Частни детски градини София 3

• 71 699
  • 760
  •   1
Отговори
# 675
Stelfy, страхотно описание и много полезно наистина. Имам въпрос - в Монтесори Хай подписва ли се клаузата, с която се освобождават от отговорност при евентуални инциденти? Всъщност към всички ми е питането -  само при градините без лиценз ли се декларира или само при някои от тях?

# 676
  • София/Русе
Stelfy, благодаря за информацията Simple Smile Звучи просто чудесно. Ако таксата не ми беше висока щях още сега да хукна, наистина. Успокояващо все пак е, че подобна градина съществува.

# 677
Как така се освобождават от отговорност? Нали точно те поемат отговорността за грижата, здравето и живота на детето докато е в ДГ?

# 678
  • София
Как така се освобождават от отговорност? Нали точно те поемат отговорността за грижата, здравето и живота на детето докато е в ДГ?
Камелини и други със статут на клубове те карат да подпишеш декларация, че не носят отговорност, ако се случи нещо с детето. те се ангажирали да полагат максимални грижи, но ако все пак нещо стане не отговарят- в този дух беше. Ако на сайта им все още имат копие от докумнтите за записване можеш да видиш точния текст.

# 679
  • София
Имам въпрос - в Монтесори Хай подписва ли се клаузата, с която се освобождават от отговорност при евентуални инциденти?

Честно казано не съм питала за това и все още не съм виждала договора.... Но би могла да пуснеш въпроса си като коментар във ФБ, изглежда отговарят и там на всякакви въпроси...

Относно таксата (само си разсъждавам "на  глас") - без да съм запозната с таксите на всички частни градини, оставам с впечатлението, че повечето се въртят около 450лв. за целодневно гледане. Без храната и без допълнителните екстри. Примерно ако ни бяха приели в Камелини всичко общо с хранене и йоги-моги, приложни изкуства и т.н. щеше да струва към 600лв. А понеже трябва да пътувам до там трябваше към сметката да добавя по 3лв. (в добрия случай) за такси в едната посока (а аз имам отиване/връщане/отиване/връщане). В този случай таксата кокретно за нашия случай пак нямаше да падне сумарно под 800лв... А в тази ДГ това е сумата за абсолютно всичко - транспорт, био храна 3 пъти дневно + плодове междинно, "извънкласните занимания" като модерен балет и приложни изкуства и каквото там още организират, "истински англичанин", логопед, мед. кабинет, всичките предимства на базата им + спестеното от път време, което ще прекарвам в работа (т.е. ще ми възвръща част от вложената сума, макар че ми е мъчно дето няма заедно да пътуваме Cry ).
Поне на мен от тази гледна точка ми се струва оправдана сумата, но това са само собствените ми размисли, не агитирам никого за нищо Rolling Eyes

Иначе (сега се сещам) има едно нещо, което не ми допада съвсем - понеже храната им е само био и плодовете са само сезонни, това значи, че цяла зима ще ядат предимно ябълки (и може би портокали). Разбирам предимствата на екологичната продукция, но понеже у дома няма традиции да се храним с такава, а гледам да има целогодишно колкото може по-голямо разнообразие на плодове и зеленчуци се опасявам че няма да приемат разни полезни химически вещества от останалите плодове (както и нитратите и пестицидите от тях разбира се Mr. Green ). Другото е, че там плодовете се ядат преди храненето (а у дома е обратното) и това малко ще ми развали пасианса, но ще го организирам някак... Дето вика Олив - с предимствата приемам и недостатъците (а тези неща са субективни "недостатъци" де, всъщност яденето на плодове преди оновното според книгите е полезно!) Simple Smile

Последна редакция: нд, 02 окт 2011, 19:37 от Stelfy

# 680
Камелини и други със статут на клубове те карат да подпишеш декларация, че не носят отговорност, ако се случи нещо с детето. те се ангажирали да полагат максимални грижи, но ако все пак нещо стане не отговарят- в този дух беше. Ако на сайта им все още имат копие от докумнтите за записване можеш да видиш точния текст.
Е, това направо ме срази!

# 681
  • София
При все, че са положени максимални усилия, престоят на Вашето дете в Детски Център Камелини Монтесори да е обезопасен, не е изключено да се случи злополука. В случай на злополука, собствениците и персоналът на Детски Център Камелини Монтесори не носят отговорност за наранявания, нанесени щети или загуби на лична собственност. В случай, че детето се нуждае от спешна медицинска помощ, то ще бъде отведено до най-близкия доктор или здравно заведение като разходите са за сметка на родителя.

На финала тук http://www.kamelini-montessori.eu/pdocs/doc_15.pdf

# 682
  • София
При все, че са положени максимални усилия, престоят на Вашето дете в Детски Център Камелини Монтесори да е обезопасен, не е изключено да се случи злополука. В случай на злополука, собствениците и персоналът на Детски Център Камелини Монтесори не носят отговорност за наранявания, нанесени щети или загуби на лична собственност. В случай, че детето се нуждае от спешна медицинска помощ, то ще бъде отведено до най-близкия доктор или здравно заведение като разходите са за сметка на родителя.

думи нямам  ooooh!

# 683
Може ли да разясня за тези градини, които са хем Монтесори, хем лицензирани какъв е точно случаят. Много прост - те се лицензират по някоя от одобрените от МОН програми ("Ръка за ръка, "Моливко"). Децата над 5 г. просто си минават по стандартните учебни помагала и т.н. Защото програма съобразно Монтесори методологията до този момент няма одобрена в МОН.

Аз пък си мисля (само си мисля, спекулирам тоест), че може би монтесорските градини може и да се лицензират по Моливко, но реално не го преподават, а това е само за пред министерството...
Ако не е така, то как Камелини имат амбиции да правят основно училище в Княжево?

Няма как да стане, защото имат разни учебни помагала/тетрадки, през които трябва да минат. И за което биват проверявани. В Casa dei Bambini това ми обясниха - по-големите деца (от 5 нагоре) ги отделят в група, за да ги занимават по съответната програма. При тях, ако помня, беше "Ръка за ръка". В останалото време - работа с Монтесори материали.

Това за основното училище за кога го планират? В същата база или в някаква друга?

# 684

Относно таксата (само си разсъждавам "на  глас") - без да съм запозната с таксите на всички частни градини, оставам с впечатлението, че повечето се въртят около 450лв. за целодневно гледане. Без храната и без допълнителните екстри. Примерно ако ни бяха приели в Камелини всичко общо с хранене и йоги-моги, приложни изкуства и т.н. щеше да струва към 600лв. А понеже трябва да пътувам до там трябваше към сметката да добавя по 3лв. (в добрия случай) за такси в едната посока (а аз имам отиване/връщане/отиване/връщане). В този случай таксата кокретно за нашия случай пак нямаше да падне сумарно под 800лв...

В бившата детска градина на дъщеря ми таксата беше 550лв. (тази година до колкото знам е 600лв) + 200лв еднократно за годината за учебни материали + 60 лв еднократно за годината за униформа. Не мога да кажа за транспорта каква беше сумата но всяко едно допълнително занимание (йога, приложни, плуване и т.н.) беше около 50-60лв.
Относно Камелини. До нас беше една от базите на Камелини. Виждала съм как децата от тази детска градина играят в така наречената кучешка тоалетна на квартала. Не знам как това се вписва в Монтесори идеята но на мен като родител въобще не ми допада (това е лично мнение и не искам да засегна никого).

# 685

Я па тия ...  Whistling
Ама то  тоя тип градини така и така основно облъчени  мамки привличат, такива, които биха се съгласили  с всичко. Та, защо да не  безобразничат  хорицата, щом могат.  Mr. Green

# 686

Я па тия ...  Whistling
Ама то  тоя тип градини така и така основно облъчени  мамки привличат, такива, които биха се съгласили  с всичко. Та, защо да не  безобразничат  хорицата, щом могат.  Mr. Green

Това и мен ме изуми, тия явно нещо са патили щом имат такава клауза и незнам доколко е редна една такава клауза, но някоя мама юрист ще може да каже.
И какво по точно разбират под нанесени щети или загубена лична собственост би ми било интересно да разбера.

Grinning Grinning в тоя ред на мисли, ако децата счупят нещо в градината, то и те не носят отговорност за нанесени щети, нито родителят, или ако някоя ядосана майка причини телесна повреда на учителката също не би трябвало да носи отговорност, то си е злополука Grinning

# 687
  • София
Ако не е така, то как Камелини имат амбиции да правят основно училище в Княжево?
Това за основното училище за кога го планират? В същата база или в някаква друга?

Не зная за кога го планират, не попитах... Информацията я имам от Деня на отворените врати на Г. пътник - лично от Жени го знам и още няколко пъти се повтори наоколо, докато бях там... Но понеже по други въпроси бях отишла, не задълбах по темата за училището. Разбрах само, че трябва да е в базата в Княжево, останах с впечатлението, че ще е във външните къщички, но пък нали сега там ще е детската градина Thinking

На мястото на тази база е имало детска градина Малечко + ЧОУ Иван Вазов - т.е. били са се събрали едновременно и детска и училище, но дали няма да е пренаселено не мога да кажа...
За методите на обучение пък съвсем не ми е ясно как ще го организират така, че да не е в разрез с министерските изисквания...

Допускам, че искат да направят някаква врътка и когато започне да става ясно, че учениците си минават успешно изпитите, пак да идат в министерството и този път вече практически подплатени биха казали "Видяхте ли!! Нали ви казахме! Айде сега го легализирайте най-после" Mr. Green Това разбира се са само мои фантазии, представям си че може би да може нещо такова да се случи, по втория начин, никой не ми е намеквал и не ме е навеждал на мисълта за такова нещо!!!

Последна редакция: пн, 03 окт 2011, 15:19 от Stelfy

# 688
Здравейте, момичета,

Отдавна ви чета и черпя от вашите впечатления в опит да намеря най-доброто място за сина си.

Нашият случай е, че сме приети в държавна детска , но след разговор с педагозите там решихме, че е по-добре да потърсим алтернатива.

Живеем в южен квартал и пообиколихме частните градини в района. Бях на ръба на отчаянието когато и аз попаднах на Монтесори Хай във фейсбук. Останах очарована от това, което видях. Свеързах се с тях и мога да кажа, че получих невероятно адекватна реакция на въпросите си и на всичко, което ме вълнуваше. За съжаление таксата не отговаря на бюджета, който сме предвидили и въпреки че я смятам за абсолютно оправдана няма как да я плащаме. Не съм я виждала на живо, само споделям приятното си впечатление от комуникацията с тази градина.

След дълго обикаляне се спрях на тази градина http://sunandface.com/. Намира се на бул. Монтевидео, до околовръстното. Сградата е бивша резиденция на уругвайското посолство. Има прекрасен двор с подходящи детски съоръжения и засадена градинка. Помещенията вътре са просторни и светли, прекрасно обзаведени, имат отделна трапезария, а спалните са на горния етаж. Като база не съм виждала по-добра градина досега.

За мен, разбира се, човешкият фактор е по-важен. Директорката на тази детска градина е първата, която успя да ме убеди, че ще се грижат за детето ми както аз бих искала. Разсъжденията й в голяма степен покриват моите разбирания по въпроса как бих искала да възпитават и обучават детето ми. При първото си посещение се засякохме на врата с една от учителките, която освен педагог е и психолог по образование и ми допадна от няколкото разменени думи. Днес поговорих дълго с нея за детето си и останах очарована.

Тази детска градина е нова, днес е първият й работен ден и все още има само няколко дечица. Базата е подготвена за групи с до 8 деца и се надявам, че наистина ще се придържат към тази бройка. В момента са в процес на лицензиране и личното ми мнение е, че едва ли ще имат проблем да го получат.

Споделям цялата тази информация не за да ви убеждавам колко е прекрасна градината - това вероятно ще мога да го твърдя или отрека след няколко месеца - а за да дам информация на родители, които са в процес на трудно търсене на градина в този район, защото аз лично съвсем случайно открих информация за нея, сайтът им не е особено добър и почти компромисно отскочих дотам.

Пожелавам ви хубава седмица и успех и ще продължавам да ви следя, защото човек никога не знае как точно ще се развият нещата  Grinning Hug

# 689
  • София
Директорката на тази детска градина е първата, която успя да ме убеди, че ще се грижат за детето ми както аз бих искала. Разсъжденията й в голяма степен покриват моите разбирания по въпроса как бих искала да възпитават и обучават детето ми. При първото си посещение се засякохме на врата с една от учителките, която освен педагог е и психолог по образование и ми допадна от няколкото разменени думи. Днес поговорих дълго с нея за детето си и останах очарована.

Благодаря за споделената информация Hug
Ще разкажеш ли малко по-подробно как според теб биха се грижили за децата, какви са твоите разбирания и какво те очарова в думите на педагожката?  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт