Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Когато се върна на работа и изпратя детето си в ясла, ще загубя ли майчинството си?
Какво се случва, ако се върна на работа, докато детето ми не е в ясла (под 2 години), но след това изляза в болничен? Получавам ли тогава 120 лв?
Имам ли право на половината от обезщетението за втората година, което е 120 лв., дори ако съм в неплатен отпуск?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Когато се върна на работа и изпратя детето си в ясла, ще загубя ли майчинството си?
Когато се върнете на работа и изпратите детето си в ясла, получаването на майчинство зависи от заетостта ви и вида на яслата. Ако сте в платен отпуск по време на работа, може да получавате половината майчинство за държавна ясла. За частни ясли, ако не сте на работа, можете да продължите да получавате майчинството си независимо дали детето посещава ясла или не.
-
Какво се случва, ако се върна на работа, докато детето ми не е в ясла (под 2 години), но след това изляза в болничен? Получавам ли тогава 120 лв?
-
Имам ли право на половината от обезщетението за втората година, което е 120 лв., дори ако съм в неплатен отпуск?
Да, имате право на половината от обезщетението за втората година, което е 120 лв., дори и да сте в неплатен отпуск. Съгласно член 164 от Кодекса на труда след използване на отпуска поради бременност, раждане или осиновяване, ако детето не е настанено в детско заведение, имате право на допълнителен отпуск за отглеждане на дете до достигане на 2-годишна възраст и 6 месеца за всяко следващо дете.
-
Какво е обезщетението за прекъсване на отпуска за гледане на дете до 2 години?
-
Какво трябва да се попълни при прекъсване на отпуска за гледане на дете до 2 години?

. Аз подадох Приложение 4, сега да видим кога ще ми изплатят сумата.
Работа на 2 места и получаване пълен размер на майчинство. Къде в нормативната уредба има упоменато такова нещо. Не е ли при връщане на работа, независимо на колко места да се получават 120лв. Въпросът ми не е заяждащ, просто ми е чудно и не съм запозната.