За храните- митове и легенди

• 48 845
  • 790
  •   1
Отговори
# 435
При висока Т или нарушено покритие отделя токсични елементи.
От прочетено по повод съдове за готвене  и съхранение мога да обобщя, е най доброто е йенското стъкло, след него обикновената сплав 18/10. Също и онези едновремешни тави и тенджери, които ако се чукнат отдолу се вижда черно, но без да са чукнати:). Керамиката ако е хубава.
Ако някой е открил къде се продават ( най вече онлайн) от поставките за котлон за под йенска тенджера да свирка.
В глазурата на традиционните български гювечи се съдържат вредни вещества ( живак и т.н.), както и в оранжевите и червените бои, използвани за чинии.

# 436
При висока Т или нарушено покритие отделя токсични елементи.
При горене (не трябва да се фламбира в тефлон).

# 437
За горенето не знам, въпросната Т е 170 или 190 градуса, пише го на етикетите. Аз баницата например я пека на 200 градуса.

# 438

Взехме си от уредите за пържене без мазнина. Не ми се вярва храната да е здравословна, но поне не е мазна. Вие на какво мнение сте за тези уреди?
Ако въпросните уреди са с тефлоново покритие, не разчитам на здравословност.
Не изглежда тефлонов, но пък и не залепват продуктите... А пърженето е с горещ въздух ..

# 439
Не съм срещала да пише такова нещо, стандартното пържене и печене е при по-високи температури, а не съм виждала ограничения.

# 440
Разгледайте щендера за такива съдове в Кауфланд например. Аз точно там съм разглеждала всички етикети и съм виждала въпросната препоръка. На големия етикет, който е сложен на дъното на съда.

Сега рових в Уикипедия, там дават, че над 200 град тефлонът започва да отделя вещества.

# 441
Нормалната Т на котлона е 180 Ц. Аз това загледах, че ми се е надрал новия тиган.
Какво мислите за тиганите с керамично покритие?

# 442
Единственото, което правя на тефлонов тиган са палачинки от време на време... Но доколко загряват котлоните, някой има ли идея?? newsm78

# 443
  • София
 А на газ до колко ли градуса се нагряват тигаите?

# 444
  • Варна
много интересна тема Simple Smile с удоволствие ще се включа, когато имам с какво   bouquet

# 445
# 446
Не знам доколко вярно отразява ситуацията това изследване, но от вчера ми се набиват заглавията в пресата

Българинът кара на хляб и мляко
Тъпчем се с хляб като за последно

Цитат
Диета спазват 38% от българите, но едва 18% признават за проблеми с наднормено тегло. Българите подценяват пълнозърнестите хлябове. Оказва се, че близо половината никога не са консумирали такъв. Рядко се яде и риба. Това става максимум веднъж в месеца. Само 15% ядат зеленчуци редовно.
И докато у нас много малка част от българите оценяват храненето си като здравословно, то в Западна Европа този процент е близо 70. В Европа е по-малък и делът на хората, които се оплакват от заболявания на сърдечносъдовата система – около 30 на сто. В България този процент достига почти 40. У нас са повече и хората с хранителни проблеми.

Последна редакция: ср, 08 юни 2011, 17:38 от Кейси

# 447
  • София
Кейси И кренвирши, пастети и прочее рога и копита.
за напълняването си има и друго обяснение. Преди няколко години имаше едно предаване, в което разни хора си готвеха по къщите, нещо като състезание. там за пръв път видях, не помня картофи ли бяха, изпечени с масло, сметана и майонеза. Повечето рецепти бяха от този тип. Гледам, че и тук в Готварския е доста мазно положението. И това поливано ежедневно с алкохол. няма как българите да сме слаби.
И е факт, че храната е ужасно некачествена. Хлябът, пълнозърнест или не, най- вече. Във Франция стария хляб става на дъвка, жилав и след това твърд като камък. Тук още на втория ден става на трохи, а все по- често още с купуването има дъх на мухъл.

# 448
# 449
Бояна, би ли споделила доколко е масов хлябът с квас във Франция? Чувала съм подобни твърдения, но моите впечатления са бегли и туристически.

Иначе аз си имам теория за храната на масовата българска трапеза, но в общи линии отнасям обиди заради нея. Според мен има някакво желание за изобилие като количество ( не само по отношение на храната), което поради относително ограничените финанси не е подплатено с качество. Струва ми се, че се дължи на бедното ни минало и ограничения асортимент по магазините, но може и да не съм права. Последният път ме контрираха с 'нормалниата американска порция от 600 гр стек, а те са най богатата страна'  Whistling
Бащами например (който никога не е живял в бедност в истинския смисъл на думата) не яде черен хляб, защото му напомнял за бедност и едно време само най бедните хора ядяли такъв.

Последна редакция: чт, 09 юни 2011, 10:39 от Рокси

Общи условия

Активация на акаунт