Януарчета 2008 (тема 125)

• 76 985
  • 742
  •   2
Отговори
# 660
  • Canada, ON
Пипи, защо мислиш, че ще навредя на бебето, ако си поставя противогрипна ваксина? Не можах да намеря инфо. Мисля, че ваксината може да навреди само на мен, а кърменото бебе ще получи само готови антитела IgA, което няма как да му навреди. Консултирах се и с ЛЛЛ лидер тук във форума... То има още време до есента да размишлявам. Ако имаш информация, ще съм благодарна да споделиш.

И Джулия често се прави на разсеяна и си прави каквото иска. В училище не говори, а вкъщи устата й не млъква. И все с един заповеден тон към всички. Ако й кажа да НЕ прави нещо, то все едно нищо не съм казала. Продължава си. Аз повтарям 10-15 пъти със спокоен тон... след което 5-6 пъти с неспокоен и... накрая се разкрещявам. Това също няма особен ефект. Ефект имат само заплахи, че няма да отидем някъде. Поощрителни награди при нея не работят. Нито спазарявания, сделки... Питала съм я какво иска, за да направи (или да НЕ прави) нещо си, но... нищо не иска. Понякога работи заплахата, че ще я накажа (наказвам я, макар и доста рядко, чрез стоене в един ъгъл). В последно време обаче, като й кажа че ще я накажа, обикновено следва въпросът: "За колко време?" Имам чувството, че губя контрол. Нещата стават все по-трудни. Имах надежда, че с порастването ще изглаждаме общуването, но не се получава. Няма никакви маниери. Първо си мислех, че просто се инати, но вече все повече започвам да мисля, че имаме сериозен проблем, който не знам дали изобщо е поправим. И това доста ме отчайва. Дано да греша.

# 661
  • София
Здравейте момичета! Hug
Пипи направо ме уби Емо с тези обещания. Много е сладко това, но дано на Сияна скоро да не и хрумне Laughing! Hug

Мече- като чета все едно за Сияна си писала. Тя е така- в къщи устата и не спира, гласът и преграква, а в детската не и се чува. Не участва никъде, не казва нищо , а в къщи не спира.  Cry

Блу-дано Моника бързо се оправи. Praynig Нас ни хвана един вирус по Великден, без температура но на мен още не ми е минало. Сияна като че ли е добре, но там никога не съм сигурна.Вчера ми обясни ,че си играели в детската градина, като си кихат в лицата. Sad Направо нямам думи Sad

Мари - тази книга много е търсих ,но навсякъде казат ,че няма тираж Cry

Сияна много слуша в детската градина ,но в къщи  понякога направо ме побърква. Същото е и когато излезем някъде. Тогава имам чувство ,че и са оперирани тогава ушите. Направо е като отвързана, бяга, тича и не чува изобщо. Sad

# 662
Мама Мечка няма как да навредиш на бебето, но ваксината няма да свърши ефекта,който целиш. Тя е направена да противодества само на грипния вирус и на никой друг и не се препоръчва да се прави на здрави хора, а само на хора с компрометиран имунитет, като онкологично болни или болни с хронични болести, за коитопри една грипна инфекция се очаква фатален край.
Моето момче също не обича да слуша, но мен ме е обзело някакво царско спокойствие и общо взето се разбираме и нямам оплаквания. Забелязала съм,че чуваемостта намалява, когато е уморен или болен. Чудя се как бих могла да му налагам правила, като аз самата не ги спазвам. Преди време бях много се ядосала,че отказва да си съблече пижамата и колкото повече го повтарям толкова повече се самонавивам и в един момент осъзнавам,че аз самата съм още по пижама и много се сконфузих от ситуацията.

# 663
  • Пловдив
Виждам, че проблемите около нашите 4-годишни деца са едни и същи  Simple Smile
Опитват да се налагат, да манипулират, да ни действат според ситуацията и т.н.
Аз общо взето се справям, не крещя, защото по принцип не ми е в природата, а и все пак Миша е само едно дете, та сигурно с повече доста по-трудно се удържа фронта  Simple Smile
И тя иска да преговаря, да се пазари ... В тази връзка това на което държа е да се спазват обещанията, които аз и тя даваме. Затова много внимавам какво обещавам (и тя иска куче - ще го получи, когато стане достатъчно голяма, че да се грижи за него .. точно така МИА  Simple Smile
Сега най-новото от известно време е, че не й харесва този живот, искала да се махне, да живее в друг град, сама, без родители  Sad или в краен случай с мен, но да съм се влюбела в друг мъж  ooooh! Омръзнало и било всичко, искала друг живот  Tired
Тук не знам как да реагирам... Четох някъде, че имало такива периоди при децата, ама е много гадно да го чуеш от своето собствено..

Относно откритите уроци - не съм присъствала на такива, нямам представа дали се изявява освободено, когато е в група, но съм сигурна, че запаметява всичко, за което говорят и учат. Всъщност каза, че в градината най-хубавото били задачите, които им давали.
Тя е е по-спокоен темперамент, по-бавна, старателна, внимателна и търпелива ... дори леко флегматична бих казала.

# 664
  • Canada, ON
Ох, и на мен ми се ще да не крещя и да съм спокойна, но кажете, как да постъпя като примерно цяла зима и пролет си вади и яде сополите и изглежда, че няма сила дето да я накара да не го прави. Видяла от дете в училище и й се струва не само супер приятно, но и супер забавно. Предполагам, няма нужда да пиша колко е отвратително. Освен това често прави и доста опасни неща, като че няма чувство за самосъхранение - като например да скача по стълбите без да се държи - в ръцете ми е падала от някое си стъпало. Добре, че бях там. Разби си наскоро устата, блъскайки се в рамка на врата, просто от невнимателно и бурно въртене-танцуване. Мощно ми вдига адреналина. А изглежда разговорите ни нямат ефект, хем все опитвам да разговаряме когато е спокойна и разсъдлива, не когато е афектирана от нещо... Разбира всичко прекрасно според мен, но пак прави каквото си науми.

Духче, аз се чувствам с доста намален имунитет. От нерви ли, от възраст ли... И сякаш грип не ме подмина предния сезон. За това съм се зачудила за тези ваксини. Освен това Джулия все носи нещо от детската градина. Няма как да я изолирам от бебето и ми се щеше поне малко да му подпомогна имунитета. Джулия като беше бебе я опазих здрава доста време. Мисля, че чак след годинка ми направи първата хрема. А сега това малкото... от един месец му хърхори нослето.

Последна редакция: сб, 28 апр 2012, 11:10 от Мама Мечка

# 665
Мама Мечка, ако това ще те успокои и моята Миша е дива, непредпазлива и много често се блъска тук-там(например в стените в коридора  ooooh!), върти се и скача от опасни места без да се замисли. Да не говорим, че пресече и улица 2 пъти сама и не се спря като и виках подире, а докато я настигна беше пресякла(за късмет и 2та пъти нямаше преминаващ автомобил)...та и аз крещя и се карам и  наказвам...ама труден и бавен е процеса. Като мярка засега ми е да не я оставям сама в нито една стая(винаги е до мен или кака си), на площадките по същия начин-тя е на пързалката-аз до нея, отива на люлката-аз тичам след нея. Само за ръка и плътно до мен-докато се научи...ама кога  Thinking
Ние у нас четохме статия за хиперактивните деца и си мислехме, че Миша е такова дете...но започва да се кротва малко по малко...
Да добавя, че се и бие с големите деца на площадката(предимно с момчетата от класа на кака и - 4клас)  Crazy

# 666
Споделям нещо , което на мен ми беше интересно-
Философия на ежедневието-Уважаеми родители
Скрит текст:
и настоящи и бъдещи, опитайте да не повтаряте грешките на собствените си родители, а за да не ги повтаряте, трябва да знаете къде са грешили. Вие сте на предния фронт – през вас минава разделителната линия между старата и новата епоха – ако предадете на децата си това, което сте получили от родителите си, означава, че сте спирачка на промяната. Ако намерите сили да промените това, което ви е внушено като деца, ще дадете тласък на еволюцията. Не забравяйте, че първите седем години от живота на човека са най-важните – когато решите да си имате дете, поемате голяма отговорност пред бъдещето.

Малките деца усвояват трудно управлението на материалното си тяло. Подпомагането на този процес е най-ефективно с двигателни игри, които ангажират най-пълно вниманието. Колкото е по-ангажирано вниманието, толкова по-точно се дозира енергията, която се изпраща по нервите, толкова по точно реагират мускулите. От механичното повторение няма голяма полза. Не искайте от децата си да стоят мирни, ако не разрушават нещо, само за да не ви надуват главата. Напротив, насърчавайте лудориите им, колкото по-малко ги ограничавате като малки, толкова по-малко подтиснати ще се чувстват като големи. Но не на всяка цена. Необходима е мярка във всяка една човешка постъпка.

Страха и вината са единствените врагове на човечеството. Не си позволявайте да манипулирате децата чрез тях, само и само да ги накарате да направят това, което на вас ви се иска. Затова е много важно да давате правото на свободен избор – свободния човек е отговорен човек, защото не вземате решение вместо него и той носи отговорността за свободата си. Ако някой със старо възпитание лишава децата ви от свободен избор – защитете ги, не давайте да им бъде внушено, че насилието е нещо нормално, дори затова да трябва да се опълчите срещу най-близките си хора. Носите отговорност пред бъдещето.

Няма сгрешили и загубили има само заблудени. Затова се пазете от създаването на чувството за вина. Всеки има право на грешки – дори и вие. Просто опитайте да помогнете, ако има нужда, и ако поискат това от вас.

Не е нужно да ги правите амбициозни – всичко е в изобилие – те не трябва да се състезават с другите деца – амбициите отклоняват от задачите на душата като създават противоречия между отделните индивиди, които пречат на единението. Амбицията е била двигател на еволюцията във вече отминало време. Сега двигател е създаването на хармония между индивидите.

Най-лошото, което можете да направите е да ги сравнявате с другите хора и да ги карате да приличат на тях. Това все пак е насилие и не може да даде положителни резултати, колкото и да са добри намеренията ви. Особено грозна гледка са децата на фанатизирани и „духовно извисени хора”, на които ежедневно се набиват в главите правила, как трябва да постъпват, как да се хранят, колко са грешни, колко малко се стараят и т.н. Такива винаги забравят за мярката и вредата от крайностите – прекаления светец и Богу не е драг.

Много е важно да се пазите от внушението, че нещо, което е необходимо зависи от някой друг - поражда чувството за безсилие. Напротив, необходимо е внишението, че детето може да се справи с всичко и ако нещо не му се удава, това е само защото не е намерило подходящия начин и подходящото време.

Не поддържайте дилемата прав/неправ – живота винаги е по-сложен или както се казва, истината винаги е НЯКЪДЕ по средата. Всяко едно действие не може да бъде само добро или само лошо – то винаги съдържа известна част и от едното и от другото. Прекрасно би било, ако избавите децата си от дуалистичното мислене (модела или/или), варианта (и/и) е много по-адаптивен и много по-лесно постига мярката във всяко едно нещо.

Ако децата ви не разбират смисъла на това, което искате от тях, те няма да искат да го правят или ще го правят с нежелание. Затова свързвайте всичко с живота, с практическото приложение – обсъждайте проблемите на хората, търсете възможни решения. Пазете се от съществуващите в съзнанието ви теми-табу, да не ги прехвърлите на децата си. Обсъждайте проблемните си отношения – търсете взаимното разбиране.

Потърсете възможност да върнете и развиете въображението в децата си. Насърчавайте ги към творчество. Дайте им възможност и ги насърчавайте да разберат Кои са Те в действителност. Помнете, че децата не са бял лист хартия, който тепърва трябва да бъде изписан. Те носят в себе си много ценности, просто не трябва да пречите на тяхната изява.

Не наливайте в главите на децата готови мъдрости – провокирайте ги, те сами да достигнат до тях, просто като им насочвате вниманието върху едни или други проблеми в живота. Предлагайте им да разсъждават за справедливостта, търпимостта равенството и честността – техните идеи могат да се различават много от вашите, а това са нови възможности за бъдещето.

Медитацията ще върне децата към вътрешната им мъдрост и постигането на нови истини. Твори се посредством мислите, думите и делата. Насочвайте ги да си припомнят това, което носят в себе си. Задачата да обучава децата на медитация би следвало да е на училището, но като обществена институция то е много зависимо от общественото мнение. Затова ваша задача е да подготвите това обществено мнение като представите постигнати практични резултати от вашите собствени занимания по медитация с децата ви. Насърчавайте самовглъбяването на децата – по-малките все още не са загубили връзката си с душата си. Не им внушавайте, че си въобразяват, ако те възприемат нещо, което вие не можете да видите или не разбирате.

Всичко което е нужно в човешките отношения е да няма вътрешна пустота във хората – когато хора са сами на себе си достатъчни, те има какво да раздават и това прави отношенията хармонични. А това е възможно, когато човек не е изолиран със завесата на илюзиите от душата си. Тогава живота му е истински пълноценен. Ако си нещастен, не може да очакваш, че някой друг ще те направи щастлив.

Напълно съм съгласен, че съвети се дават лесно, а в живота всичко е много по-сложно. Но съм напълно убеден, че не съществуват нерешими проблеми. Все още не сте намерили правилния подход, но ако не е днес, то утре обезателно ще го намерите. Търсете, щом проблема е застанал пред вас, той е по силите ви да го решите. Просто има работещи и неработещи методи – всичко зависи от целта. Никога не се отказвайте.

На добър час в приключението наречено «живот»!

# 667
  • София
как да постъпя като примерно цяла зима и пролет си вади и яде сополите и изглежда, че няма сила дето да я накара да не го прави
Joy И Ева го правеше - отмина, Жоро намира за доста по-забавно да си ги вади от неговия нос и да се опитва да ги набута в моята уста.

Наистина като ги видя как мажат и мърлят ...тогава си изпускам нервите. Аз не съм чистница, но те си застрашават здравето. Ето Ева 2-ри път ми прави цистит, защото си бърка в носа, рови в пръстта и къде ли не и после си завира ръката в гащите - просто побеснявам като я видя. Преди два дни си издуха носа в кърпичка и после реши със същата кърпа да си връзва очите и да се прави на "сляпа баба" и естествено сега почва да мрънка, че я сърбяло окото.

Жоро пък много обичал да си върти пишката докато пишка в тоалетната и естествено при тези движения опикава и плочките извън чинията. И тъй като естествено не си е обул пантофи, като реши да пусне водата цопва в собственото си пишкано. Никога не може да е загащен, защото трябвало да си чеша гърба
бе цял куп от този сорт...

Ева 1 път ми е изкачала пред кола точно на около 4 год. и реши да вдигне ръка и да каже "стоп" на колата. Сега продължава да търчи към платното и да не ме чува. Жоро не знам защо, но има страхопочитание към коли и е доста предпазлив. Веднъж направихме лека катастрофа когато беше на година и половина и веднъж се въртяхме на един лед с колата когато е бил на около 2. Не знам дали това посъзнателно го помни иму се отразява.

Последна редакция: сб, 28 апр 2012, 22:30 от M_I_A

# 668
Чести празник на нашите малки и големи именници! Много здраве и слънчеви дни пожелавам!

# 669
  • до една звездичка
Ох, момичета, има ли други като нас? Sad
Миналата седмица Стела беше на Аугментин, снощи по дясната й сливица видях доста големи гнойни налепи! Омръзна ми вече, не знам тези ангини за кой път се появяват! Confused
Няма нито Т, нито я били гърлото, нищо - само налепи!
Сега, сигурно, ако се обядя на личната й, ще каже друг АБ да давам? Дайте ми идеи?

# 670
  • на плажа
 Дега, ние ангини не правим, но след всяко тръгване на градина за седмица максимум, следва месец вкъщи. Сега съм го спряла от 1 месец и нямам намерение да го пускам. Писна ми. От зимата та до сега изпихме сума ти сиропи, а Вентолина за нищо го нямаме. Миро реве и ми казва, че съм гадна майка дето не го пускам на градина, ама по-добре да ми реве, отколкото аз да рева.

# 671
٠•● Dega ●•٠ вие пускали ли сте натривки - гърлен и носен секрет? Правите ли антибиограми? Защото...с каката минахме по този път  ooooh! ...много често се разболяваше, все сиропи и антибиотици...дали ще е на градина или не за нас нямаше значение...тя и у нас да си седеше (вардено дете), пак се разболяваше. Така до първи клас и прием на имуностимуланти. Във втори клас премахнахме 3та сливица и уж всичко си беше ок до тази година, когато реших, че трябва да спра и имуностимулантите. След 2 месеца ходете по лекари и лаборатории се установи, че имаме бактериална инфекция (евентуално хронична и най-вероятно по сливиците е огнището). Сега ще пием пеницилин 10 дена и евентуално и инжекции Sad които съм си поръчала да ми внесе един познат от Турция, защото ги няма в България.

# 672
  • до една звездичка
Не съм го направила още, Светле. Но ще го направя. Даже имам направление за тази цел, само да не е изтекъл месец, но, дори и да е изтекъл, ще я заведа да вземат проба от тези сливици, че се побърквам вече с тях!
Благодаря, че ме подсети!

# 673
  • София
Dega...потърси консултация със специалист УНГ. От личен опит с големия мога да ти кажа, че не всички налепи по сливиците са гнойни. И ние така уж гнойна ангина една след друга докато накрая специалист каза, че това всъщност не е гной а друг вид налепи - реакция на сливиците към вирусите или като алергична реакция към вируса. Надявам се да обясних така, че да ме разбереш.  Peace

# 674
  • до една звездичка
Да, може и така да е. При положение, че няма нито Т, нито я боли гърлото, а налепа е толкова голям.... Thinking Отдавна и се каня на тази консултация с УНГ, скоро не съм я водила и без друго. Peace

Общи условия

Активация на акаунт