Частни детски градини София 3

• 71 669
  • 760
  •   1
Отговори
# 45
Бояна, благодаря.  Hug

И на мен ми харесва как разказваш за посетените от теб градини.  Simple Smile
Разкажи, моля те, повече за Toddler’s Academy на ул.Парчевич, досега не бях чувала за този център, нов ли е?
Има ли нещо, което не ти хареса там? Дори да е коментиран в старата тема, съм пропуснала. Заради местоположението му веднага ме заинтригува.  Flutter

# 46
  • София
Little wingels нов е центъра, от октомври- ноември, ако не се лъжа. С английски е, но на децата се говори на български и в отделни занимания научават по някоя дума. Имат договор с Бритиш кансъл и от там няколко пъти седмично идват преподаватели. заниманията им са разнообразни. всеки ден имат Брейн джим, което като йога упражнения подпомагащи ума или класически йога упражнения. Сутрин редуват танци, музика, рисуване, четене на приказка, запознават ги с  букви и цифри посредством игри, понякога гледат кратко миролюбиво филмче на английски от типа на тези за Влака Томас и след това го обсъждат. Имат сутрешна закуска и плодове, и следобедна закуска с плодове или филийка включена в цената. Отделно се плаща обяда, който е от Хер бебе и си е на цените на въпросната детска кухня.

След обяда повечето деца се прибират да спят у дома, да си призная не питах дали там има условия за сън, защото моя човек отдавна не спи през деня. Останалите деца четат приказка, играят, рисуват и танцуват. Повтарят сутрешната програма, но в по- лежерен вариант.
Цените са на сайта- 400 лв за цял ден и 300 за половин. Мисля, че може да се плаща и за отделни дни или почасово, но не знам подробности.

За мен плюсовете са- малки групи, млади, мили и артистични учителки, миролюбив подход към децата, гъвкава, интересна програма, а не часове зад чин. Сградата е скоро ремонтирана, отделна от останалите, т.е. не е апартамент. Имат зона за хранене, за игра и занимания. по- големите деца имат своя зала в приземния етаж, стълбите към него са обезопасени. /Уточнявам, защото в предишната тема се коментираше нещо в тази връзка/

Голям недостатък е, че засега не излизат навън. Ако се търси целодневно отглеждане това ми изглежда неподходящо макар, че в много градини не се излиза. За половин ден не е проблем, поне от моя гледна точка, защото в останалата част от деня всеки ще си разходи детето. Имат малък двор, който в момента преустройват и ремонтират, но не знам кога ще е готов.
Нямат лиценз за ДГ, т.е. предучилищна не може да се кара там, но като гледах тези с лецензите какво правят това не го намирам за такъв недостатък.

Местоположението е огромен плюс. В центъра избора е ужасно малък, а от друга страна пътуването до други райони гарантира час и половина- два загубено време в път и сутрин и вечер. 3- 4 часа дневно ми е много за път. Кога ще се работи?

ПП Благодаря за хвалбите, но малко хаотично разказвам. Embarassed От толкова обикаляне, признавам, че вече ми е трудно да синтезирам някаква стройна мисъл по въпроса.

# 47
Danybon, благодаря ти. Всъщност аз не съм изобщо против лицензите; но смятам, че в контекста на драстичната липса на места в ДГ е абсолютно наложително режимът да се либерализира и да се снижат някои изисквания, а да се наблегне повече на други - позитивни методи на възпитание, отношение към децата и др.  (голяма работа, като ДГ има отделен вход за персоснала и директорски кабинет, ако децата са по 30 в група, а отношението към тях, емоционалният им комфорт, възможността за игри и движение са последна грижа).

Аз лично нямам нищо против и учебните програми. В "Плейцентър Приятели" тази година работихме по "Ръка за ръка" (макар и не много систематично), но правим и много други неща, взимаме идеи и занимания от Интернет, импровизираме... имахме доста сполучливи занимания.

За Toddler's Academy споделям до голяма степен описаното от Бояна. Вчера бяхме там на неделна приказка. На децата много им хареса заниманието (родителите не присъстваха). На мен ми допадна обстановката, мебелите, системата Brain Gym, но имам резерви към пространството - малко малко ми се стори, а и дворът не е много използваем, не е и само техен, изглежда... наистина е по-подходящо за полудневни групи, насочени към образователни занимания, и то с по-големи деца... т.е. по-скоро educational centre, отколкото day care...

Чудя се обаче какво биха правили при едни по-буйни деца, които имат нужда от много движение... как ще ги овладеят... дали физическите занимания са достатъчно атрактивни, за да ги увлекат и да канализират енергията им...

# 48
Емем, наистина имате страхотни дейности и идеи!
За съчетанието на програмата на МОН с др. програми и интересни източници - това съм видяла и в частните детски градини, които наблюдавам. Може би наистина това е формулата за добро, интересно, но все пак някакси структурирано и надграждащо образование.

Всъщност като писах горния си пост, ми се искаше нещо да уточня. Аз ти следя позицията от години и знам с колко огромен опит си. Simple Smile

Заемала съм крайна позиция, защото се притеснявам от неопитни управленци и непедагози, които виждат интересна бизнес ниша. Тогава става много тънка разликата между частна детска градина - детски клуб с кафе бар - бар/ресторант с детски кът.

И да се допиша - чудя се кога ли ще се развият у нас нещо като кооперативи между големи фирми и ЧДГ. Знам, че има, но не са популярни май още. Има страхотни педагози, но сигурно имат нужда поне от финансова подкрепа в началото. На мен, като родител, ми се иска всичко да е перфектно, но се замислям как кадърен учител от ДГ може да  развие собствен бизнес.

Последна редакция: нд, 08 май 2011, 21:33 от Danybon

# 49
Голям недостатък е, че засега не излизат навън. Ако се търси целодневно отглеждане това ми изглежда неподходящо макар, че в много градини не се излиза. За половин ден не е проблем, поне от моя гледна точка, защото в останалата част от деня всеки ще си разходи детето.

Местоположението е огромен плюс...

Благодаря ти за споделеното. Заинтригува ме този център.
И аз мисля, че не извеждането на децата навън е голям недостатък. Както казваш, в много държавни градини съществува тази лоша практика, но родителите преглъщат лесно, понеже таксата е 60 лв., пък и масово безработни и пенсионирани роднини прибират децата до 16:30 ч. макс. и после всички са по градинките. Тоест срещу 60 лв. месечно и разходка след градината, няма никакъв проблем и всички са доволни.  Simple Smile
Но ако плащам 400 лв. месечно и си прибирам детето лично от частната градина след 18 ч., а то цял ден е стояло затворено там и нямаме опция за разходка после, определено имам сериозен проблем.

# 50
  • София
Вместо запис да кажа, че в Toddler's Academy може да се спи на обяд - на дюшечета, не на легла (не е позволено от РИОКОЗ), които се прибират след сън, но не си спомням в кое помещение беше...

# 51
Кое не е позволено точно от РИОКОЗ, самото спане или спането на легла? Wink

# 52
  • София
Ами честно казано не знам кое от двете newsm78
Btw това за РИОКОЗ в Камелини Монтесори ми го казаха де, не в Т.А.: "Нямаме легла, а само дюшечета, защото често ни правят проверки от РИОКОЗ и не ни позволяват".
Реших, че навсякъде това е причината и затова го пуснах като обяснение и в този случай Blush

# 53
  • София/Русе
Stelfy, а ти коя градина избра за детето си ? Питам те, защото много ми харесаха нещата, които си писала в предишни теми  Hug

# 54
Stelfy, мерси за инфото.
Това, че спят на дюшечета, мен лично не ме притеснява никак, защото съм сигурна, че всяко дете си има определено дюшече или чаршафи за него.
Което не може да се каже за държавните градини, където не достигат леглата за всички деца и някои спят на походни.
Разказаха ми и за по-лоша практика - децата нямат установени постоянни легла, защото те не достигат като бройка, ами си сменят леглата всеки ден според това каква посещаемост има в групата в съответния ден. Естествено, спалното бельо не се мести и не се сменя, така че да е по-лесно здравите да се разболяват покрай болните (които вчера са спали в тези чаршафи, примерно).  Mr. Green 
Вярвам, че подобна немарливост не се допуска в частните градини.

# 55
това със забраната на РИОКОЗ и на мен не ми стана ясно!!!! Нещо са те метнали. И аз си мисля, че в ЧДГ няма как да стане това с "трампата" на кревати. Има такива, в които спят на дюшек, има и такива, в които децата след 5-годишна възраст пък въобще не спят! Уф, само като си представих, че може да сложат детето ми на възглавницата на друго, което там си е бърсало...нослето! Sick

# 56
  • София
това със забраната на РИОКОЗ и на мен не ми стана ясно!!!! Нещо са те метнали.

Ами не знам хора, не разбирам от изисквания и разпореждания за детски градини, само препредавам каквото съм чула...

Stelfy, а ти коя градина избра за детето си ?

Записахме хлапето в списъка с чакащите за Камелини в Лозенец. Голям рисърч направих за тази градина още преди да я посетя (някои линкове съм пуснала в края на старата тема) и интуитивно усещах, че към нея клонят нещата, посетих няколко други, от които никоя не ми хареса достатъчно и след като бях на Деня на отворените врати вече със сигурнсот знаех, че това е мястото...

# 57
 PeaceДано, успех!
И аз вярвам в "майчиното усещане". И когато отидеш някъде и те посрещне кисела директорка или те карат да чакаш с часове...усещането ти отива на вятъра!

# 58
  • София
здравейте
много полезна темичка сте заформили.
моето детенце посещава Чуден Свят в Бояна и ако някой иска инфо и мнение ще споделя.
С две думи- страхотни са! Много съм доволна и аз и малката.

# 59
  • София
това със забраната на РИОКОЗ и на мен не ми стана ясно!!!! Нещо са те метнали.

Ами не знам хора, не разбирам от изисквания и разпореждания за детски градини, само препредавам каквото съм чула...
Според мен, съвсем правилно си чула. Първо, има специални изисквания за отделно спално помещение, а много от частните ДГ нямат такова. Второ, частните ДГ без лиценз се водят клубове или образователни центрове. Ако имат спално помещение ще означава, че признават, че са ДГ без лиценз, а първата глоба за такава ДГ е 5000, ако помня добре.

Успех в Монтесори!   bouquet Според мен това е един от най- добрите възможни варианти в София, поне за типа изисквания, които ти заявяваш в темите тук.

Общи условия

Активация на акаунт