За храните- митове и легенди

• 48 967
  • 790
  •   1
Отговори
# 105
Това със сезонните зеленчуци и плодове никак не ми се получава зимата- изборът е почти нулев. Вие само салата от ряпа и алабаш ли ядете докато станат зелениите?

"Зелениите" тази пролет е най-добре да се избягват. Аз цялата се обринах от нитратните марули и знам за поне 10 човека, натровени от тях.

# 106
По повод пак на захарта.... Аз например предпочитам да давам на детето компоти. Домашни. Слагам плодове, вода и захар. И тя пие сока.
Верно, захар...тая захар, ама поне знам кво давам.
Кво ше кажете?

# 107
По повод пак на захарта.... Аз например предпочитам да давам на детето компоти. Домашни. Слагам плодове, вода и захар. И тя пие сока.
Верно, захар...тая захар, ама поне знам кво давам.
Кво ше кажете?

Прави ги с по-ограничено количество захар. Аз слагам по една супена лъжица на един компотен буркан.  Simple Smile

# 108
Това със сезонните зеленчуци и плодове никак не ми се получава зимата- изборът е почти нулев. Вие само салата от ряпа и алабаш ли ядете докато станат зелениите?

"Зелениите" тази пролет е най-добре да се избягват. Аз цялата се обринах от нитратните марули и знам за поне 10 човека, натровени от тях.
Уффф, аз затова казвам, че цялата работа е загубена кауза Confused Нали уж като се накиснат в студена вода, нитратите падат?

NinoTino, ще кажа, че ще му докараш кариеси на детето. Какъв е зора децата ви да пият подсладени сокове?

# 109

Не знам какво и откъде купуваш, но аз ям зелени салати под някаква форма всеки ден и въпреки, че съм първа писта при алерголожката, дотук нямам проблеми.
Но пък и аз ги кисна в поне две води.

# 110
NinoTino, изцяло съм "за" домашните компоти, за сметка на каквото и да е
от магазина.

# 111
NinoTino , тук в САЩ хит взе да става стевията като естествен заместител на захарта. Пробвала съм, за качество не знам, но като вкус е много, много по-сладка от захарта. Едно малко пакетче, подслажда страшно много и е 0 калории.

# 112
... NinoTino, ще кажа, че ще му докараш кариеси на детето. Какъв е зора децата ви да пият подсладени сокове?

По-полека. Аз през първите 15 години от живота си съм изпивала поне по един компот на ден, тогава нямаше сокове, и никога не съм имала кариеси.

# 113
  • Варна
И аз давам компоти когато искат сок. Добре, че поне рядко го правят, основно са на вода. Безалкохолни не купуваме за семейна консумация. Захар, захар, ама е по- добре от купения натурален сок.

# 114
Що бе Кейси, ЕРА дават рибата тон с ниско съдържание на меркурий?

Даже май тези Омега 3, дето масово ги пият и в САЩ и в България пак от нещо такова се правят.

Омега 3 къде ли не слагат вече, скоро ще има и в хляба сигурно.

Аз не ям, Игъл, но всяка година правят разни замервания и от година на година, те са все по-различни. На това попаднах последно.
http://www.consumerreports.org/cro/magazine-archive/2011/january … ?loginMethod=auto

Миналата година пак имаше проблемно изследване на един от щатските университети.
Последните тестове и препоръки на ФДА са от 2004 мисля, т.е. отдавна не са актуални.

Последна редакция: пн, 09 май 2011, 16:24 от Кейси

# 115
  • София
Специално за риба тон пише, че по принцип е с ниско съдържание на меркурий. Тази бялата има повече от червената. Препоръчително количество за бялата е около 170 грама на седмица.

Грамажа е според възрастта и килограмите, имаше таблици. При всички положения, рибата тон си е бавен убиец.
Няма значение, дали си счупил от "къдравите" крушки или си отваряш редовно консерва с риба тон. Даже крушката е по-безопасна май  Simple Smile
Добре де, и като добавка към салата ли не става?

# 116
Били, ами защото иска да пие нещо по-различно от вода, а и уточних, че не съм вманиачена.
Склонна съм да поема този риск, но все пак да се допитам.
Наясно съм с рисковете, но тя е на 4 и е с перфектни зъбки в момента. Поддържаме много добра хигиена.
Дано само в бъдеще да е ОК, но пък да не се окаже, че е по-добре кариеси от колкото нещо друго   Confused Абе...и аз не знам.

# 117
По-добре кариеси, поне такова е моето мнение. Те поне се лекуват и е ясно
какво е. А другото ... Почти не могат да се намерят дъвки, които да СА със
захар, а не с някое подсладителче.
Добре де, а защо да заместваме обикновената захар със стевия или друго -
само заради ккал ли?

# 118
Добре де, и като добавка към салата ли не става?

Ето една универсална таблица според теглото. Тя е от няколко години, не е актуализирана, но е някаква база.

http://www.nrdc.org/health/effects/mercury/tuna.asp

# 119
Кейси, права си, замервания и изследвания постоянно се правят. Аз дадох сайт на ЕРА, защото там уж се смятат за достоверен източник. По принцип те казват, че за деца, бременни и жени в детеродна възраст, консумацията на риба е полезна и допринася за здраво сърце и правилно развитие. Обаче, рибата трябва да е с ниско съдържание на меркурий и в ограничени количества. Това го преведох от сайта. Иначе, по разните калкулатори за меркурий в рибата може да се объркаш тотално. Има поне 5-6 вида риба тон и всяка от тях с различно съдържание - от много високо, до много ниско. Аз за това съм на принципа - от всичко по малко. Макар, че лично аз много работи не ям и не пия, ама няма да пиша, че да не ви шашкам.

Общи условия

Активация на акаунт