Привързаното родителство (Attachment Parenting)

• 23 288
  • 366
  •   1
Отговори
# 165
  • Русе
На твое място бих наредила приоритетите си и бих провела разговор с партньора си. Peace
Все пак детето е беззащитно и ТО има нужда от родители, възпитание и внимание, не големите хора. Лично мнение, разбира се. Hug

# 166
  • София
Нещата са такива от много месеци ,след много проведени разговори CryАко не бях върл оптимист,не знам къде щях да съм...приоритетите са подредени и на първо място е Неда,отгледана от пълноценни родители,по пълноценен начин...и пак стигам до същия въпрос и си "блъскам"главата ...един пълноценен или двама родители?Или още малко време,търпение,компромиси и борба да се хармонизираме тримата?Извинете,ако очерням хубавата тема,но медала винаги има две страни

# 167
  • Русе
Разбира се, че има две страни!
Но това е твоето семейство, никой не може да ти каже как да постъпиш. Споделяме какво е при нас, понякога се оплакваме, но в края на краищата никой не е в твоето семейство и във вашата ситуация, така че най-добре можеш да се разбереш единствено ти. Надявам се това, което срещаш при нас, все пак да е от полза.  Hug

# 168
  • Пловдив
ger9, както Marrah е казала, решението си е лично твое и ти сама трябва да прецениш + и -. Защо не погледнеш нещата и от към на бащата страна, за какво й се кара той, има ли основателна причина, все пак според мен ПР не означава, че детето може да прави каквото и когато си поиска. Може и двамата да направите компромис  с нещо, примерно ако той много държи ти да не я кърмиш повече, ти да направиш компромис с това, все пак тя е достатъчно голяма вече, таткото пък ще се съгласи с нещо друго, на което ти държиш и така.    Не е много лесно човек да развали едно семейство, детето се нуждае и от двамата си родители, макар че аз винаги съм смятала, че е по-добре детето да живее в две щастливи семейства, от колкото в едно нещастно.
Дано стигнете до най-доброто решение за вас и за детето  Hug

# 169
  • София
Има и друго- понякога детето просто измества съпруга. Много мъже са натирени да спят в хола, "за да се наспят", а мама се гушка с бебето и вече порасналото дете- на 2, 3 или 4 годинки и го кърми, то е центърът, пътят, истината и т.н. Прекаленото /всеки си има критерии за това/ съсредоточаване върху детето може да навреди на връзката между партньорите, ако не са на една вълна що се отнася до методите на гледане на детето.

# 170
А какво се случва,когато единия родител(в случая аз)правя всичко възможно да отглеждам детето си с обич,уважение и разбиране(и аз избухвам понякога ,но никога не съм шамаросвала и се надявам никога да не се случи)а татко и твърди,че я разглезвам,иска когато каже нещо тя да го слуша и изпълнява,когато това не се случи той и се обижда (или и се тросва или се отказва да комуникира и си се занимава с негови си неща(сяда пред комп. пр.)това,че спи при нас и още я кърмя е ненормално и уврежда психиката на детето....и т.н.Стигнали сме до момента да се разделяме,защото така не можело...и стигам до момента един "привързан"родител....или двама.Моят баща почина,когато бях на 9г.и съм расла без баща.Знам,че е различно но и не чак толкова...
Здравей ger9, да изкажа и аз моето мнение по въпроса  Simple Smile. Първо ще ти кажа, че с моя съпруг също имаме доста разногласия относно възпитанието на детето и според мен е напълно нормално това да се случва в повечето двойки особено в такава малка възраст на детето. На скоро прочетох статия тук във форума за това как едно бебе може да раздели двама души - появата на нов член е стрес и за двамата родители и ако те не са готови(а повечето не са) да спят на режим от по 3часа, да не могат да изгледат един филм, не могат да останат на саме с партньора си и често резултата е такъв http://www.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=4277.  Като това в по-голяма степен се отнася за мъжете, и вече зависи от жената - има такива които просто го ставят да спи в другата стая и да си прави каквото иска и когато иска, но има и такива жени които искат помощ, и съпричастност.
Моя съпруг страшно много се занимава с детето и има повече търпение от мен, но понякога и на него му идва в повече и реагира точно като твоя - обижда се на детето Rolling Eyes(и не мога да го убедя, че при детето няма умисъл в даденото действие) и започва да го игнорира, с цел детето да си вземе бележка Simple Smile. В такива случаи се намесвам аз и обикновено се скарваме(че аз не го разбирам), но малкото постоянно ходи и му се умилква и накрая му става жал и се сдобряват.  Това за спането, също е типична реакция за мъжа, като мисля е много ясно каква е идеята - не че толкова се разглезва детето, ами че не може да имате интимността която сте имали преди. И в заключение (че стана много дълго) аз си мисля, че ако нямате някакви фундаментални различия относно възпитанието, в смисъл говоря за морални ценности и личностно възпитание, може да намерите някакъв компромисен вариант докато премине този период.

# 171
  • Русе
Мисля, че рисуването на крайни краски не е от полза никому. Ако има такава ситуация като тази, която ти описваш, Малко Зло, на мястото на съпрузите бих преразгледала както отношението си към детето, така и най-вече отношенията помежду ни. Нямам официален брак с мъжа си, но ние с него на понятието "брак" гледаме не просто като на съвместно съжителство, а като на семейно гнездо, в което се гледат деца. Ако не сме искали деца и сме имали тоооолкова коренно различни възприятия за гледането им (което според мен е признак за различия и другаде), да не сме ги правили или ако сме ги създали - да се впрегнем, за да работим заедно, а не в различни посоки. В какъв начин на гледане на деца - всеки си има семейството, за да си го гледа той, а не някой да му дава психотерапевтични напътствия. На помощ за нечие решение може да дойде просто споделен опит или информация. За хипотетични ситуации - не съм толкова сигурна.

Не бих могла да дам директен съвет за това, просто защото съм против такава директна намеса в толкова лично пространство. Но ако в нашите действия и споделяния намериш нещо, което ти е от полза, ger9, много ще се радвам! Hug

# 172
  • София
В такава ситуация са доста съфорумки, ако се чете между редовете. Просто споделям едно наблюдение при съвременните двойки с деца, били те в брак или не- всъщност това няма никакво значение. В крайна сметка едно е да си говорите хипотетично как ще си гледате детето преди то да се роди, друго е когато те хване крастата при вече роденото дете, особено ако прекалено "четеш и се информираш".

С това излизам от темата, тъй като не споделям възгледите, описани в нея. Успех на всички  Peace.

# 173
  • Русе
Да те хване крастата? Съжалявам, че така възприемаш нещата.

Успех в отглеждането на твоето дете и до скоро! Благодаря, че се включи с мнение, поне за мен беше интересно.  Peace

# 174
Ger9,аз ще си позволя да ти дам съвет.
Според мен,послушай мъжа си.Детето ти вече не е толкова малко.
Все някога идва момента ,в който трябва да отбиеш,ти си кърмила 2 години и повече,това е напълно достатъчно.Още повече,когато това не се харесва много-много на бащата.Все пак не те принуждава да отбиеш детето на 2 месеца,а на 2 години,съвсем приличен срок.
За спането при родителите съм на същото мнение,идва момент,в който раздялата е неминуема.
Моето дете напримен е спало при мен броени пъти,но това не ми пречи да го обгрижвам ,както то иска и да сме изключително привързани един към друг.
Прбвай да я отбиеш първо и след 1-2 месеца да я отделиш да спи на собствено легло/или обратното/,не прави и двете раздели едновременно.
Може би детето вече е готово и достатъчно пораснало за тази крачка.
Пробвай,ако не стане,дай й време и пробвай пак.
А относно,троскането и неразбирането му към детето.И моят съпруг понякога реагира така,чувства се обиден,ако детето го отблъсне.
Еми,нормално е,бащите не прекарват толкова време с децата.
Прибира се от работа,мечтае да нагушка малкото човече,а понякога то се дърпа.Нормално е а му докривее.В такава ситуация аз започвам да говоря на детето,за да го убедя да гушне и целуне баща си.
Искам да се изкажа и относно поста на Little evil.Да,при някои бащи мисля,че се заражда и ревност.Но,точно в този случай не мисля,че случая е такъв.
Просто бащата гледа по-трезво на нещата,а майката е твърде емоционална и привързана към детето.И най-вероятно се страхува,че ,ако отбие детето или го остави да спи само,то ще я намрази или ще я обича по-малко.Това й пречи да прецени ситуацията и да види,че детето не е малко и някои промени са неминуеми.

# 175
  • Русе
Ели, не съм сигурна, че точно продължителното кърмене в случая на майката носи вината.

Мисля, че ако се вслуша в себе си и прецени за себе си на кое държи и от кое има нужда - така би могла да получи отговора.

# 176
Не,не искам да кажа,че в кърменето е грешката.Но,ако това толкова пречи на мъжа й и влияе върху техните взаимоотношения като съпрузи и върху отношението на бащата към детето,аз бих направила всичко възможно да  отстраня проблема.
Естествено първо са разговорите с мъжа,опити да се убеди и т.н
Но,ако нищо не дава резултат,какъвто предполагам е случая,аз бих отбила детето.
В този ред на мисли,колко време според вас е нормално да се кърми едно дете?
Аз,гледайки,своето,смятам,че 3 години е предела,оттам нататък не знам.....?!

# 177
  • Русе
Нямах това предвид, Ели, не се разбрахме, извинявай!  Hug Разбира се, че трябва да се направи всичко възможно в рамките на нормалното да се разреши проблемът.Имах предвид, че не съм сигурна дали отбиването или промяната в начина на сън биха разрешили проблема с магическа пръчка.

За отбиването - от психологическа и лична най-вече точка вярвам в естественото отбиване. Срещам и все по-интересна информация по този въпрос.  Peace

# 178
Аз мисля,че майката влага прекалено много емоции и поради тази причина проблемите й изглеждат толкова сериозни.
Дано  е така.
Защото в противен случай си права,че нито отбиването,нито отделното спане ще оправят нещата.

# 179
  • Русе
Не знам, ти си психолога. Grinning

Шегичка, дано скоро работите се разрешат! Стискам палци!

Общи условия

Активация на акаунт