За храните- митове и легенди

• 48 960
  • 790
  •   1
Отговори
# 360

Противозачатъчните, ваксините, ГМО? Тук чета, че Монсанто (пионерите с ГМО-тата) вършеят в Австралия от 1929 г.

тук в Австралия детските алергии, както и аномалии при новородени са много разпространени. Питам се от какво е това.

kamunyak, така е. Само за антибиотиците имам по-друго виждане. Благодарение на тях такива масови поразители като туберкулозата и сифилиса са ограничени и до голяма степен благодарение на тях се увеличава продължителността на живота. За това, че нанасят и голяма вреда, или пък че вече не действат пак е от значение нарушаването на принципа за дозата и умереността, за което си и плащаме.

# 361
Не съм се замислала преди за алергиите, макар, че повечето деца на годините на синът ми бяха алергични  - в България.
Тук обаче си е направо правило да са алергични. Чудя се от къде се е появило и с какво е свързано.
най-страшната алергия е към ядки и най-вече към фъстъци - фъстъченото масло е разпространен продукт от около 100 години тук и в Щатите, а от подобна алергия страдат огромен процент от децата.
Другите заболявания и малоформации да речем могат да се обяснят с късно раждане, което тек си е традиция в големите градове, но все пак... има и още нещо.
Не знам дали е известно в БГ, но има и голям процент детска смъртност, свързана със спане на стари матраци. забелязани са завишени стойности в общества, при които употребата на един същ матрак за повече деца е практика.
При други, които не ползват изобщо матраци, заболяването липсва.

# 362
  • София
Това за матраците ми стана интересно.
Каква е причината за повишена детска смъртност при ползването на един и същ матрак?
Някакви алергии, вероятно, причинени от акари, които се развъждат в матрака.

# 363
Изчетох ви или поне се опитах. Simple Smile

В момента имам 2 бутилки-единия студено пресован за салатите,и другия се води Classic olive oil-composed of refined olive oils and virgin olive oil-пише че става за салати и всякакво готвене.Него го ползвах за готвене,четох, че такова трябва да търся -olive oil newsm78
Кейси а какво ползваш за готвене?

Вече доста се оплетох.  Rolling Eyes Какво излиза най-накрая? Че е ОК слънчогледово олио, но естествено да се ограничава ползването?

За втория вид зехтин, и аз имам такъв, на него изрично пише, че става да готвене - пържене, печене, т.н., но само до 200 градуса. Как да знам колко нагрява котлона?? newsm78 Как да огранича да е до 200 гр? Иначе фурната е лесна. Mr. Green

Който не харесва соевото мляко, да пробва бадемово. Още малко да порасне малкия и ще заместя и неговото прясно краве, с бадемово.

Кейси, колко е голям малкия? Simple Smile

NinoTino , тук в САЩ хит взе да става стевията като естествен заместител на захарта. Пробвала съм, за качество не знам, но като вкус е много, много по-сладка от захарта. Едно малко пакетче, подслажда страшно много и е 0 калории.

eagle, да не би да става дума за стевия на едни хапченца и капсулки??  #Crazy

# 364
  • Варна
Нищо му няма на зехтина - става за готвене. За пържене единствено не е ок.
Под зехтин имам пред вид Extra Virgine. Другото е нещо, което не искам да има в кухнята ми.

# 365
Нищо му няма на зехтина - става за готвене. За пържене единствено не е ок.
Под зехтин имам пред вид Extra Virgine. Другото е нещо, което не искам да има в кухнята ми.

Мерси, Богиня Simple Smile При мен пържене почти няма. Единствено правя палачинки, но тях правя с масло (вредно,вредно,вредно,ама вкусно, вкусно,вкусно Crazy), пържени филийки - доста рядко, за тях слънч. олио. Друго не пържа, кюфтета, ако правим (сравнително рядко), ги "пържа" на фурна, както и "пържа" картофки на фурна. Simple Smile

Значи това, което често правя е да задушавам зеленчуци в малко вода на котлона, но добавям тук мазнина - нещо като "запръжка", ама не точно. Проблем ли е, ако тази мазнина е зехтин?

Да добавя още едно питане - относно печките. Има ли начин да се предотврати загарянето на храната в печката при печене? Не мога да стоя като часовой и да дебна да не прегори нещо. Всъщност съм чела, дано да не ви лъжа, че именно тези загорели частици храна са едва ли не канцерогенни... newsm78

# 366

Тук обаче си е направо правило да са алергични. Чудя се от къде се е появило и с какво е свързано.

Другите заболявания и малоформации да речем могат да се обяснят с късно раждане, което тек си е традиция в големите градове, но все пак... има и още нещо.

За Австралия и Нова Зеландия знам, че особеностите се определят от наклона на земната ос и увеличаващата се озонова дупка над Антарктида. Специално за Нова Зеландия преди време четох, че дори кожата на животните изгаря през лятото и ако си без слънцезащитен крем, ама от онези, които са почити в гама тъмно синьо с много висок фактор си направо обречен. Да не забравяме и че през 50-те и 60- те години, най- много опити с  ядрено оръжие са извършени в Тихия океан в непосредствена близост- уж контролирани взривове, уж под вода, но май е видно кой плаща цената.  Tired

# 367

Който не харесва соевото мляко, да пробва бадемово. Още малко да порасне малкия и ще заместя и неговото прясно краве, с бадемово.

Кейси, колко е голям малкия? Simple Smile

На 3 и половина. Брат му е на 6 и рядко пие вече краве, предимно като му пакетирам за училище. Аз правя много шейкове и когато не са с кисело, са с бадемово мляко.

# 368
Против загаряне- съдове с дебело дъно и адекватна температура/степен на котлона.
Съдовете за готвене обаче са една отделна цяла вселена, не знам дали им е мястото тук.

# 369
eagle, да не би да става дума за стевия на едни хапченца и капсулки??  #Crazy

Не съм виждала стевия на хапчета и капсули. Може би има, не знам. Аз съм купувала в пакет или кутия - прахообразна е, по-ситна от бялата захар. Като сладост е в пъти по-сладка от захарта - много малко количество, подслажда доста.
Кейси, бадемовото мляко ти ли го правиш или взимаш готово?

# 370

Кейси, бадемовото мляко ти ли го правиш или взимаш готово?

Напоследък, все по-често, отколкото купувам, eagle. Като подквасвам кисело, понякога правя и бадемово. Преди ми изглеждаше трудоемко, но реално не е. Дори не винаги отцеждам разбитата смес с марля и използвам млякото с остатъчните парченцата за сириъла или ядките за закуска.

# 371
Кейси, сигурно има рецепти за бадемово мляко, но сподели, моля? Simple Smile

# 372
Може би става въпрос за тази рецепта. Наистина е много хубаво и полезно, особено за хора като мен, които не обичат прясно мляко. Може да се прави и с други ядки, аз повече харесах ореховотоSimple Smile

# 373
Бадемово мляко

1 чч сурови бадеми накиснати от предишната нощ във вода, изплакнати с чиста.
4-5 фурми или лъжичка мед
щипка морска сол
4 чч вода

всичко се слага в блендер и се пасира до гладка смес

Течността се прецежда през един слой тензух, за да събере основната маса от бадемите.
2ри път се минава през тензух свит на 4ри.
Млякото става абсолютно гладко.

от поста на Люлякови нощи в темата, ама линк нещо не мога да дам. Rolling Eyeshttp://www.bg-mamma.com/index.php?action=printpage;topic=503287.0

# 374
Azzy на кратко само да не разводнявам - забелязано е увеличение на случаите на "внезапна смърт" при новородени, предимно в Австралия, САЩ и още няколко страни от определен брой години насам, като повечето случаи са били на втори, трети дечица. Правили са проучване и в Япония, където подобно завишение не се е наблюдавало и накрая са открили, че някаква определена плесен се развива в матраците, ползвани за бебешки креватчета след определен брой години. Подобни матраци в Азия почти не се използват.
Въпросното нещо е опасно само за новородени и много малки бебета и за това се препоръчва да не се ползват втора употреба - важи за всички видове матраци, предполагам, че наличието на камери в тях е причината, защото за обикновени постелки и дюшеци не важи. (за достоверност не претендирам, може и да е търговски трик на производителите на бебешки матраци  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт