Заедно сме вече всички - мами и АПРИЛските душички! - Тема 1

• 31 551
  • 745
  •   1
Отговори
# 390
най накрая успях да се разпиша и аз в родени.Дидка   bouquet ние си растем и засега успявам да удържа фронта и да сме само на кърма,с което много се гордея  Heart Eyesа за това дали да се храним навън,хич не ми пука,ако детето е гладно само да си намеря подходящо местенце.  Hug

# 391
Мами, знам, че това е коментирано, но не мога да намеря публикацията. Та въпроса ми е - на 23.05 стават 40 дни от раждането и от вчера имам кърваво течение. До преди това карах с ежедневни превръзки, много слаби лохи имах, дори си мислех, че ми свърват, но с появи това кръвотечение. На някой да му се е случило подобно нещо?
Няма нищо притеснително,освен ако кръвта не е ярко червена.
Момичета.Честит празник на всички празнуващи днес св.Константин и Елена,а по този повод и да ви почерпя,защото с баткото сме именници

# 392
Добро утро и Честито на именици!   bouquet
Ей Щък колко ти благодаря за десерта,това ми е любим.Ще си спретна един още днес.То и без това днес ми е денят за готвене.Негърче със сладолед.Когато ям това си мисля че това е Раят. Laughing

# 393
  • Plovdiv - Thessaloniki
Здравейте и от мен! Честит празник на всички наши малки и големи именници и именнички! Поздрави за Щък и мерси за почерпката!    ura
Ние сме с колики, а от вчера и със сополчета. Докторката каза, че на бебета не са им чисти дихателните пътища заради наличието още на околоплодна вода в дробовете, и затова това хъркане, ама то нашто си е живо прасенце  Laughing Слагаме му физиологичен разтвор и сега незная дали върши работа и изкарава нечистотиите навън или е настинало детето и затова излизат сополки от нослето. newsm78 Ще изчакаме да видим, иначе не изглежда зле. Майка ми вече си замина и сама трябва да се справям с всичко, да видим колко ще смогна и на половината дето тя правеше. Един въпрос - как се справяте с течащите гърди? Моите зърна са много чувствителни и има неприятно чувство от всичко дето се допира до тях...Тези, които кърмят навън с подплънки ли ходите и ги махате преди да дадете гърдата? Дайте малко инфо и идеи, да знам как да процедирам.
Приятен уикенд на всички!  Flutter

# 394
Тези, които кърмят навън с подплънки ли ходите и ги махате преди да дадете гърдата? Дайте малко инфо и идеи, да знам как да процедирам.
Вземи си хубави подплънки,аз ползвам на чико.И в къщи си ги ползвам и са ми най удобни вечер,че тогава най-голям теч се създава.

# 395
Мен ме срам да кърмя да на вън, а така ми се иска. Как ми тежи това прибиране през 2.30 часа. В асансьора едва влизаме с 300 зора . И да се похваля днес ходихме на разходка следобед и с кучето, което реши да една котка и ние с Венци след нея, ходихме да я търсим Simple Smile
Zukrela и мен ме беше срам да кърмя навън, но в неделя ходихме на Гребния канал цялото семейство, и нашето Маймунче Ради като реши че ще наддава боен вик от глад и просто нямаше как,тъкмо бяхме дошли, и на първата свободна пейка "Положихме основите" на кърменето навън!  newsm44
И от там нататък започнахме да не се прибираме, докато не се появи някой облак да ни развали разходката-  така изкарваме около 5-6 часа!
Така че просто трябва да се престрашиш!  newsm10

# 396
И аз съм с течащи гърди и едни тежки, като ходя у дома понякога си държа, честно ви  казвам. Иначе на чико вярно са най - хубави, аз си купих едни по евтини, ама никак не са ми удобни. Понеже давам капки за колики, които се смесват с кърма малко и се дават, като се цедя от едната, другата капе и я центрирам на едно от шишенцата . Абе ММ само се хили с мен, ето и сега потника пак мие мокър.

За кърменето на вън, само трябва да ми се удаде случай, както на пебо, мисля скоро да се престрашим, че този неистов рев, докато се приберем ме съсипва.

# 397
  • София
Благодаря много но Пепеляшка за точния отговор!!!

# 398
ние си растем и засега успявам да удържа фронта и да сме само на кърма,с което много се гордея  Heart Eyesа за това дали да се храним навън,хич не ми пука,ако детето е гладно само да си намеря подходящо местенце.  Hug

И ние сме така Simple Smile, явно с третото  падат всички задръжки  Mr. Green
Ще ми се на всички неуверени в себе си да вдъхна кураж и да им дам сили за кърменето, защото и аз съм минала през много перипетии предните пъти. Успех момичета, мислете хубави неща и всичко се нарежда  Hug

# 399
Здравейте и от мен!
Да се запишем и ние в тази прекрасна темичка!Браво Диди!   bouquet
Аз не пиша много,защото не ми остава много време.Добре сме иначе.Йоанка расте,става все по-интересна с всеки изминал ден.Времето тези дни е прекрасно и по цял ден сме навън.След малко пак изчезваме на разходка,че времето е страхотно.
Изцяло сме на кърма и съм много доволна,че успяхме да се справим с проблемите и се кърмим.Имунизации ще ни слагат след като Ани навърши 6 месеца коригирана възраст...Тоест,първата ваксина ще ни я сложат чааак септември месец.Иначе на 02.05 бяхме на консултация,Аничка беше 3,900 кг. и 50 см.Сега сме на преглед на 04.06 и ще видим колко е порастнала,но определено е минала 4 кг. и половина,че такива бузки е направила....
Иначе нощем е спокойна,спи непробудно по 7-8 часа Crazy
За кърменето навън-аз кърмя по пейките навън и хич не се притеснявам...Има хора,които ме гледат доста странно,ама вече не им обръщам внимание...То в това хубаво време е грехота да си стоим вкъщи заради кърменето...
Честито на всички празнуващи днес!Много здраве,щастие и любов!   bouquet
За обличането-сега последните 2 дни тук е мнооого горещо...Ани вчера беше само по боди с късо ръкавче,дънково сукманче,чорапки и едно тънка памучна жилетчица,която постоянно обличахме и събличахме CrazyНе я обличам много,защото много лесно се претопля и й излизат пъпчици,а и се поти много,по което се и ориентирам дали да я съблека или облека.Днес например за разходката съм приготвила една тънка,памучна туника и едно клинче,както и чорапки...нищо друго няма да й слагам,само ще взема една памучна пеленка,за да я завия,ако стане по-хладно.
Сега ви оставям,отивам да кача нови снимчици на Ани в албумчето,за да видите коооолко сме пораснали...

# 400
Имам въпрос към консултанитите
От четвъртък сутрин дясната ми гърда е много твърда и болезнена, основно отдолу и външната й част. Слагам топъл компрес преди да се изцедя, старая се да се цедя колкото се може по-често но не винаги ми се получава, вдигам и температура - 38.7 е най-високата която измерих до сега. В четвъртък сутрин и на следващото хранене слагах бебка на гърда, но облекчение няма. Лекарят ми смята че не е мастит, и че каналите ми не са запушени, но аз на прегледа отидох след като си бях взела гореща баня и изцедила известно количество. Изписа ми бромокриптин два пъти по половин хапче, за да ми намалее малко кърмата. Каза че имам зачервяване отдолната страна.
Днес много малко успявам да изцедя от тази гърда, и отново температурата ми е над 38, сега след обяда. Кажете ми има ли шанс да се оправи, и какво друго мога да направя за да облекча положението? Дали е удачно да слагам компрес със зелев лист, и как да го направя. Много ми е притеснено, и честно казано въобще не съм спокойна.  Cry Преди малко си правих топъл компрес и с много мъка дали събрах и 5грама. Пия парацетамол за температурата, кажете ми в такъв случай след колко време мога да сложа бебче на гърда или пък да и дам изцедената кърма? Не знам дали не си въобразявам вече но имам чувството че кърмата изцедена от тази гърда има странен аромат(като на прокиснало) и е някак не толкова "течна" спрямо преди.

# 401
Кърмих два пъти навън, но не ми е комфортно, защото гърдите ми пускат много мляко и докато кърмя от едната, другата тече. Не ме е срам, но не се чувствам уверена още. Малкия е много малък, не го усещам стабилен в ръцете си и ще оставя кърменето навън за по-нататък.

Иначе не знам вие как сте, но аз се изморявам след 2 часа разходка. Ама ходя де, през тия два часа, не седя на кафе Wink

Хубава вечер на всички

# 402
Имам въпрос към консултанитите
От четвъртък сутрин дясната ми гърда е много твърда и болезнена, основно отдолу и външната й част. Слагам топъл компрес преди да се изцедя, старая се да се цедя колкото се може по-често но не винаги ми се получава, вдигам и температура - 38.7 е най-високата която измерих до сега. В четвъртък сутрин и на следващото хранене слагах бебка на гърда, но облекчение няма. Лекарят ми смята че не е мастит, и че каналите ми не са запушени, но аз на прегледа отидох след като си бях взела гореща баня и изцедила известно количество. Изписа ми бромокриптин два пъти по половин хапче, за да ми намалее малко кърмата. Каза че имам зачервяване отдолната страна.
Днес много малко успявам да изцедя от тази гърда, и отново температурата ми е над 38, сега след обяда. Кажете ми има ли шанс да се оправи, и какво друго мога да направя за да облекча положението? Дали е удачно да слагам компрес със зелев лист, и как да го направя. Много ми е притеснено, и честно казано въобще не съм спокойна.  Cry Преди малко си правих топъл компрес и с много мъка дали събрах и 5грама. Пия парацетамол за температурата, кажете ми в такъв случай след колко време мога да сложа бебче на гърда или пък да и дам изцедената кърма? Не знам дали не си въобразявам вече но имам чувството че кърмата изцедена от тази гърда има странен аромат(като на прокиснало) и е някак не толкова "течна" спрямо преди.

Здравей pepito21 ,

Съжалявам, че се налага да се сблъскваш с такива неприятности, дано скоро се почувстваш по-добре.

Сега е важно да вземеш мерки, че да се отпуши и изпразни гърдата. Ти сама си открила, че топлината често помага за по-лесното изцеждане на кърмата. Но понякога, когато гърдата е топла и напрегната, хладък компрес преди кърмене може да е удачен. За компресът, топъл или хладък, можеш да използваш пелена за еднократна употреба пълна с топла или студена вода. Много майки споделят, че така е удобно, по-сухо, а и топлината се задържа по-дълго. Някои майки загряват повторно компреса и в микровълнова.

Компресът със зелев лист може да е добра идея. Листата от прясно зеле се държат в хладилник и преди да се сложат се маха твърдата част, намачкват се с точилка или се набождат с вилица леко, колкото да си пуснат сока. Слагат се между гърдата и бельото, като е добре да се избягва ареолата, защото там кожата е много нежна. Можеш да слагаш зеле след кърмене или цедене, като студен компрес, по време на почивка и сън. Като повехне листото може да се махне или замени. Добре е да се използва внимателно, не много продължително време, защото има данни, че може да има леко намаляващ кърмата ефект.

Подобен ефект може да се постигне и с компреси от извара или сварен ориз. Изстудена извара или сварен ориз се слага в кърпа и се налага гърдата там, където е най-напрегната или се усещат бучки.

Сигурно се чувстваш много изтощена и ако има кой да ти помага, сега е момента да се възползваш. Важно е колкото се може по-често да слагаш бебето си на засегнатата гърда, за да издърпва колкото може. Ако не успее или не иска да суче, докато се преодолее проблема, добре е да изцеждаш гърдата до край. Можеш да опиташ да прилагаш един примерен план. Топъл/Хладък компрес - кърмене/цедене - хладък компрес (зеле, извара) - почивка. Почивката е важна част от възстановяването, при това истинска почивка, на легло. Ако има възможност, може някой само да ти носи бебето за кърмене. Ако усещаш бучка би могла да опиташ да кърмиш в поза, в която да насочиш брадичката на бебенцето към напрегнатата или зачервената част на гърдата. Това би могло да помогне за по-лесно разнасяне на бучките.

Парацетамол, по принцип е едно от съвместимите с кърмене лекарства за понижаване на температурата, щом е предписан от лекар можеш да го приемаш както го е предписал. Изчакването да мине време до следващото кърмене и храненето от шише с изцедена кърма не е необходимо, а и може да е предпоставка за задълбочаване на проблема. Сега е важно бебенцето ти да изсуква добре гърдата и ако се налага да я изцеждаш, за да се преодолее запушването. Има и други противотемпературни лекарства подходящи за кърмещи майки, разбира се след консултация с лекар, едно от тях е ибупрофен.

Можеш да се консултираш с лекар дали за теб е удачно да приемаш Лецитин (1000-1200мг.) Това е хранителна добавка, която действа като емулгатор, пречи на слепването на мастните частици и така спомага да се предотвратят или преодолеят запушвания и бучки. Профилактичната доза е 1 глобулка, но при проблем може да достигне и до 3-4 гл. дневно. Добре е при подобрение да се намалява плавно, с по едно на 1-2 дни до достигане на профилактичната доза и да се приема по 1 гл. още поне няколко дни.

Ако правилно разбирам, лекаря ти е изписал бромкриптин за намаляване на кърмата? Надявам се лекарят ти да ти е обяснил възможните странични ефекти при приема на бромкриптин, като главоболие, световъртеж, умора, гадене, повръщане и др. Това е сериозен хормонален препарат и е добре да се премисли дали ползите превишават рисковете. Вариант ли е за теб да обмислиш да се консултираш с още някой преди да го приемеш?

Не е нетипично кърмата от засегнатата гърда да изглежда по-гъста или да промени леко вкуса си. Това обичайно не притеснява бебетата, а качествата на кърмата са същите, както и от другата гърда, не е проблем бебето да суче от нея.

Ето две статии, които може да са ти полезни:
Как да разбера дали имам запушени канали или мастит?
Инфекции на гърдата и запушени канали

# 403
  • София
Момичета, искам да ви поздравя с една притча, която видях в блога на един приятел. Много ми хареса, а ако някой я знае, се извинявам предварително.

Ето я и нея:

'Има ли живот след смъртта ... опс... раждането? Хм...?

Две бебета близнаци в корема на майка си, едното е вярващо другото - не:
Невярващото бебе:
- Вярваш ли в живота след раждането?
Вярващото бебе:
- Разбира се, че вярвам. Очевидно е, че има живот след раждането. Целта на престоя ни тук е да станем достатъчно силни и да се приготвим за живота.
Невярващото бебе:
- :
- Тя е навсякъдеПълни глупости! Не може да има живот след раждането. Можеш ли да си представиш що за живот ще е това?
Вярващото бебе:
- Е, не знам подробности, но вярвам, че ще има повече светлина и ще можем да ходим с краката си и да ядем с устата си...
Невярващото бебе:
- Глупости! Невъзможно е да ходиш със собствените си крака и да ядеш със собствената си уста! Това е нелепо! Имаме пъпна връв, която ни храни. Ето какво ще ти кажа: не може да има живот след раждането, защото истинският ни живот – пъпната връв – и без друго е твърде къса...
Вярващото бебе:- Въпреки това, не се съмнявам, че животът след раждането е съвсем възможен. Просто всичко ще бъде малко по-различно. Представи си само...
Невярващото бебе:
- Но никой не се е върнал от там! Животът просто свършва с раждането! С други думи - животът не е нищо друго, освен страдание в мрака...
Вярващото бебе:- О, не! Не знам какъв ще бъде животът ни след раждането, но със сигурност ще срещнем Мама и Тя ще се грижи за нас!
Невярващото бебе:
- Мама? Значи ти вярваш в съществуването на Мама? И къде мислиш, че е Тя?
Вярващото бебе около нас, ние пребиваваме в Нея, способни сме да се движим и живеем благодарение на Нея; без Нея не можем да съществуваме.
Невярващото бебе:
- Дрън-дрън! Никога не съм виждало никаква Мама - следователно, повече от ясно е, че Тя не съществува...
Вярващото бебе:
- Не, не мога да се съглася с теб. Понякога, когато всичко около нас утихне, я чувам да пее и усещам как гали нашия свят. Вярвам, че истинският ни живот ще започне след раждането!'[/color]

# 404
Шаманката, много ти благодаря за бързия отговор.   bouquet За съжаление доктора не ми каза за страничните ефекти, а и в аптеката ми дадохда само един блистер (все пак ми е изписано само едно хапче). Днес привечер температурата ми се беше покачила до 39.5. Възможно ли е при толкова висока температура кърмейки/гушкайки (макар че не се кърмим повече от 15 минути) бебка да вдигне и тя Т?
От статиите за които си ми дала линк, прецених че имам мастит.
Тази нощ ще ми помага таткото, а за утре съм уговорила майка ми да ми помага.  Simple Smile
Имах проблем - висока температура - и в началото, преди да слезе млякото, но беше с лявата гърда, тогава пак се консултирах с доктора и той каза че ако не се оправя до другия ден ще ми даде хапчета за намаляване на кърмата Tired
Слагам бебка на тази гърда, захапва  но кантара не показва да е изсукала нещо Sad а и с помпата изцедих около 5 грама. По-принцип не ми е много млякото (от дясната винаги е течало повече), или поне не е достатъчно за бебка и педиатъра и препоръча да я слагам по 5 минути на гърда, иначе се унася и остава гладна. През деня е изсуквала по 40 грама и отдевте гърди, а сутрин (при положение че не съм се цедила нощта) е показвала приръст от 60-70грама.
Извинявам се за тъпия въпрос, но какво е еднократна пелена, дали мога да използвам памперс? Благодаря за примерния план, ще се възползвам. Simple Smile Как да разбера че съм изцедила гърдата до край?
ПП. и зърното ми е много твърдо, дали  затова бебка не може да изсуче нищо?
Зелевият компрес само на засегната гърда ли да го правя?
ПП.2 изпих и другата полувина на хапчето, преди да прочета отговора ти, т.е. за последните 24 часа съм изпила едно, дали би могла да ми спре кърмата изцяло, или е необходима по-голяма доза. И ако намалее драстично как да я увелича пак, не че 50-60 мл на цедене е нещо, това бяха миналите ми резултати. Neutral Face
Какъв е максималния брой компреси със зеле на ден, за да не се получи спиране на кърмата?

Последна редакция: сб, 21 май 2011, 23:27 от pepito21

Общи условия

Активация на акаунт