Погача?

• 2 558
  • 38
  •   1
Отговори
Кога се прави погача на момченце?

# 1
Ако питате за новородено, на 40-ят ден.

# 2

на 40-тия ден или малко след това.. :–)

(не съм чувала да има някакво значение дали бебето е момченце или момиченце!)

# 3
  • София
Няма разлика м/у това дали бебето е момче или момиче. Както са писали - на 40тия ден.
Чувала съм, е по-рано не било хубаво да се прави.

# 4
Няма значение дали е момче или момиче ,но при нас се прави погачата преди 40тия ден. Няколко дни преди това правихме погачата ,а на 40тия правихме голяма молитва

# 5
На 40-тия ден се прави по принцип,може и след него да се направи  ако искате,но преди 40тия ден знам че не е хубаво да се прави

# 6
  • София
момче или момиче все тая... 40 ден, ако правите или ако е неудобно като дата да е точно на него, някой от следващите дни.

# 7
момче или момиче все тая... 40 ден, ако правите или ако е неудобно като дата да е точно на него, някой от следващите дни.
На същото мнение съм, ние така направихме. Simple Smile

# 8
При нас пък се прави до 40-я ден, в някоя неделя. А на 40-я се ходи в черква за "чиста молитва".

# 9
  • София
Може да потърсите в гугъл "погача за бебе", излизат много резултати с информация за всички обичаи.
Това, което помня аз е, че се събират само жени (хубаво е да има млади жени, които имат деца, и бременни, не и жени в цикъл, защото са нечисти.. това по стари обичаи...), прави се сладка питка, питката се разчупва над детето и майката пак от неомъжено момиче с двама живи родители, отгоре се слага кърпа, върху която гостенките оставят пари и пожелават разни неща на бебето (да стане красиво, умно и тн.). После кърпата се завръзва - не много стегнато да не е стиснато и не много хлабаво да не е с широки пръсти и вързаната кърпа с епоставя на високо. На масата има само сладки неща за да е сладък живота на детето, пие се и алкохол за здраве. Гостите по традиция носят подаръци за бебето и сладки неща.
Сутринта същия ден майката и бебето отиват на църква попа да им пее (за това незнам точно какво се прави, само знам, че преди този ден бебето и майката немогат да стъпват в  църква).

Това е от мен.. нещо ако изпускам или бъркам поравете ме. Като цяло има много подробности към този обичай.. доколко ще гио спазвате зависи от вас. Simple Smile

# 10
Вече са ти казали, на 40 тия ден се прави Peace

# 11
  • В сърцето на един мъж и половина, и една госпожица
Забелязала съм, че в различни краища на България, се прави по различно време. На моя бебо му я направих на 35тия ден (първата неделя преди 40тия), защото самия 40ти ден не ми харесва, тъй като го свързвам с разни помени, възпоменания и прочие. Иначе на този ден ни четоха чиста молитва  Peace

# 12
Ние направихме погачата 1 седмица преди 40-тия ден.Знам,че не е хубаво на самия ден да се прави.

# 13
  • Червено знаме 11:)
Ние правихме питата вчера,а 40тия ден беше във вторник,но понеже е работен ден и всички приятелки бяха на работа,я направихме в събота.Стана хубаво събиране с много сладки за хапване:)))
А на 40 тия ден ходихме на църква за чиста молитва:)))

# 14
Ние пък така и не сколасахме да направим погача / пита  ooooh! Иначе знам, че се прави на 40 ден, но покрай ремонти, грижи за бебето и т.н., само отидохме до църквата за чиста молитва  Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт