Счетоводител в нужда се познава

• 52 731
  • 724
  •   1
Отговори
# 660
  • Балчик
Благодаря ви, отзивчиви момичета. Темата е изключително полезна.   bouquet
Още един въпрос ме тормози:
Има ли давностен срок, в който работодател може да внесе осигуровки за минали години?

Хубав ден!

има давност  - 5 години
и абсолютна давност т.е. отписват се дан. задължения - 10 години

# 661
  • Burgas, Bulgaria
момичета имам един въпрос на който повечето счетоводители до сега които съм питала не могат да ми отговорят ,защото не са имали такава ситуация .....
- Имах фирма ЕООД която към момента е спряна ,но за периода който е работила висят 3 месеца не плащани осигуровки-моите .... Сега излязох по майчинство и се чудя дали ще има проблем заради тези осигуровки ... Не плащаните са от 2010г. ,а аз от тогава работя на друго място и съответно всичко е наред ...

# 662
  • Балчик
момичета имам един въпрос на който повечето счетоводители до сега които съм питала не могат да ми отговорят ,защото не са имали такава ситуация .....
- Имах фирма ЕООД която към момента е спряна ,но за периода който е работила висят 3 месеца не плащани осигуровки-моите .... Сега излязох по майчинство и се чудя дали ще има проблем заради тези осигуровки ... Не плащаните са от 2010г. ,а аз от тогава работя на друго място и съответно всичко е наред ...
евентуално тези три месеца няма да ти се признаят за осгурителен стаж за пенсия след години

# 663
Добро утро!
Искам да ви помоля за помощ! Към днешна дата съм в 45-дневен болничен за раждане, очакваме бебето всеки момент. Това, което ме притесни много е че днес ми съобщиха колеги от фирмата, че днес е официално първият неработен ден на фирмата и няма да отваря повече, т.е. фалирали са. Това се случва без предупреждение, без каквито и да е обяснения. Въпроса ми е могат ли да ми прекратят ТД без да ме оведомят и съответно ако родя днес или утре примерно, на работа ли се водя или не? Изобщо какво мога да направя в така създалата се ситуация!
Благодаря ви предварително!

# 664
  • София-Младост
Добро утро!
Искам да ви помоля за помощ! Към днешна дата съм в 45-дневен болничен за раждане, очакваме бебето всеки момент. Това, което ме притесни много е че днес ми съобщиха колеги от фирмата, че днес е официално първият неработен ден на фирмата и няма да отваря повече, т.е. фалирали са. Това се случва без предупреждение, без каквито и да е обяснения. Въпроса ми е могат ли да ми прекратят ТД без да ме оведомят и съответно ако родя днес или утре примерно, на работа ли се водя или не? Изобщо какво мога да направя в така създалата се ситуация!
Благодаря ви предварително!

Баз значение какво точно се случва със  фирмата ще си получаваш обезщетение до края на 410-тия ден. Вече за втората година нямада имаш, ако не започнеш в друга фирма.
Рано или късно ще рябва да ти се обадят от фирмата, за да се приключи трудовата книжка...

# 665
  • Варна
Ще ти излизат като дължими и неплатени, ако ти трябва удостоверение от НАП за липса на задължения на фирмата.

# 666
  • Варна
Mомичета, някоя знае ли какви документи се осчетоводяват при износ към трети страни?

# 667
Mомичета, някоя знае ли какви документи се осчетоводяват при износ към трети страни?

Ами фактурата, и към нея се прилага митническата декларация

# 668
  • Варна
Някой имал ли е случай с наето от бюрото по труда лице, на което държавата плаща част от заплатата и осигуровките? Хайде, за договора ми е ясно, той по програмата трябва да бъде срочен за 12 месеца, но после какво става? Няма ли да ми върне примерно декл.1, защото осигурителния му доход ще е под минимума? Примерно от 450 за продавач, бюрото по труда покрива 290.

# 669
А на лицето тези 290лв, БТ директно ли ще ги плаща или чрез Вас? Нямам такъв случай, просто се опитвам да разсъждавам.

# 670
  • Варна
А на лицето тези 290лв, БТ директно ли ще ги плаща или чрез Вас? Нямам такъв случай, просто се опитвам да разсъждавам.
Директно щели да ги плащат, 290 е бруто. Аз се чудя как мога да знам, кога ги плащат те, в смисъл става препредаване на информация. Даже и да го сложа във фиша като доход от първи трудов договор примерно, моя да е втори, ми се струва че ще стане голяма каша.

# 671
ТД предполагам, че трябва да е на 290 лв, а прага си е за осигуровките. Те превеждат по сметката на фирмата парите. Като всеки месец се носи информация в БТ. Фирмата превежда по дебитната карта на лицето, която му издава БТ месечното трудово възнаграждение.

# 672
  • Варна
ТД предполагам, че трябва да е на 290 лв, а прага си е за осигуровките. Те превеждат по сметката на фирмата парите. Като всеки месец се носи информация в БТ. Фирмата превежда по дебитната карта на лицето, която му издава БТ месечното трудово възнаграждение.
Благодаря ти!
А аз как приспадам вече внесените осигуровки от БТ, така че фирмата да си внесе остатъка до размера на заплатата? Те дават ли всеки месец някаква справка, или фиш на човека?

# 673
Ти си внасяш осигуровките  newsm78 Нещо май не разбрах какво питаш.  Те там не ти ли обясниха. Внасяш осигуровките заедно с тези на всички работници. Те  превеждат осигуровките и заплата по- късно,след като ти си им занесла информация . След което ти превеждаш на работниците и пак носиш информация. Колежката, която се занимава с тази неща я няма да ти кажа по подробно, но това е...Заплатата, която те искат да видят, че превеждаш е чистата след удръжките....

# 674
  • Бг
Alexandra, осигуровките си ги внасяш на прага за дейността. Погледни в договора, който е сключен с БТ какво пише. Аз имах такова лице, на което изплащаха МРЗ и частта от преведените осигуровки за сметка на работодателя. Имаш срок, в който трябва да представиш образци на документи, предоставени от БТ. Това са форма 76, декларация - искане по образец и придружително писмо, като към тях аз прилагах и копие от платежното за преведената заплата на лицето, и копие от разписаната разплащателна ведомост. Както писах по-горе погледни си договора, който е сключен с БТ, там си пише всичко.

Общи условия

Активация на акаунт