Спират ли майчинството при пускане на ясла?

• 75 894
  • 249
  •   1
Отговори
# 45
Моля погледнете тук. Това е  чл. 164 Кодекса на труда: Чл. 164. (1) След използуване на отпуска поради бременност, раждане или осиновяване, ако детето не е настанено в детско заведение, работничката или служителката има право на допълнителен отпуск за отглеждане на първо, второ и трето дете до навършване на 2-годишната му възраст и 6 месеца за всяко следващо дете.
(2) (Отм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.)
(3) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Отпускът по ал. 1 със съгласието на майката (осиновителката) се разрешава на бащата (осиновителя) или на един от техните родители, когато работят по трудово правоотношение.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) През време на отпуск по предходните алинеи на майката (осиновителката) или на лицето, което е поело отглеждането на детето, се заплаща парично обезщетение при условия и в размери, определени в отделен закон. Времето, през което се ползува отпускът, се признава за трудов стаж.
(5) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) В случаите, когато не се ползува отпуск по ал. 1 или лицето, което ползува такъв отпуск, прекъсне неговото ползуване, на майката (осиновителката), ако работи по трудово правоотношение, се изплаща парично обезщетение от Държавното обществено осигуряване.

Първо детето трябва да не е настаненно в детско заведение, тук се включват ясли и градини, за да се ползва такъв вид обезщетение. Ако е на ясла или градина не може дори и половината.

# 46
Кодекс за социално осигуряване: Чл. 53. (1) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г.) След изтичането на срока на обезщетението
за бременност и раждане през време на допълнителния платен отпуск за отглеждане на
малко дете на майката (осиновителката) се изплаща месечно парично обезщетение в
размер, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г.) Когато допълнителният платен отпуск за
отглеждането на малко дете вместо от майката (осиновителката) се ползва от бащата
(осиновителя) или от лицето, което е поело отглеждането на детето, се изплаща месечно
парично обезщетение в размер, определен със Закона за бюджета на държавното
обществено осигуряване. Това обезщетение се изплаща на настойника, когато той ползва
отпуска по чл. 167, ал. 2 от Кодекса на труда.
(3) (Нова - ДВ, бр. 69 от 2004 г.) Обезщетението по ал. 1 се изплаща и на лицата,
които ползват отпуск за отглеждане на дете до двегодишна възраст, настанено по реда на
чл. 26, ал. 1 от Закона за закрила на детето.
(4) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г., бр. 68 от 2006 г., бр. 89 от 2008 г., бр.
49 от 2010 г., в сила от 1.07.2010 г., бр. 100 от 2010 г., в сила от 1.01.2011 г.) Паричното
обезщетение по ал. 1, 2 и 3 не се изплаща при смърт на детето, даване за осиновяване или
при настаняване на детето в детски заведения, включително и детски ясли, както и при
отглеждането му от лице, включено в програми за подкрепа на майчинството.

Моля ви вижте и тук и не давайте некомпетентни съвети. Това е от Кодекса за социално осигуряване!!!Не се дават никакви обезщетения при настаняване на детето в ясла или детска.

# 47
  • София

Моля ви вижте и тук и не давайте некомпетентни съвети. Това е от Кодекса за социално осигуряване!!!Не се дават никакви обезщетения при настаняване на детето в ясла или детска.

Аз пък намерих това от темата "Майчинството счетоводно". Моля ти също провери дали не забуждаваш. Честно аз вярвам повече на другата официална тема, където се включват майки счетоводителки или ТРЗ с голям опит. А ти счетоводителка ли си?

Гледане на дете

След ползването на отпуска за бременност и раждане се ползва отпуск за гледане на дете. Получавате обезщетение в размер на 240лв. месечно за 2011г.

Ако дадете детето на ясла, сте длъжни да уведомите работодателя си. От този момент ви се спира обезщетението и вече имате право да  получавате 50% от него. Вие си преценявате дали: ще се върнете на работа или ще ползвате отпуск.

Отпускът може да е: платен, неплатен или по болест (болничен) и др.

# 48
Мисля, че в КСО е записано точно и ясно. И изменението беше направенно именно заради тези майки, който пускаха децата си на ясла, а продължаваха да си стоят вкъщи и да си получават обезщетенията. Именно те трябваше да връщат пари на НОИ, защото бяха получили неправомерно парите след изменени на Кодекса на труда.

# 49
Ето ме пак. Извинявам се за предишния пост. След подробна проверка ето какво установих.
Когато се прекъсва отпуска за гледане на дете до 2 год. поради тръгване на детето да ясла:
Кодекс за социално осигуряване:
Обезщетение при неизползване на допълнителния платен отпуск за отглеждане на
малко дете
Чл. 54. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., доп., бр. 112 от 2003 г., изм., бр. 105 от
2006 г., бр. 109 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г.) Майката (осиновителката), която е
осигурена за общо заболяване и майчинство и е имала право на обезщетение по чл. 52а,
получава парично обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението по чл. 53, ако:
1. не ползва допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете или лицето,
което ползва такъв отпуск, прекъсне неговото ползване;
2. (изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г.) самоосигуряващото се лице с
право на обезщетение по чл. 53 започне да упражнява трудова дейност, за която се
осигурява за общо заболяване и майчинство.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., изм., бр. 105 от 2006 г., бр. 109 от 2008 г., в сила от
1.01.2009 г.) Ако майката (осиновителката) е починала, лишена е от родителски права или
упражняването на родителските права върху детето е предоставено на бащата
(осиновителя), това обезщетение се изплаща на бащата (осиновителя), а ако той е починал
- на настойника. Обезщетението се изплаща, ако лицето, поело отглеждането на детето, е осигурено за общо заболяване и майчинство.
(3) (Доп. - ДВ, бр. 68 от 2006 г., изм., бр. 89 от 2008 г., бр. 49 от 2010 г., в сила от
1.07.2010 г.) Обезщетението по ал. 1 и 2 не се изплаща, ако детето е настанено в детско
заведение на пълна държавна издръжка, както и при отглеждането му от лице, включено впрограми за подкрепа на майчинството.

ЕТО И ДЕКЛАРАЦИЯТА КОЯТО ТРЯБВА ДА СЕ ПОПЪЛНИ:

Приложение № 4 към чл. 5 1    ДО
ДИРЕКТОРА НА РАЙОННОТО/СТОЛИЧНОТО
УПРАВЛЕНИЕ “СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ”
ГР. …………………………………………………..….
ЗАЯВЛЕНИЕ - ДЕКЛАРАЦИЯ
за
изплащане на парично обезщетениеза отглеждане на малко дете
на основание чл. 54 КСО
От ...….
(име, презиме и фамилия на лицето)
ЕГН/ЛНЧ ....................................................,
адрес за кореспонденция...
...
(град/село, ПК, община, област, улица, №, ж.к., бл., ет., ап.)
телефон, мобилен телефон, електронен адрес в интернет..……………………………………………..
осигурен при осигурител/като самоосигуряващо се лице ......................................................................
. (наименование на осигурителя / посочване на дейността като самоосигуряващо се лице)
ГОСПОДИН (ГОСПОЖО) ДИРЕКТОР,
Моля, в качеството ми на ...
(майка/баща/осиновител/настойник)
да ми бъде отпуснато парично обезщетение за отглеждане на малко дете, считано от .......... 20.... г.
Декларирам следните обстоятелства:
1. Осигурен/а съм по безсрочно/срочно правоотношение до .................................... 20 ... г.

2. Осигурен/а съм като самоосигуряващо се лице с безсрочна/срочна регистрация до ........................... 20... г. Към датата, от която искам да ми бъде отпуснато обезщетението - ...............20.....г. съм осигурен/а за общо заболяване и майчинство – да/не (ненужното се зачертава) и имам 6/12 месеца осигурителен стаж като осигурен/а за общо заболяване и майчинство – да/не (ненужното се зачертава).
Към ден .......... месец ........... година ............. придобивам изискуемия се осигурителен стаж.
(данните се попълват, когато осигурителният стаж се придобива през периода, за който се иска отпускане на обезщетение)
3. Детето ..., родено на
(име, презиме и фамилия на детето)
......... 20... г., с ЕГН/ЛНЧ ..................... е живо и е .............................................................. дете.
(първо, второ, трето, четвърто и т.н.)

4. Детето не е дадено за осиновяване.
5. Детето не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка.
6. Детето не се отглежда от лице, наето по програми за подкрепа на майчинството.
7. Детето не е настанено за отглеждане в семейство на роднини или близки или в приемно семейство по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето.
8. Не съм лишен/а от родителски права и родителските ми права не са ограничени.
9. Не ползвам отпуск за отглеждане на дете и не съм дал/а съгласие за ползване на този отпуск от някое от лица по чл. 164, ал. 3 КТ (баща, баба или дядо).
10. През периода на отглеждане на детето продължавам да упражнявам трудова дейност като самоосигуряващо се лице и не съм дал/а съгласие детето ми да се отглежда от някое от лицата по чл. 164, ал. 3 КТ (баща, баба или дядо).
Забележка: Там, където е необходимо, се попълват съответните данни. Приложение № 4 към чл. 5 2
Прилагам следните документи:

1. Оригинал (за справка) и копие от удостоверението за раждане на детето, когато то не е български гражданин – за самоосигуряващо се лице.
2. Заверено от осигурителя копие от удостоверението за раждане на детето, когато то не е български гражданин – за осигурено лице.
3. Копие от препис-извлечение от акта за смърт на майката в случаите по чл. 54, ал. 2 КСО.
4. Копие от акта на кмета на общината или на определено от него длъжностно лице за назначаване на настойник.
5. Декларация за изплащане на обезщетението, приложение № 7 към чл. 8 от наредбата.
6. Други документи...

Забележка: С ограждане на съответната цифра се отбелязва кои от изброените документи са приложени.
ИЗВЕСТНО МИ Е, ЧЕ:
В срок 3 работни дни от промяна в декларираните обстоятелства се задължавам да подам декларация за промяната. Ако не изпълня това задължение, извършвам административно нарушение, за което нося административнонаказателна отговорност по реда на чл. 349 КСО.
Следва да възстановя неправомерно полученото обезщетение по моя вина заедно с дължимата лихва съгласно чл. 114, ал. 1 КСО.
За деклариране на неверни данни нося наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.
Дата ....................................... Подпис: ..................................
гр. (с.) ....................................
Данни от осигурителя:
1. Към деня, от който се иска изплащане на обезщетението, лицето е осигурено за общо заболяване и майчинство - да/не; (ненужното се зачертава)
2. Към деня, от който се иска изплащане на обезщетението, лицето има 6/12 месеца осигурителен стаж като осигурено за общо заболяване и майчинство - да/не; (ненужното се зачертава)
3. Към ден ........ месец ......... година ....... лицето придобива изискуемия се осигурителен стаж за изплащане на обезщетението.
(данните се попълват, когато лицето придобива осигурителния стаж преди изтичане периода на разрешения отпуск за отглеждане на малко дете)
Дата ....................................... ...........................................................
гр. (с.) .................................... (име, фамилия, подпис и печат)
Забележка: За периода от 1 юли 2004 г. до 31 декември 2008 г. включително за придобиване право на паричното обезщетение се изисква 6 месеца осигурителен стаж за общо заболяване и майчинство.

# 50
  • Пловдив
Мисля, че в КСО е записано точно и ясно. И изменението беше направенно именно заради тези майки, който пускаха децата си на ясла, а продължаваха да си стоят вкъщи и да си получават обезщетенията. Именно те трябваше да връщат пари на НОИ, защото бяха получили неправомерно парите след изменени на Кодекса на труда.

тези родители са си отделно и подлежат на санкция

но работещата /болничен,отпуск/ майка /без значение дали детето е на ясла или не е / има право на 120 лв месечно до 2 г на детето

# 51
  • София
Таака, ето ме пак мен. Тъй като всичко започна от моето питане. Окончателно да потвърдя, че майка, чието дете няма навършени 2 години и се е върнала на работа, дала го е на ясла, или е излязла в платен, неплатен отпуск, болнични и т.н. има право на 50% от обезщетението за майчинството. Това съм получила като отговор на моето запитване от НОИ (институцията, която решава все пак) отпреди 1 седмица. Така че това е отговора - майчинство се получава, но 50% (е все пак е нещо), но задължително ТРЯБВА да се попълни Приложение 4. Това е от мен
Хубав и весел празник на дечицата ни  Hug
Елфита, много благодаря пак   bouquet. Аз подадох Приложение 4, сега да видим кога ще ми изплатят сумата.

# 52
В момента съм по майчинство,детето ми е на 1г и 4м и ще го пускам на ясла,ще започвам работа но в друга фирма не от тази от която излязох по майчинство.Позната от НОИ ми каза че най лесния вариант е да ме назначат във втората фирма без да напускам от първата и ще взимам пълния размер на майчинството и всичко ще е законно но въпроса ми е след като ще пускам сина си на ясла какво трябва да направя-какви документи се подават нали тогава ще взимам 50% от тези 240 лева и кои работодател трябва да ми подаде тези документи в НОИ първия или втория

# 53
  • Пловдив
В момента съм по майчинство,детето ми е на 1г и 4м и ще го пускам на ясла,ще започвам работа но в друга фирма не от тази от която излязох по майчинство.Позната от НОИ ми каза че най лесния вариант е да ме назначат във втората фирма без да напускам от първата и ще взимам пълния размер на майчинството и всичко ще е законно но въпроса ми е след като ще пускам сина си на ясла какво трябва да направя-какви документи се подават нали тогава ще взимам 50% от тези 240 лева и кои работодател трябва да ми подаде тези документи в НОИ първия или втория

да,това е възможно,но мисля,че пускането на ясла е невъзможно ако искаш горното нещо.ти спомена ли,че ще тръгва на ясла детето ???
щом тръгва на ясла ти трябва да се върнеш на работа,отуск,болничен във фирмата,от която си изленала в майчинство и ще взимааш 120 лв

# 54
  • София

да,това е възможно,но мисля,че пускането на ясла е невъзможно ако искаш горното нещо.ти спомена ли,че ще тръгва на ясла детето ???
щом тръгва на ясла ти трябва да се върнеш на работа,отуск,болничен във фирмата,от която си изленала в майчинство и ще взимааш 120 лв

Е как пък ще е възможно такова нещо?  Thinking Работа на 2 места и получаване пълен размер на майчинство. Къде в нормативната уредба има упоменато такова нещо. Не е ли при връщане на работа, независимо на колко места да се получават 120лв. Въпросът ми не е заяждащ, просто ми е чудно и не съм запозната.

# 55
  • Пловдив
Може майката да взима 240 лв+заплата,ако второто й раб място е различно от първото.И от първото си е в майчинство.Но детето не се дава на ясла

# 56
Може майката да взима 240 лв+заплата,ако второто й раб място е различно от първото.И от първото си е в майчинство.Но детето не се дава на ясла
може ли по-подробно, за втората година на детето ли става дума. Какво се променя, ако детето тръгне на ясла? Или става дума за първата година майчинство, ако майката започне работа и има заплата как тогава ще бъде и в майчинство? съвсем се оплетох.

# 57
  • Пловдив
за втората година става дума,да

не може детето да е на ясла,защото майката трябва да се върне на първата си работа,където пък трябва да е в майчинство,за да взима 240 лв/ майчинство от първата си работа/+заплата от втората си работа

# 58
за втората година става дума,да

не може детето да е на ясла,защото майката трябва да се върне на първата си работа,където пък трябва да е в майчинство,за да взима 240 лв/ майчинство от първата си работа/+заплата от втората си работа

аа, за втората ли  Shocked т.е. ползва майчинство до навършване на 2г. възраст на детето от първата работа, т.е. 240 лв. и ходи на работа от втората си работа, откъдето няма да получава полагащите й се 50% обезщетение, така ли?
В закона къде е уредено това  Rolling Eyes или е вратичка?
т.е. каква може да е втората работа тогава? дори и самоосигуряващ се?

# 59
  • Пловдив
аа, за втората ли  Shocked т.е. ползва майчинство до навършване на 2г. възраст на детето от първата работа, т.е. 240 лв. и ходи на работа от втората си работа, откъдето няма да получава полагащите й се 50% обезщетение, така ли? ДА
В закона къде е уредено това  Rolling Eyes или е вратичка? не мога да кажа точно къде и не ми се търси сега
т.е. каква може да е втората работа тогава? дори и самоосигуряващ се? май да е самоосиг лице не може,а само да е на ТД

задай въпросите си към НОИ-ще ти отговорят с цитати от закона

Общи условия

Активация на акаунт