Математически турнири - 10

• 95 358
  • 750
  •   1
Отговори
# 705
Връзката е дълбока.Коментарът на  Paul Zeitz относно "EBAN" ще Ви е базкрайно любопитен.
И да не забравите да почерпите след това.

Ох, да дойде някакъв такъв като теб да се прави на загадъчен и мъдър в темата е по-досадно и от прословутото "запис".
На Вас може и да Ви е загадъчно.Подозирам, че не разбирате за какво пиша, но има от къде да започнете.
Четете и търсете.
И да не забравите да почерпите после!!!!!!!!!!!!!

# 706
Връзката е дълбока.Коментарът на  Paul Zeitz относно "EBAN" ще Ви е базкрайно любопитен.

Ох, да дойде някакъв такъв като теб да се прави на загадъчен и мъдър в темата е по-досадно и от прословутото "запис".
На Вас може и да Ви е загадъчно.Подозирам, че не разбирате за какво пиша, но има от къде да започнете.
Четете и търсете.

И защо? Предполагам, че има достатъчно много неща от които аз разбирам, а Вие не. Това стимулира ли Ви да четете и да се ровите само от честолюбие??? Мен не. Имам с какво да си уплътнявам времето.

# 707
Връзката е дълбока.Коментарът на  Paul Zeitz относно "EBAN" ще Ви е базкрайно любопитен.

Четете и търсете.

И защо? Предполагам, че има достатъчно много неща от които аз разбирам, а Вие не. Това стимулира ли Ви да четете и да се ровите само от честолюбие??? Мен не. Имам с какво да си уплътнявам времето.
Написах Ви достатъчно, и съм сигурен,  че ще прочетете и потърсите.Поне едно "Благодаря" да не забравите после.
А другите тематици да почерпят.

# 708
  • Варна
хайде на резултатите, качиха ги Simple Smile

# 709
  • у дома
Бихте ли качили задачите от математическото състезание "Хитър Петър" за трети клас?
Тук са качени за всички класове http://smb-gabrovo.hit.bg/2011.html

Последна редакция: пн, 10 окт 2011, 07:41 от svetlaem

# 710
Честито на призьорите, дано това да е началото на една много успешна година. За тези, които не са постигнали целите си в това състезание - нека погледнат на вчерашния ден като една тренировка и да не губят устрема и хъса си.

За състезанието - явно организаторите са отчели като верни всички грешни отговори на една задача от теста за 8 клас (има една задача, за която организаторите дават грешен отговор и всички деца, които са дали верен отговор имат 5 точки по-малко). Със сигурност това ощетява доста деца. Може би отборите ще трябва да се замислят и да оставят по един човек в Габрово до излизане на резултатите, за да могат да правят контестации навреме.

Последна редакция: нд, 09 окт 2011, 21:06 от Obsolete

# 711
Анализирайки резултатите от състезанието, се чудя колко от тях са реална оценка за обективно положените от децата усилия по време на състезанието и колко са "външна нерегламентирана помощ". Вчера доста хора станаха свидетели на подобна "криворазбрана родителска помощ" - пълна, тъмнокоса дама диктуваше по мобилен телефон, без грам смущение, пред очите на други родители, решението на задача от провеждащото се в този момент състезание (впоследствие се оказа първа задача за 4 клас). Къде ли в класирането е този тандем?

# 712
Анализирайки резултатите от състезанието, се чудя колко от тях са реална оценка за обективно положените от децата усилия по време на състезанието и колко са "външна нерегламентирана помощ". Вчера доста хора станаха свидетели на подобна "криворазбрана родителска помощ" - пълна, тъмнокоса дама диктуваше по мобилен телефон, без грам смущение, пред очите на други родители, решението на задача от провеждащото се в този момент състезание (впоследствие се оказа първа задача за 4 клас). Къде ли в класирането е този тандем?

По принцип на тези състезания (поне между водещите деца от МГ-тата) цари феърплей и подсказвания и преписвания няма. Още повече, че победа в това точно състезания не носи никакви привилегии. В случая, описван от теб, обаче има някои въпросителни. Първо, защо си сигурна, че тази майка е диктувала на детето си? Трудно дете ще може да ползва мобилен телефон пред квестора достатъчно дълго за да слуша диктуване. Освен това какъв е смисълът да диктува решение, след като е достатъчно само да се продиктува отговорът? Може пък разговорът да е бил със съвсем различен човек.

Относно написаното от Obsolete - на повечето големи състезания се ходи "с преспиване" и след състезанието ръководителите на отборите следят за решенията на журито и подават контестации. В случая (специално при СМГ) деца и учители винаги бързат да се приберат и явно това е довело до "оставането" на грешена отговор като "официално верен". Ама пък и животът не е честен в края на краищата.

# 713
Ако и след публикуване на отговорите на страницата на турнира, за тази задача е посочен отговор 4, ще се опитам да изкопча подробно решение от организаторите.  Peace

Дидева, от чисто любопитство, може ли да те помоля да се опиташ да изкопчиш от организаторите отговора на 10-та задача от теста за 8-ми клас. В бланката са дали отговор Б - 1 триъгълник, но според сметките ни в къщи отговорът е А - нито един. Считаме, че съставителите дават за отговор триъгълник със страни 16, 64 и 100, но такъв триъгълник не може да съществува (не отговаря на неравенството на триъгълника, т.е. трябва 16+64>100). Мерси Simple Smile

# 714

По принцип на тези състезания (поне между водещите деца от МГ-тата) цари феърплей и подсказвания и преписвания няма. Още повече, че победа в това точно състезания не носи никакви привилегии. В случая, описван от теб, обаче има някои въпросителни. Първо, защо си сигурна, че тази майка е диктувала на детето си? Трудно дете ще може да ползва мобилен телефон пред квестора достатъчно дълго за да слуша диктуване. Освен това какъв е смисълът да диктува решение, след като е достатъчно само да се продиктува отговорът? Може пък разговорът да е бил със съвсем различен човек.

Естеството на проведения разговор (с типично майчински обръщения, обсъждането на задачата с околните и дадените указания "4 нули, маме") и времето на провеждане му (преди изобщо да има излезли от състезанието деца), както и проведените впоследствие разговор между майката и детето в близка пицария, ми дава основание да съм убедена, че обаждането беше от детето, докато пребиваваше в сградата на училището по време на самото състезание. Относно привилегиите - факт е че няма привилегии и в този смисъл подобно родителско поведение е първо безпредметно и второ напълно ненужно с оглед мотивацията на самото дете, но оставя неприятно впечатление с оглед организацията.

# 715
Ако и след публикуване на отговорите на страницата на турнира, за тази задача е посочен отговор 4, ще се опитам да изкопча подробно решение от организаторите.  Peace

Дидева, от чисто любопитство, може ли да те помоля да се опиташ да изкопчиш от организаторите отговора на 10-та задача от теста за 8-ми клас. В бланката са дали отговор Б - 1 триъгълник, но според сметките ни в къщи отговорът е А - нито един. Считаме, че съставителите дават за отговор триъгълник със страни 16, 64 и 100, но такъв триъгълник не може да съществува (не отговаря на неравенството на триъгълника, т.е. трябва 16+64>100). Мерси Simple Smile
Отговор А пише тук: http://smb-gabrovo.hit.bg/files/2011-10-08-HP_2011_ans.pdf

За задача 11 за пети клас, която обсъждахме, е даден верен отговор В, т.е. 2 (а не А или 4 както се твърдеше).

# 716
И аз проявявам силно любопитство към 10 задача за осми клас. Не ме удовлетворява да ми посочат верен отговор ( 1 триъгълник). Искам да ми посочат решението, т.е. трите числа, които имат сбор 180 и всяко от тях е точен квадрат на естествено число. Правих проверка в ексел и единствената комбинация, която върши работа е 64 + 16 + 100 =180 Обаче тази комбинация няма начин да бъде от дължини на страни в триъгълник. Според мен точно тук е уловката - не се иска просто да се намери комбинацията, а и да се съобрази още нещо. Много кофти, ако нещата останат така Naughty

# 717
Ако и след публикуване на отговорите на страницата на турнира, за тази задача е посочен отговор 4, ще се опитам да изкопча подробно решение от организаторите.  Peace

Явно току що са го сменили. А и класирането вече не се отваря - може би се поправят нещата newsm78

# 718

Явно току що са го сменили. А и класирането вече не се отваря - може би се поправят нещата newsm78
Би трябвало.
А на сайта ли са били дадени предишните уж верни отговори или на място?

# 719
Тук, т.е. в сайта беше даден грешен отговор на 10 задача. Иначе нямаше да пиша и да проверявам решението.

Общи условия

Активация на акаунт