Частни детски градини София 3

• 71 776
  • 760
  •   1
Отговори
# 420
  • София

Това не знам дали бих се наела да го пиша, че ще ми отнеме цял ден сигурно, както съм многословна  Laughing
Иначе смях и игра имат, защо да нямат!? В смисъл кое в системата смяташ, че пречи?
По принцип режимът е такъв, че да се редуват физически с умствени занимания. Вътре не им дават да тичат и да скачат, но ги извеждат навън, където точно това се очаква. Излиза се всеки ден, дори през зимата.
[/quote]
Елора благодаря ти. Четох някъде коментар, че децата в Монтесори биле като " зомбирани " от редене на пъзели по цял ден и тъй като още не съм успяла да ги посетя за да добия реална представа, зададох въпроса за да преценя доколко е основателен тоя комнтар. Вие в коя градина на Монтесори ходите ?

# 421
  • София
Бих искала да се включа с въпроси към тези от вас, чиито деца посещават Камелини Монтесори. Интересува ме най-вече:
- дали децата се извеждат всеки ден без изключение, независимо от времето навън - дъжд, сняг, -10 градуса  Laughing и пр.;
- възможно ли е да се договори закуска, обяд и въобще храната да се носи от вкъщи;
- в каква степен се говори на чужд език (ако изцяло се използва, ме притеснява, че това ще бъде допълнителен стресиращ фактор за моето дете);
- има ли нещо, което ви прави силно впечатление - било положително или отрицателно, и си струва човек да го знае преди да запише детето си там; въобще какво ви харесва и какво не.
- моето е от тези,които трудно осъществяват контакт с други деца и държа да знам наистина ли се създава атмосфера на толерантност между тях - не се заграбват изграчки от ръцете и въобще всякакъв род навлизане в чуждото пространство или е само декларативно..
Тези са само малка част от въпросите, които се въртят в главата ми сега.

Предварително благодаря на всички, които имат търпението да ми отговорят.

Супер и аз имам горе долу същите въпроси  thumbsup

# 422
В студеното наистина ги извеждат всеки ден. Даже ако има сняг, играят в снега. Сега в горещото не ги извеждат преди следобеда. По едно време имаше инициатива да излизат и предиобед и всички родители оставиха по един слънцезащитен крем за мазане на децата, когато излиат.
Но понеже дъщеря ми се обрива от слънцето, независимо дали е намазана или не, по вида й като се прибере мога да позная излизала ли е на слъце в този ден. И напоследък като че ли не излизат, само следобед.

Няма начин храната да се носи от вкъщи, но може да си избереш лицензирана детска кухня по твой избор. Важното е да няма домашноприготвена храна без документ, защото от ХЕИ биха ги глобили за такова нещо. Аз нося за моето дете някои по-специфични неща, но са пакетирани.

Чуждият език е само под формата на игри в някои моменти на деня. Учат и по някоя песничка. Но в никакъв случай комуникацията не се води на чужд език.

Имам много впечатления, нямам време да ги опиша. Отиди да погледаш някой път как минава един ден, но задължително преди това прочети колкото можеш повече материали за методиката, за да ти е по-ясно какво се прави и защо.

Заграбване на играчки от ръцете е изключено. Учат ги да си отстъпват, да си обясняват, да си изчакват реда и т.н. По-големите ги насърчават да обясняват и показват на по-малките.
Преди време тук много скептично ме питаха, защо ще му е на едно по-голямо дете да се занимава с бебета? Ясно е, че за по-малките е добре, защото има какво да научат от по-големите, но самите по-големи сигурно се отегчават и дразнят от по-малките. Изобщо не е така. По-големите са поласкани, че са такива, с охота обясняват на по-малките как да работят с материалите, чувстват се горди, че вече са научили, това ги изпълва със самочувствие.

Кооперативността много се насърчава. Например при излизане, всеки трябва да се облече, обуе и да излезе пред вратата. Ако някой се затруднява, го насърчават да поиска помощ, но не от учителка, а от по-голямо дете. Преди да се тръгне, всички материали трябва да се приберат на мястото си във вида, в който са взети. На по-малките деца това може да им отнеме много време, така че по-големите им помагат.
Може да звучи невероятно, но съм виждала как по-големите обуват обувките на по-малките, за да могат всички заедно да излязат на разходка.
Учителките се намесват по-рядко, децата се насърчават сами да си помагат помежду си.

Това от зомбирането с пъзелите много ме разсмя  Laughing Значи дъщеря ми е много рядък случай, защото тя пъзели нито може, нито иска да реди, нито има сила, която да я накара да се опита. Как е изкарала цяла година, без да нареди нито един пъзел, не знам. Тя там основно танцува, пее и рисува. Има много осезаем напредък в тези дейности.
Общо-взето всеки си избира с какво да се занимава и ако детето  няма влечение към дадена материя, никой не го кара. Иначе до сега поне един пъзел щеше да се е научила да нарежда, ама не би  Rolling Eyes

# 423
Елора, благодаря ти за хубавия и подробен пост!

kremito, и аз клоня на 'Детство мое' само от описанието им за условията. Обаждах им се, но ми казаха, че нямат места! Имала си късмет, браво! А били споделила по-подробно впечатленията си и за двете ясли. Мисля, че не само на мен ще са ми полезни  Peace

# 424
  • София
Да, в Детство мое заехме последното място  Crazy

Споделям впечатления, но те са само от 30-минутни посещения. Не претендирам за изчерпателност и достоверност  Peace

Детство мое - много добра база, чисто, светло, достатъчен брой играчки; малко, но достатъчно дворче, което е обезопасено и лесно достъпно. Собственичката е много мила, както и учителките. Всички възпитателки/сестри са с дълъг стаж в детски ясли и градини, много мили, усмихнати и внимателни. Децата бяха много спокойни, а днес имаше 2 нови  Peace За мен огромно предимство е малкото дворче, което изключва водене на децата навън и т.н. Храната е от мама Люси (нямам отзиви за тази кухня). Имат йога за деца като допълнително занимание. Английски език няма да имат тази година, тъй като от практиката са се убедили, че не е ефективно. През цялото време звучаха детски песнички, няма телевизор. Работят от 8 до 18 ч., но дори и да отидеш в 18.15-18.30 ч. не е проблем. Работят целогодишно. Максимумът е 12 деца, болни или сополиви и двата пъти не видях. Таксата е 480 лв. с храната.

Фъстъче - имам забележки към базата, собственичката каза, че яслата съществува от 8 години и моето впечатление, че от тогава не е правен ремонт или дори освежаване. Играчките бяха малко, но обяснението беше, че ги вътят, за да не им омръзват (което звучи ок). Помещенията са сравнително тесни и тъмни. Извеждат ги в Южния парк, което за мен е супер рисково, но предполагам, че си имат отработена схема. Контакт с възпитателките нямах особен, тъй като собственичката "взе микрофона". Вярно е, че закъснях, извиних се и предложих да дойда друг ден, но собственичката първо ми се накара, а после ме покани вътре. Попаднах в момент, в когато ги извеждаха на разходка и беше голяма суматоха в малкото коридорче. Вероятно затова видях неща, които не ми допаднаха – например репликите "обуй й обувките на тая" и „сложи му блузата на тоя”. Освен това имаше една малка кукла на 1г.2м., която беше подута от плач и още скимтеше с биба в уста. После стана ясно, че това й бил трети ден, та затова плачела. Все пак, докато оправяха другите, леко я бяха „позагърбили” и аз я повиках при мен и се успокои леко.  Направи ми впечатление, че я гушнаха и сложиха в количка за разходката, което хем е супер, хем още повече затруднява изпровождането на толкова деца до парка. Собственичката наблегна, че нямат телевизор, не дават вредни храни и др., т.е. стараят се да гледат децата по новите тенденции. Работят от 8 до 19 ч.и работят целогодишно. Максимумът е 12-13 деца, болни или сополиви не видях. Таксата е 105 лв. на седмица с храната, носят се памперси, мокри и сухи кърпички.

Като добием впечатления от Детство мое, след като започнем да я посещаваме, пак ще споделя, но нагласата ми е много позитивна  Peace

Последна редакция: пн, 15 авг 2011, 19:19 от kremito

# 425
Здравейте! Търся информация за ЧДГ Киндероазис. Сайтът не се отваряше, но сега взе, че проработи.

Търся детски градини с немски. Бях чувала, че има някаква в Младост, но нищо не ми излиза с търсачката. Някакво инфо имате ли?

Последна редакция: вт, 16 авг 2011, 11:55 от stray cat

# 426
А на някой от "кандидатствалите" в Камелини отговорили ли са му вече има ли места тази година? Има ли смисъл изобщо да ги мисля като варинат още?

# 427
Отварят нова градина в Княжево, при достатъчно желаещи ще се сформира група за 3-6 годишни. Част от децата в текущите градини ще се преместят в Княжево, така че и на другите места ще се поосвободи.

# 428
  • София
Елора, а имаш ли представа дали има осигурен транспорт до/от Княжево?

# 429
За сега проверяват възможностите за транспорт.

# 430
  • София
Благодаря! Simple Smile

# 431
  • София
Отварят нова градина в Княжево, при достатъчно желаещи ще се сформира група за 3-6 годишни. Част от децата в текущите градини ще се преместят в Княжево, така че и на другите места ще се поосвободи.
Записвам се да следя! Някакви идеи къде по-точно ще е градината ?

# 432
  • София
На улица Студен Кладенец 10.

# 433
Елора, благодаря ти за подробният отговор.  Hug

За немските градини - посетих Веда, но не ми хареса. Базата по мое мнение е занемарена. Играят, спят и се хранят в едно помещение - вярно, мястото с леглата е леко сепарирано. Легълцата са ужасни, от някакво ПДЧ и са много, някак си е тясно. На мен лично ми лъха на соц. Отблъсна ме това, че има антре, където се разделяш с детето и ни те пускат вътре, щяло бързо да се успокои. Според мен това твърдение  е доста ретроградно. Имат нещо като физкултурен салон, където играели в лошо време, което за мен означава почти цялата зима. Там е тъмно и неприветливо. Не ги извеждат когато вали  и е много студено. За да излязат, трябва да напуснат сградата, която е административна, мисля на Сименс и да повървят вътре в двора и да стигнат до площадката, т.е нямат пряк достъп. Но пък има бариера и сериозна охрана. Храната за обяд е риба пане, риба на скара веднъж седмично, руло стефани и пр.; сладка баница за следобед, филия с пастет за закуска мисля, че тези са показателни. Групите били от 15 деца, но никога не се събирали толкова.  Laughing

# 434
Може ли да ми дадете повече инфо за детска градина Сияние? Какви са актуалните такси? На сайта не ги намерих.
 Някой посещавал ли е новия клон на Светлина?

И аз посетих Веда, но не тази в сградата на Сименс. Имам доста забележки, но не ми се пише.
Обхвана ме тотално отчаяние, че няма да намеря добра детска градина.

Последна редакция: чт, 18 авг 2011, 19:26 от stray cat

Общи условия

Активация на акаунт