За храните- митове и легенди

• 48 859
  • 790
  •   1
Отговори
# 465
Интересно инфо, тити, благодаря! Започнах експеримента с квас вчера, другата седмица ще очаквам резултати Laughing
Ние не ядем кой знае колко хляб, макар че  в Австрия има доста вкусни тестени изделия, а в магазините са много популярно полуготовите хлебчета, багети, земели и т.н., коитоо сам си доизпичаш за десетина минути във фурната.
Мъжът ми обаче не понася особено маята, има чувствителен стомах, особено в домашна пита или хляб. При купешките- не чак толкова. Затова се заинтересувах от кваса и съм решила да пробвам.

# 466
Да питам аз тук за готовите "натурални сокове" в кутии: освен многото захар, която съдържат, може ли да има друга вреда от тях?

# 467
  • София
"100% натуралните сокове се срещат рядко в магазините и обикновено можете да ги познаете по по-високата цена. Най-разпространеният начин за обработването и производството на сокове е концентрацията. Концентратът от сок у нас почти винаги се доставя от друга страна, на място в него се добавя вода и след това той се пуска в продажба. За съжаление в процеса на концентрация под въздействието на високата температура се разрушава половината витамин С, разсейват се ароматните вещества, а някои аминокиселини и въглехидрати променят своята структура и вече не са полезни за организма.

При възстановяването на сока в него се добавя не само вода, но и захар или нейни заместители, лимонена киселина, натурални ароматизатори, дори консерванти. Нектарът също се получава от възстановени сокове. Той е изкуствена напитка, направена от концентрат, захар и вода. Понякога в нектарите се добавят лимонена или аскорбинова киселина (витамин С), натурални ароматизатори"

Източник: Натурални сокове http://www.bb-team.org/articles/3264_naturalni-sokove#ixzz1OrRjfREI

# 468
  • Варна
Захарта да ти е проблем. Аз бих се притеснила повече от всички други химични съединения, намиращи се в изобилие в "натуралните" сокове.

# 469
Захарта да ти е проблем. Аз бих се притеснила повече от всички други химични съединения, намиращи се в изобилие в "натуралните" сокове.
Именно за това се интересувам, ама ако може да ми се даде "сдъвкано", че ме мързи да ровя.

# 470
  • Варна
Горният пост на  Olive  е сдъвкан.

# 471
Ако е само това - не ми звучи чак толкова страшно и "химично", ама знам ли  newsm78

# 472
  • Варна
Щом не ти звучи страшно, пий си "натуралните сокове".

П.С. Много се дразня, когато някой иска и настоява друг да му свърши работата.

# 473
Щом не ти звучи страшно, пий си "натуралните сокове".

П.С. Много се дразня, когато някой иска и настоява друг да му свърши работата.
Не, не ме разбираш през компа, исках ако някой има нещо като информация наготово-да я сподели. Нима мога да настоявам друг да ми върши нещо тук, не е сериозно.
За соковете, не ги пия. Обаче голямото дете ги иска, и трябва да се аргументирам защо не трябва и той да ги пие.

# 474
Да питам аз тук за готовите "натурални сокове" в кутии: освен многото захар, която съдържат, може ли да има друга вреда от тях?
"Натуралните сокове" са всичко друго,само не и натурални.
И захарта в тях е най-малкото зло.....дори не е точно захар.
На дете не знам как би могла да обясниш за всичките консерванти,оцветители ,подсладители , стабилизатори и прочие химия,вложена в тях...

# 475
  • София
Тити Благодаря за линка. Подобно беше обяснението и на французите, а съм склонна да им вярвам, защото са от един от най- добрите онко центрове в Европа. Те забраниха и растенията в жилището, защото при гниенето в почвата се отделят канцерогени от самата почва и от плесените.

Нотурални сокове съм купувала в други страни. Срокът им на годност е три дни. Всичко с по- голям срок на годност е няякаква боядисана захаросана вода.

# 476

За соковете, не ги пия. Обаче голямото дете ги иска, и трябва да се аргументирам защо не трябва и той да ги пие.

По-добре се аргументирай, кои разновидности да пие.  Simple Smile Отделяш малко време да се запознаеш с етикетите обаче, но не само отпред, защото много често са подвеждащи. Търсиш 100% сок, без добавена захар. На нехладилните щандове, не може да няма и не от концентрат (аз купувам напр. ябълков, в тъмни бутилки, изглежда много по-мътен от обикновения). При портокаловия сок, търсиш такъв, който не е от концентрат.
Аз не бих и не мога да накарам децата ми да не пият 100% сок. Но не купувам плодови напитки.

# 477
За любителите на пилешко в САЩ:
http://www.nytimes.com/2011/06/09/business/09arsenic.html

Накратко - от десетилетия на ред в САЩ, на пилетата обичайно се дава лекарство за стимулиране на растежа - roxarsone, което съдържа арсеник. Понастоящем, ще се забранява употребата му, защото FDA са провели проучване и се установили, че в месото остават канцерогенни остатъци от лекарството.
Не знам дали в Бълагрия се дава това лекарство, но и там има такива практики.

# 478

Високото съдържание на захар е основната причина, поради която не ги пия.

# 479
Чухте ли по новините за аржентинските крави с два човешки гена (цяло стадо са), които давали човешко мляко?
http://www.monitor.bg/article?id=294830
http://www.telegraph.co.uk/earth/agriculture/geneticmodification … e-human-milk.html

Последна редакция: пт, 10 юни 2011, 23:00 от Arizona

Общи условия

Активация на акаунт