Помощ в търсенето на работа - 11

• 53 635
  • 750
  •   1
Отговори
# 60
 newsm10

Весел празник!

# 61
Честит празник на всички военнослужащи и носещи името Георги ,Гергана ,Георгия  newsm24

# 62
Пускам нещо интересно, върху което да помислим като цяло. Много хубаво е казано, че ако хората инвестират в знания, които се търсят в момента, ще постигнат много.

http://play.novatv.bg/play/246336/?autostart=true

Надявам се да Ви хареса и да предизвикаме дискусия.

# 63
Записвам се да ви следя, понякога сте много полезни  Simple Smile

# 64
  • София
Пускам нещо интересно, върху което да помислим като цяло. Много хубаво е казано, че ако хората инвестират в знания, които се търсят в момента, ще постигнат много.

Здравейте и от мен.
Да се изкажа и аз.
Според мен, наистина няма достатъчно квалифицирани хора.
Специално за езиците.
Работя в голяма компания като специалист, и редовно мениджърите и експертите с които работя се допитват  до мен относно познанията ми по Английски език (при тях владеенето на езика куца).А нивото на което владея езика е средно.

# 65

божеее, колко мъка има по този свят ... Rolling Eyes

# 66
petita, кого визираш от репортажа? "Талантите" или...

# 67
petita, кого визираш от репортажа? "Талантите" или...

визирам онази журналистка и мацката от синдикатите, дето са още в 1979 г. и според тях заплатата трябва да отговаря на желания стандарт на живот на трудещия се Rolling Eyes

нямам думи да опиша наглостта и чувството, което ме обзе, слушайки за 12 часа на крак на продавачките в мола ... и как всичко се обясняваше с липсата на пари... защо да не бъда обслужвана любезно и внимателно и да ми пука на мен като клиент, че едикой си нямал стол та да седне?>???

# 68
да, "талантливатa" и мен ме Shocked Като цяло дискусията беше посредственичка...

# 69
Аз затова я пуснах. Понеже бях отпуска през изминала седмица и си бях вкъщи--гледах предаването. Как ще улуча точно това  ooooh!, направо ми идваше да си изхвърля телевизора.

Журналистите имат някаква рядко отвратителна схема за това как да представят нещата с най-черни краски, и разбира се без никакви доказателства и без да са истински изобщо. КНСБ....не ми се коментира дори, младо момиче пък така да говори...Всички да сме равни едва ли не.

Аз в САЩ и по 16 часа съм стояла права, и то в кухня на ресторант. Дори там не дават да седнеш, ама нали тук сме научени да посядваме, па и клиенти влизат и трябва пък да ставаме....ужас.

# 70
а култовото изказване, което не мога да цитирам по памет, ама беше нещо в смисъл, ако ще съм чистачка в китайски ресторант - няма да е в бг за 15 вл йна ден примерно, а в англия за 20 лири или 40 евро - е те тва изби рибата #Crazy не знам от къде да подхвана общата култура и талант на "журналистката" (ако някой знае, как се казва и къде пише, да сподели моля, че ми се ще да им пратя една обратна връзка и да наложа игнор в бъдеще на подобни капацитети)
-от кога паунд към евро е 2:1, то никога не е било, ама нейсе
- ако ще чистиш и ти се работи можеш да го правиш и тук и ще си докарваш немалко пари, за какво да емигрираш. прост реален пример - хигиенистката в предишната ми работа си докарваше на месец средно около 2000 лв, от тях около 6-700 лв бяха официални - първи и втори трудов договор в 2 компании и отгоре осигуровки, стаж и т.н., а останалото от нелегални входове и полулегални фирми, офиси и фондации. Жената се счупваше от работа и беше честна и почтена и намерила начин да се препитава.

относно младите специалисти - един, два или три чужди езика и нова диплома в ръка, не могат да те направят специалист, поне според мен да си специалист по нещо предполага много задълбочени познания в конкретна област и съответния стаж в нея.

ауотсорсинг компаниите идват в бг основно заради ниските разходи по персонала, 10% плосък данък, предразположението ни да говорим чужди езици и близката часова зона с европа. имам наблюдения и то такива истински от вътре върху 2 (с които работи ред Laughing или фирмата и) и се чудя, кой си мисли, че ще вземат някой за съпорта и ще му дадат 5000 лв заплата, ще го обучават и ще му се радват. разликите в заплащането в едната са огромни и зависят естествено от позициите и какво трябва да можеш и знаеш. за мен обаче това е нормално

