държава живееш?

# 532
tranka и други, благодаря ви за напътствията. Аз май и без друго съм закъсняла за този ранен скрининг, така че по-спокойно и ще отида на някоя от по-късните ФМ. Май първоначалните ми притеснения и фобии започнаха малко по малко да се изпаряват, което е чудесно. Определено БХС няма да правя, а ще разчитам на ФМ. Тя също е достоверна. Ако вече докторът види нещо притеснително и прецени че задължително трябва да се направи - тогава ще му мисля.
Така че спокойно момичета - наслаждавайте се на бременността и не се превръщайте излишно в доктори. Ще станете такива без да искате в последствие покрай децата си Simple Smile

А иначе смятането на месеците го правя по календарните и съобразено с термина, т.е. при термин 14 ноември в четвърти влизам на 14 май и т.н. (п.с. сега погледнах че това е 14 г.с. Simple Smile )

# 533
Здравейте момичета Simple Smile

много се радвам да се присъединя и аз към тази тема. Отдавна ви чета, но сега вече съм в 13 г.с. и понеже съм мааалко по-спокойна, реших да се включа. Термина ми е за 18. 11. , първа бременност.
Все още не съм се записала на женска консултация и незнам къде да отида  Sad  В понеделник трябва да го свърша това,но ако някой ми помогне с идея - около Плиска, Слатина, Дружба ,Изток,Младост или в центъра , ще съм благодарна !
Иначе бях на раннта ФМ и БХС и всичко е нормално  Simple Smile
прегръщам ви и се радвам, че съм сред вас !

# 534
  • София
Здравейте и от мен Heart Eyes
Аз тази нощ спах доста по-спокойно, макар че пак се будих милион пъти, но поне бързичко заспивах.
purplethorn, на мойта ФМ вчера доцентката огледа оформените кости и органи, измери ги и провери за начални данни за малформации. За гръбнака каза, че е рано, защото цялостното вкостяване ставало по-късно, но по начални данни нямало индикации за проблем. Измери крайниците, за да провери дали отговарят на седмиците заедно с главата, провери плацентата и количеството на околоплодните води. След това въз основа на всички данни, възрастта ми и измерванията ми изчисли риска за Даун и генетични малформации, който при мен излезе минимален, в долната граница, в резултат на което за мен лично даването на кръв за БХС става напълно излишно. Mr. Green
Хеликаза, не смятам, че отказа от БХС е признах на безотговорно отношение на дадена майка към нероденото й бебе, тъй като отново ще подчертая БХС изчислява вероятния риск, а не ти дава отговор на дадени конкретни въпроси. Достатъчно показателен за мен е фактът, че този риск може да се изчисли само на база ФМ, но не може да се изчисли само на база кръвна проба Peace Вече споменах, че знам за случаи на родено с Даун дете при риск 1:10000 и за случаи на абсолютно здрави дете при риск по-висок от 1:100. newsm78

# 535
tranka и други, благодаря ви за напътствията. Аз май и без друго съм закъсняла за този ранен скрининг, така че по-спокойно и ще отида на някоя от по-късните ФМ. Май първоначалните ми притеснения и фобии започнаха малко по малко да се изпаряват, което е чудесно. Определено БХС няма да правя, а ще разчитам на ФМ. Тя също е достоверна. Ако вече докторът види нещо притеснително и прецени че задължително трябва да се направи - тогава ще му мисля.
Така че спокойно момичета - наслаждавайте се на бременността и не се превръщайте излишно в доктори. Ще станете такива без да искате в последствие покрай децата си Simple Smile

А иначе смятането на месеците го правя по календарните и съобразено с термина, т.е. при термин 14 ноември в четвърти влизам на 14 май и т.н. (п.с. сега погледнах че това е 14 г.с. Simple Smile )

Magie, за абсолютно вскичко казано от теб съм на същото мнение, бях гледала един брой на Гала, където АГ-то разясняваше много много интересни неща относно месеците, разликите м/у гестационните седмици и т.н. (ако искате можете да си го пуснете: http://play.novatv.bg/play/233886/ )

Бубче, подкрепям те, аз си мислех същото, не съм отказала БХС поради безотговорност а на базата на много неща които съм прочела а и знам от мои приятелки, които минаха през ада на високия риск за Даун, без да има причина за притеснения....

# 536
  • София
... Май като гледам мамите с второ или трето дете не се шашкат толкова като нас. Hug
ха ха при мен това е точно обратното с първата бременност, незнаех какво мога да очаквам и бях по-спокойна, карах само на това което се полага по каса, 3 УЗД и няколко изследвания.
Сега вече само до днес имам 3 УЗД, като днешния беше по-обстоен и ми взеха кръв и за БХС.
Понеже досега ходих в Света София на прегледи и днес взеха да ми хвалят, че от понеделник там откривали частни кабинети за Женска консултация като абонамента бил 450 лв, и ми го препоръчват защото при мен може да се наложат по-чести изследвания и консултации... които няма да се покрият най-вероятно от Здравната каса... та ще трябва да обмислям и това като вариянт за проследяване  newsm78

# 537
Здравейте момичета  wavey

Много се радвам на новите попълнения, добре дошли и дано се чувствате уютно в отчетната  Hug

Добре сте обяснили за лунарните и календраните месеци. Календраните и аз ги смятам от датата на термина назад.

Бубче честит розов щъркел  stork-girl Напълно съм съгласна с мнението ти за БХС. С дъщеря ми отидох на ранна ФМ и попитах доктора дали да правя БХС. Той каза, че не вижда смисъл и му се доверих (разбира се бях се информирала предварително). Сега мисля да постъпя по същия начин  Peace

Деси честито момченце!  stork-boy

Благодаря за идеите за долната част на колана  Hug Ползвам и мисля да продължавам да шофирам с колан, но започна да ме дразни на корема и все го дърпам да не е плътно стегнат.

Следобед съм на ФМ, стискайте палци всичко да е наред с малкото човече, а може и вероятността за пола да разберем  Heart Eyes

Последна редакция: ср, 11 май 2011, 11:35 от Kisa05

# 538
  • Варна
Здравейте и от мен днес.  Вчера доста се изморих от почистването и днес гледам да си почивам, че отпуската ми скоро ще свърши Sad
И аз днес за втори пореден ден пропуснах сутрешното повръщане и не смея да се зарадвам много, но пък се надявам скоро да не ми се случва изобщо. За първи път си позволих да си направя и кафе и сега малко по малко си пийвам и ми се услажда. При мен като че ли вече това непрестанно желание за спане почна да понамалява, дори сутрин се събуждам по-нормално, а вечер издържам понякога и до 12, което направо е невероятно Simple Smile Дано всички скоро се чувстваме по-нормално.
Аз също не смятам, че да пропуснеш скрининга за Даун е безотговорно отношение към бебето. Аз много се чудех и докато се чудех, то времето мина и така и не го направих. Определено ще си чакам следващата ФМ и ще се доверя на лекаря, който я прави. Лично аз мисля, че си спестих излишни нерви и притеснения от чакане на резултат. Аз лично не бих си направила амниоцентеза. Мисля, че това е много опасно  и неприятно, е все пак всеки сам си решава.
За шофирането - с първото дете един приятел, работещ в ДАИ ми каза, че нямам нужда от документи и обяснения пред полицаите. Бременна съм и толкова - никой не може да ме накара да сложа клан. Аз не слагам поне от месец, просто защото не ми е комфорто. Е как да шофирам спокойно като ме притиска.
Аз с първата бременност също смятах в кой месец съм (като трябва да кажа на няккой, за да не се обърквам с лунарните) като използвам датата на термина.
Хайде, оставям ви да си допия кафето пред телевизора Simple Smile

# 539
Здравейте и от мен мамчета.Както ви разказах много по-рано на първите ми кръвни изследвания урина и цитонамазка всичко беше перфектно с изключение на една маалка находка в урината, която според моя гинеколог беше добре да проверим.Прати ме тогава на нефролог тя ме погледна на ехограф и каза, че имам малко песъчинки, но нищо притеснително почти всеки имал.Пусна ми стерилна урина, след което излезе в 15 дневен отпуск и трябваше да я чакам, защото изследванията бяха при нея,а след това имах и изпити и отидох вчера..Та вчера отидох да си видя изследванията и тя като ми видя листа като подскочи направо ме изплаши вика ми какво правиш ти бе момиче защо не си дошла до сега много ти е лоша урината, и аз и казвам, че тя е била в отпуска после аз 1 седмица изпити и затова и тя продължи да нарежда.. ама много ти е лоша урината и аз вече притръпвам викам и добре де добре кажи какво ми има и тя вика ми имаш един микроб Е.коли се казва над 10.5 в урината и може да пометнеш кой месец стана вече ме пита.Бързо каза отивай да си вземеш Аугментин и го започвай (защото едва ли не ако не го взема веднага до вечерта ще пометна) и хукнах аз обадих се на сестра ми да и кажа и тя ме накара да ида утях да се обадим тук там да видим как така ще пия такъв силен антибиотик бременна.Е в крайна сметка се обадихме на 2ма гинеколога и казаха да го почвам нищо няма да навреди.Та сега го пия и понеделник съм пак на стерилна урина.. дано да изчезне тази гадна бактерия.. извинявам се че ми стана много дълъг поста.А днес съм на този частния гинеколог (който смятам и да ме изражда) да видим какво е положението, че тази женица вчера направо ме хвърли в шах отвсякъде. Sad

Бубче отностно термина ми е на 11.11.2011г. 1-ва бременност

Общи условия

Активация на акаунт