2880 лв накуп за майки студентки- 5

• 42 060
  • 767
  •   1
Отговори
# 120
KiaraTiara , в моя случай имат право да ме махнат, смисъл че бях на 6 месечен изпитателен срок и реално те не ми продължават договора, а не ме уволняват директно. И аз мислех че съм защитена по закон, но при този вид договор не важи за съжаление. А относно майчинството - проучих нещата как стоят в НОИ и ако към момента на излизане на 45 дни болничен преди раждане не съм на трудов договор назначена към фирма, нищо не ми дават, дори да имам нужния стаж. Та сега търся фирма да ме назначи фиктивно на работа, за да мога да си взема майчинството на база 18 м. назад.

# 121
KiaraTiara , в моя случай имат право да ме махнат, смисъл че бях на 6 месечен изпитателен срок и реално те не ми продължават договора, а не ме уволняват директно. И аз мислех че съм защитена по закон, но при този вид договор не важи за съжаление.

Да, за съжаление е така Tired
А защо не се самоосигуряваш..

# 122
  • София
KiaraTiara , в моя случай имат право да ме махнат, смисъл че бях на 6 месечен изпитателен срок и реално те не ми продължават договора, а не ме уволняват директно. И аз мислех че съм защитена по закон, но при този вид договор не важи за съжаление.

Да, за съжаление е така Tired
А защо не се самоосигуряваш..

То май не всеки може д асе самоосигурява. Трябва да имаш някаква диплома с подходящо образование за да се регистрираш.. или да представиш граждански договор за нещо. Аз наскоро се регистрирах за това, но имам диплома за художник. Иначе този вярянт е много подходящ и осигуровките, които се внасят са по-нисък процент отколкото при трудовия договор.

# 123
  • София
...Бременна работничка или служителка може да бъде уволнена с предизвестие само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1, 7, 8, 9 и 12, както и без предизвестие на основание чл. 330, ал. 1 и ал. 2, т. 6. В случаите на чл. 330, ал. 2, т. 6 уволнението може да стане само чрез предварително разрешение на инспекцията по труда....

Чл. 328. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г., бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 в следните случаи:
1. при закриване на предприятието;
7. при отказ на работника или служителя да последва предприятието или неговото поделение, в което работи, когато то се премества в друго населено място или местност;
8. когато заеманата от работника или служителя длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност;
9. за освобождаване на заеманата длъжност поради завръщане на работник или служител, който е предсрочно освободен или отложен от редовна военна служба и е заемал преди това същата длъжност
12. при обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор.

Чл. 330. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работодателят може да прекрати трудовия договор без предизвестие, когато работникът или служителят бъде задържан за изпълнение на присъда.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работодателят прекратява трудовия договор без предизвестие, когато:
6. (предишна т. 6 - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишна т. 5 - ДВ, бр. 83 от 1998 г.) работникът или служителят бъде дисциплинарно уволнен;

Прекратяване на трудовия договор от работника или служителя с предизвестие
Чл. 326. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работодателя.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Срокът на предизвестието при прекратяване на безсрочен трудов договор е 30 дни, доколкото страните не са уговорили по-дълъг срок, но не повече от 3 месеца. Срокът на предизвестието при прекратяване на срочен трудов договор е 3 месеца, но не повече от остатъка от срока на договора.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) За работниците и служителите, които заемат материално-отчетнически длъжности, в случай че предаването на повереното имущество не може да се извърши в 30-дневния срок по ал. 2, времето за предаване може да се удължи, но не повече от 2 месеца общо с предизвестието.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Срокът на предизвестието започва да тече от следващия ден на получаването му. Предизвестието може да се оттегли, ако работникът или служителят съобщи за това преди или едновременно с получаването му. То може да се оттегли и до изтичането на срока му със съгласието на работодателя.

# 124
  • София
Аз адвокат не съм, обаче вратичките в закона ги виждам. Две клаузи има, на които може и да може да са се позовали:
..9. за освобождаване на заеманата длъжност поради завръщане на работник или служител, който е предсрочно освободен или отложен от редовна военна служба и е заемал преди това същата длъжност
12. при обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор.

Ама мисля, че това е съвсем оборимо. Аз ако съм ще ги съдя до дупка. Кой знае, сигурно си била и черноработничка, надали са те осигурявали на реалната заплата! Дано не е било така!

# 125
KiaraTiara, фирмата за която работих е един от мобилните ни оператори ( не искам да казвам точно кой) и нямам никакъв шанс срещу тях за каквото и да било. Те много добре си знаят какво могат и по какъв начин да го направят. Като цяло бях много доволна, защото ме осигуряваха на пълна заплата и имах и допълнително здравно осигуряване. Като работодател са изрядни, но явно да си преценили че като ще излизам майчинство няма да съм им нужна повече и затова така се получи, което само по себе си е доста грубо. Нямам никакви претенции, съжалявам че така се получи, но нищо не мога да променя.

# 126
  • София
Ти си знаеш! Пожелавам ти леко раждане. Малко е останало Simple Smile

# 127
Момичета,в крайна сметка от утре увеличават ли минималната заплата?Ако е така,това означва ли,че и тази помощ става 12х270=3240лв. ? Или аз чула недочула се обаждам тук ? : ))

# 128
  • Пловдив
Не, фиксиран си е размерът - 2880. Това е предвидено в закона за бюджета за 2011.
За увеличение на МРЗ не съм чула  newsm78 все си мисля, че бат'Бойко щеше да вдигне повече шум, ако беше увеличена  Mr. Green

# 129
Момичета,в крайна сметка от утре увеличават ли минималната заплата?

Тц-проект..:
http://www.dnes.bg/stranata/2011/05/30/optimizym-minimalnata-zap … -na-270-lv.119973

Иначе помощта е обвързана с МРЗ, но при положение, че е гласуван бюджета за текущата вече година, леко ме съмнява да я увеличат Rolling Eyes..но дано Peace

# 130
Здравейте, момичета!
Искам да се запиша магистратура от октомври месец. Детето ми тогава ще е на 10 месеца. Ще имам ли право на 2880 лв? Документи за помощта се подават до 6 месечна възраст на детето или до 1 година?
Благодаря много!   bouquet

# 131
Здравейте, момичета!
Искам да се запиша магистратура от октомври месец. Детето ми тогава ще е на 10 месеца. Ще имам ли право на 2880 лв? Документи за помощта се подават до 6 месечна възраст на детето или до 1 година?
Благодаря много!   bouquet

Whistling 9-та страница на пета тема(всяка по 50стр.) по въпроса...

# 132
  • Mediterraneo
В крайна смека от първи юли ще вдигнат минималната на 270 лв. Размерът на помощта за тази година обаче ще си остане, така ли?

# 133
  • Видин
Гаранция! Няма да ни доплащат я  Laughing

# 134
за тези,които са я получили естествено,че няма да доплащат,но тези,които ще я полчават след юли месец??  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт