2880 лв накуп за майки студентки- 5

• 42 219
  • 767
  •   1
Отговори
# 525
От 1-ви Септември МРЗ става 270 лв Simple Smile Току що го чух по новините, кога и дали ще се отрази на еднократната помощ?
Както вече няколко пъти го коментирахме - най-вероятно помощта ще се увеличи другата година, когато се гласува бюджета за 2012. Скоро ще се разбере как стоят нещата, но не ми се вярва да има отражение сега.

# 526
момичета, а как стои въпроса със заповедта за отказ на тези пари? До 14 ли дена трябва да я получа в случай на отказ?

# 527
Днес подадох жалbа до Регионалната дирекция, ще видим какво ще решат там

# 528
не мога да разбера едни защитават студентките други ги обвиняват че сами са си виновни за положението в което са,не мога да разбера.аз сега ще съм 2 курс и съм бременна във 2 ри месец не знам за какво трябва да се обвинявам?искам да знам дали има една от вас която би направила аборт за да не си съсипе образованието защото погледнато реално е точно така.аз лично бих се възползвала от тези помощи на 100% защото по право ми се полагат.а неприязана който изпитвате към циганките е съвсем оправдан поне за мен е защото и на мен ми е дошло до гуша това "малцинство"да ни яде от паничката а ние да се примиряваме.за мен тези пари са много важни защото аз нямам никакъв друг страничен доход и са от голямо значение.не мога да лежа на гърба на бабите и дядовците така че ако ги орежат оставам с пръст в уста  newsm11 newsm45 smile3518

# 529
не мога да разбера едни защитават студентките други ги обвиняват че сами са си виновни за положението в което са,не мога да разбера.аз сега ще съм 2 курс и съм бременна във 2 ри месец не знам за какво трябва да се обвинявам?

newsm78 къде тук прочете подобни упреци??

# 530
  • София
... искам да знам дали има една от вас която би направила аборт за да не си съсипе образованието защото погледнато реално е точно така... smile3518

Ами аз бих направила, колкото и ужасно да ми се струва... не заради образованието конкретно.. Ако ми се беше случила нежелана брменност преди няколко години, без да съм работила, без да мога да подсигуря детето си и тн... сега нещата са различни, бебето е желано, ще си има дом (не при баба и дядо докато мама е на училище), мога да си го позволя и се чувствам готова. А това, че отново съм студентка е случайно съвпадение, но мисля да се възползвам, разбира се.
Не разбирам всъшност какъв ти е проблема... Като цяло мисля, че всеки сам е виновен за положението в което се намира (в повечето случаи). Неможеш да се сърдиш на държавата, че не се грижи за тебе, да си правиш бебе без да можеш да го гледаш, пък после друг ти виновен....

А темата е за друго.

# 531
Глава втора.
"а" ЕДНОКРАТНИ ПОМОЩИ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА ДЕЦА (НОВА - ДВ, БР. 34 ОТ 2009 Г., В СИЛА ОТ 08.05.2009 Г.)
Чл. 16а. (Нов - ДВ, бр. 34 от 2009 г., в сила от 08.05.2009 г.) (1) Еднократна парична помощ за отглеждане на деца близнаци до навършване на една година се отпуска въз основа на подадена молба-декларация по образец, утвърден от министъра на труда и социалната политика.
(2) Еднократна парична помощ за отглеждане на дете до една година от майка (осиновителка) студентка, учеща в редовна форма на обучение, се отпуска въз основа на подадена молба-декларация по образец, утвърден от министъра на труда и социалната политика.
(3) Към молба-декларацията се прилагат следните документи:
1. копие от удостоверение за раждане на децата, за които се иска помощта;
2. копие от заповедта на директора на дирекция "Социално подпомагане" и/или решението на съда за настаняване на децата в семейство на роднини, близки или в приемно семейство по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето - в случаите по чл. 6а, ал. 5 ЗСПД;
3. уверение от висшето училище за лицата по чл. 8в, ал. 1 и 4 ЗСПД, че са записани като редовни студенти към датата на подаване на молба-декларацията;
4. лична карта (за справка).
(4) При промяна на постоянния адрес на майката или на друго правоимащо лице за периода от раждането (осиновяването) или настаняването по чл. 26 ЗЗД на детето до датата на подаване на молба-декларацията дирекция "Социално подпомагане" извършва проверка, която обхваща:
1. справка от компетентните органи на МВР;
2. предоставяне на данни за изплащане/неизплащане на помощите по чл. 6а и 8в ЗСПД от съответните дирекции "Социално подпомагане" по предходен постоянен адрес на майката или на другите правоимащи лица по чл. 6а и 8в ЗСПД.
(5) Правото за получаване на еднократната помощ по ал. 1 възниква от датата на раждането на децата, освен ако те са оставени за отглеждане в специализирана институция за деца към датата на подаване на молба-декларацията и/или от датата на настаняване по чл. 26 от Закона за закрила на детето.
(6) Правото за получаване на еднократната помощ по ал. 2 възниква от датата на раждане на детето и/или от датата на записване в редовна форма на обучение на лицата по чл. 8в, ал. 1 и 4 ЗСПД.
(7) Еднократните помощи по ал. 1 и 2 могат да бъдат поискани в срок до навършване на една година на децата.

прилагам това за прочит най вече за момичето от Шумен на което бе отказана помощта. Имаш право да си потърсиш парите до 1 годинка на детето!!!!! това е най новия закон от май 2009!!!

# 532
много се извинявам POW  но ако не ме лъже паметта по напред във форума точно ти беше написала че ако ще учиш че учиш ако не ще гледаш дете или нещо подобно.въпреки че в момента нямам никакви доходи не бих отнела живота на едно беззащитно същество.щом е станало значи трябва да му се даде шанс да живее независимо от това колко ще е трудно отглеждането му

# 533
  • Sunshine state
Аз смятам,че момичето искаше да каже съвсем друго,но просто бе разбрана погрешно.
Pow,имаш много грешно мислене,цитирам  
Цитат
Неможеш да се сърдиш на държавата, че не се грижи за тебе, да си правиш бебе без да можеш да го гледаш, пък после друг ти виновен....
Никой не е ясновидец,за да знае един ден в каква ситуация ще изпадне.Ето тук би трябвало да се намеси държавата,за да е в помощ и за да насърчава раждаемостта.Заради ей такова мислене,че видиш ли държавата си е ок,ама ти си безотговорен,че си родил дете,въпреки финансовите затруднения,сме на тоя хал.И ние сме зле финансово,но детето ни е добре обгрижвано и не смятам,че съм лош родител като съм решила да имам деца,въпреки трудното ни парично състояние.Държавата е длъжна да се грижи за гражданите си.Друг е въпроса доколко го прави. Peace

# 534
благодаря ти за разбирането пупитка

# 535
  • София
Добре де, може би се изказах не на място и тн.. Извинявам се...

но все пак..
...Заради ей такова мислене,че видиш ли държавата си е ок,ама ти си безотговорен,че си родил дете,въпреки финансовите затруднения,сме на тоя хал....
аз пък си мисля, че малко или много е безотговорно да родиш дете без да имаш възможност (в случая пари) да го гледаш... де да знам...

Като цяло държавата ни е толкова пробита от всякъде, че ако трябва да разчитаме на нея... Не казвам, че трябва да е така...
И все пак 3000 лв. бонус ще ми дойдат добре... не смятам, че са малко при положение, че ми падат от небето, за разлика от майчинството например, за което си "плащаш" предварително Simple Smile Де да знам..

# 536
maria_panairova От личен опит ще ти кажа нещо а ти както  намериш за добре го тълкувай !!!
Аз миналата година прекратих образованието си а бях само 1 курс ,Защото забременях и не беше планирано ,но се случи ! С таткото запазихме бебето  сега се роди живо и здраво преди няколко дни   тогава нямахме доходи  живеем при родителите му защото и той е студен а моите ме изоставиха и ми обърнах гръб зареди  избора ми тогава и  не знаехме за помощта,по -важно беше  за нас живота на едно малко невинно същество което има нужда от шанс да живее както и на нас е даден ако  искат да ми я дават не ме интересува сега ме вълнува маничето което ми е в ръцете и ме радва с малките си жестове като неволната усмивка гугукането! Ще пробвам за помощта ако стане стане ако не здраве да е baby_neutral Вярно че ще ми е трудно с  ученето ,но бебчо ще ми стимул за него  ще уча за да му  осигуря бъдеще колкото и да  сложно ще се справя някак ! Моя съвет е  запази бебето

# 537
  • Sunshine state
Цитат
И все пак 3000 лв. бонус ще ми дойдат добре... не смятам, че са малко при положение, че ми падат от небето, за разлика от майчинството например, за което си "плащаш" предварително Smile Де да знам
Аааа 3-те бона са си супер.И на нас ни дойдоха добре.Още не е приключил ремонта.  Laughing

# 538
...
(6) Правото за получаване на еднократната помощ по ал. 2 възниква от датата на раждане на детето и/или от датата на записване в редовна форма на обучение на лицата по чл. 8в, ал. 1 и 4 ЗСПД.
....

А някой има ли представа кога се прекратява това право?
Всъщност май ще е по-лесно да обясня ситуация  Grinning ..... накратко: Ще родя средата или края на февруари 2012, а държавните ми изпити са през юни 2012. Степента е за магистър (ако това има значебние), но все пак е редовно. До колкото знам, имам право на тази помощ, но на пълният й размер или само на част  Simple Smile

# 539
  • Sunshine state
...
....

А някой има ли представа кога се прекратява това право?
Всъщност май ще е по-лесно да обясня ситуация  Grinning ..... накратко: Ще родя средата или края на февруари 2012, а държавните ми изпити са през юни 2012. Степента е за магистър (ако това има значебние), но все пак е редовно. До колкото знам, имам право на тази помощ, но на пълният й размер или само на част  Simple Smile
Защо да нямаш право на пълния размер?Аз смятам,че имаш.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт