Счетоводител в нужда се познава

• 52 849
  • 724
  •   1
Отговори
# 465
Четох го , когато ми трябваше, но не го запазих. Колежката имаше такъв случай скоро и дори звъня в НОИ да ги пита. От там и казаха да го води като продължение.

# 466
  • Балчик
Четох го , когато ми трябваше, но не го запазих. Колежката имаше такъв случай скоро и дори звъня в НОИ да ги пита. От там и казаха да го води като продължение.
бол. лист с новата диагноза от същото отделение ли е ?

# 467
  • Варна
Ако въпроса е към мен  Grinning, първите два са от личен лекар+комисия, а третия е от болница. Аз честно казано реших да го оставя първичен.

# 468
  • Балчик
Ако въпроса е към мен  Grinning, първите два са от личен лекар+комисия, а третия е от болница. Аз честно казано реших да го оставя първичен.
Извинявай , да към теб беше въпроса  Peace
и аз мисля , че е първичен , подай го в НОИ  и
изчакай , ако ти го върнат за корекция , те ще се
мотивират.Моля те само да споделиш тук . Hug

# 469
  • София-Младост
Извинявай , да към теб беше въпроса  Peace
и аз мисля , че е първичен , подай го в НОИ  и
изчакай , ако ти го върнат за корекция , те ще се
мотивират.Моля те само да споделиш тук . Hug
Има едно старо указание Изх. № 91-01-23/18. 01. 2007 г.
ОТНОСНО: възникнали въпроси по правото на парични обезщетения за временна неработоспособност и майчинство от 1 януари 2007 г. :

Осигурителят не изплаща за първия ден от временната неработоспособност среднодневното брутно възнаграждение в случаите, когато временната неработоспособност продължава без прекъсване; когато няма прекъсване във временната неработоспособност, независимо че може да е констатирана с първични болнични листове; в случаите по чл. 42, ал. 2 от КСО, както и в случаите при бременност и раждане

Обаче до колко е актуално към днешна дата, когато се заплащат три дни...

# 470
Здравейте момичета.Обръщам се към вас с въпрос който е малко различен от това което коментирате ама не знам къде на друго място да питам EmbarassedМайка ми е пенсионер.Преди 4 месеца и намалиха пенсията като са и казали че е преизчислена защото преди това били объркали нещо със стажа.Днес си дойде да си вземе пенсията и пенсия няма-била отново преизчислена и пак е каквато беше преди ама превод ще има понеделник.Това ОК разбрах-по рано пуснали пенсиите и не била готова към 5 за това ще е другата седмица.Въпроса ми е обаче-за тези 4 месеца дали ще и бъде изплатена разликата newsm78 Как мислите,какво казва закона защото разликата е 30 лв и ще са и от голяма помощ.Дано да може някой да ми отговори.Благодаря предварително

# 471
  • София-Младост
Здравейте момичета.Обръщам се към вас с въпрос който е малко различен от това което коментирате ама не знам къде на друго място да питам EmbarassedМайка ми е пенсионер.Преди 4 месеца и намалиха пенсията като са и казали че е преизчислена защото преди това били объркали нещо със стажа.Днес си дойде да си вземе пенсията и пенсия няма-била отново преизчислена и пак е каквато беше преди ама превод ще има понеделник.Това ОК разбрах-по рано пуснали пенсиите и не била готова към 5 за това ще е другата седмица.Въпроса ми е обаче-за тези 4 месеца дали ще и бъде изплатена разликата newsm78 Как мислите,какво казва закона защото разликата е 30 лв и ще са и от голяма помощ.Дано да може някой да ми отговори.Благодаря предварително
Би трябвало да и възстановят разликата.

# 472
  • Балчик
pakita80 компетентни по тези въпроси са
НОИ , ако по тяхна грешка е намалена пенсията на
майка ти , аз поне така те разбрах  Peace
те ще и възстановят целият период с цялата
сума от която са я лишили.

# 473
  bouquet  bouquet  bouquetБлагодаря ви за бързите отговори момичета.Направо нямате равни easterжелая ви весили празници

# 474
  • София
Момичета, дали ще можете да ми помогнете?
Фирмата, в която работя не е в добро финансово състояние и шефа е уволнил счетоводителката и е наел счетоводна фирма.
Бях в отпуск за отглеждане на малко дете до 2 г. възраст до 31.04.2012. Пуснах молба за платен отпуск от 01.04 до 31.05. Това според мен са 40 работни дена, отпуск за 2010 и 2011 година.
По мои спомени имам да ползвам и 10 раб. дена от 2009 година.
Според шефа ми обаче нямало как да се направи справка за 2009 година Shocked поради смяната на счетоводителките.
Извинявайте за дългия увод, но дали някой ще ми помогне да намеря отговор на следните въпроси:
- има ли как да направя сама справка за отпуск от 2009 година?
- имам ли право на платен отпуск за 2012 г.?
- има ли как да проверя коя е счетоводната къща, която подава данни и по този начин сама да комуникирам с тях, тъй като шефа ми не желае да ми каже?
Благодаря предварително на всички, които ще ми помогнат!

# 475
1. Може да се провери от ведомостите за заплати за 2009г колко дни отпуск си ползвани, или от програмният продукт за начисляването им
2. Имаш, ако аз бях работодател обаче, щях да разреша само за три месеца на този етап
3. Освен да попиташ някой колега, който евентуално може да комуникира с тях във връзка с работата или да следиш шефа

# 476
Здравейте,

попитах за долното и в темата за Осигуровки на управител, надявам се тук да получа бърз отговор  Praynig

Знам, че е по-добре да се консултирам със счетоводител, но на моята счетоводителка преди седмица й се родиха внучета две близначки и просто няма как да ми отговори на въпросите, които пък са спешни. Питах и в по-специализирани форуми, но там отговор не получих никакъв  Confused

Бих искала да попитам компетентните момичета от форума, относно следната ситуация:

В момента съм в болнични в една фирма и скоро ще изляза и по майчинство.
Преди да изляза по майчинство бих искала да регистрирам фирма ООД, с един съдружник, който е пенсионер. Обаче не съм наясно как да постъпим и как да подготвим документите за Търговския регистър, така че да се плащат минимални осигуровки, а аз да не си прецакам майчинството. Възможно ли е той да е управител на договор (или СОЛ) без да е собственик, а аз съдружник собственик (или и той трябва да е собственик)? Трябва ли ООД-то задължително да има управител с ДУК? Аз като съдружник трябва ли да плащам някакви осигуровки (е, това би ми прецакало майчинството  Tired ), ако няма да работя официално?  Какви минимални осигуровки би следвало да плаща пенсионер - управител, работещ на тр. договор (може и с непълно работно време)  или като СОЛ ( няма да се осигурява за болнични и пенсия)? По ДУК съм наясно с осигуровките на управител.

Моля, спешно помагайте, че наистина нямам време и в момента няма и къде другаде да попитам  Praynig Praynig

# 477
  • Балчик
Dominika много ти е сlожен въпроса
искаш да правиш ООД - ти и пенсионер при СОЛ 
ти се самоосиг. върху 420.00 лв , а пенсионера може само
ЗОВ  да плаща. Това е най- евтиният вариант май

А защо ще си прецакаш майченството ? newsm78

# 478
Спондж Боб,
идеята е изобщо да започна търговска дейност, докато съм по майчинство.Изобщо не съм и предполагала, че точно сега ще открия нещо, от което мога да печеля (надявам се Praynig).
Но тъй като скоро излизам в майчинство, мисля за вариант как да започна дейност, без това да повлияе на получаваните доходи през 2-те години майчинство. Затова ми хрумна идеята фирмата да е ООД, управителят да е пенсионер (в случая свекър ми), аз да съм съдружник във фирмата. Мисля си, че ако не аз разписвам документи, платежни и т.н. няма да има проблем с майчинските. При този вариант рискът да загубя ще бъде най-малък, ако не потръгне работата и няма приходи фирмата. Моля да ме поправите, ако греша. Аз ще движа цялата работа, но на документи ще се разписва свекър ми (в ролята на управител).
Ще си прецакам майчинството, ако внасям осигуровки. Няма как от НОИ да ми изплащат майчински, а в същото време аз да внасям на себе си осигуровки, така мисля. Но може и да не съм права, затова исках да попитам компетентните момичета от форума. 

# 479
  • Балчик
майченство се изплаща на база минал доход
а не на бъдещ , а и ти като управител на фирма
печелба ще декларираш в края на годината.
Но аз те съветвам да си направиш консултация с
НОИ  всеки ден приемат граждани  Peace

Общи условия

Активация на акаунт