За храните- митове и легенди

• 48 256
  • 790
  •   1
Отговори
# 630
Ти прочете ли внимателно статията?Наричам те специалистка метафорично, защото явно знаеш повече от учените в Харвард Simple Smile Информацията е базирана на компетентни и достоверни мнения и изследвания. Надявам се да разбираш добре значението на:
"Consume all types of natural (unmodified) fats, BUT in moderation. Avoid all processed food and try to keep your diet balanced."
защото иначе горното ти изказване е лишено от всякакъв смисъл. Да виждаш някъде да пише : " Яжте количества наситени мазнини"? Идеята е в баланса, драга.

# 631
Ти прочете ли внимателно статията?Наричам те специалистка метафорично, защото явно знаеш повече от учените в Харвард Simple Smile Информацията е базирана на компетентни и достоверни мнения и изследвания. Надявам се да разбираш добре значението на:
"Consume all types of natural (unmodified) fats, BUT in moderation. Avoid all processed food and try to keep your diet balanced."
защото иначе горното ти изказване е лишено от всякакъв смисъл. Да виждаш някъде да пише : " Яжте количества наситени мазнини"? Идеята е в баланса, драга.
Да, да видим и така наречената статия.
n the early 1950s it was  suggested that they cause high cholesterol and other health problems. The scientific backup for this came from only one single study carried out by Ancel Keys. Keys selectively used the data he collected in six countries to low-fat diet prove his conclusion that saturated fats are unhealthy.
Заповядай още едно проучване http://edepot.wur.nl/49346.
Oddly enough, almost nobody seems to see the connection between the  we have been eating and the many health problems which have arisen since the 1950s. Къде има проучване, което показва какво е било преди 1950 г, след това, какви здравословни проблеми възникват и поради каква причина?
Saturated fat is unhealthy and causes heart disease - Точно така формулирано не съм го срещала. Ето последни проучвания http://www.medscape.com/viewarticle/740650, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21270379.
Saturated fat has no medical benefits - този мит също не съм го срещала никъде. Ще ми е интересно да ми покажеш в кое проучване се споменава.
A healthy diet includes only unsaturated fats (polyunsaturated). That’s why we should consume Omega-3 and Omega-6 fatty acids as much as possible. - Това го чувам за първи път. Препоръките от доста време са да се намали приемът на наситени мастни киселини до 7 процента от общия дневен калораж http://circ.ahajournals.org/content/114/1/82, http://www.medscape.com/viewarticle/741212.
Saturated fat causes obesity -http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19828712.
Така може да се продължи до края на статията, но наистина, не ми се занимава да оборвам почти всяко изречение.
В баланса, казваш, е идеята. Ако вярваш в това, какъв е смисъла от статията, като никой никъде не е твърдял да се сведе до нула приема на наситени мастни киселини. Или да ни просветлиш, че наситените мастни киселини са по-здравословни от... ъ, ъхъм, явно и на автора не му е ясно от какво, щом не споменава.
Това за учените от Харвард ми прилича на една случка като студентка. Участвам в един дебат и колега от моята група предизвика групов смях в аудиторията и ми идваше да потъна в земята от срам като го попитаха да цитира източник и той каза:"Един турски университет." Като го помолиха до конкретизира, отговори:"Един много известен турски университет." Та и библиографските справки, които са посочени като уикипедия и някакви статии, които не показват самите проучвания и не са в акредитирани медицински сайтове са съпоставими с отговора на моя колега.

# 632
И отново по темата за натуралните сокове:
http://sulla.bg/2011/08/22/2335.html

Преди години спрях газираното! Но соковете ми се виждаха от друга губерния, все пак натурални съставки. Да ама не, след подобни статии съм на път тотално да откажа и соковете и да мина на чиста вода!

# 633
Аз вече съм спряла и тях. Пия вода по заведенията.
Вкъщи купувам плодове и ги правя на сок в робота. Когато го купувах, най-важно ми беше да има сокоизстисквачка. Сега през лятото, най-често правя сок от праскови или нектарини. Купувам килограм, вкъщи само ги измивам и махам костилките. Излиза около литър сок. Абсолютно натурален  Peace Правя сок и от ябълки, моркови, кайсии... Мислех даже и с пъпеш да опитам, но не знам какво ще излезе  Laughing

# 634
  • София
Сега през лятото, най-често правя сок от праскови или нектарини.

а най-добре е, вместо да ги правиш на сок, да си ги изядеш цели. така са най-полезни.

# 635

а най-добре е, вместо да ги правиш на сок, да си ги изядеш цели. така са най-полезни.

Мхм. Не ми се губи време, пък не виждам и смисъл. Какви вкусотии зреят сега... да ги загризеш от дървото направо.
Децата никога няма да предпочетат фреш пред плодовете. Могат да го пият, ако сме на заведение и трябва да се консумира нещо. Последно малкият се заинати и си поръча фреш от лимон, чист. Много му се смяхме на муцуната с големия. Ма той, големият, хитряга- поръча портокал. После изпи лимона на брат си, да не се "ягмисва", дет има една приказка, че той е по- свидлив от мен.

В т.нар. "натурални сокове" плюсове няма. А са и премного сладки. Бих предпочела един шоколад.

# 636

Знам, че е така, но когато искам да имам напитка пред себе си докато вечерям, правя сок. Отнема ми не повече от 10 минути. Сипвам директно в стъклена бутилка и държа в хладилника. Така имам сок и на сутринта.

# 637
Не ми се зарежда статията, но повечето грешки идват и от факта, че "натурален сок" се използва за какви ли не напитки, дори и тези с 10-20% съдържание на концентрат. Затова трябва да се четат етикетите и по възможност, да се купуват 100% сокове, но не правени от концентрат.

# 638
  • софия
Аз не мога да разбера , защо да мачкам и пасирам плодовете ,за да им викаме фреш. Моето хлапе от както има зъби гризе плодове. Една съседка ми твърди- моето само фрешове пие. Аз пък и твърдя , че моето яде всички плодове. Гризе, хапе, дъвче, смила- не фрешее. Simple Smile

# 639
Тези дни по новините казаха, че Европейския парламент внасял някакви промени в директиви за соковете и повече няма да се разрешава слагането на захар в соковете. Ако имат захар, тогава напитките ще се казват нектар. Но повече не видях да се пише по този въпрос никъде newsm78

# 640
Богиня не вярвам да си орторексичка. Орторексията е доста неприятно състояние. разликата с анорексията е почти никаква- нервози са и двете (не неврози, а нервози), много неприятни и смъртоносни.
Защо не вярваш? Недостатъчно неврозна ли се показвам Simple Smile

Ако не съм сигурна в произхода на нещо, просто не го ям. Така за доста време бях изключила кис.мляко. Много го обичам, но не мога да ям нещо, което не се разваля 2 месеца на слънце. После се появи органичното на Хармоника и настана мир.
Така съм с повечето продукти. Храня се по ресторанти, но си избирам сезонни продукти и понеже познавам пазара, мога да предположа откъде са купени. Познавам и готвачите в повечето ресторанти във Варна, та поне малко си гарантирам спокойствието.
Ако не мога да ям нормална според моите критерии храна, стоя гладна. Невротичка съм, нали? Simple Smile
newsm78 newsm78 newsm78 Това в кой филм го гледА?  Whistling
По повод един предишен твой пост ...за водата ставаше въпрос и за здравите хора.Тъй,като си твърде здравословна и начетена и уж преболедувала "четянката"/ама не/  Wink светни ме само по една тема.Може ли човек да изпива на ден по 10л вода/говорим за напълно здрав човек/ в продължение на 2 години всеки ден и да си остане абсолютно толкова здрав,колкото е бил и преди това?Съмнявам се малко.А това,което си писала за себе си....карай я малко по-спокойно.Абсолютно съм сигурна,че мааааалко преувеличаваш..../с приказките,не че е така в действителност-повече от сигурна съм/
Проверен пазар,проверен ресторант и проверена храна няма.Освен ако не си я отгледаш и приготвиш сама...Чети,чети още -нищо не си чела,защото ако повечко четеш и ако наистина всичко провериш/така както разправяш  Wink/ и ако си наистина толкова "невротична" пак така както разправяш...вЕрвай ми нищо няма да хапнеш и ще умреш от глад.Сега надявам се си ме разбрала,защо ти казах,че преувеличаваш.
ПП-Не те провокирам,не искам да спорим ...просто слез на земята.Имам невероятният шанс да живея с двама подобни на теб,разбирам те донякъде,ама не и чак до толкова,че да повярвам на 100% от това,което пишеш.Първо-нереално е,второ...изключително избиване на комплекси на страниците на форума.Извини ме,ако с нещо съм те засегнала,просто отдавна исках да ти го кажа....А ако в действителност си такава и не преувеличаваш нито преиграваш...съветвам те най-сериозно да провериш не ресторантите и пазарите,а специалистите по нещо друго,не по хранене.Съвсем сериозно!
 Peace

Последна редакция: нд, 11 дек 2011, 02:21 от dodyniki

# 641
в Sugar: The Bitter Truth проф. Robert H. Lustig обяснява вредата от фруктозата и защо не трябва да се консумират сокове без плодните фибри към тях:
http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM

наздраве

# 642
  • Варна
dodyniki, много благодаря за препоръките. Изключително любезно от твоя страна.
Бих ти препоръчала също така съвсем любезно да се концентрираш върху живеещите с теб двама подобни. Насочи към тях цялата сила на свалящата на земята добронамереност.

# 643
Богиня не вярвам да си орторексичка. Орторексията е доста неприятно състояние. разликата с анорексията е почти никаква- нервози са и двете (не неврози, а нервози), много неприятни и смъртоносни.
Защо не вярваш? Недостатъчно неврозна ли се показвам Simple Smile

Ако не съм сигурна в произхода на нещо, просто не го ям. Така за доста време бях изключила кис.мляко. Много го обичам, но не мога да ям нещо, което не се разваля 2 месеца на слънце. После се появи органичното на Хармоника и настана мир.
Така съм с повечето продукти. Храня се по ресторанти, но си избирам сезонни продукти и понеже познавам пазара, мога да предположа откъде са купени. Познавам и готвачите в повечето ресторанти във Варна, та поне малко си гарантирам спокойствието.
Ако не мога да ям нормална според моите критерии храна, стоя гладна. Невротичка съм, нали? Simple Smile
newsm78 newsm78 newsm78 Това в кой филм го гледА?  Whistling
По повод един предишен твой пост ...за водата ставаше въпрос и за здравите хора.Тъй,като си твърде здравословна и начетена и уж преболедувала "четянката"/ама не/  Wink светни ме само по една тема.Може ли човек да изпива на ден по 10л вода/говорим за напълно здрав човек/ в продължение на 2 години всеки ден и да си остане абсолютно толкова здрав,колкото е бил и преди това?Съмнявам се малко.А това,което си писала за себе си....карай я малко по-спокойно.Абсолютно съм сигурна,че мааааалко преувеличаваш..../с приказките,не че е така в действителност-повече от сигурна съм/
Проверен пазар,проверен ресторант и проверена храна няма.Освен ако не си я отгледаш и приготвиш сама...Чети,чети още -нищо не си чела,защото ако повечко четеш и ако наистина всичко провериш/така както разправяш  Wink/ и ако си наистина толкова "невротична" пак така както разправяш...вЕрвай ми нищо няма да хапнеш и ще умреш от глад.Сега надявам се си ме разбрала,защо ти казах,че преувеличаваш.
ПП-Не те провокирам,не искам да спорим ...просто слез на земята.Имам невероятният шанс да живея с двама подобни на теб,разбирам те донякъде,ама не и чак до толкова,че да повярвам на 100% от това,което пишеш.Първо-нереално е,второ...изключително избиване на комплекси на страниците на форума.Извини ме,ако с нещо съм те засегнала,просто отдавна исках да ти го кажа....А ако в действителност си такава и не преувеличаваш нито преиграваш...съветвам те най-сериозно да провериш не ресторантите и пазарите,а специалистите по нещо друго,не по хранене.Съвсем сериозно!
 Peace

Не виждам какво толкова те учудва в Богиня. Това, че някой е различен, не значи, че  е нереален. Аз съм съвсем същата. Някога не подбирах какво ям, но по време на бремеността започнах да чета етикети. После нещата се задълбочиха. особено след като се върнах от една чужбина, в която храната беше много качествена. Сега ако не ми харесва някоя храна, предпочиртам да гладувам или да ям само прясно изпечен хляб, а от това се дебелее. Ако се наложи да отида в случайна кръчма с приятели, взимам само салата, хляб и айрян; най-безопасно е. Ужасно претенциозна съм станала, не понасям лоша храна. Вече и кафе почти не пия навън; само на някои проверени места. Имам си термочаша и предпочитам да си го нося. Навън пия  билков чай; най-трудно е да го объркаш.

Богиня, не мисля, че е невроза. Просто нормален човешки инстинкт за самосъхранение. Може и аз да съм си изнежила стомаха, но ако ям навън какво да е, често се случва да ме боли стомаха, да е подут и т.н. А на мен енергията и времето ми трябва. Последният път това лято щях да умра и се скъсах да повръщам в 5-звезден хотел... Толкова скапана храна не бях виждала; най-вероятно не пазеха добре продуктите и не спазваха хигиенни условия.

dodyniki, може и съвсем да те шокирам, но според мен качеството на храната у нас е паднало драстично през последните години. Няма свестен контрол, хората масово търсят най-евтиното, така че става все по-трудно да намериш качествени продукти и храни. Тъжно е, но е факт.

Последна редакция: нд, 11 дек 2011, 14:50 от Кинче Кривошапкова

# 644
Цитат
...... според мен качеството на храната у нас е паднало драстично през последните години. Няма свестен контрол, хората масово търсят най-евтиното, така че става все по-трудно да намериш качествени продукти и храни. Тъжно е, но е факт.
Точно затова е нереално твърдението на Богинята ,че не яде какво да е.
Защото ,ако действително държи на  качество на храната,то би трябвало нищо да не хапва от магазин или заведение.
А да си построи хабитат ,под стъклен купол,да си пречисти почвата поне 5 години и сама да си отглежда всяка хапка.
Всички ядем боклуци,кой повече,кой по-малко..... 

Общи условия

Активация на акаунт