2880 лв накуп за майки студентки- 5

• 42 102
  • 767
  •   1
Отговори
# 150
  • София
ДНес една майка ми каза,че ако майката редовна студентка ,която е работила преди да излезе в майчинство-трябва да върне парите с 20 % лихва след като се върне на работа.в закона пишело ,че се отнася за редовни студенти,които не са работещи.аз взех парите ,защото карах редовна магистратура и едновременно с това работех.Има ли нещо вярно в  цялата история?????

Яяяя ѝ кажи да цитира в кой закон го пише те това Mr. Green ..че и 20% лихва! Те частните лихвари май са по-изгодни Joy

Така е, частните лихвари са мн по - изгодни! Държавата наистина взима толкова лихва. За ДДС-то знам със сигурност Simple Smile Взема 20% + ОЛП. Напълно възможно е . А друг  въпроса дали трябва да се връщат пари от работеща майка студентка.

# 151
Здравейте, момичета!
Искам да се запиша магистратура от октомври месец. Детето ми тогава ще е на 10 месеца. Ще имам ли право на 2880 лв? Документи за помощта се подават до 6 месечна възраст на детето или до 1 година?
Благодаря много!   bouquet

Whistling 9-та страница на пета тема(всяка по 50стр.) по въпроса...

MTV, моите уважения   bouquet
Но наистина не разбрах дали е до 6 -месечна възраст или до 1 годинка на детето. Има майки на които са им отказали след 6тия  месец и такива, които са взели помощта. Та затова не ми стана ясно.
Благодаря!

# 152
dariala , да именно защото са такива фактите, едва ли някоя майка тук, ще ти гарантира каквото и да било...
Писали са как е било при тях-сега отново да се изредят да пишат същото ли??
На мен ми я отпуснаха-сина ни беше на 10мес.; ама нали на теб ако ти я откажат , няма да кажеш "ама защо на Иванка, Драганка и Петканка сте дали, щото така ми казаха в единфорум.ком"...или пък да питаш тези които биха те уверили че да, що са ти отказали..
Подаваш документи, ако стане ОК, ако не-обжалваш и това е...ние тук-стискаме палци и чакаме виртуални почерпки Mr. Green

# 153
Подаваш документи, ако стане ОК, ако не-обжалваш и това е...ние тук-стискаме палци и чакаме виртуални почерпки Mr. Green

Ааа, виртуални почерпки... с удоволствие   newsm10

# 154
И аз искам да попитам компетентните майчета. Кандидатствам за редовна форма на обучение през септември раждането ми би следвало да е на 1 август - мога ли да се възползвам от тази помощ ?

# 155
Добре де, защо никой не си прави труда да прочете 2 реда, преди да пита?? Толкова ли е трудно? newsm78

# 156
  • Пловдив
МТВ, споко, така поне темата постоянно е на първа страница  Mr. Green Ако всички само четяха и никой не питаше, щеше да се затрие някъде в архива  Wink По принцип съм съгласна с теб.

vikito82 , да.

# 157
Здравейте, случайно попаднах на темата. Признавам, че не успях да я изчета цялата.
Моята ситуация е следната - семестриално завършила съм, сега възобнових права, за да си взема държавния изпит и имам дете под годинка.  /за първото не съм знаела, че ми се полага нещо.... здраве да е/
Това, че ще си платя таксата и си връщам студентските права прави ли ме редовна студентка или след като съм семестриално завършила вече не важи?

# 158
Commelina - Благодаря за бързата реакция

# 159
Мая, ако от университета ти издадат уверение за редовен студент ще можеш да кандидатстваш за помощта, но ако в уверението пише "семестриално завършил" най-вероятно ще ти направят проблем. Все пак нищо не губиш да опиташ  Wink
Една приятелка сега подаде документи в твоето състояние - в уверението и пишеше, че е семестриално завършила, но и предстои държавен изпит и и приеха документите с думите да си чака сумата следващия месец. Дано успее, но като чета темата е по-скоро въпрос на късмет и преценка от служителите.

# 160
Теди благодаря  Hug Ще опитам.

# 161
определно има значение и на каква служителка ще попаднеш... Аз си подадох документите 2 седмици след раждането на детето ми и тази седмица ми "връчиха" становище, че помощта ми се отпуска  Peace И мен ме тревожеше факта, че на уверението ми пише "студента, редовно обучение, 8-ми семестър, семестриално завършила, пред държавен изпит /който е утре Rolling Eyes/ И в социалните отидох въоръжена с всичко, което знам по темата /в закона никъде не пише, че не трябва да си семестриално завършил/ и очаквах да ми направят проблем, но нямаше никакъв!!! Аз установих, че е много по- възможно да се вземе тая помощ в нашето положение- накрая на обучението, отколкото в първи курс, независимо по какви причини една майка се е записала да учи... В края на месеца ще черпяяяя, виртуално  Praynig Praynig Дай Боже Simple Smile

# 162
mamaqni Благодаря! В края на месеца ще се запиша и ще видя какви документи ще ми дадат.

# 163
Здравейте,имам следния въпрос: нужен ли е подпис на бащата или копие от неговата ли4на карта за да се вземат тези пари?До сега не попаднах на такъв въпрос,как стоят нещата при положение 4е все още се води дело за развод и за доказване на произход не от съпруга?Приятелят ми,който е биологи4ен баща на детето не полу4и право да го признае,въпреки 4е има желание и живеем на семейни на4ела,а разводите не по взаимно съгласие се водят тромаво (при факти4еска раздяла близо 4 години)и могат да продължат години.Доста дискриминиращ и негъвкав е закона в БГ,не само 4е не защитава правата на биологи4ните родители и детето,но и препятства майката да полу4и и малкото полагаема се подкрепа от държавата!

# 164
единственото, което е нужно е АКТ ЗА РАЖДАНЕ НА ДЕТЕТО, УВЕРЕНИЕ, ЧЕ СИ РЕДОВНА СТУДЕНТКА ОТ УЧЕБЕН ОТДЕЛ и МОЛБА- ДЕКЛАРАЦИЯ ПО ОБРАЗЕЦ, която дават от социалните. Това е! На никой не му трябва други подписи, или какво работиш, или дали работиш, нищичко друго- няма други удловия... Само това е...
Успех
  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт