Заедно сме вече всички - мами и АПРИЛските душички! - Тема 1

• 30 862
  • 745
  •   1
Отговори
# 90
Много хубава темичка, жалко,че нямам време да я изчета  Embarassed

# 91
Въпросът ми към ЛЛЛ е .
 Как да разбера , че кърмата ми засища бебка .
Плаче доста , Имам още две деца , знам горе долу колко плаче едно  бебе. Вече сме на 40 дни , но за последните 20 дни е качила само 250 грама. Което всъщност ме навява на мисълта , че кърмата ми не е хранителна .

Какво да ям или пия за да помогна на бебка да наддава . И да вмъкна , че яде през 2 часа , а днес през 30 мин

Здравей, Дани и Емо! Разбирам притеснението ти от факта дали детето получава достатъчно кърма.

Би ли могла да ми опишеш по-подробно как е организирано кърменето на дъщеря ти? Колко кърмения имате в денонощие и на какви интервали? Даваш ли друго освен кърма, вода, добавка, чай и ако да, по колко? По колко време горе-долу  суче детето?  От едната гърда ли кърмиш на едно хранене или от двете?Колко са мокрите и колко нааканите пелени за денонощие? Залъгалка предлагаш ли? До момента колко измервания сте правили , на един и същи кантар ли са?До момента как е наддавала Кера-Тамара?
 Пишеш, че работиш – докато отсъстваш с какво се храни бебето? Предлагате ли друго освен кърма? Цедиш ли се? Ако да – кога и по колко?

Ако правилно разбирам се съмняваш в хранителните свойства на кърмата си Simple Smile Твоята кърма е най-добрата храна за твоето бебе. Няма нехранителна кърма. Или както казва Бу в една статия, цитирайки сръбска лекарка: "Няма слабо млеко, яко млеко! Секо млеко е яко млеко!"  Flutter

Показателите , че бебето си хапва добре са следните:
- суче 8-12 пъти на денонощие
- има на ден 6-8 мокри пелени
- прави впечатление на доволно и бодро бебе, не е отпуснато и апатично
- има хубава, еластична кожа с добър цвят
- плавно и постепенно наддава
Бебетата  си имат собствен ритъм и нужди. Ако им се предостави възможността да се нахранят пълноценно, те ще си изсучат необходимото и това е  един повод по-малко плач и безпокойство от тяхна страна.

Най-големият стимулатор за лактацията е честото „изпразване” на гърдите – това им дава сигнал да произвеждат повече мляко. Когато бебето спре да суче активно, добре би подействала компресия на гърдата, за да изсуче максимално задното, гъсто и хранително мляко.  Нивото на хормона пролактин, които е отговорен за образуването на кърмата, има най-високи нива нощем (затова често споменаваме, че нощното кърмене е важно за лактацията).Кърменето кожа-до-кожа оказва много благотворно влияние както на майчиното млекообразуване, така и на бебешкото засукване - можеш да опиташ го разсъблечеш голичък до кръста и така да го гушнеш до твоята гола кожа. Кърменето не е само процес на хранене, а и начин бебето да се успокои от натрупаните емоции, защото няма по-сигурно и хубаво място от това да те гушка мама.  Ако още не си опитвала, можеш да кърмиш легнала с  бебето до теб отстрани или върху теб, така и тя ще си суче на воля, и  ти си почиваш. Опитай се да се възползваш от тези малки почивки, които ти се предоставят чрез кърменето на фона на забързаното ежедневие и стрес, на който сме подложени  Grinning

За да увеличиш лактацията си, освен честото и редовно кърмене, може да пиеш течности около 2-3 литра на ден. Жито, овесени ядки, орехи, бадеми и др.п. ядки също действат добре. Някои майки съобщават, че чаша вода 15-ина минути преди кърмене действа добре за повишаване на лактацията.

Ще чакам да отговориш на въпросите ми и да пишеш как се развиват нещата при вас  Hug

# 92
  • Пловдив
Диди, страхотна темичка, благодаря за старанието!   bouquet
Добре дошли и на новите мами - хубаво е да знаеш ,че всички ще сме тук да се подкрепяме и след раждането, колко неща още предстоят за мъниците ни които можем да споделяме и коментираме.  Peace
За коликите - давам Инфакол от два дни вече, но не на всяко хранене, но май ще почна на всяко, защото иначе не успява да извади газовете и доста повръща и се свива, при нас има добър ефект и както и при баткото не съм забелязала запек засега. Вечер е доста по-неспокоен, яде поне 3-4 пъти след 12ч до към 9ч сутринта, а поспива през деня повечко. Това не ме устройва особено, ама се опитвам да вляза в неговия ритъм, макар че никак не съвпада с нуждите на баткото и на моменти направо издишам, но се надявам да мине бързо този период и да си взема дозата сън по някое време.
Ние се кърмим на поискване- този път така съм изключила за часовника - не знам на колко часа яде и не се и интересувам докато наддава добре и се чувства сит и доволен. Много се ядосва като се опитва да ползва гърдата като залъгалка , а тя вземе че му изстреля някоя струйка мляко изведнъж докато си я смуче блажено, много е сладък в тия моменти, ама и доста ядосан.  Crazy
Разходки правим от седмица вече почти и не гледам часовника - сигурно поне по 2часа сме навън като излезем.
Баткото обаче става все по-ядосан на майка си и на малкия, не знам как ще му мине изобщо, ама май ще се наложи да търся майка ми за помощ като се върне ММ на работа, на моменти е просто абсурдно да се справя и с двамата, особено с тръшкащия се батко. Даже и храна почна да отказва в яда си към мен, дано му мине по-бързо.Нас ни викат на ваксина края на месеца, дотогава обаче мисля да го претегля малкия още веднъж контролно за мое успокоение, че с тези колики започна да се храни много на често, но кратко, а и доста повръща след това... надявам се обаче да наддава добре въпреки всичко това.
Още не мога да намеря време да кача снимки, ама ще пусна линк като остана свободна, че все още едва се справям и не остава и минутка свободна.
Към консултантите по кърмене:
Искам да попитам има ли някаква поза ,която да е удобна за нощно кърмене при плоски зърна (моите бяха вдлъбнати, но малкия успя малко по малко да ги коригират до плоски и се изтеглят макар трудно в процеса на кърмене). Опитах позата която е предложена в полулегнало положение да сложа малкия върху корема си, но той не може да държи главичката си така, че да не му се запушва  нослето от нея и не му е удобно. В тази поза също му е много трудно да засуче заради формата на зърното. Ако го сложа на страни пък след като се нахрани задължително връща доста мляко, веднъж дори на фонтан ми повърна така - чудех се дали няма някаква поза, в която да е по-изправен, но да може да поеме по-лесно зърното въпреки формата му?! Гърдите ми са малки и не знам дали и това не води до по-трудното поемане на зърното. Всъщност проблема ми е , че така или иначе не мога да спя, но поне да мога да почивам в някаква удобна поза, докато малкия суче. Не знам дали се разбра какво имам в предвид, но ми е трудно да го опиша. Благодаря предварително за отговора!!! Hug

# 93
Здравейте момичета и честито на всички мами- здраве и щастие на вас и бебета ви  Hug
Аз докато се наканя да се разпиша, вие сте минали в Родени  Wink

Ние сме добре, днес правим точно месец и по този повод ходихме да си купим торта и пастички да се почерпим подобаващо  Crazy

От началото на месеца се дохранваме, тъй като 3 седмици след раждането детето ми   беше на теглото си от изписването  Rolling Eyes Едва сега достигна и надмина рожденото си тегло. Той се роди голям, над 4 кг и колкото и да изпива от мен все не му стига явно и не беше сложил и грам! Много странно, защото в първите 10-ина дни след изписването само ядеше и спеше и въобще не ми е минало и през ум, че може да не му стига или засища. Затова и не съм го теглила през това време. Чак когато започна да нервничи и да не ака пове4е от веднъж на ден реших да го претегля и се стреснах дори от резултата. надявам се не му е навредило по някакъв начин този застой в теглото  Rolling Eyes Някоя от вас била ли е в подобна ситуация?

Иначе като мляко давам Аптамил, но взех Хумана да го пробваме, а утре с педиатъра на първия официален преглед ще се консултирам дали Хумана наистина е по-добро /първия ми син го отгледах с Аптамил, след това  Плазмон/.

# 94

Най-големият стимулатор за лактацията е честото „изпразване” на гърдите – това им дава сигнал да произвеждат повече мляко. Когато бебето спре да суче активно, добре би подействала компресия на гърдата, за да изсуче максимално задното, гъсто и хранително мляко.  Нивото на хормона пролактин, които е отговорен за образуването на кърмата, има най-високи нива нощем (затова често споменаваме, че нощното кърмене е важно за лактацията).Кърменето кожа-до-кожа оказва много благотворно влияние както на майчиното млекообразуване, така и на бебешкото засукване - можеш да опиташ го разсъблечеш голичък до кръста и така да го гушнеш до твоята гола кожа. Кърменето не е само процес на хранене, а и начин бебето да се успокои от натрупаните емоции, защото няма по-сигурно и хубаво място от това да те гушка мама.  Ако още не си опитвала, можеш да кърмиш легнала с  бебето до теб отстрани или върху теб, така и тя ще си суче на воля, и  ти си почиваш.
За да увеличиш лактацията си, освен честото и редовно кърмене, може да пиеш течности около 2-3 литра на ден. Жито, овесени ядки, орехи, бадеми и др.п. ядки също действат добре. Някои майки съобщават, че чаша вода 15-ина минути преди кърмене действа добре за повишаване на лактацията.

Ще чакам да отговориш на въпросите ми и да пишеш как се развиват нещата при вас  Hug
[/color]

... позволявам си да те цитирам, за да споделя, че  знам и спазвам всичко горепосочено, и въпреки всичко на денонощие млякото ми не надвишава 400-500 мл  Rolling Eyes отделно пия по 2 л чай от семена на финокио и прахчета "Пове4е мляко" по препоръка на педиатъра.

# 95
  • Бургас/Пз
Привет и от мен! Уж се старая да съм редовна, но нещо времето не ми стига до никъде !  Confused

Радвам се, че бебоците растат - къде с повече , къде с по-малко притеснения, ама то няма друг начин!

Имам въпрос и аз към консултантите от ЛЛЛ - може ли повече информация за компресията на гърдата , за да изсуква детето задното мляко, по-добре!
Гледах в темата за кърменето, обаче някой от линковете които са дадени не работят или поне аз не мога да ги отворя. Пробвах така, както е написано, обаче малкият се дразни и започва да се дърпа и ядосва и нищо не се получава. А съм сигурна , че има още мляко в гърдата, просто не тече така силно, колкото първото мляко.

# 96
В отговор на Шаманката - сучем по 8-10 пъти - гледам по него да се водя. Прочетох статията и ми даде отговорите, които търсех - благодаря!  Peace
Днес консултацията показа, че сме наддали 600 гр. Това е добре, нали?

# 97
Толкова съм завеяна, заплесната и заета, че от раждането до сега изобщо не съм се сетила за форума. Та, за да не вися на първата страница като все още неродила -
На 10 април се роди моето малко момченце - Димитър. Раждането беше нормално, набързо си припомних болките от контракциите  #Crazy, но всичко минава и заминава  Simple Smile Митко се роди 3090 кг, 49 см, много чистичък и симпатичен (нали си е моето гардже  Mr. Green)
Днес навършва един месец   newsm38 и за това време ми се струва видимо пораснал. Вече проявява някои капризи като например нежелание да спи на една страна  Rolling Eyes Засега е на кърма, надявам се да продължаваме така, днес даже го кърмих в морската градина Simple Smile.

Искам да честитя на всички майки за хубавите бебчета   bouquet Пожелавам ви най-прекрасните моменти с вашите слънчица, да са ви живи и здрави  Hug

# 98
  • Бургас/Пз
Валентина, много често си мислех каво е станало с теб и твоето беб, обаче на няколко пъти гледах в профила ти , че не си писала от много време. Радвам се, че сте добре и честита 1-ва месечинка на малкия Димитър. Хайде, пък скро ще се засичаме и по разходките! Hug Laughing

Ето и нещо полезното за стимулиранет она кърмата с билки - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=8057

Последна редакция: вт, 10 май 2011, 16:49 от ani_d

# 99
Аз да ви се оплача отново съм със свръх лактация и едвам смогвам да се поизцедя за да не се пръсна . Крепя положението засега ,но за да си пооблекча гърдата леко  ми се налага да изцедя поне 130 - 150 мл. Направо съм като от вица за  " палатки на вторият етаж на ЦУМ "  Mr. Green  

Въпрос към консултантите от ЛЛЛ : Намалява ли лактацията ако намалиш количеството течности който приемаш ?

Аз пробвах със загряване на гърдите и разтривки със сапун / бабашки методи / Цедя след загряване за да се пооблекча и след кърменето слагам изстудени зелеви листа / майка ми ми ги мачка  листата между хавлиена кърпа /

Пробвах да не пия въобще течности за 24 часа / пак по бабешки съвет / , но не виждам разлика - пак ми се напрягат гърдите доста начесто / да не кажа постоянно напрегнати / .

# 100
Здравейте, днес бях на консултация с малката пораснала е 2см и е наддала 640 грама. Утре правим един месец и малко се притесних от резултата.Роди се 3220 50см днес сме 3800 и 52 см.
Въпрос към ЛЛЛ
Бебето е само на кърма и давам чай от анасон, който аз си приготвям. Храня се нормално- картофи, месо, ориз, лапад,спанак хапвам и яйца, хляб. Пия по чаша две прясно домашно мляко и вода по чаша на кърмене. Малката стои по 40 минути на гърда и весе дърпа, по принцип винаги е готова да захапе. Ям два пъти на ден овесени ядки защото от това спря да пъшка преди акане и по шепа орехи. Аз ли бъркам нещо или кърмата ми не е хранителна. Мислех, че и стига до момента в който педиатърката ме попита имам ли кърма newsm78 докъто храня от едната гърда от другата тече #Crazy Два дни се одра от рев истеричен и се успокояваше само на гърда яде яде и после даже повръщаше-това не значи ли, че и е дошло в повече newsm78 Ох много дълго стана ама нещо се ошашках Cry CryГърдите ми не са напрегнати и твърди, а мекички вече нямам бучки и си мислех че всичко е ок newsm78

# 101
Да ви питам - кога ви паднаха пъпчетата? Ако е обсъждано, извинете ме, не успях да прочета всичко. Нашия падна на 21-я ден. В родилното ни бяха казали, че ако до 20-я ден не падне е проблем - не виждам какъв проблем може да е... newsm78
Пъпчето на Мелина падна на 10 ден едвали е проблем ако е по късно

# 102
  • Варна
айде, запис, че само чета.... с бебе залепено за гърдата трудно се пишело... Whistling
Диди   bouquet, прекрасна е темата!

# 103
.... с бебе залепено за гърдата трудно се пишело... Whistling

Joy
Всички сме така.

Момичета, сваляте ли килограми? Аз няма и 3 седмици откак съм родила и вече съм свалила почти 3 кг. Нормално ли е, на мен ми се струва много за толкова кратко време? Вярно, че доста съм уморена и нямам апетит, но си хапвам в името на кърмата.

# 104
Привет момичета!

Отново адмирации за Диди за прекрасната тема   bouquet

Имам въпрос към ЛЛЛ консултантите: Дъщеря ми е на 10 дни(роди се 3050гр., 48см.) и суче през 3 часа, около 7-8 пъти на денонощие от които поне 1 път е през нощта. Сутрин усещам гърдите си тежки и препълнени понеже нощно време нямам сили да се цедя. След хранене сутрин мога да изцедя около 30 до 50 мл и около 20 мл. след всяко следващо хранене (малко ли е това количество?  Simple Smile). Кърмя от двете гърди (по около 5 мин.) по съвет на педиатъра.  Вчера пробвах да кърмя в легнало положение и открих, че за бебка е доста по-удобно и седи на гърдата по 10-15 мин. дори ми отказа веднъж втората гърда. Възможно ли е да се нахранва от едната гърда, защото нааканите и памперси намаляха. Може ли да повторите какъв трябва да е приблизителния им брой за денонощие. Надявам се, че не звуча много объркано и предварително благодаря.

Последна редакция: вт, 10 май 2011, 17:47 от vision7

Общи условия

Активация на акаунт