Припознаване на дете

• 2 176
  • 32
  •   1
Отговори
# 15
  • Шумен
Би следвало на адреса на майката. Нашите също са различни, аз си сменях личната карта и съм на този адрес, таткото си се води още при родителите си. Ние също нямаме брак, на място служителя попълни всичко, на мен само за подпис ми донесоха документите. Таткото ги е подписал и занесъл в общината  Peace

# 16
Мами, аз пак да си попитам, защото май никой не ме видя:

Бременна съм сега, а нашият татко е чужденец, при това той няма бащино име по паспорт. Дали ще може да запишем детето без бащино име, има ли изобщо такъв вариант? Или ако вземе бащиното име от татко си, да го оставим както си е, без да добавяме "ов" накрая?

Чудя се какви ще се усложненията по процедурата, като таткото ни няма български паспорт...

# 17
Още първият път ти прочетох питането. Обаче идея с нямам как става номера. Можеш да попиташ в някоя от чужбинските теми. Там трябва да са по-запознати.

# 18
Ами те по чужбинските теми се съобразяват с чуждо законодателство, а ние с любимото в България си живеем, затова се чудех някой тук няма ли да се е сблъсквал с подобни неща...

# 19
Jane Doe, може да го запишеш на твое име (ако този вариант те устройва) , при което първото ти име ще му/й е 2-ро, т.е. като бащино и ще бъде с твоята фамилия. А ако вземе името на бащата - няма да има ов/а на края, освен ако вие не пожелаете де.  Познавам две сестрички с баща италианец - вторите им имена, както и фамилиите са им без ов на края.

# 20
  • София
Jane Doe, може да го запишеш на твое име (ако този вариант те устройва) , при което първото ти име ще му/й е 2-ро, т.е. като бащино и ще бъде с твоята фамилия.

Това няма как да стане, освен ако не съветваш жената да запише детето си с "неизвестен баща". Ако в акта за раждане пише кой е баща на детето, името се формира от неговите имена задължително.

ЗГР, Чл. 13. (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Бащиното име на всяко лице се образува от собственото име на бащата и се вписва с наставка -ов или -ев и окончание съобразно пола на детето, освен когато собственото име на бащата не позволява поставянето на тези окончания или те противоречат на семейните, етническите или религиозните традиции на родителите.
Чл. 14. (1) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Фамилното име на всяко лице е фамилното или бащиното име на бащата с наставка -ов или -ев и окончание съобразно пола на детето, освен ако семейните, етническите или религиозните традиции на родителите налагат друго.

Не е проблем фамилията да не завършва на -ов или -ев, ако бащата е чужденец.

# 21
Ами те по чужбинските теми се съобразяват с чуждо законодателство, а ние с любимото в България си живеем, затова се чудех някой тук няма ли да се е сблъсквал с подобни неща...
Права си, но все пак има доста момичета, които раждат в Бг /необяснимо за мен, но това е друга тема/.

# 22
Това няма как да стане, освен ако не съветваш жената да запише детето си с "неизвестен баща".
Ами точно за това написах - (ако този вариант те устройва). Щом жена записва детето си на нейно име, значи бащата е "неизвестен".

# 23
Момичета , Флип, много благодаря.   bouquet

Държим си на името на таткото. По традиция обаче искаме да вземе и малкото име на татко си, ако е момче и ще се получи дублиране. Както и да е, това ще го измислим, важното е да знам, че няма нужда да завършва на "ов" фамилията   Hands Clap

Ще взема да си копирам закона, да няма разправии, че на такива истории се нагледах тук ...

# 24
Е, то няма как без малкото име на бащата Simple Smile

# 25
Е, то няма как без малкото име на бащата Simple Smile

Ами моят мъж има само първо и фамилно име, по паспорт няма бащино.

Ако трябва да задържим бащиното на всяка цена, тогава няма да може да са с едно първо име. На мен тази идея и без това не ми харесва чак толкова, ама той държи, било традиция.

# 26
  • София
 Е, защо да не може, ще се повтарят просто. Мъжът ти ако се казва Джон Доу, детето ще се казва Джон Джон Доу. Така или иначе хората се представят само с първо и фамилия, трите имена рядко ще му трябват, ососбено ако не мислите да живеете в България. Пък и да му трябват, какво толкова? В днешно време на никой не му правят впечатление такива неща, светът е голям и шарен, има толова смесени бракове. Не се кахъри.

# 27
То това, че той няма бащино име не пречи вашето детенце да има. Не ми се вярва да ви дадат да е без бащино име, все пак е в разрез с нашите закони и обичаи. Абе живо и здраво да ви е пък дублирането на имената не е кой знае какво. На нашето детенце пък бащиното име и фамилията ще се дублират, а бащата искаше ако е момче да го кръстим на него  #Crazy  което означава да се казва - Петър Петров Петров  doh

# 28
  • София
Ми да, то си има хора, дето на български им се повтарят имената, пък нищо им няма  Grinning Няма как да е без бащино. Собственото име на мъжа ти ще е бащино. Такъв е законът.

Какво му на Петър Петров Петров? Име като име. Грациела Свракова или Ягода Зеленкова по-смешно ми звучат на мен, пък си ги носят хората и не им дреме.

# 29
Е то е ясно, че това са бели кахъри, ама като може и без тях, защо да не Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт