Заедно сме вече всички - мами и АПРИЛските душички! - Тема 1

• 31 270
  • 745
  •   1
Отговори
# 510
ЕлБиЕн- моята Йоана също не ака редовно. Спрях капките и първия ден напълни памперса три пъти, много качествено и сега - вече ден и малко пак не го е пълнила. Много се бях притеснила, но се рових из нета и четох споделеното от други майки, че кърмените бебета могат да акат много често през деня, но също така могат да правят и големи паузи. Относно теглото- 550 гр никак не е малко. Йоанка наддаде първия месец 400 гр, но тъй като засичам разлика от поне 100 гр. между кантара в болницата където се роди и консултацията, смятам, че са били 500 гр. След това правихме второ теглене- то показа 150 гр. за 2 седмици, което обаче ми е много нереално, защото детето си израства дрехите и си натежава сериозно, а мъжът ми е забелязал, че кантара(от старите с топузите) не е бил в покой, тоест обективен. Както и да е отидохме в болницата- там излезе със 100 гр. по- тежка. Все още обаче правя всичко възможно да имам кърма и отлагам дохранването. В сряда ни е последния шанс при микропедиатърката в болницата- тя каза, че детето е добре, но ако за 1 седмица не качи 200 гр.- дохранване.
Та с този дълъг пост- твоето дете не е наддало никак малко!

# 511
  • Бургас
Здравейте,момичета
И ние пищим от 2 дена какво му има немога да разбера,но е голям рев отделно тъкмо успея да го преспя и кака му го стряска и събужда.Лудницата е пълна,но този път съм като че ли по-спокойна не се впечатлявам чак толкова много и стигнах до извода,че най-важното за бебо е да има спокойна майка.
С каката полудявах с едната ръка държах душа и се къпех,а с другата друсах количката ходех като умопомрачена,а ММ ми викаше няма ли да се срешиш.Представете си в какъв външен вид съм ходила по улиците.
За корема моя почти се е прибрал,но все пак нетрябва да забравяме,че маткат асе свива за 6м била е колкото юмрук,а се е раздула като балон.Аз имам да свалям 8-9 кила,но като знам че щом кърмя не помръдвам съм решила да чакам килата се свалят поне се радвам,че нямам стрии.
Това е от мен целувки.

# 512
  • Sofia
Здравейте момчета,

При нас положението е същото! Снощи така рева, че чак и трепериха  краката и ръцете Sad Но успя да се изака и се успокои. А аз рева с нея и се чувствам безсилна просто! И лошото беше, че майка ми и сестра ми присъстваха на този рев и веднага ме обявиха за лоша майка! Детето гълтало косми от котката (имаме коте, но чистим редовно), много съм я извеждала, не можело по цял ден на вън, небрежна съм била и не можело така да плаче бебето-имало нещо, да ходя на лекар и тн. Все едно не е гледала 2 деца майка ми, явно се забравя! И аз доста се разстроих от техните думи, защото смятам, че си гледам добре детето. По принцип съм доста категорична, че аз взимам решения за детето си и не приемам неискани съвети, но заради недоспиване и хормони явно съм станала по-чувствителна и се поразстроих Sad  Но като виждам например, че на бебка й е толкова хубаво навън на въздух как да не я извеждам! Не мога да повярвам, че да си стоим вкъщи ще я успокоява...Но да не се отплесквам толкова! Просто наистина олеква като сподели човек!
Утре ще правим погача, малко със закъснение. Поканила съм доста хора и ще правим пикник в южния парк-малко алтернативна погача ще е, ама с тоя малък апартамент...Simple Smile стискайте палци за спокойно бебче и спокойна мама Simple SmileSimple Smile
Да се радваме днес на слънцето, което ще зареди и нас и децата ни с енергия!

# 513
  • София
bvl, благодаря ти за успокоителните думи. Това с акането най-много ме притеснява, защото става вече 5-ти ден. Дано се оправи.

plamu4e, все майките са виновни, то кой друг и мен много ме дразнят такива коментари. Хубава питка утре!!!

# 514
....
Въпрос към консултантите: детето ми суче от една гърда /т.е. редувам гърдите на всяко хранене/. Понякога иска и двете, но се случва много рядко. Пуска само и се е нахранило. Сменям достатъчно мокри и наакани пелени, наддава добре и т.н. През нощта прави една пауза от около 4-6 часа. След тази пауза едната гърда ми се препълва. Даже на дясната вече две пъти ми се получава твърд участък от външната страна. След следващото хранене, когато детето се храни от нея се оправя, но до тогава има едни неприятни 3 часа, в които ме боли, а и ме е страх да не се запуши някой канал. Въпросът ми е да я изцеждам ли или това ще влоши положението, защото тя ще започне да прави още повече мляко. По принцип не се цедя /много рядко по около 30 мл за облекчение, но ми е много трудно ако трябва да нахраня детето в 2 часа, след това да го приспя и после да се цедя/.
.......

Vania, вариантът да изцеждаш нощем, след като си нахранила и приспала бебето в 2 часа едва ли е оптималното решение за теб, защото е за сметка на твоето време за сън и възможност за почивка. Дали би било вариант обаче, ако всеки път една и съща гърда се препълва, да я предлагаш нея при това нощно кърмене? Или да предложиш и двете гърди, като на втората го оставиш да си заспи направо и след като е заспал дълбоко, тогава да се измъкнеш и го преместиш на безопасно място за спане (това,в случай, че спи до теб или в твоето легло) или в собственото му легло, ако спи отделно от теб.
Забелязала ли си, при какви обстоятелства се получават твърдите участъци - неудобна поза при спане, нещо твърдо, стягаща или неудобно преминаваща презрамка на сутиен или дреха? Ако откриеш причината, може да се спестят и дискомфортните последици.
По принцип, ако усещаш гърдата болезнена и препълнена, би могла  да опиташ все пак отново слагане на бебчето да суче; когато са сънени често засукват инстинктивно. Ако не се получи веднъж, може би следващият път да засуче и облекчи положението. Отказва ли обаче да е кооперативен, а на теб ти е дискомфортно можеш вече да изцедиш мъничко за облекчение.

Или да опиташ чрез компрес да облекчиш неприятното усещане. Някои майки са доволни от зелевите компреси (охладен, леко накълцан или набоцкан с вилица зелев лист се  напъхва в сутиена там, където е втвърденото място, като ареолата задължително се оставя непокрита). При други майки помага компрес с извара, по същият начин ареолата се оставя открита, намазва се директно мястото или на пеленка или малка тензухена кърпа се нанася и се налага на гърдата.
При следващото кърмене можеш да опиташ да сложиш бебето в такава поза да суче, че брадичката му да се пада там, където е твърдото, по този начин мястото се масажира и помага за по-лесното изсукване на каналчетата.

Опитай, доколкото ти е възможно да си почиваш; моментите с малкото човече гушнато в теб минават толкова бързо  Confused а е толкова лесно докато той суче, ти да използваш времето за отмора.  Wink

Пепеляшка, благодаря за отговора. Гърдата, която се пълни и втвърдява е дясната. Страх ме е да давам да суче по-често от нея, защото ще започне да прави още повече мляко, а лявата ще намалее. Твърдите участъци са на две места, но като се изпразни гърдата и двата изчезват, което ме успокоява. Не слагам нищо стегнато около гърдите. В къщи ходя без сутиен със широка тениска, а навън слагам памучен сутиен за кърмачки. Явно когато не се пада тя на нощното хранене ще ставам да я изцеждам по мъничко. Ако не стане ще пробвам със зелевия лист.

И ние утре ще правим питка със закъснение. Днес трябва да напазарувам с бебето. Дано се получи. Хайде лек ден че ми викат на млечния бар.

# 515
ЕлБиЕн- сега се сетих- яж круши- върши работа поне при нас.Другото  е овесена вода, но Йоана не и помогна много. Но с крушите работата става. Още по- хубаво е ако имаш домашен нектар от круши. Гледай коремчето дали е твърдо и масаж около пъпа в посока на часовниковата стрелка.

# 516
  • Германия
......
Пепеляшка, благодаря за отговора. Гърдата, която се пълни и втвърдява е дясната. Страх ме е да давам да суче по-често от нея, защото ще започне да прави още повече мляко, а лявата ще намалее. Твърдите участъци са на две места, но като се изпразни гърдата и двата изчезват, което ме успокоява. Не слагам нищо стегнато около гърдите. В къщи ходя без сутиен със широка тениска, а навън слагам памучен сутиен за кърмачки. Явно когато не се пада тя на нощното хранене ще ставам да я изцеждам по мъничко. Ако не стане ще пробвам със зелевия лист.

И ние утре ще правим питка със закъснение. Днес трябва да напазарувам с бебето. Дано се получи. Хайде лек ден че ми викат на млечния бар.

Vania, именно това ми беше мисълта - когато бебчето се разбуди за нощем да дадеш дясната гърда. Тоест щом като редуваш гърдите на всяко хранене, така да им подредиш сменита, че дясната да е наред при нощното кърмене, така ще бъде изсукана и шансът да бъде препълнена намалява.

# 517
Момичета и аз да се оплача,за сефте ми е!ММ от 4 дена спи в хола не си говориме,аз го обвиних че е несериозен,защото пак остана без работа и то в този момент,понеже не си мълчи.Той пък каза че не го подкрепям и ми каза че на нищо не съм приличала и нямало кои да ме вземе smile3511и др такива УЖАС.И не дава на мои та рода да купува подаръци на бебето и на неговата,обаче ние живеем в тях и не е точно така,техните все помагат,аз аз вече се чувствам много много зле...... smile3518Е маи ми олекна!!!

# 518
Марче... недейте... и ММ е без работа от доста време ... той е на свободна практика така да се каже... и аз си мисля че може да направи нещо по въпроса с работата, но виждам че и на него не му е комфортно ... затова все по-рядко повдигам темата и гледам да е когато е в настроение .. нещо като на шега в какво да го преквалифицираме ... и така...
... намирай му работа вкъщи ... с бебето ... с гладенето ... с готвенето ... с всичко .. или ако не му се отдава домакинстването .. с типично мъжки неща ... да размести мебелите ... да сложи нови рафтове ... да ремонтира нещо ...

и аз на нищо не приличам и на мен ми правят забележки ... ама да си гледа работата .. барби надали щеше да му роди дете ...

Минавала съм през това което описваш .. и мисля че успях да балансирам положението ...

# 519
Здравейте мамчета,
Какви времена настанаха, мъжете уж „глави” на семейства, пък все повече са без работа.   Mr. Green ММ също и то много отдавна. Добре поне, че помага много за бебето, пък и в домакинската работа.
Браво на всички бебчета и на мамчетата, които така добре се справят с грамчетата. Много се кефих като четох колко са пораснали малките съкровища. Малко сме май тия дето само „хабят” храната.
Но като цяло не се оплаквам, коликите ни са много силни, но поне не толкова продължителни. Доки ни подари сироп Nurse Harvey’s и като че ли и помага. Някой ползвал ли е? Аз не бях чувала за него.
И ние се храним горе-долу на 2 часа с 2, понякога и 3 нощни хранения. И както преди страдах от безсъние сега сън не ми стига, тъкмо съм заспала и вече трябва да ставам, ама няма начин, гладно не се седи.
И нашата мадама навърши 40 дни във вторник, на празника точно, освен това ние с ММ на този ден сме се женили /преди 19 г./, та отпразнувахме събитията цялото семейство на пицария. Тя се държа прилично.
Ходихме и на чиста молитва, но тя нищо не разбра, спа през цялото време. Но иначе имаме снимка с попа. http://aprilki2011.snimka.bg/family/megi-s.566127.23669857
А утре ще правим и погача.

# 520
  • София
bvl, първо пробвах с круши, след това с череши, но нищо не се получи. В крайна сметка днес имаме "пробив в системата" и бебо успя веднъж да изцапа памперса. След толкова ядене през тези два дена, явно успяхме да задействаме перисталтиката му. Може би не е запек, а просто недохранване. Направо не знам вече и аз, но храня, храна и така... Още веднъж много благодаря!!!

marce, elil и megi, така добре ви разбирам...   Hug Hug Hug, но поне бебоците са такива сладури...

# 521
.

Последна редакция: сб, 04 юни 2011, 08:20 от Лeни

# 522
Момичета, помагайте, защото съм страшно паникьосана - не знам какво да правя. До вчера всичко с кърменето ни вървеше гладко, даже кърмата ми шуртеше и изцеждах по 60-80 мл от гърдата, от която вече се е нахранила София. Направо сякаш изведнъж вчера след обед спрях да усещам слизането на кърмата, даже напротив - все едно са ми изсмукали всичко от гърдите и са чисто меки. Детето отказва да суче след 5 мин., местя е на другата и същата работа, а до сега се хранеше по 15-20 мин и то само от едната гърда иначе се чува, че преглъща нещо, но далеч не е като предишните дни, когато направо и течеше около устата. Сега пробвах отново с помпата, след нея от гърдата на която трябваше да яде изцедих няма и 20 мл и то защото тя отказа да суче, а от другата "пълната" - 40-50 мл. През нощта я слагах три пъти да яде, но не спираше да мрънка, неспокойна, явно същата работа и накрая изкарах от хладилника една предварително изцедена доза и чак след като я изпи заспа нормално.
Направо не знам - възможно ли е да ти секне кърмата така от раз - за няколко часа, нито съм имала някакви сътресения, нито съм се ядосвала или променяла храненето????

# 523
Не ми се вярва да ти е секнала кърмата... възможно ли е да си се пообезводнила покрай жегите?
с помпа не можеш да "изсмучеш" това което бебчо може ...
И дали не сте в момент на "скок в разтежа" едновременно с това и да е започнала да суче по яко и да се справя по-бързо...?

и аз съм имала такива моменти... и преминават ... дано и при теб да е така...

# 524
Недей се паникьосва!Аз въобще на се цедя,гърдите ми са мекички и хич не знам колко яде.Памперсите да са пълни е важно и детето да си спинка

Общи условия

Активация на акаунт