Идеи за бизнес 14

• 70 568
  • 743
  •   1
Отговори
# 390
  • най-шареното място
Ако позволите да наклоня тямата, какво мислите за браншовите организации?

Напоследък чувам оплаквания за картели, корупция, и пречене на бизнеса по въпроса...

Сетих се понеже и Тинтина споменава нещо в този смисъл - за да работиш трябва да си в организацията. А това значи гаранция /пожелателно/ и корупция/ потенциално/ плюс /възможност за/  спънки.

Не проучвам, но ми е интересно. Може и на лични.

ПС Тинтина е писала заедно с мен. За инженерите ми е странно, защото знам за техни организации с членове българи, неполага;и никакви изпити.

ППС И борислав също, И е прав според мен.

# 391
Титина, според мен говорим за различни неща.
Ти говориш за един тип ценз, аз за друг. Какво общо имат лекарите и инженерите.
Като завършиш курс при лицензирана фирма, със съответната диплома, после имаш разрешение да бъдеш фриз. или козметик, сигурно се записваш там в камарата на занаятчиите и т.н. И се наричаш така, защото си такъв. И си работиш по стандартите на професията. Тук напр. лазерна епилация козметик не прави, трябва да отидеш на дерматолог. Има си някои неща, които НЕ са обект на козметици, а на лекари и е наказуемо да вземе да ти направи някоя процедура, която не му е в характеристиката. Това е нормално. Сега, и тук намират разни зъболекари, дето са ветеринари, но ги хващат и съдят. Това няма нищо общо с това, че козметици и фриз. са си лицензирани и напълно в право да упражняват професиите си, БЕЗ да са учили 5 години.
Същото важи и за гарден дизайнери, които НЕ Се наричат ландшафтни архитекти, но вършат част от това, за което е учил ландшафтния архитект. Можеш да завършиш курс по фотография, да напреднеш много и да си имаш и студио и клиенти и печалби. В крайна сметка снимаш, не бъркаш в мозъци:-)))

арт мама, аз не обичам браншови организации, всъщност зависи за какво става дума.
прекаленото лицензиране ми е излишно, защото смятам, че свободния пазар отсява, но все пак зависи за какво става дума. Но е достатъчно да има стандарти за самия продукт. освен това подкрепям идеята за лонг лайф лърнинг и не мисля, че човек като е завършил за еди какво си, трябва да работи и прави само това цял живот. дори го намирам за вредно.

# 392
Ако си член на браншова организация тук можеш да си сложиш определени букви зад името. Всеки от нас си има номер ( уникален) и всеки може да провери дали си член или не. Много често за работа е задължително да си член на съответната браншова организация. Веднъж станал член на браншовата организация , за да поддържаш членството си в нея държиш изпити. Член съм на организация в две страни - имам във всяка от тях по 4 изпита годишно. Онзи ден имах изпит - 6 часа, покриващ огромно количество материал. Какво ми дават организациите - професионални контакти и всекидневно ъпдейтване - най-новото което е излязло в областа ми. Неоценима помощ, защото материята е огромна. За работодателя - без това не мога да практивувам, и членството ми показва, че наистина съм в час с материала.

Не знам за къде ти е информацията арт мама , но инженерите за Канада и САЩ задължително полагат изпити  - дори и завършилите тук. Ако не си член на организацията те водят специалист

10 c's, грешна ти е информацията. Изкаран курс за фризьор/козметик в България не ти дава право да си член на камарата ( респективно да имаш бизнес). Имаха и куп др изисквания, които поставиха на колене хора дори с такъв техникум. Не ме карай да търся сега закона ( пак ще блокирам системата на работа)

# 393
Мене точно това ме "запалва":

... за един декар и като ми казаха 5 000 лв. ми мина мерака. За един райграс толкова пари...... newsm78

и почти винаги добавят нещо в смисъл "...ако не ти харесва, си го направи сам тогава...". Най-интересното е, че в БГ ако се заемеш лично, доста често получаваш подходящ резултат на половин цена, както и няколко идеи в допълнение.  Joy
Сумата 5 000 лв. без някакъв контекст нищо не ми говори.
Борислав М, ако са хора, които си разбират от работата, и както се каза си ценят труда такъв изход ми се струва пълна илюзия.
Ако, обаче се обърнеш към някакви ентусиасти, които през повечето хора кръстосват двора ти и си пафкат, да, от тях по-добър резултат може и сам да си спретнеш.

Арт мама, за браншовите организации нищо не мога да кажа.

# 394
Титина, не съм наясно кой може и не може, само знам, че моя позната има салон и всичките й хора вкл. и тя нямат завършени техникуми и университети по козметика и бръснарство пр. а са ходили на курсове.

# 395
Люлин, досега в 90% от случаите, когато съм решил лично да проверявам "специалистите", се оказва че са си чисти търговци, които дори не са  погледнали картинките в каталозите на доставчиците си. Явно тези дето знаят и си ценят труда, масово работят далече от Бг. Точно така съм си намерил две ниши, които се опитвам да развия.  Peace

Титина пише за съсловна организация в страна, която е водеща в измислянето и прилагането на нови технологии. Там е нормално, постоянно да се учат новостите, защото веднага се прилагат в икономиката масово. В БГ съсловните организации са предимно за събиране на членски внос, защото тук новостите идват рядко, късно и се прилагат само тук там. 

# 396
Привет!
 Имах желание да стана член на Камарата на занаятчийте, за да изляза частично то "сивия" сектор. Поискаха от мен да премина обучение през три нива, и да положа изпит за тези нива-калфа, чирак майстор /не съм сигурна за поредността на първите две/. Не се съгласих-щях да изгубя незнайно колко време /колкото прецени майсторът, който ме е поел/, за да премина първото ниво-смятам, че отдавна съм го преминала, но не ми разрешиха да се явя направо на изпита, предполагам причините бяха финансови. Освен това никой от тази камара не се ангажира  с абсолютно нищо0нито с редовно подаване на информация, нито със съвети някакви...Има и членски внос , годишен, но аз някак си не можах да определя ползата от цялото упражнение. Отказа ме и мудността им-загубихме почти две седмици за обяснения, и ме прехвърляха за информация на сто места.
 Имам въпрос към тези ,които имат магазини "секънд хенд".
 Преди време една дама от моя град, която има магазин, ме попита дали мога да погледна една чанта-на практика красива, но с петно, което не може да изчисти, да я украся някак , за да скрия петното-направих го, получи се добре. Онзи ден ми даде няколко плетени триъгълни шала-огромни, грозни и непродаваеми-да направя нещо от тях, което да се продаде-направих чанта..., хареса се-сега продължавам с другите два шала. Според вас, ако се "самопредложа" и в други магазини-ако имат нещо, което да преправя така, че да е продаваемо-ще се приеме ли идеята. Малко ме е срам, за това питам. Иначе какво правите с нещата, които практически ,поради http://www.facebook.com/photo.php?fbid=221263927901287&set=a … ype=1&theaterнякаква причина, не се продават..
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=186280168066330&set=a.154192731275074.36231.100000530455705&type=1&theater[url]]

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=186280168066330&set=a … ype=1&theaterhttps://

# 397
Борислав М, явно съм имала късмет да намеря правилните хора.
Май пак опираме до извода, че всеки иска пари, но не на всеки му се работи.

Снощи ако гледахте Жени Калканджиева, едно от нещата, които каза, беше, че не търси момичета в МОЛ-а, защото на тях не им се работи. На нея й трябват работещи хора.

# 398
TIHAVODA, нещата които не се продават ги хвърляме. Идеята ти е страхотна! От "буклук" ще правиш уникални неща. Понеже си ми близо, когато идвам до Търново ще се свържа с теб.

# 399
Оооо, ще чакам да се обадиш!

# 400

Титина пише за съсловна организация в страна, която е водеща в измислянето и прилагането на нови технологии. Там е нормално, постоянно да се учат новостите, защото веднага се прилагат в икономиката масово. В БГ съсловните организации са предимно за събиране на членски внос, защото тук новостите идват рядко, късно и се прилагат само тук там. 

Точно така е.

Аз съм член на занаятчийска конфедерация и участието ми там се изчерпва с ограмотяване за новостите в законодатеството т.к работя с токсични разтворители и дейността създава по-специален отпадък редовно има промени в процедурите и изиксвания Но:) организират и курсове, салони и демонстрации на нови машини и методи и т.н. Горе долу това е идеята, работата е такава, че не изисква полагане на изпити ежегодно:))))

# 401
TIHAVODA, нещата които не се продават ги хвърляме. Идеята ти е страхотна! От "буклук" ще правиш уникални неща. Понеже си ми близо, когато идвам до Търново ще се свържа с теб.
В един подпис пишеше: "Боклука е липса на въображение." Аз бих добавил "и пропусната печалба".  Mr. Green

Само като разкрасите някоя дреха или чанта, да не я пуснете отново в същия магазин. Някоя наблюдателна клиентка ще я познае, и по стар български обичай, веднага ще оплюе магазина.  А като тръгне веднъж приказката, няма спасение.  hahaha В тази връзка името TIHA VODA е много на място. Предложете и  на Пуканка, заедно може да измислите нещо по-голямо и практично. Peace

Люлин,  мерака е основното според мен. Ако го имаш, и ще работиш, и ще учиш новостите.

# 402
  • Варна
Аз съм тука и чета. Но нямам погледа на творец и не мога да си представя от какви материали или повредени неща биха излезли хубави неща след като Тиха вода поработи над тях. Ако беше от Варна щях да я поканя да дойде в склада, да ми даде примери и щях да разбера. Предполагам че имам доста неща, които биха свършили работа. Сещам се че имах едни клиенти които купуваха повредени вълнени пуловери, разплитали ги и плетели нови. Сега повредените чанти изнасям за Африка, вълнените пуловери за Индия. Между тях има много хубави неща, но заради драскотина от химикал даже по чанта отива в Африка.

# 403
  • София
Много ми хареса чантата на Тиха вода. Има в Сф един магазин http://www.facebook.com/pages/Eco-Hand-Shop/76815492517 , който предлага неща от рециклирани материали. Според мен такива рециклирани чанти или други предмети са  подходящи за самостоятелно предлагане, в нещо като Еко магазин.  
На форума на Горичка ни дадоха материалите в торби, ушити от стари билбордове. Много добре изглеждат, мъжа ми я ползва с желание за пазар. Аз бях чела за тези чанти, но прочитайки си казах какво ли ще е това. Като ги видях на живо ми харесаха.

# 404
Много идеен магазин!

Общи условия

Активация на акаунт