Частни детски градини София 3

• 71 673
  • 760
  •   1
Отговори
# 660
Мен ме вълнува как се случва прехода към вече задължителната предучилищна... това ми е странно. Гледам в държавните градини учат по тези помагала разни и се чудя ако идваш от друга градина какво се случва в предучилищна?  newsm78

# 661
  • София
адаптират се бързо. Зависи от детето.

# 662
Не за адаптация, а за взет материал...  newsm78 Имам едни роднински деца, сега са на четири години в държавна, вече пишат. Е, не да пишат като големи, но вървят по някаква програма, коящто за моя син е просто тотално непонятна. Разликата в нивата би била драстична.

# 663
Не е нужно да пишат на 4г. Държавната система не го изисква от децата, в предучилищна отново започват с учене на буквите така или иначе, а продължава цели две години, преди да се тръгне в първи клас, където отново се учи четене и писане от начало.
Не се протеснявай.

# 664
  • София
и аз се чудя защо отнемат безгрижните години на децата. На 4г. пише, чете и т.н. И без това ще започне отначало и това изобщо не е критерий. Толкова е индивидуално. Това ми напомня случката с моето тръгване първи клас. Аз и още едно дете сме тръгнали на 6г. и 1м. и не сме можели да броим и пишем. Учителката казала на нашите да ме отпишат, защото не съм подготвена (тръгнала съм на 6г, защото не съм искала в градина). В последствие завърших с отличие основно, средно и висше образование, учих и в чужбина и т.н. От личен опит казвам, че изобщо не е гаранция за успех, както си мислят повечето родители. Зависи от детето, семейната среда и училището, в което учи  Peace

# 665
  • София
Мен ме вълнува как се случва прехода към вече задължителната предучилищна... това ми е странно. Гледам в държавните градини учат по тези помагала разни и се чудя ако идваш от друга градина какво се случва в предучилищна?  newsm78

Да ме поправят ако греша, но на мен ми се струва, че ако си в лицензирана градина не би трябвало да се местиш допълнително в някаква нова предучилищна. Т.е. ако Хай (или която и да е друга) има лиценз, за мен това би означавало, че детето би трябвало да може да изкара там до самия първи клас, не ли?
После в училище подписваш декларация, че детето има неоходимите знания и умения за първи клас и това е?

# 666
О, и аз не съм градинско чедо и с нищо не ми е попречило, но сега не знам каква е системата с тази задължителна предучилищна и затова се чудя. Иначе изобщо не се притеснявам, че ще остане неграмотен.  Grinning Прави сте, забравих че пък е цели две години.  Peace

Stelfy, аз така знам и затова се интересувам от лицензи. Защото иначе трябва или пак да го местя в друга градина с лиценз, или да се надявам, че училището, което искам има собствена предучилищна, което за момента е утопия, тъй като училищата нямат нито база, нито персонал за най-малките, едва петгодишни.  Crazy

# 667
  • София
simplyaven Задължителна е предучилищната след 5 годишна възраст. Има и глоби от по 500 лв и други предвидени санкции. Не знам точно как ще се случва всичко в това отношение, но един проблем в повече ми изглежда  излишен. А и мисля, че е добре детето да си кара предучилищната в ДГ, а не в училище предвид това, че едве години и започва на такава ранна възраст.
Но какво ще стане с всички деца, които са в частни ДГ без лиценз не ми е ясно.

# 668
Е, да де. Аз по повод монтесорската питам, именно. Засега единствено Пролет ме устройва и като място, и с транспорт, че имат и лиценз. Иначе много ми харесва ето тази нова градина, всичко е прекрасно, моят син си е уолдорфски възпитаник и като цяло ще се озори в стандартна градина, но пък в перспектива е по-добре. Иначе, записвам го сега в монтесорската, и след една година... ??  Rolling Eyes

# 669
Защо се опасяваш, че може да не вземат лиценз? Според мен отговарят на всички изисквания.

На мен градината ми звучи страхотно. Ако не беше през девет планини в десета, нямаше да се колебая особено. От описанието на Stelfy останах с впечатление, че градината на мечтите ми вече съществува   bouquet

# 670
Може ли да разясня за тези градини, които са хем Монтесори, хем лицензирани какъв е точно случаят. Много прост - те се лицензират по някоя от одобрените от МОН програми ("Ръка за ръка, "Моливко"). Децата над 5 г. просто си минават по стандартните учебни помагала и т.н. Защото програма съобразно Монтесори методологията до този момент няма одобрена в МОН.

Останалите градини, които нямат лиценз, са просто за деца до 5 г. След това трябва да се местят.

Елора, не съжалявай толкова. Базата е страхотна, но Монтесори-то куца там. Камелини са в пъти по-добри, за къщата да не говорим.

# 671
  • София
ох, толкова объркано стана всичко, че не се знае след 1-2 години какво ще измислят. Нищо чудно да тръгват на у-ще на 3г  Crazy

# 672
  • София
ох, толкова объркано стана всичко, че не се знае след 1-2 години какво ще измислят. Нищо чудно да тръгват на у-ще на 3г  Crazy
От 4 ще трябва да са в системата на образованието. Сериозно.

# 673
  • София
Може ли да разясня за тези градини, които са хем Монтесори, хем лицензирани какъв е точно случаят. Много прост - те се лицензират по някоя от одобрените от МОН програми ("Ръка за ръка, "Моливко"). Децата над 5 г. просто си минават по стандартните учебни помагала и т.н. Защото програма съобразно Монтесори методологията до този момент няма одобрена в МОН.

Аз пък си мисля (само си мисля, спекулирам тоест), че може би монтесорските градини може и да се лицензират по Моливко, но реално не го преподават, а това е само за пред министерството...
Ако не е така, то как Камелини имат амбиции да правят основно училище в Княжево?

# 674
  • София
От 4 ще трябва да са в системата на образованието. Сериозно.

аз викам тогава направо от родилния дом да ги записваме в системата  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт