Идеи за бизнес 14

• 70 569
  • 743
  •   1
Отговори
# 405
  • най-шареното място
Това е много разпространено на запад.
Но там има пазари - седмични, където хората продават - от зеленчуци до бижута.
в България няма особена традиция. Да се чуди човек защо, като не сме нито по-богати, нито по-некадърни...

# 406
Арт мама, писах дипломна работа в първи курс-бизнес план. Това беше идеята-от цехове да се изкупуват изрезки и т.н /преди 20 год нямаше секънд хенд/, да се прави пачуърк /не че някога съм правила, но много ми харесва/. Имах висока оценка на безнес плана, но когато след известно време си го поисках от професора-тук план, там план-беше изчезнал.
 Тогава тази идея звучеше доста екзотично...и съвсем несериозно, но пък финансово сметките бяха много "на плюс", откъдето ми дойде и високата оценка. И си права-хората тук още не са съвсем отворени към това мислене. С единствения магазин "секънд хендс" , с който работя обаче, се опитват да направят точно това-дават ми ненужни парчета плат, от които правя брошки, шаловете-чанти, пончо..., но не съм сигурна какво ще кажат клиентите, ако го знаеха това...Най-вероятно, че "няма да пълнят гушата на човек, който от изкарва пари от нищото". Последното изречение го пиша като продължение на темата за нагласите на хората в малкия град.

# 407
  • най-шареното място
Да, има и такъв момент. Но всъщност това е друго проявление на ниската стойност на труда в България. Релално и нов плат да купуш за една брошка, цената е основно труда ти, нали?

Аз преди много време реших да шия само с нови платове. Както и плета с най-добрата възможна прежда. За пачуърка, никога не съм мислела да работя с изрезки, защото това ще оскъпи много продукта. Но това е друга тема. Възможно е и да не го оскъпи, но при много допълнителни условия.

А ти нямаше ли електронно копие? БИло е курсов проект вероятно /дипломна и първи курс.../, но пак едва ли не си го запазила.

# 408
На 36 съм, първи клас започнах на 6, средното ми беше 3 години-точно преди 20 години е било, проектирахме на Паскал Embarassed
  Не бих се осмелила да те съветвам-мисля ,че нямаш нужда от насоки... Беше просто бизнес план, но колкото странно звучеше тогава, толкова странно звучи и сега, поне при нас.

# 409
  • най-шареното място
Да, не само при вас звучи странно. Simple Smile
Всякакви реакции съм срещала като отговоря на въпроса какво правя. Очудената е най-честата обаче Simple Smile

Нещата, които правиш и според мен ще са вероятно най-оценени в магазин за рециклирани красоти. Но някакси нямаме такова мислене в България. Втората ръка май е нещо като чалгата - не е престижно, но е масово. Само дето втората ръка понякога епо-добра от първата, а чалгата съвсем не е така Simple Smile Малко като косенето по-горе е положението...

# 410
Тук юруша е към "Джъмбо", защото е най-лесно ли, що ли, ...  ooooh!

# 411
чка ни дадоха материалите в торби, ушити от стари билбордове. Много добре изглеждат, мъжа ми я ползва с желание за пазар. Аз бях чела за тези чанти, но прочитайки си казах какво ли ще е това. Като ги видях на живо ми харесаха.

Тези чанти си имат своята история:)
Двамата швейцарски братя откачалки Фрайтаг решават да използват употребявани покривала на камиони за тази цел, т.е да създават чанти за колоездачи, които да са устойчиви на дъжд, понеже в Цюрих много вали. Първата такава чанта се пръква през 93та, и понастоящем е в музея МоМа.
http://www.moma.org/collection/browse_results.php?object_id=88035
като за направата на чантите използват и други части, напр. от коланите и т.н. на камиона.

Така чантата се сдобива с два уникални момента, единия е, че само ти я имаш, а втората е идеята, че това нещо е пропътувало стотици хиляди километри и е много фешън да носи съответните пукнатини от зора по пътищата и т.н.
По едно време не спирах да гледам на магистралата, защото една приятелка ми беше казала, че събират и купуват интересни покривала и призоваваха хората да снимат и изпращат номера на камиони и т.н:)

# 412
Според мен идеите са чудесни, но са за едно общество, което по-скоро излиза от консуматорския период.

Последна редакция: пт, 03 юни 2011, 18:06 от 10 c's

# 413
Да, има и такъв момент. Но всъщност това е друго проявление на ниската стойност на труда в България. Релално и нов плат да купуш за една брошка, цената е основно труда ти, нали?

Аз преди много време реших да шия само с нови платове. Както и плета с най-добрата възможна прежда. За пачуърка, никога не съм мислела да работя с изрезки, защото това ще оскъпи много продукта. Но това е друга тема. Възможно е и да не го оскъпи, но при много допълнителни условия.

Ако правиш 1-2 броя от изделието става и с нови материали, но ако решиш да правиш малките серии 10-30-100 броя според големината, нещата се променят. Отделно има момента, че при технологичния отпадък може да попаднеш на десени, материи и материали, за които в магазините не са чували. Дори някой майстор може да ти даде акъл за някоя тънкост при работа с материала, което продавачите в магазина няма как да направят. Или правиш безплатно опити с иначе скъпи материи, без да се притесняваш колко се "навътряш" от всяка грешка. Ако изделието стане сполучливо, чак тогава купуваш точното количество материал от магазина.
 И само ти да си знаеш, че някои от материалите са "втора ръка". За 95% от клиентите няма разлика между "технологичен отпадък" и обикновен боклук.

# 414
  • най-шареното място
Не, друга е причината. Технологията има изисквания и ако няма много условности в изрезките наистина е по скъпо. Особено за серии.

# 415
Не можах да видя за кои чанти става дума.Но аз харесвам идеите от типа "от нищо нещо".Като говорим за какво сме дозряли и за какво не, днес си мислех, че до преди няколко години, ако кажеш на някой пък било то и инженер, че можеш да санираш или обновиш къща като и залепиш студиопор и го намажеш отгоре ще те помислят за луд.А сега това си е масова практика (внесена ни естествено).Та не трябва да се притесняваме от идеите си, а да ги прокарваме дори и да се струват абсурдни на мнозинството.
А за почасовата работа, а било то и косене трябва да се даде гласност, че някой търси и какво предлага.Получава се "аз се притеснявам да питам, а аз се притеснявам да ти кажа".Мисля, че няма достатъчно обяви за гледане на деца и за почистване на домове, както в чужбина.Може би просто сме бедни и предпочитаме сами да си го свършим (когато можем).

Последна редакция: пт, 03 юни 2011, 23:12 от Smilie

# 416
  • най-шареното място
Smile, там има и посредници.
НИе сме търсили детегледачка - ужасна ситуация. Не ми се описва с какво се е сблъскал мъжа ми...
За да влезе някои в къщата ти, или при детето ти. И то без твоя присъствие, ти трябва солидна база за доверие.

ПС това със стеропора не е саниране, а само изолация, И го има от години.

# 417
И аз тук, че ви изгубих следите.

# 418
Тук масово за косене на трева идват и се самопредлагат.
Иначе за гледане на деца или почистване на дом-а ти - има и двата варианта. В България съм ползвала жена да ми чисти дома ( препоръча ми я приятелка, после тя започна и при колеги). Тоага - това преди 7-8 години- майка ми ми викаше -"Как не те е срам някой да ти чисти" - ами не беше ме срам, а и нямах грам време да върша това.

# 419
Арт мама погрешно е да се смята, че тези посредници, дори и да не са агенция ще ти намерят нещо по-добро от една обява.Нали и те самите ги намират просто чрез обяви.  Simple Smile
Тяхната цел е просто да взимат и те пари от почасовия труд на другите.
А за стеропора знам, че е и за изолация и е от години става дума, че преди това, ако кожеш на някого да ти облепи така къщата или апартамента ще те помисли за...да не говорим, че и сега на мен ми се струва странно това.  Simple Smile

Последна редакция: нд, 05 юни 2011, 07:57 от Smilie

Общи условия

Активация на акаунт