За храните- митове и легенди

• 48 292
  • 790
  •   1
Отговори
# 495
Ами храната, която консумират ортодоксалните евреи. Много са ми бегли познанията, не знам дали само по време на пости или е друго названието. Но около нас си имат отделен пазар, пекарни и т.н. Знам, че по някакъв начин се съхранява месото, за да няма кръв в него, а най религиозните имат два отделни хладилника- за чиста и нечиста храна, не се комбинират мляко и месо и т.н.
Религиозен е смисълът, а хлябът им май е аналог на нашата содена питка за Бъдни вечер, но не съм много сигурна.

# 496
Храната не се ли казва кашер newsm78

# 497
Може и двете да се използват- на английски е кошер, на руски кашерное.

# 498
Ами храната, която консумират ортодоксалните евреи. Много са ми бегли познанията, не знам дали само по време на пости или е друго названието. Но около нас си имат отделен пазар, пекарни и т.н. Знам, че по някакъв начин се съхранява месото, за да няма кръв в него, а най религиозните имат два отделни хладилника- за чиста и нечиста храна, не се комбинират мляко и месо и т.н.
Религиозен е смисълът, а хлябът им май е аналог на нашата содена питка за Бъдни вечер, но не съм много сигурна.

Двата отделни хладилника са за месни и млечни продукти. Който няма 2 хладилника се препоръчва да ги съхранява на отделни рафтове, по възможност по-отдалечени едни от други. Също така за месо и млечни продукти се ползват отделни прибори и е забранено да се консумират заедно.

http://www.sofiasynagogue.com/index.php?content_id=11

# 499
  • София
Благодаря, Tea13, много интерсено, изчетох списъка с кашерни храни. Видях, че гроздовия сок не е кашерен, интересно дали това се отнася и до гроздето, никъде не видях списък с плодове?

# 500
Сигурно, ако пиеш много вода, ще те хване воднянка Simple Smile Знаех си аз, че няма безвредни неща.
Не искам да споря с теб,но сигурно ако пиеш много вода,за воднянка незнам,но бъбреците си със сигурност ще увредиш,както и ще отмиеш доста полезни минерали и соли от организма си

За някои бъбречни заболявания или вродени бъбречни аномалии е изключително вредно много пиене на вода, от лекар го зная

За изключителното вглеждаане в здравословна храна- има опасност от заболяването орторексия.

# 501
Във връзка с линка на тити - как да си приготвя домашна закваска?

Я да видим кой не чете в Готварския (ти и писалите след теб)...  Laughing
Има рецепти, технологии, снимки...

# 502
 Аз си признавам, че в Готварсия рядко влизам по ред причини Blush отивам да чета, то има за три дена мат'рял  Shocked

Светкавица, темата не е за набиване на канчета, поне нямам желание да е такава, а информативна.

Последна редакция: сб, 11 юни 2011, 08:47 от Рокси

# 503
По-напред стана въпрос, дали може да ни навреди храна, която се приема за изключително полезна.

Аз също следя темата с интерес, точно защото има много храни със спорна полза/вреда .

# 504
  • Paradise
Како, цун!
Отивам да чета. Пък може и да се поФаля какво съм сътворила. Blush

Относно полезността на храната пак ще спомена моята баба (лека й пръст), която казваше, че полезни са онези плодове и зеленчуци, които са расли в радиус от 100 км от мястото, където сме родени (същото важи и за животните).

# 505
Пипинс, това и аз съм го чувала и е абсолютен мит. Както и мита с дядото/бабата, които никога не са имали хрема дори, толкова здрави, ц ц ц... Да ама и това е мит - на някой баир в планината, какви вируси има? Никакви. Та така с тия легенди... Peace

# 506
  • Пловдив
И така да е за 100те километра, значи да не ядем портокали, мандарини, банани (и други) - все неща които обичам Simple Smile

# 507
  • Paradise
Нали темата е "митове и легенди за храните".

За себе си не мога да определя дали е мит или не това твърдение, защото няма как да го докажа/отхвърля.

За вас/мен мит, но за моята баба си беше чистата истина и тя го спазваше, доколкото можеше (умря на 95 години).

Янтра, яж, но не прекалявай (прекаленият светец и Богу не е драг) Simple Smile

# 508
E това специално със100те км, е защото в миналото рядко се е ходило по-далеко от съседния град!

# 509
аз също вярвам до голяма степен в това за стоте километра - не буквално, разбира се, но в днешни дни транспортът е.ава всичко полезно в плодовете и зеленчуците. Нали ги берат зелени, за да доузреят по пътя, или пък стимулират или забавят узряването с препарати, и т.н. А съхранението не искам и да го мисля.
Колкото по-отдалеч идва един плод/зеленчук, толкова по-чужд е за тялото ти. Затова съм и против масовата употреба на цитруси по цяла зима. Народът ни се е оправял с лук, чесън, билки на чай, сушени плодове.
тук също предпочитам плодове, идващи от близки държави, не купувам никакви от Китай, а също Южна Америка, САЩ, избягвам Западна Европа. В България купувам от пазарчетата, не от хипермаркетите; а гледам редовно да си осигурявам нещо от градини на познати.

Общи условия

Активация на акаунт