Заедно сме вече всички - мами и АПРИЛските душички! - Тема 1

• 31 167
  • 745
  •   1
Отговори
# 105
.... с бебе залепено за гърдата трудно се пишело... Whistling

Joy
Всички сме така.

Мдаа Simple Smile на мен днес ми се наложи да храня двете деца едновременно - тъкмо седнахме със Симона да обядваме и онова се разрева, та сложих го него на цица, а с другата ръка храних нея. Просто картинка... Crazy

# 106
И аз съм като осморъката Шива. Случва ми се с едната ръка да крепя бебето на едната гърда, с другата ръка да изцеждам другата гърда.

# 107
  • Германия
Аз да ви се оплача отново съм със свръх лактация и едвам смогвам да се поизцедя за да не се пръсна . Крепя положението засега ,но за да си пооблекча гърдата леко  ми се налага да изцедя поне 130 - 150 мл. Направо съм като от вица за  " палатки на вторият етаж на ЦУМ "  Mr. Green  

Въпрос към консултантите от ЛЛЛ : Намалява ли лактацията ако намалиш количеството течности който приемаш ?

Аз пробвах със загряване на гърдите и разтривки със сапун / бабашки методи / Цедя след загряване за да се пооблекча и след кърменето слагам изстудени зелеви листа / майка ми ми ги мачка  листата между хавлиена кърпа /

Пробвах да не пия въобще течности за 24 часа / пак по бабешки съвет / , но не виждам разлика - пак ми се напрягат гърдите доста начесто / да не кажа постоянно напрегнати / .
Сакън, недей да стоиш жадна! Не е полезно нито за твоето здраве, нито за лактацията. Няма строго правило колко трябва да се пие, колкото си жадна - толкоз. Дори на некърмещите се препоръчва около 2л течност дневно, хеле пък като настанат жеги.

Компресите със зелеви листа наистина облекчават положението при доста майки; махат се жилките, набоцква се с вилица или се накълцва леко, за да тръгне сок и се налага на гърдата, като ареолата остава открита. Държи се напъхано в сутиена докато увехне.
Друго, което облекчава е компреса с извара, пак по същия начин се оставя ареолата ненамазана.

Вероятно при теб би помогнало малко *блоково кърмене*: оставя се бебето да суче само на една и съща гърда в период от 2 часа, като суче толкова често и толкова дълго колкото иска. През следващите 2 часа се повтаря същото на другата гърда.

Можеш да опиташ такава поза, че да работиш срещу гравитацията- сиреч бебето е отгоре или леко странично върху теб. Eто  клипче за по-нагледно

Загрявайки гърдите и с изцеждането само стимулираш повече слизането на кърма. Разтривките със сапун - това ще рече, че търкаш със сапун по гърдите ли? По този начин се изсушава кожата и ако и е прекалено ароматичен, може да отблъсне бебето да суче прилично. Прецени, дали е нужно това.
Ако все пак ти е дискомфортно, може да се изцеди малко, но наистина малко, а не 100 мл. 

Искаш ли да опиташ с горните идейки първо?  Wink Peace

# 108
  • Германия
Привет момичета!

Отново адмирации за Диди за прекрасната тема   bouquet

Имам въпрос към ЛЛЛ консултантите: Дъщеря ми е на 10 дни(роди се 3050гр., 48см.) и суче през 3 часа, около 7-8 пъти на денонощие от които поне 1 път е през нощта. Сутрин усещам гърдите си тежки и препълнени понеже нощно време нямам сили да се цедя. След хранене сутрин мога да изцедя около 30 до 50 мл и около 20 мл. след всяко следващо хранене (малко ли е това количество?  Simple Smile). Кърмя от двете гърди (по около 5 мин.) по съвет на педиатъра.  Вчера пробвах да кърмя в легнало положение и открих, че за бебка е доста по-удобно и седи на гърдата по 10-15 мин. дори ми отказа веднъж втората гърда. Възможно ли е да се нахранва от едната гърда, защото нааканите и памперси намаляха. Може ли да повторите какъв трябва да е приблизителния им брой за денонощие. Надявам се, че не звуча много объркано и предварително благодаря.

Привет vision7!
Сутрин усещаш гърдите си напрегнати не защото не си ги изцедила, а защото добрият хормон пролактин, чието ниво е най-високо в ранните часове на денонощието си е свършил работата и е приготвил доволни порции кърма за бебката ти  Flutter Наистина не е нужно да се лишаваш нощем от сън, за да цедиш, НО спокойно можеш да вземеш дъщеричката си до теб и да я накърмиш, щом се обади през нощта. Много майки по този начин хем се наспиват, хем си хранят бебетата. Разбира се, трябва да се внимава за безопасния сън на новороденото - да не бъде затиснато от завивка, да не бъде претоплено и т.н. (най-лесно е, ако има как бебешкото легло да е залепено до майчиното и така всеки си има място, но пак сте заедно)

Идеално би било да кърмиш дъщеричката си на поискване- това ще рече още при първите признаци за глад /примляскване с уста, въртене и търсещо движение) и да я оставяш толкова дълго на всяка гърда,  и колкото често тя иска. Уважавам знанията на педиатрите, но бебетата не знаят колко точно са 5 минутки и не ги е еня коя дата сме днес. Те растат главоломно и имат нужда от енергия. Едно цвете, ако не го поливаш редовно едва ли ще разцъфти с всичка сила. Wink

Ето виж че ти сама си открила, че бебката има нужда от по-дълго време да суче и ако и се предостави тази възможност, сама ще определи кога колко и трябва за да се засити. Послушай бебето и твоя майчин инстинкт! Те са най-добрите съветници и не им трябва да са завършили медицина Peace Намерила си и удобна поза, в легнало положение; чудесно! Ето ти с един куршум два заека - нахранено бебе и възможност за почивка  Flutter

На тази възраст се очаква от едно добре кърмещо се бебе да "дарява" родителите си с някъде 6-8 напишкани пеленки и поне 1-2 наакани. И за да продължа сметките - абсолютният минимум на брой кърмения е 8, 10 е идеалното, като има поне веднъж нощно.
 Peace

# 109
.... с бебе залепено за гърдата трудно се пишело... Whistling

Joy
Всички сме така.

Момичета, сваляте ли килограми? Аз няма и 3 седмици откак съм родила и вече съм свалила почти 3 кг. Нормално ли е, на мен ми се струва много за толкова кратко време? Вярно, че доста съм уморена и нямам апетит, но си хапвам в името на кърмата.

И аз съм така,с една ръка и един крак повдигнат на горе поддържам бебето,а с едната ръка ръгам по клавиатурата. tooth
А за килограмите съм минус 13. smile3534

# 110
До консултантите:
Днес бяхме на консултация - Йоана е наддала само 400 грама. Според доктора ще се наложи дохранване. Обаче малката вчера само се е изходила 4 пъти, повръща редовно. Незнам какво да правя. Опитах да цедя, стигнах до 20 гр. Тя се разплака и аз си я сложих на гърдата. Говорих с моя позната лекарка, според която не трябва да се притеснявам, тъй като тя се е родила едра и е нормално да наддава по- малко от бебе родено по- леко. Според нея е нормално в момента да е в регрес- просто компенсира голямото начално тегло, оставя за себе си каквото и е необходимо а другото го изхвърля. Засега няма да и давам АМ. Ще цедя колкото мога и ще стимулирам, както мога кърмата. ще се радвам ако и вие дадете съвет.

# 111
  • Германия
Здравейте, днес бях на консултация с малката пораснала е 2см и е наддала 640 грама. Утре правим един месец и малко се притесних от резултата.Роди се 3220 50см днес сме 3800 и 52 см.
Въпрос към ЛЛЛ
Бебето е само на кърма и давам чай от анасон, който аз си приготвям. Храня се нормално- картофи, месо, ориз, лапад,спанак хапвам и яйца, хляб. Пия по чаша две прясно домашно мляко и вода по чаша на кърмене. Малката стои по 40 минути на гърда и весе дърпа, по принцип винаги е готова да захапе. Ям два пъти на ден овесени ядки защото от това спря да пъшка преди акане и по шепа орехи. Аз ли бъркам нещо или кърмата ми не е хранителна. Мислех, че и стига до момента в който педиатърката ме попита имам ли кърма newsm78 докъто храня от едната гърда от другата тече #Crazy Два дни се одра от рев истеричен и се успокояваше само на гърда яде яде и после даже повръщаше-това не значи ли, че и е дошло в повече newsm78 Ох много дълго стана ама нещо се ошашках Cry CryГърдите ми не са напрегнати и твърди, а мекички вече нямам бучки и си мислех че всичко е ок newsm78

Деси, митът за нехранителната кърма е стар някъдe 2000 години. Соранус изнамерил тест с нокътя, за да определи хранителността на кърмата. Капвало се няколко капки кърма на нокътя и според това как изглеждала се вадело заключение дали е хранителна или не. Можеш сама да прецениш, колко достоверен може да бъде такъв тест  Wink Принципно кърмата на всяка майка съдържа точно толкова калории и полезности, от колкото има нужда нейното собствено бебе. Дори и най-изгладнялата африканска майка произвежда пълноценна кърма за своето бебе. Рядко изключение са майки веганки, където съдържанието на вит. В12 е недостатъчно и при хиполипопротеинемия тип1.
 Ти сама пишеш, че докато кърмиш от едната, тече от другата. Вероятно всичко е в реда на нещата; също така и е съвсем нормално малките да сучат продължително и да търсят мама не само за храната, а и за утеха. Ако я притеснява например стомахчето, това, което може да направи е да плаче за теб и да намери успокоение при теб сучейки.
Това, че гърдите ти са меки е една причина по-малко за притеснение, я си представи ходеше месеци наред с препълнени и напрегнати гърди и бучки  Confused Вероятно лактацията се е регулирала и напаснала към нуждите на рожбата ти. Ще имате и няколко фази на скок в растежа - много бебета са неспокойни, сучат продължително, търсят често близостта на мама, не се става лесно човек! За щастие на майката  Laughing тези фази продължават няколко дни и после отново изгрява слънце след бурята и бебето изненадва родителите си с нови умения.

# 112
  • Германия
Привет и от мен! Уж се старая да съм редовна, но нещо времето не ми стига до никъде !  Confused

Радвам се, че бебоците растат - къде с повече , къде с по-малко притеснения, ама то няма друг начин!

Имам въпрос и аз към консултантите от ЛЛЛ - може ли повече информация за компресията на гърдата , за да изсуква детето задното мляко, по-добре!
Гледах в темата за кърменето, обаче някой от линковете които са дадени не работят или поне аз не мога да ги отворя. Пробвах така, както е написано, обаче малкият се дразни и започва да се дърпа и ядосва и нищо не се получава. А съм сигурна , че има още мляко в гърдата, просто не тече така силно, колкото първото мляко.

Ето  клипче как става на практика.

Ето и  на теория

Peace

# 113
Честита тема в Родени, момичета  Simple Smile

Наваксвам с въпросите ви, надявам се да не съм пропуснала някой.

И един въпрос към консултантите от ЛЛЛ: при положение, че Влади явно се храни достатъчно и лактацията според мен вече е добра може ли да му давам чай от шише?

Ваня, би ли споделила каква е причината да искаш да предлагаш чай на Влади? Ако имаш предвид чай против колики, той обичаъно има индивидуален ефект и много майки споделят, че няма особена промяна в поведението на бебетата им. Но ако би искала да опиташ, добре е да не е в големи количества, за да не изместват възможност Влади да поеме кърма и за предпочитане с лъжичка или чашка. Ако шишето му пуска много лесно, а обичайно точно така става, възможно е той да пие лакомо подсладената течност и да изпие големи количества, които реално не му носят нищо полезно. За предпочитане е, ако имаш избор да вземеш чай, който е без подсладители. Захарта и подсладителите определено не са особено полезни за бебетата.

Шаманката, не държа да давам чай - педиатърката ни посъветва да пробваме чая на Хип за колики. Е вчера и днес го пробвам, но детето е изключително учудено какво е това нещо в устата му /биберона/ и само го облизва и иска да го захване като зърно, ама то не става - МНОГО Е СМЕШЕН. Резултата е на 2 пъти успях да му дам по 5 мл, от които поне 3 излезнаха навън и се отказах. Сега съм взела Инфакол. Давам и Био Гая още от първата седмица. Според мен заради пробиотиците коликите му да леки засега.

ДОБРЕ ДОШЛИ НА ВСИЧКИ В РОДЕНИ. НЕКА ДЕТСТВОТО НА НАШИТЕ ДЕЦА Е ИЗПЪЛНЕНО САМО С ХУБАВИ МОМЕНТИ.

Мами, има ли от вашите бебета, които през нощта имат колики, но не се будят от тях? Имам предвид, че Влади се превива доста, скимпи, приплаква, но не се буди. Дано не започне защото не знам какво ще правим.

Ние с разходките сме супер. От 10 ден почнахме на балкона. На 15 беше навън за 1 час и от тогава е навън между 2 и 5 часа в зависимост от времето. Притеснява ме обаче слънцето. Мисля, че е малък да го мажа със слънцезащитно. Пазя му сянка, но ми се струва, че има вече лек тен. Даже успях и леко да го претопля леко.

# 114
Моля ви, ако желаете някакви корекции по данните на първа страничка да пишете ЛС на Априлки 2011! Иначе губя из страниците кой какво иска и много време ми отнема да търся  Rolling Eyes

Диди

# 115

От началото на месеца се дохранваме, тъй като 3 седмици след раждането детето ми   беше на теглото си от изписването  Rolling Eyes Едва сега достигна и надмина рожденото си тегло. Той се роди голям, над 4 кг и колкото и да изпива от мен все не му стига явно и не беше сложил и грам! Много странно, защото в първите 10-ина дни след изписването само ядеше и спеше и въобще не ми е минало и през ум, че може да не му стига или засища. Затова и не съм го теглила през това време. Чак когато започна да нервничи и да не ака пове4е от веднъж на ден реших да го претегля и се стреснах дори от резултата. надявам се не му е навредило по някакъв начин този застой в теглото  Rolling Eyes Някоя от вас била ли е в подобна ситуация?

Иначе като мляко давам Аптамил, но взех Хумана да го пробваме, а утре с педиатъра на първия официален преглед ще се консултирам дали Хумана наистина е по-добро /първия ми син го отгледах с Аптамил, след това  Плазмон/.
И ние бяхме така.Но сега всичко си е ок наддава си,но ние сме на Нан сензитив.Мисля че няма проблем щом вече качвате.
За колики давам Инфакол преди всяко хранене и съм доволна като цяло.Даже и от няколко дена вместо вода чай на Хип и си го пийва.
А сега на въпроса който ме вълнува.Ще слагате ли ваксината Ротавирус?Препоръчват ли ви я?

# 116
  • Германия
...
Към консултантите по кърмене:
Искам да попитам има ли някаква поза ,която да е удобна за нощно кърмене при плоски зърна (моите бяха вдлъбнати, но малкия успя малко по малко да ги коригират до плоски и се изтеглят макар трудно в процеса на кърмене). Опитах позата която е предложена в полулегнало положение да сложа малкия върху корема си, но той не може да държи главичката си така, че да не му се запушва  нослето от нея и не му е удобно. В тази поза също му е много трудно да засуче заради формата на зърното. Ако го сложа на страни пък след като се нахрани задължително връща доста мляко, веднъж дори на фонтан ми повърна така - чудех се дали няма някаква поза, в която да е по-изправен, но да може да поеме по-лесно зърното въпреки формата му?! Гърдите ми са малки и не знам дали и това не води до по-трудното поемане на зърното. Всъщност проблема ми е , че така или иначе не мога да спя, но поне да мога да почивам в някаква удобна поза, докато малкия суче. Не знам дали се разбра какво имам в предвид, но ми е трудно да го опиша. Благодаря предварително за отговора!!! Hug

delilah_qk  опитвала ли си да е леко странично и полуобърнато към теб? (Ей това как прозвуча, като ядрена физика направо  Mr. Green) Сега стъпка по стъпка: навита кърпа или кърмаческа възглавница или някаква друга по-твърда и дълга възглавница или плътно одеало и отгоре покрито с чаршаф или кърпа, за да не дразни бебешката кожа сложено до теб така, че да е на нивото на гърдата ти. Така бебето лежи достатъчно високо за да обхване добре зърното, не е директо върху теб, но пак е отгоре и отстрани.
Ето  по този начин
 Flutter

# 117
за Ротавирус ваксината - ДА.
нашата педиатърка горещо я препоръчва.

за моите килограми - аз свалих 10 за по-малко от месец,,, и спрях да свалям

Последна редакция: вт, 10 май 2011, 20:56 от elil

# 118
Мамчета, какво ви е мнението за шезлонзите с мелодийки и вибрация ... ?

И по-скоро за вибрацията?

# 119
Запис  Grinning  Връщам се да ви чета, че много имам да наваксвам ...

Общи условия

Активация на акаунт