Прием Детски Градини Варна - 2011 тема №2

• 42 774
  • 777
  •   1
Отговори
# 705
Много късно прочетох за срещата с Базидов.
Аз мисля,че не е справедливо за едни деца да се осигурява всичко(макар и на лотариен принцип),а за други нищо.На голяма част от децата изобщо тотално им се отрязва достъпа до ДГ. И става въпрос не за 20-30 деца,а за малко над 700. От една страна е в ущърб на децата да не посещават ДГ,от друга страна родителите се поставят в много по-неблагоприятно положение. Започват да се търсят варианти за баби, роднини и частни градини. За много семейства частната ДГ е непосилна. В Германия при недостиг на места в ясла общината поема част от таксата за т.нар "тагесмутер" Знам,че за България такова предложение е налудничаво, но за неприетите деца няма ли да има някаква компенсация, която да покрие поне част от таксите за частни ДГ?
Пък за уредените предимства нямам думи! Естествено,че като съвсем свободно ни се натяква как някои родители са си уредили децата по незаконен и подъл път, че ще искаме да се направят проверки. Всяко нарушение на правилата си има своите санкции и не може някои да си мислят,че е оправдано да се прави "всичко" в името детето и да се отнема шанса на други деца.
Преразглеждането на предимствата не е достатъчно да разреши проблемите на 700 семейства.
Естсествено,че е необходима повече материална база. И какви са тези коментари,че като намалее раждаемостта какво ще ги правят сградите. Ами тогава ще има по-малък брой деца в група и по-качествено обучение. И все ще се намери за какво да се оползотворят сградите. Пък и раждаемостта не е намаляла чак толкова драстично,че да се стигне до закриване на ДГ.Поне в близките години това няма да стане.
Аз напълно подкрепям за проверка на предимствата и също съм за протести, защото никак не е малък проблема, все пак това са 700 деца и са поставени в неравностоно и неблагоприятно  положение. И този проблем не е от вчера и така като гледам ще си продължи и дълго занапред.

# 706
Какво ви пречат толкова моловете? те ли са виновни че нямало пари за градини?
Не са. Аз лично много обичам да обикалям из моловете, много по-добре е отколкото да вървиш из прашните улички и да се вреш по малките магазинчета докато най-накрая намериш каквото търсиш. Моловете са нещо много по-удобно и обикновено всяка събота когато имам време ги обикаляме семейно. Хем да се разходи човек, хем да напазарува, хем и да седне на кафе ...
Не са ви виновни моловете.

Polina82, много ти се радвам на постовете.
За теб няма значение каква е темата, нали?
Важно е да си в опозиция и после се забавляваш със запенилите се след теб.
Лошо нема, ако тва прави деня ти по добър и е единствения начин да се почустваш значима.
Винаги съм готова да помогна на комплексар в нужда.

Айде сега имате всички зелено по тема "МОЛ"-ове, за да не е минал деня и напразно.
Не съм в опозиция, просто не обичам когато вината за липсата на градини се стоварва върху моловете, а те нямат нищо общо с общината, това са частни търговски обекти. На повечето мами тук им дай да се върнем в комунизъма, когато имаше места в градините за всички, а по магазините нямаше нищо ...
Не бива да отричаме напредъка, само защото общината не е направила градини.

Повечето мами тук нямат съзнателен спомен от комунизЪма, защото самите те са били по детските градини. Включително ти. В тази връзка глаголното време, в което пишеш е некоректно. И ако с броя МОЛ-ове на глава от населението се измерваше напредъка, нямаше да сме последни в ЕС.
Преди да станат частни търговски обекти са били общинска земя. Общината е решила как да експлоатира земята. Е там вече е конфликта "МОЛ-детска градина".

Аз също обичам да се разхождам по МОЛ-овете, ама като мине уикенда искам да има къде да си заведа децата.

Айде и аз се набрах и ти заиграх по свирката .....

# 707
  • Варна
Аз имам следното предложение към общината. След като според тях основен проблем е липсата на терени за строителство на детски градини, нека са  приеме програма, която да подпомага децата, посещаващи частни детски градини. Издръжката на дете в обшинска ДГ е около 180 лв (за София, предполагам и  за Варна ще е в същите граници), т.е. това би плащала общината за всяко дете, ако беше осигурила място за него.  И така, моето предложение е тази издръжка да се дава на деца, кандидатствали за общинска ДГ, но неприети поради липса на места. По този начин:
1) Родителите ще бъдат облекчени в плащането на таксите на частните градини със 180 лв. Ако добавим и таксата от 48лв, която се плаща за общинските ДГ, се получава 228 лв, едно добро начало.
2) След като групите в частните градини се увеличат, ще се намалят и таксите в тях и предполагам, че няма да надвишават 250-300 лв на месец.
3) Ще се спестят разходите на общината за строеж на детски градини на първо време.
4) Ще се разкрият повече работни места в частните градини.

Проблем виждам в материалната база на частните градини, по-скоро ограниченият им капацитет, но понеже става въпрос за частна инициатива, ми се вижда по-реално да се решат бързо тези проблеми.  bouquet

# 708
Искам да отправя молба към всички майки от АСПАРУХОВО.Приети сме във В.Терешкова (филиала) ако някой ни иска мястото и предлага друго да ми пише.Нито ми е в района този филиал ,нито нищо.От една директорка знам,че тези заменки са позволени от правилника и много често се правят между градините,така,че...реших да пробвам и този вариант.

# 709
Повечето мами тук нямат съзнателен спомен от комунизЪма, защото самите те са били по детските градини. Включително ти. В тази връзка глаголното време, в което пишеш е некоректно. И ако с броя МОЛ-ове на глава от населението се измерваше напредъка, нямаше да сме последни в ЕС.
Преди да станат частни търговски обекти са били общинска земя. Общината е решила как да експлоатира земята. Е там вече е конфликта "МОЛ-детска градина".

Аз също обичам да се разхождам по МОЛ-овете, ама като мине уикенда искам да има къде да си заведа децата.

Айде и аз се набрах и ти заиграх по свирката .....
Ааа..., недей така, разбира се че имам спомен от комунизъма. Родена съм 82г., много добре помня опашките от 88-89г. когато съм била на 6-7г. и съм чакала или с мама или с баба я за олио, я за захар, после и купони имаше и навалици ... И градината си спомням и като се замисля добре беше, спрямо сега, градината де.
Но не мисля че за сегашното състояние на градините са виновни моловете, или дори общината или държавата. Все пак последните години се намирахме в икономическа криза и нямаше как да се строят нови градини. Сега след като кризата свърши миналата пролет, както каза Дянков, положението вече е по-добро и както виждаме и при нас във Варна се строят нови градини, 2 за тази година, малко ли е?

# 710
Toва за Малкия принц ако е вярно, общината си реват направо за масови протести, прокурорска проверка и тн, и тн ..
На разхождащите се из моловете- не са ли ви някак празнички вече, насити се народа на молове. Май само Варна мол е пълен

Да малко градини са построени, градините са обслужващи звена и е редно да се строят паралелно със застрояването на кварталите и съобразявайки се с броя новопостроени жилища..

# 711
Polina82, за такъв електорат като теб мечтае всеки политик!

# 712
Един въпрос към мамите от АСПАРУХОВО: каква е тази градина "Горска приказка" и защо няма желаещи за там.......... гледам от обявени 30 места, са заети 16....... т.е. остават 14 свободни места (които вероятно ще бъдат обявени за нов прием).
Споделете, моля някаква информация за там. Praynig

За нея знам,че се намира в гората.Доволни са родителите от нея,но като база не била много добра.Не съм ходила да я гледам.Няма много желаещи за нея,защото си е зор да си водиш детето в гората и да вървите 200-300метра пеша го сградата.

# 713
Аз имам следното предложение към общината. След като според тях основен проблем е липсата на терени за строителство на детски градини, нека са  приеме програма, която да подпомага децата, посещаващи частни детски градини. Издръжката на дете в обшинска ДГ е около 180 лв (за София, предполагам и  за Варна ще е в същите граници), т.е. това би плащала общината за всяко дете, ако беше осигурила място за него.  И така, моето предложение е тази издръжка да се дава на деца, кандидатствали за общинска ДГ, но неприети поради липса на места. По този начин:
1) Родителите ще бъдат облекчени в плащането на таксите на частните градини със 180 лв. Ако добавим и таксата от 48лв, която се плаща за общинските ДГ, се получава 228 лв, едно добро начало.
2) След като групите в частните градини се увеличат, ще се намалят и таксите в тях и предполагам, че няма да надвишават 250-300 лв на месец.
3) Ще се спестят разходите на общината за строеж на детски градини на първо време.
4) Ще се разкрият повече работни места в частните градини.

Проблем виждам в материалната база на частните градини, по-скоро ограниченият им капацитет, но понеже става въпрос за частна инициатива, ми се вижда по-реално да се решат бързо тези проблеми.  bouquet

Ясмина, и аз имах такова предложение в по-горен пост.
Най-малкото че е изключително несправедливо за някои деца да се осигурява всичко по отношение на детските градини, а за други нищо. По този начин се ощетяват децата и поставят много семейства в безизходица.
Мисля е напълно справедливо да има някаква компенсация от Общината за неприетите деца. Да се отпусне някаква финансова помощ, която поне от части да компенсира високите такси в Частните детски градини. Не може така 700 деца да са тотално отхвърлени от "системата" и за тях да няма абсолютно нищо по отношение на Детските градини,а само проблеми за родителите и финансова обремененост.

# 714
Държавата отпуска пари по Единен разходен стандарт, различен за всяка възрастова група. Не е 180 лв. Около 115-120 някъде, като за яслени групи е около 90 лв. Останалото, което дава общината е различно навсякъде. В София логиката е сумата от държавата + таксата да е равна на издръжката, т.е. 120+60 е 180, но като се има предвид че се субсидират някои групи родители, а се плаща и на база присъствени дни, то и общината дава нещо, но не може да се фиксира колко. Или поне ние родителите не можем.

А за МОЛ-овете аз нямам нищо против, стига да се спазват съответните наредби, които регламентират къде и колко образователна инфраструктура да се планира, освен търговската и жилищната такава.

# 715
Мили,дами!
Виждам,че сте писали някакви предложения,но беше добре да дойдете на срещата с Базитов,защото така само с писане по форумите нищо няма да се получи.
Излъчването ни по телевизията беше много малко и за това Базитов ни покани в кабинета си.Там дойдоха още майки,за което им благодаря.
На дълго и нашироко си поговорихме и да кажа на неприетите ,че второ класиране няма да бъде провеждано,всеки да се спасява както може.
Има заложени строежи на ДГ, на 2012-2014г.
Проверки за предимствата ако ще се правят,то ще е само в ДГ, да се погледнат документите,в смисъл дали са подадени,но казаха,че документ издаден от ТЕЛК не може да се обори.
Предложихме още братчетата и сестричетата на децата ,които са 4 група в ДГ,да не се ползват с предимство.
Задължително условие да стане двамата родители да работят.
При разбъркването на номерата,за всяка ДГ да участваме с различен номер.

На въпроса на майката за свободната площ между Пирин, Бр. Миладинови, извикаха една жена,която провери и се оказа,че са застроени площи.Нищо повече не можех да кажа,защото не знам точно за къде става въпрос.Просто трябваше да присъстваш на срещата.

Една майка каза,че в четвъртък и петък пред входа на Морската градина ще има открит разговор от 8 часа.Който иска нека да присъства. Но като видях днес колко майки дойдоха,много се съмнявам,че и там ще отидат.

# 716
Майчета , подавайте молби , обадете се на телефона , който остави Регистър и разберете , как може да направите проверка , на децата с предимство ...невярвам уредилите се с предимства да имат документ от ТЕЛК за да го оборват , много е трудно дори за болните дечица да вземат такъв документ ,камо ли да издадат на някой за градина , както знаете с ТЕЛКА  върви и финансова помощ , така ,че е абсурд ..... Най вероятно , някоя директорка е помогнала на ТЛАСКАЩИТЕ родители и ще е много добре да се разбре , че така НЯМА да става .. Естествено , че немогат всички дечица да влязат , но и 5 да влязат например ,които са 1 резерва ще е голям  успех сега и за в бъдеще . Децата с предимство във всяка градина , не са кои знае колко и могат да се проверят ...  bouquet

# 717
Майчета , подавайте молби , обадете се на телефона , който остави Регистър и разберете , как може да направите проверка , на децата с предимство ...невярвам уредилите се с предимства да имат документ от ТЕЛК за да го оборват , много е трудно дори за болните дечица да вземат такъв документ ,камо ли да издадат на някой за градина , както знаете с ТЕЛКА  върви и финансова помощ , така ,че е абсурд ..... Най вероятно , някоя директорка е помогнала на ТЛАСКАЩИТЕ родители и ще е много добре да се разбре , че така НЯМА да става .. Естествено , че немогат всички дечица да влязат , но и 5 да влязат например ,които са 1 резерва ще е голям  успех сега и за в бъдеще . Децата с предимство във всяка градина , не са кои знае колко и могат да се проверят ...  bouquet
Някои хора няма с какво да се занимават и само за проверки мислят  #Crazy
Всичко вече е минало и заминало, децата са записани, няма да има ново класиране, като сме подавали документите за кандидатстване са ги проверявали, няма нужда от излишна бюрокрация и проверки. Каквато и система да се измисли, каквото и да се промени, все едни 700 деца нямат място в градините.

# 718
  • Варна
А вие точно кое предимство смятате, че са си измислили родителите, че да го оборвате, не мога да си обясня  newsm78

# 719
Някои хора няма с какво да се занимават и само за проверки мислят  #Crazy
Всичко вече е минало и заминало, децата са записани, няма да има ново класиране, като сме подавали документите за кандидатстване са ги проверявали, няма нужда от излишна бюрокрация и проверки. Каквато и система да се измисли, каквото и да се промени, все едни 700 деца нямат място в градините.
Защо мила се притесняваш ??? При наличие на измама , както са записани , м оже и да се отпишат , какъв е проблема ???

Общи условия

Активация на акаунт