За храните- митове и легенди

• 48 932
  • 790
  •   1
Отговори
# 120
Леле и аз колко компоти съм изпила, баба им слагаше 5 лъжици захар, да не заслабнем  Twisted Evil
Със зъби проблем нямам, и си мисля че е генетично, захарта надали има общо (в моят случай)
За зелентие салати, и по принцип зелениите, накисвате ги половин час поне в солена вода, и така нитратите (май бяха) излизат. Това ми го каза една лекарка, и аз така правя, даже и със спанака и нямаме проблеми.
Компоти могат да се правят и без захар, после като го отворите може да сложите мед, например. Майка прави на децата мали компотчета, без захар с повечко плод, аз ги пасирам на нектар, подслаждам с малко мед или кафява захар, и децата ги пият, на вид докарват консистенция на купешкия сок и минава номера  Twisted Evil

# 121
По-добре кариеси, поне такова е моето мнение. Те поне се лекуват и е ясно
какво е. А другото ... Почти не могат да се намерят дъвки, които да СА със
захар, а не с някое подсладителче.
Добре де, а защо да заместваме обикновената захар със стевия или друго -
само заради ккал ли?

О, не изобщо не е заради калориите, макар че и това е важно.  Има много информация за стевията. Аз не съм и някакъв особен привърженик, просто го споменавам като какво е модерно сега.

# 122
Не е толкова лесно да се лекуват кариеси на малки деца, но щом казвате...Просто това е един вреден навик, който бихте могли да спестите на детето-моите оцеляват прекрасно и без компоти Wink
 Имам бегли познания по темата и ми е ясно, че има хора, резистентни към кариес, но тъй като няма как да съм сигурни предварително, една известна предпазливост не е излишна Simple Smile

Асса, а защо изобщо да избираме кариеси/ други увреждания?

# 123
А може ли да се избегне каквато и да е липса на влияние на храните, въздуха, средата върху организма?
Когато детето иска да пие сок, какво да му бъде предложено- сок от кутия, фреш от незнайно какъв плод или компот? Нали все пак трябва да се консумира и захар, когато тя е за сметка на шоколади, вафли, сладкиши, защо да не се даде?

# 124
Не мога явно да се изразя добре-става въпрос за навици, които създаваме на децата си. Компот, купешки сок, газирани напитки- ми нямат смисъл. Водата утолява жаждата прекрасно. За по-големи деца, които имат социални контакти и настояват за напитка някаква, разбирам. Последно обаче се наложи да лекувам детенце на три годинки с кариеси на всички фронтални зъбки, защото от бебе е пило компотче с биберон- ми това какво е?

Това пък, че трябвало да консумираме и захар никак не го разбрах Rolling Eyes

# 125
Според мен няма как да предпазим детето.
В къщи, можем да контролираме...но в детската градина, или училище ?
Гледам учениците, какво си купуват от кафето, 90% чипс, кола и енергийни напитки.
Колежката се оплаква, че дава малко пари на детето си, за да не купува боклуци, но винаги се намира другарче, което му дава пари на заем.
Даже мисля, че нашата роля, като родители е не толкова да ги храним в момента правилно, колкото да ги научим кое е хубаво и кое не, да им създадем навици. Една вафла от време на време не е болка за умиране, стига детето да знае че е изключение, и че не му се отразява добре.
Може да съм за линчуване, но позволих на дъщеря ми да изяде един зрънчо, след истерия от нейна страна, защо другите деца ядът, а тя не. След това я боля корем, и сама си каза че повече няма да яде зрънчо.

# 126
Bili, а какво е това да лекуваш 3-годишно от кариеси без да е пило никога в живота си сок, без да е яло шоколад, вафли и пр., защото консумацията на захар да му е забранена, без да е заспивало с шишето с мляко, миело си е от появата на първия зъбите два пъти на ден....?
Стоматолог ли си? Ако да, вероятно си наясно, че появата на кариеси не единствено и само свързана с консумацията на захар, нали?

# 127
Не мога явно да се изразя добре-става въпрос за навици, които създаваме на децата си. Компот, купешки сок, газирани напитки- ми нямат смисъл. Водата утолява жаждата прекрасно.

Това пък, че трябвало да консумираме и захар никак не го разбрах Rolling Eyes

Моето не харесваше компоти.Но в ДГ-  някой има празник-  сокче.На детски рожден ден- сокче.Сокчетата заобича покрай излизане навън и най-привлекателното в детските сокчета са...сламките.Ние правим компоти от наши плодове, собствено производство/ какво  производство, те саморасляци са повечето, но това е от мързел и  е др. тема/В един момент започнах да му давам компот вместо сок и взе, че му хареса.Дори в едно шарено шишенце от Присан му наливам  компот и така  си го пие.надявам се а не му навреди на зъбките, но предполагам, че ако има проблем едва ли ще е точно от компотите.

Газирано все още не пие, но той е още малък.

# 128
Даже мисля, че нашата роля, като родители е не толкова да ги храним в момента правилно, колкото да ги научим кое е хубаво и кое не, да им създадем навици.
Няма как да създадем навици без практикуване, нали Wink

Темата отиде по склона Mr. Green

# 129
Стремежът ни за навици е налице. Докато попаднат отроците
в общообразователната система. На закуска се дава най-вече
тесто от бяло брашно. Дали давам шоколад или тези закуски -
все тая, количеството захари е практически еднакво. Не че
трябва да се яде захар, но в един момент просто нямаме конт-
рол, така или иначе в някакъв момент започват да се хранят
по този начин.

# 130
Гледам учениците, какво си купуват от кафето, 90% чипс, кола и енергийни напитки.
Има,как да няма.
След ужасен опит с първия ми син,за втория вече знаех какво да правя.
От захранването само плодове и зеленчуци.За пиене ,само вода.
И досега предпочита да си купи вода вместо безалкохолни...на някакъв празник да си сипе най-много половин чаша ,и то най-вече да се чукне с нас за наздравица.
Закусва,обядва и вечеря в къщи,домашно приготвена храна.
В такъв случай,че веднъж на ден е ял вафла не виждам да е голям проблем.
Макар че той си купува основно някакъв сандвич.
Знам,защото често връща част от него.....не успява да го изяде.

# 131
Пращайте им храна от вкъщи. В началните класове, пак е вид контрол.  Simple Smile

# 132
  • София
Относно рибата - не знам дали обърнахте внимание, че най-високо съдържание на живак в рибите освен в риба тон имаше и в скумрията, както и в акула. В няколко други също, но тези са срещани най-често в БГ. И в този дух се сещам за една детска кухня, чието рибно меню в петък винаги беше от филе от акула. Laughing Вероятно още е от това...
Относно захарта, ето извадка от една интересна статия:
"В крайна сметка се оказва, че захарта съдържа само това, което учените наричат "празни" калории – т.е. чисти, рафинирани въглехидрати. В растенията няма чисти захари – те са съчетани с микроелементи и витамини, достатъчни да осигурят тяхното разграждане и усвояване в организма. И тъй като в процеса на рафиниране те са извлечени от нея, за да усвои и метаболизира получения неестествен рафиниран продукт, тялото започва да черпи от своите запаси от ензими, протеини, витамини, натрий, калий, магнезий и калций. Например за неутрализиране въздействието на захарта се използва толкова калций, че костите - складът за калций на организма - стават остеопорозни. По същия начин страдат зъбите и се ускорява развалянето им. Това се отразява неблагоприятно на всички, особено на децата, на бременните и на жените в менопауза."
оттук:
http://www.yoga108.info/zaharta.htm

# 133
Абе пак пишете за нитрАти, а нали в една друга тема се каза, че не те, а нитрИтите са вредни. Без нитрати няма как да има и зелено.
Почвам да се обърквам вече от тоя форум  ooooh!
Затова си ям, к'вото ми се яде и не'ам ядове.

# 134
Има,как да няма.
След ужасен опит с първия ми син,за втория вече знаех какво да правя.
От захранването само плодове и зеленчуци.За пиене ,само вода.
И досега предпочита да си купи вода вместо безалкохолни...на някакъв празник да си сипе най-много половин чаша ,и то най-вече да се чукне с нас за наздравица.
Закусва,обядва и вечеря в къщи,домашно приготвена храна.
В такъв случай,че веднъж на ден е ял вафла не виждам да е голям проблем.
Макар че той си купува основно някакъв сандвич.
Знам,защото често връща част от него.....не успява да го изяде.

Абсолютно съм съгласна, поздравления за старанието! Най-лесно е да кажем, че няма смисъл, щото така или иначе...

Общи условия

Активация на акаунт