За храните- митове и легенди

• 48 811
  • 790
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Рокси, донякъде съм съгласна с твоята теория, но ми се струва, че е съчетана и с обикновена неграмотност относно здравословните/нездравословни храни, както и каквото и желание да се информираш. Доста хора смятат, че ако се продава в магазина, то е качествено.
Разговорите ми с повечето близки хора, които са купили някакъв пакетиран боклук например, протичат в стил - "Ама защо, какво му има, много е хубаво?" - "Ясно е, че е вкусно, но прочете ли какво съдържа?" - "Е, не всъщност". Laughing

# 451
Да, това също. Очакването някой друг да филтрира информацията и стоките преди да достигнат до теб.

# 452
  • Варна
Дори обаче да си го направил... пак си посягат към кренвиршите  Rolling Eyes

# 453
...Иначе аз си имам теория за храната на масовата българска трапеза, но в общи линии отнасям обиди заради нея. Според мен има някакво желание за изобилие като количество ( не само по отношение на храната), което поради относително ограничените финанси не е подплатено с качество. Струва ми се, че се дължи на бедното ни минало и ограничения асортимент по магазините, но може и да не съм права. ...

Това беше доказано и от проучване от тази седмица, според което масово се набива хляб, а основното, което се търси в една манджа е да засища бързо и за дълъг период от време, не се търси здравословен елемент. В този смисъл хранителните навици на българина се променят изключително бавно. Ако погледнете готварска книга от преди 60-70 г., там също се посочва като основно достойнство на всяко ястие, че е питателно и засищащо.

# 454
Да е питателно и засищащо е чудесно, но различните съставки са питателни и засищат по различен начин. КАртофите засищат най много:)
Имам готварска книга от началото на 20 век,още със стария правопис и честно казано в нея има чудесни рецепти с чудесни продукти- вкл. всяко животно е разчертано на части и е обяснено коя част за какво следва да се използва.
Едни френски макарони например са с не по малка калоричност от кекс с кисело мляко и две яйца.

# 455
  • София
Бояна, би ли споделила доколко е масов хлябът с квас във Франция? Чувала съм подобни твърдения, но моите впечатления са бегли и туристически.
Чак толкова масов не е. Хората си обичат класически багети с мая . Иначе в пекарните има и достатъчно здравословни хлебчета, пълнозърнести багети и прочее. Макар хляба там да е много хубав и там доста хора купуват домашни хлебопекарни, защото иначе излиза доста скъпо. Трудно е да даваш по 10-тина евро на ден само за няколко багети и евентуално кроасан.
Смята се, че маята и рака са свързани по някакъв начин. На братовчед ми, който се лекува от рак именно във Франция му забраниха да яде каквото и да е с мая.

# 456
Последният път ме контрираха с 'нормалниата американска порция от 600 гр стек, а те са най богатата страна'  Whistling

Mен обикновено ме контрират с тривиалното "а те колко са дебели" и излизат "победители" в един несъществуващ спор.  Simple Smile
Нашето поколение, именно донякъде заради нямането и липсата на изобилие и разнообразие, успя да изгради добра основа на култутура на хранене. Но, съдейки по настоящия ни вид, не я запаси и доразви сякаш.

Дойде края на учебната година, сигурно ще пуснат статистики и за децата, там пък е още по-стряскащо.

Да си допълня поста с едно питане. Изскачат ми разни гласувания за конкурс за бисквити Престиж
Според тази картинка, те са с перфектно съдържание.
http://biskvitkata.com/appimg/bisk1.png

Стана ми интересно и се разрових. Според съдържанието на бисквитите им с овесени ядки, което намирам в интернет, ситуацията е друга:
брашно тип грахам, овесени ядки, растително хидрогенирано масло, нерафинирана захар, глюкоза, набухватели (амонячна сода E503, сода бикарбонат E500), соев лицетин, E322, сол, аромат

Някой да има кутия под ръка?  Simple Smile
А, да и ми е чудно, каква ли е разликата между "транс мазнини" и "хидрогенирани масла". Simple Smile

Последна редакция: чт, 09 юни 2011, 17:00 от Кейси

# 457
На моите в съдържанието пише "нехидрогенирано растително масло".

# 458
А другите съставки?
Съдържанието го намерих в някакъв форум. Явно не е практика все още, да го има на страницата на производителя и продукта, или поне аз не го открих там.

# 459
Съдържание: пшеничено брашно, захар, мюсли (овес, ечемик, пшеница, ръж, царевица, стафиди, сусам, ленено семе)-20%, нехидрогенирано растително масло, яйчен меланж, сол, набухватели (амонячна сода, сода бикарбонат), ароматизант (етил ванилин). Може да съдържа следи от мляко, соя. Това е дословно съдържанието на бисквитите с мюсли и стафиди.

# 460
  • Варна
Цитат
А, да и ми е чудно, каква ли е разликата между "транс мазнини" и "хидрогенирани масла".
Доколкото си спомням, именно чрез хидрогенизацията мазнините се превръщат в "транс". /маргарин/
Гледам да избягвам такива.

# 461
Само че, тези с мюслите са с различно съдържание, мен ме интересуват с овесени ядки.
http://hranenedieta.com/food/7450/biskviti_s_oveseni_yadki_prestij

А, споменаването хем на транс, хем на хидрогенирани, ми се стори малко пресилено и пренатегнато. Поне аз знам, че по етикетите те индикират едно и също. И от там ми стана интересно, какво ли е съдържанието на тези бисквити.

# 462
http://prestige96.bg/content/media/products/b_oats_3pcs.jpg

От същата серия са, но явно има разлика в съдържанието. М/у другото, на моята кутия в кръгчето с калориите пише 29 Kcal.

# 463
Смята се, че маята и рака са свързани по някакъв начин. На братовчед ми, който се лекува от рак именно във Франция му забраниха да яде каквото и да е с мая.

http://www.recipemagician.com/polezno/vsichko-za-hlebnata-maia/  ето тук някои неща за маята.

# 464
Интересна темичка.Поздравления на авторката.  Hug
 Всичко,което знам за здравословното хранене,за това какво трябва да се яде и пие,как да бъдете здрави ,бодри и силни....ами не го срещнах  в темата.Само на ушенце ще ви кажа,че такава здравословна храна няма да намерите нито в магазин,нито в бакалия ,нито,ако щете в най-реномираният магазин за здравословни храни в света...Златното правило за дълголетие и здраве е : От всичко по малко и по-често.Всяка храна ,дори и най-здравословната,ако прекалим с нея тя става вредна.Затова не може да се каже,коя точно храна е по-полезна и коя е вредна.Няма нито полезни ,нито вредни,нито с Е-та нито без Е-та.Моето мнение е,че не би следвало да се вманиачаваме в това,какво пише на етикетите.Защото първо:това,което пише по книгите ,не расте по нивите и второ: това,което всъщност расте по "нивите" изобщо не е споменато в "книгите"....Оттук нататък мисля,че всяко коментиране на отделните храни,които се продават в опаковки по щандовете с по 1 година-2 срок на годност/при това с лепнат етикет "здравословна храна"/ би било излишно и глупаво.
И още една тайна за здраве и дълголетие от мен:"Студено на главата,топло на краката и гладно на стомаха!"
Останете си със здраве!  bouquet
ПП-Всяко нещо е полезно,стига да не е прекалено!

Общи условия

Активация на акаунт