Липсваща менструация - дете на 14 години

• 7 371
  • 14
  •   1
Отговори
Става дума за моята девойка на 14 год. и половина. Първа менструация на 12 години. Оттогава е нередовна - 1 месец има, 2 месеца няма, ако има, в повечето случаи течението е тъмно и оскъдно /в рамките на 3 дена/, понякога е нормална - с червена кръв 3-4 дни. Последно менструацията е беше преди 2,5 месеца - тъмно течение. Консултация с гинеколог преди 5 месеца - нищо нередно, няма кисти или друго. Изписаха ни хормонални таблетки Оргаметрил за регулиране, но не съм й ги давала. Трябва ли да почваме от сега с хормоните или да чакаме? Външни белези за някакво смущение като пъпки, напълняване - няма. Кожата й е чиста.

# 1
Хормонални таблетки на 14-годишно дете???   Shocked
А да не би да е прекалено слаба? Защо не пробваш с натурални добавки - водорасли, билки?
Това, че е оскъден не е проблем (и аз така бях), но това, че го няма всеки месец си е проблем.

# 2
Инера, благодаря ти за отговора!
Не е слаба - нормална си е. Нищо не я боли, нищо не чувства.
Да, изписа й Оргаметрил - без изследвания, без нищо. Реакциите на моите познати бяха същите като твоите.
Явно ще трябва да я заведа пак на лекар.

# 3
  • София
Не и давай отсега лекарства.
На същата възраст и аз имах същите пропуски, месец има, 2-3 няма цикъл.
Около 16 ми година си се нормализира. Не съм пила нищо.
Щом са я прегледали и няма нищо нередно няма смисъл да пие хормони.
МОже да попиташ в консултанския форум също:
http://www.bg-mamma.com/index.php?board=103.0

# 4
Твърдо съм против хормонални таблетки на тази възраст. Особено като всичко е наред. Всичко ще се саморегулира по време на пубертета, няма защо да се насилва природата.
Аз имах такъв нередовен цикъл през 2-3 месеца до 17 годишна и повече, до края на пубертета ми се саморегулира.
Закъде бързате, искате да забременява ли вече?

# 5
  • малко градче
Това нещо нормален цикъл разбрах що е след като родих първото си дете. До тогава ми идваше понякога редовно, но много често почти през месец.Когато  бях15-16г. много често и при мен цикълът беше тъмнокафяв.  С течение на годините всичко се нормализира,макар че този месец ми закъсня с 20 дни. 

Според мен всичко ще отшуми и ще се нормализира.

# 6
Благодаря ви, момичета, за съветите. Много сте мили!

# 7
С какво се храни детето? Чела съм, че това се оправя с пречиствания и промяна на хранителния режим. Извратеното хранене е причина дори за трудно забременяване при някои жени. Изчистват се, променят храненето и забременяват.
Но това е малко встрани от традиционните схващания. Ако удариш на камък с традиционните лекари, можеш да заведеш детето в Здравен център "Дар"
http://www.dar-center.com/section/?section=2
Даже сега отворих и видях, че лекуват и менструални смущения.

Успех! Peace

# 8
Гледам да е разнообразна храната - в училище обаче не мога да я контролирам.
Иначе яде всичко - яде плодове и зеленчуци, манджи, ама в училище - купуват си боклуци.

# 9
Съжалявам, не разбрах дали сте изследвали хормони? Ако трябва направете консултация с ендокринолог и сменете гинеколога.  Peace

# 10
Не сме изследвали хормони.
Прегледът протече така: От какво се оплаква детето, кога й е дошло за пръв път, кога за последен, преглед с ехограф и изписване на Оргаметрил. Не счете за нужно да изследваме хормони - направо хапчета, чи по-лесно. То на тая възраст, каза докторът, хормоните още са нестабилни, нещата ще си дойдат на мястото и тъй.

# 11
  • София
пуснете изследвания на хормоните...пък тогава ако и каквото се налага да изписват на база изследванията.

и също бих ти препоръчала да смените гинеколога...най-добре с някои, който  именно в тази област повече се занимава.

# 12
Моят цикъл също беше много не редовен, нормализира се след първи полов акт (не знам дали има някаква връзка) много съм против хормоните, камо ли за дете. Моя позната на 40 години вече е около 100 кила точно заради какви ли не хормонални добавки  ooooh! отидете при друг лекар за второ мнение, но съм сигурна, че всичко е наред  Peace

# 13
Направете и изследвания за хормоните.Аз така бях указа се че имам леко завишени мъжки хормони.Моят цикъл ми дойде на 15.Не мисля че е нещо сериозно  Simple Smile
А и още нещо да добавя консултирай се с повече от един специалист защото аз много си патих и най-накрая отидох в София за да ми поставят правилната диагноза.

# 14
Здравейте,нека ви разкажа моята история.Моя цикъл беше също нередовен до 19 г. Ходих на гинеколог,каза ми да си напрая изледване на хормоните.Спомням си че пих едни ампули на билкова основа. Мисля че бяха Tothema.Но не до тук приключи проблема ми.Оказа  се че имам киста на единия яйчник (моята лекарка беше ми споменала за противозачатачни),измиса ми Ясмин,пих ги 3 месеца и настина резултата беше на лице.От тогава имам  постоянен и редовен цикъл.
Да,вярно е че се напълнава от тях (и от всички хормонални) но важното е че се оправих.
Така ,че моя съвет е на си направите изследванията,и да пие нещо на билкожа основа все пак е малка за неите години да ние силни хапчета.
Пожелавам ви късмет Simple Smile newsm17

Общи условия

Активация на акаунт