# 71
petita, това изглежда е мисленето на работодателите за младите специалисти, обаче трябва да се погледне и от другата страна, защото всеки въпрос има две страни. Simple Smile Не мисля, че всеки млад специалист иска непремнно 5000 лв заплата веднага. Разумните искат, когато започнат работа да могат да живеят самостоятелно от заплатата си, тоест да могат да наемат малко жилище и да си плащат разходите по него, да се хранят и обличат. Как ще мисли един млад специалист, ако му предлагат 350-400лв, както неведнъж виждаме в обявите? За какво ми са тези 2-3 езика, образованието, като трябва да живея още с мама и тате, щото не мога сам да си платя наема Confused Както и какво ще стане, когато реши да има семейство и деца, кога заплатата му ще стане достатъчно голяма, за може да издържа дацета си... Sad И всеки, който е по-способен, започва да търси начин да изчезне... А който веднъж се е махнал от тук, той повече не се връща. Затова липсват добри специалисти, няма как при тези стартови заплати да се очаква, че някой ще седи да чака увеличението, което да му позволи да живее прилично. Остават накрая тези, които усещат, че не са конкуренция на най-добрите....  ooooh!

# 72
unadaptable, служител на трудов договор съм, не съм работодател. вярно е, че съм била известен период, но мнението ми е формирано преобладаващо от опита ми като служител. Това, което си написала е утопия и на мен ми се ще да е такава действителността, но би ли ми казала, къде по света са достигнати подобни нива на заплащания, които да гарантират желания стандарт на живот? на мен не ми е известно и без да е заяждане съм любопитна. мога да дам примери с германия и англия, в които младите кадри, които тепърва стъпват на пазара на труда, не могат със стартовата си заплата да си позволят да живеят в самостоятелно жилище, а делят такова с други хора - воунгемайншафт в германия, флат  шеър в англия и примерите са ми за хора, които стартират със сравнително високи заплати, а не с праговите за съответната професия. инфото ми от лондон е от април тази година - стая със самостоятелна баня в тристаен апартамент, във втора зона каде уимбълдън, струва на месец 850 паунда. транспортните разходи до работа и обратно са отделно, газта, интернета и телефона също. останалото е в цената. ако продължим сметката, добавим и данъците и социалните осигуровки ще стане ясно, че предлаганите стартови заплати (ИТ сектор в конкретния пример) далеч не могат да покрият разходите за приемливо съществуване, което хората желаят. няма идеален свят и работодателите не са червеният кръст, че да заплащат не труда и получаваната от съответния служител добавена стойност, а мечтания стандарт на живот. всеки разумен човек, който трезво преценява ситуацията, си прави сметката и решава, с кое да направи компромис и това не е само тук, навсякъде по света е.

не защитавам работодателите, но съм се нагледала и наслушала на подобни изисквания, които са много далеч от реалността. същото важи и за обратната страна - изискванията - 3 листа, а заплата - нищожна.

# 73
  • София
Вчера го изгледах, но ме беше страх да кажа, че целият разговор е абсурден.
Много тъпо ми беше това, че някой е започнел да работи на 16 години - списва във вестник, правил програмиране и пр. По тая логика аз започнах на 14 - завършила съм техникум и на 14 години ми беше първия стаж във фирма през лятото и докато завърша - още няколко летни стажа. Даже и конкретни дейности мога да посоча, които не са само гледане и активно пречене на работещите. Кво ли не съм правила в моето училище.

Не мога а разбера защо българите тук, особено тези, които не са пътували по - далеч от Бургас, си мислят, че на запад всички държави чакат българите с отворени обятия. Съгласна съм, че някои специалисти отиват там и намират много добра реализация, но в настоящия момент никой работодател там не мечтае точно българин да ходи да му мие тоалетната.

Изобщо няма да коментирам пък дискусията за момичетата в Мола, поведението на Милен Цветков и начина му на водене на дискусия, защото този човек просто не проведе такава.  ooooh!

# 74
Заплащането в момента в аутсорсинга си е много адекватно. Един човек, който излиза от университета, колкото и езика да знае, както е писала Петита, не е специалист. Става такъв, като види какво е да работиш и поработи поне 3 години. Това е стандарт за мен.

Не може да се търси под вола теле, а правителството да мисли как да насърчи компании да отварят в други градове, освен в София. Това не е работа на хората, а на ПРАВИТЕЛСТВОТО. Те трябва да насърчават тези компании, да им покажат пътя. А не да чакаме да съмне и да пренаселим София ooooh! Те и тук свършват кадрите, някакъв ад е, не всички искат да се местят насам.

Но аз го пуснах линка заради друго. Заради думите на човекът, който говореше за това как да се обучим, за да сме трудоспособни в днешно време. Как да научим език, за да можем да си повишим доходите. И тук, обаче, не виждам правителството да прави нещо. Да, има някакви програми на бюрата по труда, но не мисля,че са много ефикасни.

Не съм съгласна, че всички се изнасят. Повечето ми приятели от университета (небългарски) останах тук, създадоха семейства, трупат знания и се развиват кариерно. За жалост, това се случва в София, и много малко в Пловдив и други градове.

Общи условия

Активация на акаунт