Заедно сме вече всички - мами и АПРИЛските душички! - Тема 1

• 31 177
  • 745
  •   1
Отговори
# 120
Мамчета, какво ви е мнението за шезлонзите с мелодийки и вибрация ... ? И по-скоро за вибрацията?
[/size]
Аз имам такова, но още не сме го пробвали.Баща ми го домъкна нашето от Англия с някакви феерични извънземни звуци.  Струва ми се прекалено голямо за малката - притеснява ме, че прави много остър ъгъл и й извива гръбчето неправилно. Може би по-нататък. Иначе вибрацията е с цел масаж, но незнам за колики. И ме е страх да не я сложа да ги включа и да й докарам някое мозъчно сътресение Simple Smile

# 121
 Диди, голямо благодаря за новата ни хубава темичка  newsm51 ! Благодаря и за оформлението и за труда и за желанието  Hug!
Дано я изълним само с хубави новини, настроение и емоции  Heart Eyes!

# 122
Мисля, че грешката ми е, че не кърмя нощем. Към 12 се изцеждам, след това чак в 6 сутринта. Нощно време давам изцеденото или АМ, иначе няма да мога да спя и цялата нощ, имайки предвид, че Дани ми виси на гърдите по час, понякога два на ядене. Все пак трябва да мисля и за другото си дете -  сутрин го водя на училище, помощ нямам, всичко сама си върша. Пробвах да кърмя и през нощта, но резултата беше, че на следващия ден бях като парцал и неадекватна. Ще пробвам да се изцеждам и в 3 през нощта...
Иначе не съм броила колко пъти на денонощие храня, но през деня е горе-долу през два часа, а вечер даже през час.
Роди се 3.700, на втория ден спадна на 3.370, тогава започнах да дохранвам и детето започна да наддава. Пак казвам, че дохранвам само вечер, веднъж или два пъти по 60, а нощем един или два пъти по 90 мл. АМ, в зависимост дали имам изцедено мляко или не. Малко объркано го написах, дано да си ме разбрала.
Памперсите са доволно мокри. Пие от гърда, понякога доизцеждам и давам и останалото с шише. Нощно време, какато казах пие с шише.
Старая се да пия по 2 л. течности на ден. Жажда определено имам, особено, когато кърмя, но често се и насилвам да пия.

Marieta, наистина не ти е лесно с деца с толкова различен ритъм на живот, но трудностите често съпътстват всяко начало. След време бебето ти ще стане по-ритмично и предвидимо и това далеч не е задължително да е за сметка на кърменето, твоя сън или вниманието за голямото детенце. Просто си дайте време да се сработите  Hug

Много майки, особено когато не могат да си позволят много да спят през деня, предпочитат да спят с бебетата си нощем, за да могат те да сучат докато спят, а и докато майката спи. Много майки, които спят с бебетата си споделят, че сънят им е станал лек, но пълноценен. Често майките разказват, че когато бебетото им спят отделно, те са по-напрегнати и се стряскат често защото очакват бебето да се събуди. Ако не се чувстваш комфортно да вземеш Дани в твоето легло, можеш да обмислиш вариант, който често е удачен за някои родители, да долепиш кошарката на Дани до твоята половина на спалнята, (стига да е възможно) със свалена предна решетка. Така хем той ще си спи в собствената територия, пем ти можеш да се примъкваш към него да го накърмиш. Ако искаш прегледай тези статии по темата и кажи какво мислиш:
Заедно с бебето - трима в леглото
Да спим с бебето да, не, понякога?
Should I sleep with my baby?

Ето един цитат от втората статия, "Повечето кърмещи майки ветерани, заради собственото си оцеляване, се научават, че споделеният сън прави кърменето по-лесно. Кърмещите майки откриват, че им е по-лесно отколкото на тези, които хранят с шише, да съгласуват фазите си на сън с тези, на бебетата си. Те често се събуждат сами току преди бебето да се събуди за хранене. По този начин, очаквайки храненето, майката може да го накърми и то да заспи дълбоко преди бебето (и често и майката) напълно да се събуди.

Една майка, успяла да постигне такава хармония на кърменето през нощта, сподели следното с нас:
Около 30 секунди преди бебето ми да се събуди за хранене, сънят ми ставаше лек и аз почти се събуждах. По този начин като очаквах храненето, можех да започна да го кърмя веднага след като той започваше да се върти и да търси зърното. Така той не се събуждаше напълно и ние веднага се унасяхме в дълбок сън след храненето.

Майки, които изпитват трудности с кърменето през деня, казват, че кърменето става по-лесно, когато спят с бебето и кърмят легнали през нощта и когато го приспиват през деня. Смятаме, че бебето усеща, че майката е по-спокойна и хормоните, отговорни за производството на мляко работят по-добре когато тя е спокойна или спяща."

Възможно ли е, поради това че между 2 и 4 пъти, ако правилно разбирам, Дани получава добавка от шише в немалки количества, реално за гърдите да се получава голяма пауза без кърмене? Голямата пауза е възможно да е причина за намаляване на кърмата. Вариант ли е вместо да изцеждаш в три да предложиш на Дани да суче? Изцеждането би могло да е доста изтощително, а ако се сработите с бебето ти, кърменето нощем може да се случва в полусън и за двамата.

Приемът на адекватни количества течности има отношение към доброто количество произвеждана кърма, но понякога прекалено многото течности могат да имат обратен ефект. Би ли могла да опиташ да се водиш по жаждата си и да не се насилваш да пиеш, а в същото време да не забравяш да пиеш вода.

# 123
До консултантите:
Днес бяхме на консултация - Йоана е наддала само 400 грама. Според доктора ще се наложи дохранване. Обаче малката вчера само се е изходила 4 пъти, повръща редовно. Незнам какво да правя. Опитах да цедя, стигнах до 20 гр. Тя се разплака и аз си я сложих на гърдата. Говорих с моя позната лекарка, според която не трябва да се притеснявам, тъй като тя се е родила едра и е нормално да наддава по- малко от бебе родено по- леко. Според нея е нормално в момента да е в регрес- просто компенсира голямото начално тегло, оставя за себе си каквото и е необходимо а другото го изхвърля. Засега няма да и давам АМ. Ще цедя колкото мога и ще стимулирам, както мога кърмата. ще се радвам ако и вие дадете съвет.

bvl, за какъв период е това наддаване? Това първо мерене ли е на този кантар? Колко приблизително са мокрите пелени за денонощие?

Определено притеснението е последното, от което се нуждаеш. Има не малко опции преди да се наложи дохранване с АМ. Би ли могла да опиташ да слагаш Йоана по-често на гърда, да вкараш още някое кърмене в денонощие? Би могла също да прилагаш компресия на гърдата, към края на храненето, за да и помогнеш да изсуче по ефективно задното мляко. За да си спокойна, би могла да помолиш педиатъра да претегли Йоана пак след седмица. Минималното седмично наддаване за бебе от 0-3 м. е между 110-200 гр., като трябва да се вземе предвид и израстването на сантиметри. Ако показанията са над този минимум, значи посоката е добра. Ако имаш притеснения, питай на воля  Peace

# 124
  • sofia
Добро утро!
За ротавирусната ваксина - категорично няма да я слагам. Никакви препоръчителни ваксини няма да слагам, само задължителните трябва да ги изтърпим и да стискам палци всичко да мине по мед и масло. Защото, ако не ги сложа няма да го приемат в ДГ, а ЖЗ това го очаква. А ако майка ми не успее да се пенсионира и да го поеме да го гледа за една година ще трябва и на ясла да ходи макар, че съм категорично против яслите.

# 125
Много благодаря за статиите за съвместното спане. Аз така практикувах с второто дете, сега и с третото. Но винаги остава въпроса - дали пък не действам грешно, не го ли разглезвам така, само и само на мен да ми е по-удобно. А то милото, сгушено до мен, спокойно си спи цяла нощ, като е гладно само промърква и аз давам млякото веднага. Иначе - ставане, разбуждане, нервничене да се наяде по-бързо и да заспиваме... Съжалявам, че не съм мислила така и с първото си дете, а се мъчех да го приспивам в кошарата винаги.

А за ваксините - само задължителните слагам и аз. Въпреки, че се замислям за тази за момиченцата-против рака на маточната шийка. Но има време докато стане на 12г.

# 126
  • Варна
За шезлонгите-вибрациите не са силни и ние заспиваме там. Като заспи я изключвам,че се стряска понякога. Вчера взехме и ел.люлка-ами люлее нормално,да видим докога. Спи си човека вътре.
За ваксините-и аз съм ЗА задължителните само. Да ви пусна нещо,което ме потресе  http://www.znaeteliche.com/index.php/bg/2009-08-21-16-18-36/291- … 10-02-02-07-20-00.

# 127
  • España (Плевен)

Една сладка почерпка от мен. Днес ставам на 25год.,
а малката бебка днес отбелязва 20-тия си ден..

blumence  Чедтито и на тев.  Hug Hug  Много щастливи мигове със семейството..

# 128
Честит рожден ден Кати  Simple SmileБъди жива,здрава и много щастлива Тази възраст е чудесна

# 129
Добро утро!
Искам да благодаря на нашите консултанти!   bouquetНе уморни сте!Искам и да благодаря специално и на Атракция.Не стига че ми е градска а и личен консултант,май.Защото с нея си общувам на лични.
И да посъветвам всичките момичета,слушайте консултантите и не се съмнявайте.Аз въпреки съветите позволих си да купя Хумана и последните две вечери дадох на Криско,защото все нервничи и не може да заспива и аз си мислех че няма кърма,но като се притеглихме вчера се оказа че за 14 дни е наддал 600 грама,което си е супер направо.Много съм доволна от себе си. newsm68.Три пъти не успявах,но сега се оказва че не е бил проблем с мен ,че нямам кърма а защото слушах педиатрите си.Те не са били лоши или имали лоши намерения а това са учили.Както и аз черпех информация от книгите на старата школа.
И да коментирам вчерашната консултация.След чакане на един час в стаичката за консултации ,беше ден за консултации и имах няколко покани от нашето Педи,но нали времето не беше хубаво,та се наканих ме вчера,добре че бебето спеше.Влезе докторката за една минута,претегли го,каза че ще се върне,дойде сестрата,каза че докторката няма да се върне .защото имало много хора.Не получих никаква информация.Добре че ми е четвърто,представям си притесненията на мами с първото.По рождение едното ушенце на Криси по-стърчащо от другото,попитах сестрата,дали да лепим някакви лепенки,а тя отговори:"Че то така е програмирано и няма смисъл да правя нищо."
Та се чудя и искам да питам вас,какво мислите по въпроса??Най-вече Ленито и Петя.Да оставя нещата така или могат да се коригират?
Обещах една снимка преди.Спазвам си обещанеито.Първа среща..Много ми беше интересен,как гледаше баща си,даже му се усмихваше и говореше.
Хубав ден!  bouquet

# 130
И аз искам да благодаря на консултантките! Благодаря за времето, което отделяте за всеки един въпрос, много сте ни полезни!

Дали е възможно моето бебе да има колики, а не да нервничи от глад? Снощи се замислих, защото докато се опитваше да суче много нервничеше - ръмжеше, свиваше се, напрягаше се. Помислих, че не му пуска мляко и това е причината, но като започнах да се цедя си имаше мляко. И това е всяка вечер по едно и също време. Започва се към 20:00 и продължава около 2 часа. Не е ли малък още за колики  Thinking? А и не е някакво ужасно плачене, просто се вижда, че му е некомфортно на детето...

Момичета, тук след 8-мия ден започват да дават витамин К, до 12-та седмица, както и витамин Д, който пък се дава до 4 годишна възраст. Как е в Бг, давате ли витамин К? Аз така и не питах защо се дава Blush.

К А Т И, ЧРД!!! Прекрасна възраст за първо дете! Да си жива и здрава, весело изкарване на най-личния празник   bouquet!

# 131
Забравих да споделя нещо, което може да е полезно и за вас. Снощи открих, че бебето ми суче по-добре и захапва по-голяма част от ареолата в поза както ръгбистите хващат топката (не се смейте, не знам как да го обясня по друг начин  Blush) - детето е в страни, като банан. Имам чувството, че се нахрани по-добре и по-бързо.

# 132
ЧРД на празнуващите!

Незнам за вибриращите шезлонги, но от няколко дни слагам Йоана в обикновен и се чувства страхотно.
След вчерашните емоции започнах да храня детето по нов начин- на всяко хранене от едната гърда. С това прехвърляне след десетата минута си мисля, че тя изобщо не е стигала до задното мляко.

# 133
Много благодаря за статиите за съвместното спане. Аз така практикувах с второто дете, сега и с третото. Но винаги остава въпроса - дали пък не действам грешно, не го ли разглезвам така, само и само на мен да ми е по-удобно. А то милото, сгушено до мен, спокойно си спи цяла нощ, като е гладно само промърква и аз давам млякото веднага. Иначе - ставане, разбуждане, нервничене да се наяде по-бързо и да заспиваме... Съжалявам, че не съм мислила така и с първото си дете, а се мъчех да го приспивам в кошарата винаги.

mishelaa, въпросът с разглезването на бебето тормози не една майка. Нашето общество е изпъстрено със стереотипи, които сякаш вместо да направят живота ни по-лесен и естествен, ни карат да се движим против природата си. Реално погледнато, носенето на бебето, съвместния сън и кърменето на поискване не са нещо новаторско и модерно. Жените в Африка, Индия, Австралия, дори и нашите прабаби са носили бебетата си и са спели заедно. А факторът разглезеност се появява предимно в развитите, съвременни общества. За това вярвам, че майката знае, вътре в себе си има ключ за всяка врата и инстинктът и и показва кое е правилно и кое не. Малките бебета нямат капризи, които ако задоволяваме да се разглезят, те имат нужди. Едно голямо дете може да бъде разглезено, ако получава всичко, без да му се отказва, или ако получава двусмислени сигнали. Но бебето няма нужда от възпитание, то физически, психически и емоционално се нуждае от много гушкане, много близък контакт с мама и много сигурност.

Много майки откриват, че съвместния сън, кърменето на поискване, привързаното родителство, носенето на бебето им носи само позитиви, а заплахата от разглезване или болезнена привързаност не се оправдава. Даже напротив, много психолози смятат, че когато нуждите на бебето се посрещат, когато мама е на разположение и близо, то израства уверено дете, дете с усещането за силна основа, от която започва смело да изследва света.

Малко лирично отклонение се получи, но ще ми простите  Blush

Marieta, не е невъзможно да има колики. Ако всички признаци, че бебето се храни добре са налице, ако бебето получава чест достъп до гърдата и суче ефективно, ако няма големи паузи, възможно е неспокойството да не се дължи на глад или др. свързано с храненето.
Можеш да опиташ да масажираш коремчето и да го държиш много гушнат в теб с корем върху твоя. Това често е най-ефективния метод за преодоляване на коликите. Ако ти пасва идеята, можеш да пробваш как ще се чувства бебето ти в слинг (шал), така и ти ще имаш свободни ръце и възможност да се движиш.

Позата, която описваш се нарича "футболна топка", та сравнението с ръгбистите си е съвсем точно Simple Smile Често е удобна на много майки с по-големи гърди, но и такива с по-малки споделят, че кърмят успешно в тази поза в първите месеци.

# 134
Аз имам следния въпрос:
Какво е най-необходимо да съдържа чантата за детска количка? Без излишен багаж - не без нищо, де Simple Smile Какво ще ни спаси от неудобтсво когато сме навън?
Незнам как да наглася моята чанта затова питам. Ето какво има в нея: памперси, вода, мокри кърпички, подложка за преповиване, термо опаковка за бутилка с кърма, лигавник и дотук с идеите - после е мъгла.

Общи условия

Активация на акаунт